Αντιπροσωπείες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό και της ΟΒΣΑ εξέφρασαν χτες στο διοικητή του ΟΑΕΕ την αντίθεσή τους στην πώληση ομολόγων για την πληρωμή των επιδομάτων αδείας των συνταξιούχων ΕΒΕ
Αμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό και της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) στην πώληση ομολόγων από τα αποθεματικά του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για την πληρωμή των επιδομάτων αδείας των συνταξιούχων. Αψηφώντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες, συνδικαλιστές ΕΒΕ πραγματοποίησαν χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του Ταμείου. Στη συνάντηση που είχαν στη συνέχεια με τον διοικητή του, Κ. Κόντο, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εκποίηση των αποθεματικών και διατύπωσαν τις προτάσεις τους για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του Ταμείου και την ανάγκη ουσιαστικής συμμετοχής του κράτους σ' αυτή.
Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας επισημαίνεται: «Η διαμαρτυρία και η αγανάκτησή μας είχε κατεύθυνση και την πολιτική τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν ελλειμματικά Ταμεία και δε χρηματοδοτούν το νέο ασφαλιστικό οργανισμό που προέκυψε από την ενοποίηση. Αντίληψή τους είναι ότι το Ασφαλιστικό και η Υγεία αποτελούν κόστος που η κυβέρνηση θέλει να φορτώσει αποκλειστικά στις πλάτες των ασφαλισμένων».
Η ΟΒΣΑ προσθέτει: «Αυτή η πολιτική υπονομεύει τη λειτουργία και την ύπαρξη του ασφαλιστικού μας οργανισμού, ανοίγοντας το δρόμο για το μεγάλο κεφάλαιο. Ο διοικητής παραδέχτηκε ότι όντως δεν μπορεί να σταθεί το Ταμείο χωρίς χρηματοδότηση και ότι το 50% των αποθεματικών είναι στα αμοιβαία κεφάλαια, με ρίσκο να χαθούν».
Ορισμένα από τα αιτήματα που κατέθεσαν οι συνδικαλιστές είναι η κατάργηση του ΠΔ 258/05 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, κρατική επιχορήγηση στα Ταμεία κατά τα 2/3, άμεση κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως Ταμείου, σίγουρη απόδοση για τα αποθεματικά εκτός χρηματιστηριακού τζόγου, αύξηση των παροχών για τους ασφαλισμένους, κ.ά.
Η ηγεσία της Τράπεζας Ελλάδας ανακοίνωσε χτες την επιβολής συμβολικών κυρώσεων σε εμπορικές τράπεζες κλπ., χωρίς όμως να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των παραβατών
Αστεία πρόστιμα επέβαλε σε εμπορικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδας, χωρίς όμως να κατονομάζει - για μια ακόμη φορά - τους παραβάτες. Οπως επισημαίνει σε χθεσινή της ανακοίνωση, μετά την εξέταση πορισμάτων των ελεγκτικών υπηρεσιών, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις, όπου δεν τηρήθηκε η διαφάνεια των συναλλαγών ή ακόμη και τα μέτρα που αφορούν την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ως τιμωρία και πράξη παραδειγματισμού για όλες τις περιπτώσεις παραβάσεων, οι τράπεζες παραβάτες τιμωρήθηκαν με την ποινή άτοκης κατάθεσης 33.400.000 ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας για 6 μήνες και πρόστιμο υπέρ του ελληνικού Δημοσίου 130.000 ευρώ.
Αν και οι παραβάσεις φαίνονται αρκετά σοβαρές, η Τράπεζα της Ελλάδας - προστατεύοντας τις παρανομούσες τράπεζες - απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματά τους. Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι οι τράπεζες στο σύνολό τους - μετά την περιβόητη «απελευθέρωση» του πιστωτικού συστήματος - δρουν ανεξέλεγκτα, αρνούνται να υλοποιήσουν αποφάσεις Δικαστηρίων που δικαιώνουν δανειολήπτες, ακολουθούν ακραίες τοκογλυφικές πρακτικές κλπ. Αν και οι «ποινές» που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας επιβλήθηκαν για παρόμοιες παραβάσεις, ωστόσο οι ποινές αυτές μάλλον κινούνται στη λογική της νομιμοποίησης, καθώς η ληστεία των καταθετών και των πελατών - δανειοληπτών αποτελεί τον κανόνα των πρακτικών του τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας:
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ηγεσία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) για αρκετές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή. Στο υπόμνημα που έστειλε στο υπουργείο Οικονομίας η διοίκηση του ΕΒΕΑ θεωρεί θετικές αρκετές ρυθμίσεις, ενώ ζητά την επανεξέταση άλλων.
