ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΛΑΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ
Αύριο συγκέντρωση για τις συμβάσεις

Στελέχη κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων μιλάνε στο "Ρ" για την κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, την εργοδοτική αυθαιρεσία και το χτύπημα που δέχονται οι εργασιακές σχέσεις

Με στόχο την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοτών, πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη συγκέντρωση των εργαζομένων στους κλάδους ένδυσης, στις 4 το απόγευμα στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (οδός Βερανζέρου 1).

Τη συγκέντρωση συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία, τα συνδικάτα Αθήνας και Πειραιά και επιχειρησιακά σωματεία, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Για τους στόχους της συγκέντρωσης, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου, συζητήσαμε με συνδικαλιστές του χώρου.

Οπως θα πει η Χ. Τσεντούρου,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, η συγκέντρωση "αποτελεί μια πρώτη αγωνιστική κίνηση που στοχεύει να στείλει μήνυμα αντίστασης προς κάθε κατεύθυνση. Ταυτόχρονα έχει σαν στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων". Επισημαίνοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις, θα πει: "Ο θεσμός χτυπιέται με πολλούς τρόπους, όπως με τη μη εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων από πολλούς εργοδότες. Φαινόμενο, που τροφοδοτείται από την αδιαφορία της κυβέρνησης που όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για την εφαρμογή τους, αλλά έχει οδηγήσει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας σε πλήρη υποβάθμιση. Η πριμοδότηση της μερικής απασχόλησης από κυβέρνηση και εργοδότες, βάζει επίσης εμπόδια στην πάλη για τις συλλογικές συμβάσεις. Στο χτύπημα του θεσμού, συμβάλλει και ο τρόπος διατύπωσης των αιτημάτων από ορισμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Αλλά και η υπογραφή απ' αυτές δίχρονων συμβάσεων στα όρια του πληθωρισμού και ο τρόπος διεκδίκησής τους, που περιορίζεται στην "αγωνιστική" προσφυγή στον ΟΜΕΔ".

Στη συζήτηση παρεμβαίνει η Π. Περαντώνη,γραμματέας του Συνδικάτου Αθήνας σημειώνοντας ότι "το φαινόμενο της μη εφαρμογής των συμβάσεων συνεχώς απλώνεται. Πάμπολλα είναι τα παραδείγματα από ελέγχους που έκανε το συνδικάτο, όπως "Aρτίστι Ιταλιάνι",ΣΤΑΡ,ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ κ.ά. Ανάλογη οξύτητα προσλαμβάνει και το φαινόμενο των απολύσεων χωρίς αποζημίωση ή με επιταγές, όπως για παράδειγμα στη βιοτεχνία ΑΛΕΞΑΚΗΣ,που απέλυσε 15 εργαζόμενους, στην "Εμπονυ" που απέλυσε 12... Αρκετές φορές οι απολύσεις είναι "λευκές", δηλαδή οι απολυμένοι επαναπροσλαμβάνονται σαν ωρομίσθιοι και ανασφάλιστοι, όπως πχ στη βιοτεχνία ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί κίνημα ενάντια στις απολύσεις".

Η Γ. Πίσσα,γραμματέας του συνδικάτου Πειραιά, θα πει: "Το 8ωρο χτυπιέται βάναυσα. Οι εργοδότες ανάλογα με τις παραγγελίες που έχουν υποχρεώνουν τους εργαζόμενους άλλες μέρες να δουλεύουν ατέλειωτα 12ωρα και άλλες καθόλου. Οσο για τις συμβάσεις, όχι μόνο οι εργοδότες καθυστερούν να μας δώσουν τα αναδρομικά, αλλά πολλές φορές δεν τα παίρνουμε καθόλου".

Το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στη βιομηχανία Σίσσερ - Πάλκο,καταγγέλλει η Β. Μασούρα,μέλος του ΔΣ του σωματείου, τονίζοντας: "Από την μια πλευρά διοχετεύονται φήμες για μείωση του προσωπικού και απ' την άλλη η πολυεθνική επιβάλλει, με βάση τις εκθέσεις αξιολόγησης της ποιότητας του προιόντος, ποινές στους εργαζόμενους, που ξεκινούν από χρηματικά πρόστιμα, μέχρι διαπόμπευση και απόλυση! Ταυτόχρονα δημιουργεί δυο κατηγορίες εργαζομένων, τους νεοπροσλαμβανόμενους που πληρώνονται με την χαμηλότερη σύμβαση του ιματισμού και τους παλιούς με την σύμβαση της πλεκτικής. Επιπλέον υπάρχει μια τάση για κατάργηση του πενθήμερου, με εργασία τα Σάββατα".

