Πώς από τα 16 κρούσματα τη μέρα, χωρίς καραντίνα, φτάσαμε στο τέλος του καλοκαιριού κοντά στα 300
Eurokinissi |
Ο λαός, δείχνοντας υπεύθυνη στάση στην πρώτη φάση της πανδημίας, κατάφερε να εκμηδενίσει σχεδόν τα κρούσματα. Η πολύ χαμηλή κυκλοφορία του ιού διατηρήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα απ' όταν άρχισε η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή της καραντίνας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία στο εσωτερικό της χώρας (με την άρση των περιορισμών για τη μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια) και χιλιάδες κόσμου επισκέφτηκαν την επαρχία, ακόμα και για μόνιμη εγκατάσταση, ενόψει του καλοκαιριού.
Σημείο καμπής στη νέα αύξηση των κρουσμάτων αποτέλεσε το άνοιγμα του Τουρισμού, με όρους που δεν διασφάλιζαν την προστασία του πληθυσμού, αλλά και των επισκεπτών, προκειμένου να μην αποθαρρυνθούν να έρθουν στην Ελλάδα. Στόχος ήταν βέβαια να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγαλοξενοδόχων, των tour operators, των αερομεταφορών, των εφοπλιστών.
Η μαζική είσοδος φορέων του ιού, ενδεχομένως και πολλών ασυμπτωματικών, τις πρώτες βδομάδες που άνοιξε ο Τουρισμός, πολλαπλασίασε τις εστίες μετάδοσης στις τουριστικές περιοχές. Και βέβαια, το πρόβλημα έγινε πιο έντονο όταν οι εγχώριοι επισκέπτες αναμείχθηκαν με όσους έρχονταν από το εξωτερικό.
Για του λόγου το αληθές, τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο «Ριζοσπάστης» είναι αποκαλυπτικά για τις ευθύνες της κυβέρνησης, που έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στο λαό. Μάλιστα, στο ζήτημα του Τουρισμού έχει τις πλάτες και των άλλων κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, που υπερθεμάτιζε για το «άνευ όρων» άνοιγμα, για «το καλό της οικονομίας»... Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία.
Ως γνωστόν, τα πρώτα μέτρα της σταδιακής άρσης του lockdown ξεκίνησαν στις 4/5/2020. Σε αυτό το πρώτο στάδιο, είχαμε άνοιγμα βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, καταστημάτων οπτικών, τηλεπικοινωνιών, ΚΤΕΟ, ενώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούσαν με ...συστάσεις του τύπου «όχι χρήση τις ώρες αιχμής». Βέβαια, αυτό από μόνο του είναι αστείο, δεδομένου ότι οι ώρες αιχμής είναι τέτοιες, επειδή υπάρχει περισσότερος κόσμος που κινείται από και προς τη δουλειά του...
Εκείνη τη μέρα, σε όλη την Ελλάδα υπήρξαν συνολικά 6 νέα κρούσματα.
Μία βδομάδα αργότερα, στις 11/5, ανοίγουν κι άλλες κατηγορίες καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, καθώς και τα Λύκεια, μόνο για τη Γ' τάξη. Εκείνη τη μέρα σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 10 νέα κρούσματα.
Στις 17/5 επιτρέπεται η λειτουργία σε εκκλησίες.
Στις 18/5 επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα και ξεκινά η λειτουργία των Λυκείων για την Α' και Β' τάξη και για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.
Πρακτικά, από τις 18 Μάη «ανοίγει» ένα πολύ μεγάλο μέρος όχι μόνο της κυκλοφορίας και συγκέντρωσης κόσμου αλλά και των μετακινήσεων εντός της χώρας.
Εκείνη τη μέρα ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι μόλις ...2!
Θυμίζουμε ότι από τις 7/5, η κυβέρνηση έκανε σημαία της ...ατομικής ανευθυνότητας τις συναθροίσεις νέων κυρίως ανθρώπων σε πλατείες και μπαρ, χαρακτηρίζοντάς τες «εστίες υπερμετάδοσης» και εφαρμόζοντας κατασταλτικά μέτρα. Οπως αποδείχτηκε, όμως, ούτε αυτός ο «συγχρωτισμός» επηρέασε την αύξηση των κρουσμάτων, όπως δείχνουν τα στοιχεία:
Στις 23/5 τα νέα κρούσματα είναι ...3.
Στις 30/5 είναι 6!
Την 1/6 «ανοίγουν» τα ξενοδοχεία, η τροφοδοσία, τα κολυμβητήρια, τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.
Στις 11/6, πέντε βδομάδες από την έναρξη της σταδιακής άρσης του lockdown και 10 μέρες από την πλήρη λειτουργία των σχολείων και των ξενοδοχείων, ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι μόλις 20 και στις 16/6 μόλις 14. Εξίσου ελάχιστα είναι και τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Ενώ λοιπόν έχει αρθεί το lockdown και παρά το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία του λαού (σε Υγεία, χώρους δουλειάς, Μέσα Μεταφοράς, σχολεία κ.τ.λ.), ο συνολικός αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων παραμένει χαμηλός και σταθερός.
Ας δούμε τώρα τι ακολούθησε με το που άνοιξε ο Τουρισμός με τους όρους που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν σωματεία και φορείς του κινήματος:
Στις 15/6 ανοίγουν τα χερσαία σύνορα και ακολουθούν μαζικές αφίξεις τουριστών από τα Βαλκάνια, με προορισμό κυρίως τουριστικές περιοχές της Β. Ελλάδας. Για έναν ολόκληρο μήνα το τεστ δεν ήταν υποχρεωτικό, μέχρι τις 15 Ιούλη, που τελικά έγινε, κάτω από το βάρος της αύξησης των κρουσμάτων.
