ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Επιδείνωση της κρίσης και κελεύσματα για διάλογο

Χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν να σωθούν από τις συγκρούσεις που επεκτείνονται στο Νότιο Σουδάν
Χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν να σωθούν από τις συγκρούσεις που επεκτείνονται στο Νότιο Σουδάν
TZOYMΠΑ.--

Πιέσεις για τερματισμό των συγκρούσεων και έναρξη διαλόγου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση που εξελίσσεται από την Κυριακή στο Νότιο Σουδάν ανάμεσα σε φερόμενους στασιαστές του στρατού που υποστηρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Ματσάρ και τις δυνάμεις του προέδρου της χώρας, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, άσκησε χτες η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα, Σούζαν Πέιτζ.

Στη συνάντησή της με το Νοτιοσουδανό πρόεδρο στην πρωτεύουσα, Τζούμπα, η Πέιτζ συζήτησε για τη δραματική αύξηση των θυμάτων από τις συγκρούσεις, ρώτησε για την τύχη των συλληφθέντων στελεχών της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργών, ζήτησε την «εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους βάσει του νοτιοσουδανικού συντάγματος, του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου» και πρότεινε την πραγματοποίηση άμεσων συνομιλιών για την εκτόνωση της κρίσης. Ομοίως από τις Φιλιππίνες, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε τις αντιτιθέμενες πλευρές στο Νότιο Σουδάν να απόσχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση, ενώ στην Ουάσιγκτον δεν έλειψαν οι φωνές πρώην αξιωματούχων που πλέον δουλεύουν για λογαριασμό Μη Κυβερνητικών Ιδρυμάτων ανάλυσης όπως το «Enough Project» που πρότειναν ακόμη και επέμβαση των ΗΠΑ τάχα για να «αποτραπεί» η επιδείνωση της κρίσης...

Πιέσεις στην κατεύθυνση της πραγματοποίησης διαλόγου για την εξεύρεση λύσης «σε μία πολιτική κρίση» άσκησε νωρίτερα και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Οσον αφορά στις προτάσεις για συνομιλίες με στόχο την επίλυση της κρίσης, ο Νοτιοσουδανός πρόεδρος εμφανίστηκε θετικός στο διάλογο, αρκεί -όπως είπε- να είναι πρόθυμη για συνομιλίες και η άλλη πλευρά. Απέρριψε πως τα αίτια της κρίσης είναι φυλετικά (και δη μεταξύ της πολυπληθέστερης φυλής Ντίνκα στην οποία ανήκει ο ίδιος και της φυλής των Νούερ από την οποία προέρχεται ο αποπεμφθείς αντιπρόεδρος Ρ. Ματσάρ), λέγοντας: «Γιατί θα έπρεπε να πρόκειται για προβλήματα μεταξύ των φυλών Ντίνκα και Νούερ σε μία χώρα με 60 φυλές;».

Σημείωσε έτσι πως πρόκειται για πολιτική διαπάλη, με στόχο την εξουσία, κάτι με το οποίο συμφώνησε στη συνέχεια και ο Νοτιοσουδανός πρώην υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Τζέιμς Κορ Ρουέι (από τη φυλή των Νούερ), που υποστήριξε ότι οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Τζούμπα «δεν είναι φυλετικές συγκρούσεις, αλλά αποτελέσματα της προσπάθειας κάποιων ατόμων να απομακρύνουν διά της βίας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση...». Εχει σημασία να θυμηθούμε ότι το Νότιο Σουδάν που αποσπάσθηκε το 2011, με τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, είναι ιδιαίτερα πλούσιο ενεργειακά και συνολικά η χώρα είναι στο στόχαστρο πολυεθνικών μονοπωλίων.

Ωστόσο, πέρα από τις επισημάνσεις για τα αίτια της κρίσης, γεγονός είναι πως οι συγκρούσεις όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά και επεκτείνονται πέραν της πρωτεύουσας Τζούμπα. Χτες, μάλιστα, φάνηκε πως η πρωτεύουσα του Τζόνγκλεϊ, Μπορ, τέθηκε υπό τον έλεγχο στασιαστών, με επικεφαλής το στρατηγό Γκάτντετ Γιακ που ήταν διοικητής της όγδοης μεραρχίας του στρατού της πρώην ανταρτικής οργάνωσης «SPLΑ». Πάνω από 1.000 άμαχοι της περιοχής αναζήτησαν ήδη καταφύγιο σε κτίριο της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στη χώρα (UNMISS), όπου τους παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης...