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση "Φίντεξπορτ".Οπως θα πει ο Δ. Αντωνόπουλος,πρόεδρος του σωματείου: "παρά τη συρρίκνωση γενικότερα του κλάδου, η επιχείρηση λόγω του προϊόντος (φτιάχνει μοκέτες) είναι ανταγωνιστική και υπάρχει πολλή δουλιά. Αυτό όμως δεν αντανακλά και στους εργαζόμενους, καθώς τα μεροκάματα είναι χαμηλά, ενώ υπάρχει φοβερή εντατικοποίηση. Δηλαδή, εκεί που ένας εργαζόμενος χειριζόταν μια μηχανή, τώρα χειρίζεται ταυτόχρονα δυο. Επιπλέον η επιχείρηση επιχειρεί αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος προσλαμβάνοντας συμβασιούχους ορισμένου χρόνου".

Ντ. Ν.

Ελπίδες, όσες 90 χιλιάρικα το μήνα!

Στην πρωτεύουσα βρίσκονται από χτες 200 απολυμένοι της GOOD YEAR, καθώς στο Πρωτοδικείο Αθήνας εκδικάζονται αγωγές τους για αποζημίωση από την πολυεθνική

Η καταβολή μισθών ενός χρόνου από την "GooD Year" είναι το κύριο αίτημα των αγωγών 200,παράνομα και καταχρηστικά, απολυμένων από το εργοστάσιο της πολυεθνικής στη Θεσσαλονίκη πέρσι το καλοκαίρι. Οι αγωγές 100 απολυμένων εκδικάστηκαν ομαδικά χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας (Τμήμα Εργατικών Υποθέσεων) και σήμερα θα εκδικαστούν στο ίδιο δικαστήριο οι αγωγές των άλλων 100.

Η οργή και η αγανάκτηση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων όσοι ήταν χτες συγκεντρωμένοι στο προαύλιο του δικαστηρίου, περιμένοντας να συζητηθεί η υπόθεση και κρατώντας πανό που έγραφαν: "Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι" και "Οι παρανομούντες πρέπει να τιμωρούνται". Οι απολυμένοι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους διεξήγαγαν έναν πολύμηνο αγώνα ενάντια στην αυθαιρεσία της πολυεθνικής, με αίτημα την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την επαναπρόσληψή τους. Ο αγώνας τους, όμως, συνάντησε εκτός από την αναλγησία της εταιρίας και την κυβερνητική αδιαφορία.

Οι συνήγοροι της πολυεθνικής προσπάθησαν να αποδείξουν ότι το παραγωγικό τμήμα της επιχείρησης ήταν εντελώς αυτόνομο από το εμπορικό, που παρουσίαζε τεράστια κέρδη. Χαρακτηρίζοντας το παραγωγικό τμήμα ως "επιζήμιο", θέλησαν να δικαιολογήσουν το κλείσιμό του. Ομως, οι απολυμένοι εργαζόμενοι κατήγγειλαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή το παραγωγικό και το εμπορικό τμήμα της επιχείρησης ήταν ένα και το αυτό. Η GOOD YEAR, στην Ελλάδα, παρουσίασε το 1996 κέρδη 2 δισ. δραχμών, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα πριν κλείσει, είχε κέρδη 150 εκατ. δραχμών.

Παρ' όλα αυτά, η διεύθυνση της πολυεθνικής προτίμησε να κλείσει το εργοστάσιο και να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλη χώρα, ώστε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη της, στα πλαίσια μιας "στρατηγικής αναδιοργάνωσης", όπως η ίδια παραδέχεται και οι εργαζόμενοι κατάγγειλαν. Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι τα μηχανήματα της εταιρίας μεταφέρθηκαν στην Πολωνία,όπου το κόστος παραγωγής είναι σαφώς χαμηλότερο.

