Σήμερα και αύριο στην Αστάνα και την Πέμπτη 23 Φλεβάρη στη Γενεύη
ANSA |
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία στις συναντήσεις στην Ιταλία |
Σε δύο άξονες φαίνεται πως εστιάζονται τα παζάρια Σύρων και ξένων αξιωματούχων σε σχέση αφενός με τις διήμερες διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν που ξεκινούν τελικά σήμερα (μετά από την αναβολή τους για ένα 24ωρο) και αφετέρου το νέο γύρο ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη της Ελβετίας, την Πέμπτη 23 Φλεβάρη.
Οπως σημείωσε χτες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, μιλώντας από τη Ρώμη, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, το βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών της Γενεύης θα είναι η επίτευξη συμφωνίας για την πολιτική μετάβαση στη Συρία. Ο ίδιος απέρριψε οποιαδήποτε αλλαγή στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι το αντίθετο «θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας». «Η Γενεύη δεν θα ασχοληθεί με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης αλλά με το μέλλον της Συρίας», είπε ο ντε Μιστούρα, προσθέτοντας ότι η ατζέντα των ενδοσυριακών συνομιλιών της Γενεύης «έχει κλειδώσει στην απόφαση 2254 που ψήφισε το 2015 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αναφέρει ρητώς νέα μορφή διακυβέρνησης στη Συρία, νέο Σύνταγμα και εκλογές».
Ακολούθως κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση να συγκροτήσει «ενιαίο μέτωπο» στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για να στερήσει, όπως είπε, από τη συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία «το άλλοθι πως δεν ξέρει ποιος είναι αντιπολίτευση».
Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της συριακής αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Αλούς, επέμεινε πως προϋπόθεση για συζητήσεις σε σχέση με την «πολιτική μετάβαση στη Συρία» είναι η ενίσχυση της συμφωνίας εκεχειρίας που ισχύει από τις 30 Δεκέμβρη. Από την άλλη, ο εκπρόσωπος Τύπου της συριακής αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης, Σαλίμ αλ Μούσλιτ, είπε πως η πλευρά του θέλει τις «πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες με τη συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία» στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Πρόσθεσε πως δεν θα έπρεπε να έχει θέση στην πολιτική μετάβαση ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, επειδή, όπως είπε, «θα ήταν σαν να σπαταλιέται το υψηλό τίμημα που πλήρωσε ο συριακός λαός».
Οσον αφορά στις αναβληθείσες για σήμερα ενδοσυριακές έμμεσες συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν, ανακοινώθηκε χτες πως δεν θα είναι παρών ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα αλλά ανώτεροι διπλωμάτες από τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ιράν και την Ιορδανία. Ανακοινώθηκε ότι μπορεί να παραβρεθούν σε ρόλο παρατηρητή Αμερικανοί διπλωμάτες, από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καζακστάν, ωστόσο αυτό δεν είχε επιβεβαιωθεί έως χτες βράδυ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ενδιαφέρον έχει μέσα σε όλα αυτά η χτεσινή παραδοχή εκπροσώπου του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον σε δημοσιογράφους του ρωσικού πρακτορείου ΤASS πως ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε πάνω από 5.000 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου σε ορισμένες περιοχές της Συρίας που ελέγχονταν από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» το Νοέμβρη του 2015. Τα βλήματα έριξαν τέσσερα αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου «A-10 Thunderbolt».
Στις Βρυξέλλες, χτες το απόγευμα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας έναν γενικότερο απολογισμό δράσης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πριν από τη συνέντευξη Τύπου, σημείωσε τη στήριξη που δίνει η ΝΑΤΟική συμμαχία στον «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία μέσω των κατασκοπευτικών αεροπλάνων AWACS και του προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης που συνεχίζει στο Ιράκ. Αργότερα, το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ως δήλωση του Στόλτενμπεργκ ότι το ΝΑΤΟ δεν σκέφτεται την πιθανότητα συμμετοχής του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία κατά του «Ισλαμικού Κράτους».
ΜΟΥΣΚΑΤ.-- Περιοδεία σε Ομάν και Κουβέιτ ξεκίνησε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τους ηγέτες χωρών της Αραβικής Χερσονήσου, αφότου επιδεινώθηκαν από τον περσινό Γενάρη οι σχέσεις ανάμεσα σε Ιράν, Σαουδική Αραβία και τις άλλες πέντε χώρες του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου», με αφορμή τον αποκεφαλισμό Σιίτη ιερωμένου στη Σ. Αραβία.
ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, επτά συνδικαλιστές γιατροί που είχαν συλληφθεί στις αρχές της βδομάδας με απόφαση δικαστηρίου που είχε κρίνει καταχρηστική την πάνω από δύο μήνες απεργία των γιατρών στη χώρα με αιτήματα τη σημαντική αύξηση των πενιχρών αποδοχών τους και τη βελτίωση των μέσων και συνθηκών για την άσκηση του λειτουργήματός τους.
