Πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση στις 30 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας
Η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών ήδη αγκαλιάζεται από σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα, που βγαίνουν στους δρόμους, απαιτώντας την αποφασιστική ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας τα οποία βρίσκονται υπό κατάρρευση.
Μέχρι στιγμής προγραμματίζονται:
Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τη δημόσια Υγεία την Τετάρτη 29 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλεί η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) τα σωματεία και τους φορείς της πόλης, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας. Νωρίτερα, στις 11 π.μ., προγραμματίζει απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του Ιπποκρατείου. Παράλληλα καλεί σε συμμετοχή στην πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα.
Με επιστολή της προς τα σωματεία και τους φορείς της Θεσσαλονίκης σημειώνει:
«Δεν ανεχόμαστε πια:
- Την επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών δραματική υποστελέχωση τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων, που οδηγεί σε υπερεργασία και εργασιακή εξουθένωση.
- Τα λουκέτα σε τμήματα και κλινικές και την επίκληση διαρκώς της "έκτακτης κατάστασης", αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής και των προηγούμενων, για να αλωνίζουν οι ιδιώτες στα νοσοκομεία μέσω των αναθέσεων, των εργολαβιών, των ΣΔΙΤ.
- Τους μισθούς των υγειονομικών καθηλωμένους εδώ και 15 χρόνια! Τις εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές των εφημεριών, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές.
- Την παγίωση των "ελαστικών" εργασιακών σχέσεων, τις συνεχείς μετακινήσεις, την υπερεφημέρευση.
- Τις άθλιες συνθήκες εργασίας σε κτίρια παλιά, κακοσυντηρημένα, που δεν καλύπτουν συχνά τις ανάγκες για ασφαλή περίθαλψη».
Αναδεικνύοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, σημειώνει ότι το «νέο ΕΣΥ» που θέλει να χτίσει θα είναι φτιαγμένο με τα ίδια υλικά που το οδήγησαν στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ. «Η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση. Την αποθέωση της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων Υγείας», αναφέρει.
Καλεί τον λαό, μαζί με τους υγειονομικούς, να παλέψει για να μπει φρένο στα εγκληματικά σχέδια για την Υγεία του λαού. Να απαιτήσει: Διπλασιασμό των μισθών των υγειονομικών. Διπλασιασμό προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να μη συγχωνευτεί, να μην κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ
Να μη μείνει χωρίς δουλειά κανένας από τους 1.000 συμβασιούχους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ που στις 30 Νοέμβρη λήγουν οι συμβάσεις τους, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.
Οπως είπε, οι εργαζόμενοι αυτοί προσλήφθηκαν για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας κατά την πανδημία, αλλά προσφέρουν αναγκαία δουλειά και σε κανονικές συνθήκες.
Σήμερα βρίσκονται μπροστά στην ανεργία, ενώ έχουν προηγηθεί κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ και κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που έλαβαν όμως γενικόλογες υποσχέσεις, χωρίς σαφή απάντηση, από κυβέρνηση και ΕΟΔΥ.
Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τις προσπάθειες των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά στον ΕΟΔΥ και στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Απαντώντας, η υφυπουργός Υγείας Ειρ. Αγαπηδάκη ισχυρίστηκε ότι οι «έκτακτες ανάγκες» για τις οποίες προσλήφθηκαν δεν υφίστανται πια, καθώς έληξε η οξεία φάση της πανδημίας. Παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχουν άλλες ανάγκες, όπως η συνδρομή εμβολιασμού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, και πρόσθεσε ότι γίνεται «προσπάθεια» από το υπουργείο να βρεθεί λύση. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να παρατείνει «συμβάσεις χωρίς περιεχόμενο» και ότι «δεν υπάρχει λύση που να ταιριάζει σε όλους». Είπε ακόμα ότι εξετάζεται να δοθεί παράταση στις συμβάσεις για να καλυφθούν ανάγκες τον χειμώνα.
Ο Γ. Λαμπρούλης στη δευτερολογία του τόνισε ότι το ΚΚΕ ζητά να μη μείνει κανείς χωρίς δουλειά και ότι η παράταση που αναφέρθηκε είναι η εργασιακή ομηρία, με 3μηνες και 6μηνες παρατάσεις. «Από ήρωες τους κάνετε άνεργους», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατήγγειλε και περιστατικά τραμπουκισμών σε βάρος εργαζομένων από προϊσταμένους του ΕΟΔΥ.
Η υφυπουργός επανέλαβε ότι θα αναζητηθεί λύση, λέγοντας όμως προκλητικά «όχι σε αθρόες προσλήψεις χωρίς λόγο», συκοφαντώντας μάλιστα τους συμβασιούχους, που περιπλανώνται από ομηρία σε ομηρία, ως «κομματικό στρατό ψηφοφόρων».
Πρώτη δύναμη, για ακόμα μια φορά, με αυτοδυναμία και ενισχυμένη σε ψήφους και ποσοστό αναδείχτηκε η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» Εργαζομένων ΚΑΤ στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ, που έγιναν την Τετάρτη και Πέμπτη, 15 - 16 Νοέμβρη.
Συγκεκριμένα, η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση», σε σύνολο 636 εγκύρων πήρε 368 ψήφους (από 348) και 6 έδρες. Η «Ενωτική Φωνή» (πρ. ΔΑΚΕ) πήρε 160 ψήφους (από 166) και 3 έδρες και η «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Συνεργασία» (πρ. ΠΑΣΚΕ) πήρε 108 ψήφους (από 94) και 2 έδρες.
Την αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες, παρά τη μείωση του δυναμικού του νοσοκομείου κατά 300 άτομα, αλλά και την υπερψήφισή της χαιρετίζει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση», σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα δίνει «σαφές μήνυμα για την ανάγκη ύπαρξης σωματείου μαζικού, οργανωμένου και ταξικά προσανατολισμένου. Σωματείου απαλλαγμένου από τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, που θα στηρίζεται και θα αναπτύσσει την κοινωνική συμμαχία. Αποτελεί επιβράβευση της συνεχούς, ακούραστης αγωνιστικής παρέμβασης και δράσης της "Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των ασθενών όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στη διοίκηση του σωματείου».
Σε σύσκεψη την Πέμπτη 23 Νοέμβρη καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων τους ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες. Θα γίνει στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος, Αθήνα), για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Αναπηρίας, στις 10.30 π.μ. στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» με πορεία στη Βουλή. Η κινητοποίηση συνδιοργανώνεται με την Πρωτοβουλία Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και είναι αφιερωμένη στον αγώνα για την προστασία του παιδιού με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» και στη διάλυση της παιδιατρικής περίθαλψης, των παιδιατρικών νοσοκομείων.