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αποστολή» της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

MΠΑΝΓΚΙ.--

Επιχείρηση «φτιασιδώματος» του προφίλ μίας τάχα «ήπιας» αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Αφρική ανέλαβε, χτες, φθάνοντας στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και μέχρι πρότινος καθηγήτρια στο Χάρβαρντ και δημοσιογράφος, Σαμάνθα Πάουερ.

Αποφεύγοντας τις κορόνες για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και τις δηλώσεις ανοιχτής υποστήριξης στην ένοπλη επέμβαση που πραγματοποιεί εδώ και τρεις βδομάδες η Γαλλία, η Πάουερ ξεκίνησε την επίσκεψή της στη χώρα από το αεροδρόμιο στο Μπανγκί, που έχει μετατραπεί σε αχανή προσφυγικό καταυλισμό 40.000 αμάχων. Επέλεξε να κάνει την πρώτη επίσκεψή της όχι στο Προεδρικό Μέγαρο που έχει καταλάβει με πραξικόπημα από τον περασμένο Μάρτη ο επικεφαλής των ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ, Μισέλ Ντζοτόντια, αλλά σε νοσοκομείο του Μπανγκί, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες πολίτες με βαριά τραύματα από σφαίρες και μαχαίρια...

Στη συνέχεια πήγε για συμβολικούς λόγους σε καθολικό καθεδρικό ναό, όπου συνάντησε τον αρχιεπίσκοπο και έναν ιμάμη και ακολούθως σε τζαμί της πρωτεύουσας συνοδευόμενη από καθολικό ιερέα. Η ίδια μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους απέφυγε να κάνει σχόλια για την πολιτική της Ουάσιγκτον στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (που προς το παρόν έχει επιλέξει να παράσχει επιμελητειακή υποστήριξη στη γαλλική επέμβαση και αερομεταφορά στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης). Ζήτησε ωστόσο τον τερματισμό των επιθέσεων και της πόλωσης ανάμεσα στο χριστιανικό και μουσουλμανικό πληθυσμό της χώρας σημειώνοντας: «Η Σομαλία μάς έδειξε τι μπορεί να συμβεί σε ένα αποτυχημένο κράτος και η Ρουάντα τι μπορεί να συμβεί σε ένα βαθιά διχασμένο έθνος... Ο λαός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας κινδυνεύει...».

Πριν αναχωρήσει από το Μπανγκί συνάντησε ιδιαιτέρως τον αρχηγό των πραξικοπηματιών, «Πρόεδρο» Ντζοτόντια, δίχως να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της συνάντησης...