Το ΕΒΕΑ θεωρεί αρνητικές και πρόχειρες τις διατάξεις για τα κίνητρα αποκάλυψης παραβατικής συμπεριφοράς από τους εφοριακούς και ζητά την απάλειψή τους από το νομοσχέδιο. Σχετικά με τη φοροαπαλλαγή μέσω αποδείξεων, κάνει λόγο για επαναφορά διατάξεων που έχουν αποτύχει στο παρελθόν, όπου ο επιχειρηματίας θα προτείνει μειωμένο τιμολόγιο με αντάλλαγμα τη μείωση της χρέωσης ΦΠΑ, ενώ ένας μεγάλος αριθμός φορολογούμενων εξαιρείται από τις διατάξεις λόγω του ύψους του εισοδήματός τους.
Την επιχορήγηση της «Tellas» με 9,5 εκατ. ευρώ μέσω του «αναπτυξιακού νόμου» ενέκρινε το υπουργείο Οικονομίας. Σκοπός της επιχορηγούμενης επένδυσης είναι η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών.
Η εταιρεία είχε υποβάλλει αίτηση χρηματοδότησης για συνολική επένδυση 38,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναπτύξει δίκτυα και υπηρεσίες στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος για όλη την επικράτεια. Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διετίας.
Η εμπλοκή της Ελλάδας στα γεωπολιτικά ενεργειακά παιχνίδια των πολυεθνικών και των πολιτικών υπηρετών τους βαθαίνει σήμερα, όπως διακαώς επιθυμεί η κυβέρνηση, με την υπογραφή στη Ρώμη της τριμερούς διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία, για την ανάπτυξη του κοινού αγωγού φυσικού αερίου, μέρος του οποίου ολοκληρώνεται άμεσα με τη σύνδεση Ελλάδας - Τουρκίας. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, που θα υπογράψει από την ελληνική πλευρά, συναντήθηκε χτες για το θέμα με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησε χτες για τη Ρώμη. Από την ιταλική πλευρά θα υπογράψει ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Π. Μπερσάνι και από την τουρκική ο υπουργός Ενέργειας Μ. Χιλμί Γκιουλέρ. Το ελληνοτουρκικό τμήμα του αγωγού αναμένεται να εγκαινιαστεί από τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Ελλάδας, στα τέλη Αυγούστου.
Με τη συμφωνία, προωθείται η υλοποίηση του «νοτίου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου», ο οποίος θα προμηθεύει με αέριο από την Κασπία και τη Μέση Ανατολή, σχέδιο που ευνόησαν ιδιαίτερα οι ΗΠΑ και επιδίωξε η ΕΕ, για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στο βασικό προμηθευτή της, τη Ρωσία. Ολα αυτά είναι μόνο η επιφάνεια ενός σύνθετου τοπίου αντιθέσεων, ανταγωνισμών και συμφωνιών που επιδιώκουν ακύρωση των εκάστοτε κινήσεων του αντιπάλου, κρύβοντας συμφέροντα πολλών δισ. ευρώ από πίσω.
Ο Δ. Σιούφας δήλωσε ενδεικτικά, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ότι η συμφωνία σχετίζεται με την «επιθετική πολυμερή και εξωστρεφή ενεργειακή στρατηγική που ακολουθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια».
Μια εφ' όλης της ύλης ενημέρωση έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης στον Κ. Παπούλια, όπου εκτός από τη διακρατική συμφωνία συζητήθηκε και η εξέλιξη του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, όπου κορυφώνονται οι διεργασίες για τη σύσταση της διεθνούς εταιρείας που θα τον αναλάβει. Στην Ιταλία, θα συναφθεί και μια ακόμη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στον τομέα της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σε ανταγωνισμό... δελεαστικών προσφορών έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα οι εμπορικές τράπεζες, με στόχο την προσέλκυση των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα - Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών. Στα πλαίσια αυτά, η Εθνική Τράπεζα, γνωστοποίησε χτες ότι αν οι υποψήφιοι επενδυτές επιλέξουν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω των υποκαταστημάτων, δε θα υπάρξει καμιά επιβάρυνση για την παραλαβή τους (έως σήμερα όποιοι κατέθεταν τους φακέλους πλήρωναν) την αξιολόγησή τους, την παρακολούθηση της υλοποίησης της επένδυσης καθώς και την καταβολή της κρατικής ενίσχυσης.