ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Επί τάπητος οι κόντρες με ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ο Λαβρόφ τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, στο μνημείο των απελευθερωτών του Βελιγραδίου

Copyright 2018 The Associated

Ο Λαβρόφ τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, στο μνημείο των απελευθερωτών του Βελιγραδίου
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο σφοδρός ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στα Δυτικά Βαλκάνια αναδείχθηκε και κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψη που ολοκλήρωσε χτες το βράδυ στη Σερβία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Επί τάπητος τέθηκαν όλα σχεδόν τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ωστόσο, ξεχώρισαν οι στενές σχέσεις Σερβίας - Ρωσίας, όχι μόνο σε Ενέργεια, οικονομία και εμπόριο, αλλά και στον στρατιωτικό τομέα, με επίκεντρο το σερβορωσικό «κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων» στη σερβική πόλη Νις. Συζητήθηκαν επίσης εκτενώς οι προσπάθειες της Σερβίας να ενταχθεί στην ΕΕ, υπό τις πιέσεις των Βρυξελλών για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και συμμετοχή στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκλείσουν τη Ρωσία από τις αγορές Ενέργειας της Ευρώπης, ώστε να προωθήσουν την πώληση αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), επιδιώκοντας την ένταξη και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συναντώντας αργά το βράδυ της Τετάρτης τον Ρώσο υπουργό, τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται από την ΕΕ, και ότι θα διατηρήσει τη στρατιωτική της «ουδετερότητα». «Ελπίζω ότι η στάση μας αυτή θα αντιμετωπιστεί με κατανόηση από την ΕΕ, αν δεν συμβεί όμως αυτό τότε θα συμπεριφερθούμε ως ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα», ισχυρίστηκε ο Βούτσιτς. Ο Σέρβος Πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης τη Ρωσία επειδή αντιμετωπίζει «με σεβασμό» την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του και στηρίζει τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Ο Ρώσος υπουργός, συναντώντας αργότερα τον Σέρβο ομόλογό του Ιβιτσα Ντάσιτς, αποδοκίμασε ιδιαίτερα το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. «Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ευρώπη. Δυστυχώς δεν είναι υγιής, γιατί ορισμένες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προσπαθούν να αυξήσουν τις εντάσεις και να μετακινήσουν τη Συμμαχία προς τα ανατολικά, μην υπολογίζοντας τις γνώμες άλλων χωρών, ακριβώς όπως συνέβη στο Μαυροβούνιο, κάτι που προσπαθούν να κάνουν τώρα στη "Μακεδονία", όπως επίσης και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη», επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Επέκρινε ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να «στριμώξουν» τη Ρωσία από τις αγορές Ενέργειας της Ευρώπης, για να προωθήσουν το αμερικανικό «πιο ακριβό» LNG, τονίζοντας πως στόχος της Ουάσιγκτον είναι η εδραίωση της αμερικανικής στρατιωτικής και πολιτικής κυριαρχίας της στην Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι οι πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ επιδρούν αντίθετα στα συμφέροντα της Σερβίας και άλλων χωρών, προσθέτοντας πως αυτό φάνηκε ιδιαίτερα όταν προ μερικών ετών στη Βουλγαρία «εκτροχιάστηκε η εφαρμογή της συμφωνίας για τον Αγωγό Νότιου Ρεύματος». «Τουλάχιστον βλέπουμε πολύ πιο λογικές προσεγγίσεις σε τόσο σημαντικά έργα όπως ο Turkish Stream και ο Nord Stream 2», είπε ο Λαβρόφ, υποστηρίζοντας πως η χώρα του «είναι πάντοτε υπέρ της ελευθερίας επιλογών των εταίρων της και της ελεύθερης ανάπτυξης των πολιτικών τους σχέσεων».

Αναφερόμενος στο αίτημα της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου να συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας για την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, ο Λαβρόφ είπε ότι η χώρα του δεν έχει καμία αντίρρηση, προσθέτοντας όμως με νόημα: «Η διεξαγωγή του διαλόγου ανατέθηκε στην ΕΕ, αλλά αν οι Αλβανοί ζητήσουν αλλαγή του πλαισίου διαλόγου με την ένταξη και άλλων μετόχων εκτός από την ΕΕ, και η Σερβία μάς καλέσει, τότε δεν θα μείνουμε στην άκρη».

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ι. Ντάσιτς, απαντώντας σε ερώτηση για τις πιέσεις αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου είπε πως είναι πιο λογικό, στην παρούσα φάση, να αποσύρουν οι ΗΠΑ την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από το να τη δεχτεί η Ρωσία, θυμίζοντας την απόφαση 1244, που εκδόθηκε μετά τη ΝΑΤΟική επίθεση το 1999 στην τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και η οποία αναφέρει ρητά το Κοσσυφοπέδιο ως «αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας».