Στη χτυπημένη από την ανεργία Θεσσαλονίκη, οι ελπίδες των απολυμένων για να βρουν δουλιά είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Ο Δ. Μιχαηλίδης,45 χρόνων, ο οποίος δούλευε 14 χρόνια στην GOOD YEAR, έπαιρνε πριν απολυθεί 400.000 δραχμές το μήνα. "Τώρα που παίρνω 90.000 δραχμές από τον ΟΑΕΔ, θα πει, πώς να μου φτάσουν; Τρώμε από τα έτοιμα, αλλά και αυτά τελειώνουν". Συνεχίζοντας, ο απολυμένος αναφέρει ότι "αυτές τις δύο μέρες η Δικαιοσύνη δικάζει την παρανομία. Γι' αυτό πρέπει να δικαιωθούμε". Ο Ν. Τζιβάνης,μέλος του ΔΣ του σωματείου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη δικαίωση των εργαζομένων, αλλά και τις ευχαριστίες όλων των εργαζομένων προς το "Ρ","διότι - όπως τόνισε - είναι η μόνη εφημερίδα που στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται δίπλα μας".

Ο Κ. Στάνγκος,που δούλευε 22 χρόνια στην εταιρία, ανέφερε ότι δεν έχει καμιά επιλογή για άλλη εργασία και οι ελπίδες του τελειώνουν στα 90 χιλιάρικα που παίρνει από τον ΟΑΕΔ. "Εάν κερδίσουμε τους μισθούς υπερημερίας για ένα χρόνο, τότε μπαλώνουμε το πρόβλημα για 12 μήνες. Αν όμως δεν τους κερδίσουμε, τι θα κάνουμε";

Στη χτεσινή δίκη παρίσταντο, με τους νομικούς τους εκπροσώπους, η ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες. Η απόφαση θα εκδοθεί σε λίγες βδομάδες.

Στον αγώνα για κατακτήσεις
Νέος γύρος κινητοποιήσεων για τη ΣΟΦΤΕΞ

Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ.Στη χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ του σωματείου, αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει: Τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη σε συμβολικό κλείσιμο της Ιερά Οδού, μπροστά στο εργοστάσιο, από τις 1.30 έως τις 2.30 το μεσημέρι. Την Τρίτη 25 Φλεβάρη σε 4ωρη στάση εργασίας, από τις 6μμ ως τις 10μμ, συγκέντρωση στην πλατεία Κολοκοτρώνη και στη συνέχεια πορεία και καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.Την Τετάρτη θα συνεδριάσει και πάλι το ΔΣ προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΣΟΦΤΕΞ μέσα στο '97, η επιχείρηση έχει οδηγηθεί σκόπιμα ένα βήμα πριν το "λουκέτο", προς χάριν ανταγωνιστικών και μεγαλοεκδοτικών συμφερόντων που την έχουν βάλει στο "μάτι".

Στην οικονομική "παραλυσία" της ΣΟΦΤΕΞ, συνέβαλε τα μέγιστα - έχοντας την κάλυψη της κυβέρνησης - η Εθνική Τράπεζα (συνιδιοκτήτης της ΣΟΦΤΕΞ), παρακρατώντας επιταγές και κόβοντας την εισροή χρήματος στην επιχείρηση. Οπως καταγγέλλεται σε ανακοίνωση του σωματείου, ο διοικητής της Τράπεζας κ. Καρατζάς είναι συνεταίρος του χαρτοβιομηχάνου Ζερίτη!

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως αν και η κυβέρνηση αρχικά μοίραζε υποσχέσεις για εξασφάλιση της λειτουργίας της επιχείρησης, στη συνέχεια αυτές "ξεχάστηκαν", ενώ ήδη ετοιμάζεται πακέτο "κοινωνικής προστασίας", δηλαδή μαζικών απολύσεων.

Οπως θα πει ο Χ. Κατσούλιας,γραμματέας του σωματείου, "μπροστά στον συνεχιζόμενο εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης και τις ανέξοδες υποσχέσεις χωρίς αποτέλεσμα, αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας για τη σωτηρία της επιχείρησης και την κατοχύρωση της δουλιάς μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