Την 1/7 ξεκινάνε και οι αεροπορικές αφίξεις από όλες τις χώρες, με ελάχιστες εξαιρέσεις (Βρετανία από 15/7, Σουηδία από 22/7).
Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων που καταγράφονται εκείνη τη μέρα (1/7) είναι 23. Απ' αυτά, τα 11 (ποσοστό 47,83%) είναι στις πύλες εισόδου της χώρας.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι έλεγχοι σ' αυτήν τη φάση ήταν δειγματοληπτικοί, ακόμα και στις αφίξεις από τις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά χώρες. Αρα κανείς δεν ξέρει πόσα θα ήταν τα εισαγόμενα κρούσματα, αν όλες οι αφίξεις από το εξωτερικό υποβάλλονταν σε τεστ.
Δίνοντας μια εικόνα των διάτρητων ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας έλεγε πριν από 10 μέρες: «Τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα θετικά κρούσματα είναι 615 σε 319.379 ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στις πύλες εισόδου από 1η Ιουλίου, από τις οποίες έχουν εισέλθει συνολικά 2.592.853 άτομα».
Σταγόνα στον ωκεανό δηλαδή... Και μάλιστα όταν η πείρα δείχνει ότι εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων και στη διενέργεια των τεστ, επισκέπτες που βρίσκονται θετικοί σε αυτούς τους ελέγχους και παραθερίζουν σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας ειδοποιούνται ορισμένες φορές 3 και 4 μέρες μετά την είσοδό τους στη χώρα!
Στις 6 Ιούλη, τα νέα κρούσματα στη χώρα φτάνουν τα 43, από τα οποία τα 36 είναι στις πύλες εισόδου (83,72% επί του συνόλου!).
Στις 10 Ιούλη, τα νέα κρούσματα είναι 60 και τα 40 από τις πύλες εισόδου (66,67%).
Στις 19 Ιούλη τα νέα κρούσματα είναι 24, τα 16 στις πύλες εισόδου (66,67%).
Δύο βδομάδες και ενώ ο Τουρισμός «τρέχει», με τους όρους που έχουν ζητήσει οι μεγαλοεπιχειρηματίες, φτάνουμε στην ημερομηνία (ενδεικτικά) της 6ης Αυγούστου, με συνολικό αριθμό κρουσμάτων 150! Και στις 14/8, όταν πλέον και ο εσωτερικός τουρισμός βρίσκεται στο απόγειό του, τα νέα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 251!
Θυμίζουμε ότι ακόμα και σήμερα, η κυβέρνηση δεν δίνει απολύτως κανένα στοιχείο για το πώς κατανέμονται στις περιοχές της χώρας τα εκατοντάδες εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, οι ταξιδιώτες δηλαδή που δεν τους έγινε κανένας έλεγχος στις πύλες εισόδου και πήγαν από μόνοι τους, τις περισσότερες φορές πληρώνοντας από την τσέπη τους, για να κάνουν το τεστ, επειδή αισθάνονταν κάποιο σύμπτωμα, έχοντας όμως διανύσει αρκετές μέρες διακοπών στην Ελλάδα, χωρίς καμιά προφύλαξη...
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί και επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση έπαιξε στα ζάρια την υγεία του λαού, κατ' επιταγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων...
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τοποθέτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη, επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλους της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων της κυβέρνησης, επιβεβαίωσε ότι τα επιστημονικά δεδομένα αξιοποιούνται με κριτήριο την εξυπηρέτηση αντιλαϊκών επιλογών.
Για τις ΜΦΗ η υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε τη διαμόρφωση αυστηρών πρωτοκόλλων λειτουργίας τους. Μίλησε για επικαιροποίηση πρωτοκόλλων λειτουργίας των δομών και εντατικοποίηση διενέργειας μοριακών ελέγχων. Τα συγκεκριμένα μέτρα, είναι μόνο ένα μέρος όσων έπρεπε να γίνουν εδώ και μήνες, ωστόσο η κυβέρνηση παίρνει αυτά τα λειψά μέτρα μετά και τόσους θανάτους.
Για τα σχολεία ο καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης «νομιμοποίησε» με την επιστημονική του τοποθέτηση την επικίνδυνη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μη μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη!
Ενα από τα βασικά μέτρα είναι η τήρηση φυσικών αποστάσεων και δεν μπορεί να τηρηθεί σε τάξεις με 25 μαθητές. Ωστόσο, ο καθηγητής αναποδογύρισε την επιστήμη υποστηρίζοντας ότι περισσότερες τάξεις δημιουργούν περισσότερες εστίες! «Δεν είναι εύκολο», είπε, «να πεις βάζω περισσότερες τάξεις, άρα χρησιμοποιώ περισσότερους εκπαιδευτικούς, άρα δημιουργώ περισσότερες εστίες (...) Δεν έχουμε μεγάλο κέρδος μικραίνοντας τις τάξεις και αυξάνοντας τον αριθμό των τάξεων (...) Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις που λένε ότι δεν έχει και κέρδος εκπαιδευτικό μικραίνοντας τις τάξεις κάτω από τα 25»!
Την Παρασκευή, ανακοινώθηκαν 270 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.800 και οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 259. Τριάντα πέντε άτομα νοσηλεύονταν διασωληνωμένα. Τα 32 κρούσματα θεωρούνται «εισαγόμενα» και τα 238 «εγχώρια». Τα 112 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική. Ειδικά περιοριστικά μέτρα ανακοινώθηκαν και για άλλες τουριστικές περιοχές, τις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Λέσβου ενώ παραμένουν τα ειδικά μέτρα σε Χανιά, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο. Σε καθεστώς επιδημιολογικά επιβαρυμένης περιοχής τέθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.