Για το σερβορωσικό κέντρο στο Νις

Στη συνέχεια ο Λαβρόφ, μιλώντας για το ρωσοσερβικό κέντρο «αρωγής» σε έκτακτες καταστάσεις στην πόλη Νις της νότιας Σερβίας (το οποίο οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν περίπου ως ρωσική στρατιωτική βάση), είπε πως ενώ η ανθρωπιστική αποστολή του είναι ξεκάθαρη, μετά την παροχή βοήθειας στην αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων «σε περιοχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της "Μακεδονίας" και της Ελλάδας, δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς κάνουν οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας στη βάση Μπόντστιλ» στο ανατολικό Κοσσυφοπέδιο. Πρόσθεσε πως στο ρωσοσερβικό κέντρο στη Νις προσκλήθηκαν και κινήθηκαν ελεύθερα Αμερικανοί αξιωματούχοι, ώστε να πειστούν για τους σκοπούς λειτουργίας του. Αντίθετα, τόνισε, οι Αμερικανοί δεν προσκάλεσαν ποτέ κανέναν Ρώσο στη βάση τους στο Μπόντστιλ.

Σε άλλο σημείο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Συρία, εκφράζοντας την προθυμία της χώρας του να υποστηρίξει εκεχειρία 30 ημερών στην Ανω Γκούτα, υπό τον όρο ότι αυτή δεν θα ωφελήσει οργανώσεις τζιχαντιστών που δρουν στην περιοχή.

Προς το τέλος της επίσκεψής του, ο Λαβρόφ επισκέφτηκε μαζί με τον Βούτσιτς το ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, παρακολουθώντας τις εργασίες τοποθέτησης του ψηφιδωτού του Παντοκράτορος Χριστού στον κεντρικό τρούλο, που χρηματοδοτήθηκε με 4 εκατομμύρια ευρώ από τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία «GazpromΝjeft» και κατασκευάστηκε εξολοκλήρου στη Μόσχα από 90 Ρώσους αγιογράφους. Το ψηφιδωτό έχει εμβαδόν 1.284 τ.μ. και ζυγίζει 40 τόνους. Επίσης κατέθεσε στεφάνι στο νεκροταφείο των απελευθερωτών του Βελιγραδίου στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου υπάρχει σχετικό μνημείο.

ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Από τα Σκόπια ξεκινά η περιοδεία των Γιούνκερ, Μογκερίνι και Χαν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τη γνώριμη τακτική του «καρότου» και του «μαστίγιου» αναμένεται να εφαρμόσουν, στη διάρκεια περιοδείας που ξεκινούν την Κυριακή σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έως την 1η Μάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επίτροπος αρμόδιος για Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας που πραγματοποιούν οι τρεις αξιωματούχοι με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης χωρών της περιοχής, με φόντο τη γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, είναι τα Σκόπια. Εκεί οι Γιούνκερ, Μογκερίνι και Χαν θα έχουν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Δεύτερος σταθμός της περιοδείας τους θα είναι τα Τίρανα. Τη Δευτέρα θα μεταβούν στο Βελιγράδι και έως την Τετάρτη 28/2 θα έχουν επισκεφτεί το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.

Την 1η Μάρτη, οι τρεις αξιωματούχοι θα μεταβούν στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, που έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, προκειμένου να συμμετάσχουν σε Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες των έξι χωρών και περιοχών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η ΕΕ έχει θέσει ως ανεπίσημο αρχικό στόχο την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στους κόλπους της έως το 2025, αν και δεν έχει δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων. Μεταξύ των πιο σημαντικών όρων που έχει θέσει είναι μεταρρυθμίσεις με στόχο την κατοχύρωση ενός αστικού κράτους δικαίου, την επίλυση διμερών διαφορών και την «πλήρη ομαλοποίηση» των σχέσεων ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Επίθεση με χειροβομβίδα στην πρεσβεία των ΗΠΑ

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Ενας 43χρονος Σέρβος πρώην στρατιώτης ήταν ο δράστης της επίθεσης με χειροβομβίδα, τύπου Μ-75, που πραγματοποιήθηκε χτες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη, στον αυλόγυρο της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα.

Από την επίθεση σημειώθηκαν μόνον μικρές υλικές ζημιές, ενώ ο δράστης τερμάτισε τη ζωή του ενεργοποιώντας (κατά τα φαινόμενα) εκρηκτικό μηχανισμό.

Πληροφορίες της αστυνομίας στην Ποντγκόριτσα αναφέρουν ότι ο 43χρονος είχε παρασημοφορηθεί το 1999 από τον τότε Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς «για τις υπηρεσίες του στην άμυνα και ασφάλεια της πατρίδας». Λεγόταν Ντάλιμπορ Τζάουκοβιτς. Είχε γεννηθεί στο Κράλιεβο της Σερβίας και κατοικούσε μόνιμα στην Ποντγκόριτσα.

Από αναρτήσεις που είχε κάνει στη σελίδα του στο «Facebook» έγινε φανερό πως ήταν σφόδρα αντίθετος στην πρόσφατη ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Την Κυριακή η ετήσια συνεστίασή του

Τον ετήσιο χορό του πραγματοποιεί ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 25 Φλεβάρη, στις 12.30 μ., στο κέντρο διασκέδασης «ΤΖΑΝΗΣ», στο δρόμο από Χαριλάου προς Θέρμη.

Στη συνεστίαση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει η πρέσβειρα της Κούβας Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