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέα βήματα σε διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ (Τετάρτη πρωινές ώρες Ελλάδας) η 2η έκτακτη σύνοδος της λεγόμενης Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της δικής μας Αμερικής (ALBA) και του Οργανισμού Ενεργειακής Συνεργασίας Petrocaribe, με κύριο αντικείμενο τη διεύρυνση της συνεργασίας στο εμπόριο, στην Ενέργεια και άλλους τομείς και τη δημιουργία μιας ευρύτερης Κοινής Οικονομικής Ζώνης, θέμα για το οποίο αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας οικοδεσπότης της Συνόδου, Νικολάς Μαδούρο, πρότεινε και ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση της Ζώνης που θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τη λεγόμενη κοινή αγορά του Νότου (Mercosur). Ολες αυτές οι ενώσεις είναι διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις - αυτός ο χαρακτήρας δεν αλλάζει από τη συμμετοχή της σοσιαλιστικής Κούβας - και αφορούν σε μια περιοχή με 23 χώρες, 408 εκατομμύρια κατοίκους σε γεωγραφική έκταση 13.260.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με όσα είπε ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος, η περιοχή αυτή σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο ΑΕΠ, είναι περίπου το 25% ή 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η ALBA αποτελείται από τις εξής χώρες: Βενεζουέλα, Κούβα, Βολιβία, Εκουαδόρ, Νικαράγουα, Δομινίκη, Σάντα Λουσία, Σαν Βισέντε και Γκραναδίνας, Αντίγκουα και Βαρμπούδα (νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής Θάλασσας). Το Petrocaribe δημιουργήθηκε το 2005 και συμμετέχουν τα εξής κράτη: Αντίγκουα και Μπαρμπούδα, Μπαχάμες, Μπελίσε, Κούβα, Δομινίκη, Γρανάδα, Γουατεμάλα, Γκουιάνα, Αϊτή, Ονδούρα. Τζαμάικα, Νικαράγουα, Δομινικανική Δημοκρατία, Σαν Κριστόμπαλ και Νιέβες, Σάντα Λουσία, Σαν Βισέντε και Γραναδίνας, Σουρινάμ, Βενεζουέλα. Οσον αφορά το Mercosur, σε αυτή τη διακρατική καπιταλιστική ένωση πρωταγωνιστεί η Βραζιλία, η Αργεντινή ενώ συμμετέχουν η Παραγουάη (προσωρινά έχει ανασταλεί η συμμετοχή της), η Ουρουγουάη, η Βενεζουέλα (σε 3 χρόνια θα είναι μέλος της κοινής αγοράς με πλήρη δικαιώματα) και η Βολιβία.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στη λιτότητα

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Συνεχίζονται στην Πορτογαλία οι κινητοποιήσεις κατά των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις αλλά και υπηρεσίες, που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014, με μια σειρά απεργιών και διαδηλώσεων. Οι εργαζόμενοι στις εφορίες ξεκίνησαν χτες απεργία που θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο πολλών υπηρεσιών και για τις μισθολογικές περικοπές που έχει ανακοινώσει η πορτογαλική κυβέρνηση.

Στάσεις εργασίας έγιναν χτες το πρωί και στο Μετρό της Λισαβόνας, ενώ το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας, η CGTP, κάλεσε σε συγκέντρωση το απόγευμα μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, προκειμένου οι πολίτες να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της χώρας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, να ασκήσει «βέτο» στον προϋπολογισμό του 2014.

Το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε στο τέλος Νοέμβρη τον προϋπολογισμό, που προβλέπει, πέρα από τις περικοπές, και αυξήσεις φόρων που ανέρχονται συνολικά σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εξάλλου, πριν το τέλος της βδομάδας το Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για ένα από τα σημαντικότερα μέτρα του προϋπολογισμού του 2014, το οποίο προβλέπει την περικοπή κατά περίπου 10% των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας αναμένεται να κλιμακωθούν έως το τέλος της χρονιάς. Για την επόμενη βδομάδα έχουν ανακοινώσει ότι θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στις αποσκευές στα αεροδρόμια, οι οδηγοί λεωφορείων της Λισαβόνας, οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία και στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Στην Κίνα ο Μοράλες

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από χτες ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες. Σε συνάντηση που είχε με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, τονίστηκε ότι οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αλλά και των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κρατικού κινεζικού πρακτορείου «Σινχούα», Κίνα και Βολιβία σχεδιάζουν να συνεργαστούν σε μια σειρά τομείς της οικονομίας, όπως η Ενέργεια, οι Κατασκευές, η Αγροτική Οικονομία, τα Ορυκτά, η Αεροδιαστημική, ο Τουρισμός. Θα επιδιώξουν στενότερη συνεργασία στον ΟΗΕ και «θα προωθήσουν έγκαιρη δημιουργία ενός φόρουμ συνεργασίας Κίνας - Λατινικής Αμερικής για την ολοκληρωμένη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής», σύμφωνα με το «Σινχούα».

Μεταξύ άλλων, ο Μοράλες ανέφερε από τη μεριά του ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κινεζική κυβέρνηση (δηλαδή η παραπέρα ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής) θα δώσουν νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Στη διάρκεια της παραμονής του ο Ε. Μοράλες θα επισκεφτεί το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Σινάνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα, από όπου θα εκτοξευτεί ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος της Βολιβίας.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