ΚΑΪΡΟ.--
Ο δοτός πρωθυπουργός της Λιβύης, Φαγέζ Σάρατζ, με τη στήριξη της Δύσης και ο ε.α. στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ (στρατηγός του δολοφονηθέντος Προέδρου Καντάφι, πρώην συνεργάτης της CIA και σήμερα φαίνεται να έχει τη στήριξη της Ρωσίας) ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του λιβυκού στρατού συμφώνησαν χτες στο Κάιρο της Αιγύπτου μετά από συνομιλίες, με βασικούς διαμεσολαβητές τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου αιγυπτιακού στρατού, αντιστράτηγο Μαχμούντ Εγκάζι και τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, να συγκροτήσουν μία επιτροπή που θα επαναδιαπραγματευτεί την «ειρηνευτική συμφωνία» που προώθησε το 2015 ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάρτιν Κόμπλερ, ώστε να γίνουν σημαντικές, βελτιωτικές αλλαγές, που θα τερματίσουν τις συγκρούσεις στη Λιβύη.
Οπως αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Σάρατζ και τον ε.α. στρατηγό Χάφταρ εάν η συμφωνία ψηφιστεί από το εκλεγμένο κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών έως το Φλεβάρη του 2018.
Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού, Τάμερ ελ Ρεφάι, τα τέσσερα βασικά βήματα που προβλέπει η συμφωνία των Σάρατζ - Χάφταρ για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη είναι: α) η συγκρότηση κοινής 15μελούς επιτροπής από μέλη του Κοινοβουλίου στο Τομπρούκ και του διορισμένου λεγόμενου «Υπατου Κρατικού Συμβουλίου» για να συζητήσουν τον τρόπο διανομής της κεντρικής εξουσίας σε «ενιαίο κράτος», β) την υποβολή συνταγματικών μεταρρυθμίσεων από το Κοινοβούλιο σε σχέση με τη βελτίωση της "ειρηνευτικής" συμφωνίας του 2015 (γνωστή ως συμφωνία Σκιράτ) που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση του ΟΗΕ, γ) διοργάνωση βουλευτικών και προεδρικών εκλογών από τις αρμόδιες αρχές όχι αργότερα από το Φλεβάρη του 2018, δ) συνεργασία όλων των ομάδων και οργανώσεων, ώστε να καταλήξουν σε μία κοινή προσωρινή κυβέρνηση μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.
ΑΓΚΥΡΑ.--
Με φόντο την αυξανόμενη ανησυχία για την τουρκική οικονομία ξεκίνησε και η επίσημη προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, μπροστά στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα γίνει στις 16 Απρίλη.
Χτες, ανακοινώθηκε ότι η επίσημη ανεργία στη χώρα έφτασε στο 12,1%, στα μεγαλύτερα ποσοστά της τελευταίας 7ετίας, αποτυπώνοντας δεδομένα που συνδέονται και με την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Στο μεταξύ, η ηγεσία του κυβερνώντος ισλαμιστικού ΑΚΡ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση τελικά του σοσιαλδημοκρατικού κεμαλικού CHP να μην προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος. Είχε προηγηθεί μια μέρα πριν, η ανακοίνωση από τον ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ότι «αν κινδυνεύει η κυριαρχία του λαού ανώτατο δικαστήριο για να αποφανθεί σχετικά είναι ο ίδιος ο λαός».
Από τη μεριά του φιλοκουρδικού HDP, η βουλευτής Φιλίζ Κερεστετσίογλου απέρριψε «σενάρια» ότι το κόμμα της θα μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι θα στηρίξει ενεργά το «όχι». Πάντως, αρκετοί συνδέουν τέτοια σενάρια με μια «κινητικότητα» που εντοπίζουν γύρω από το Κουρδικό, σχολιάζοντας πως μια αποχή του HDP θα ωφελούσε το AKP. Στη «Χουριέτ» εμφανίστηκε χτες νέο άρθρο για τη «νέα ορμή στις συνομιλίες για το Κουρδικό». Η συντάκτρια εντόπιζε «διαφορετική προσέγγιση από το Προεδρικό Μέγαρο σχετικά με το Κουρδικό μετά την επίσκεψη του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο στην Αγκυρα» και αναφερόταν στην «κινητικότητα» του Ιλνούρ Τσεβίκ (συμβούλου σήμερα του Τούρκου Προέδρου που είχε διακριθεί - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - για τις επαφές του με την αυτόνομη κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν και τη μεσολάβηση για τη «ρύθμιση» θεμάτων στις σχέσεις της Αρμπίλ με την Αγκυρα), που αναρωτιέται για το αν το PYD (σ.σ. κόμμα των Κούρδων της Συρίας) θα μπορούσε να γίνει όπως ο Μπαρζανί» (σ.σ. που συνεργάζεται σημαντικά με την τουρκική κυβέρνηση).
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έκθεση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, σημείωνε χτες ότι «εφαρμόζοντας με υπερβολική ευρύτητα τις έννοιες της "τρομοκρατικής προπαγάνδας" και της "υποστήριξης προς μια τρομοκρατική οργάνωση", μεταξύ άλλων και για δηλώσεις και για πρόσωπα που προφανώς δεν προτρέπουν σε βία, και καταφεύγοντας με υπερβολικό τρόπο στις διατάξεις που τιμωρούν τη δυσφήμηση, η Τουρκία έχει μπει σε μια πολύ επικίνδυνη οδό». Η έκθεση ζητά να αρθεί η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» και να «σταματήσουν τις πολυάριθμες απαράδεκτες προσβολές της ελευθερίας της έκφρασης, ιδιαίτερα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της ακαδημαϊκής ελευθερίας». Σημειώνουμε ότι η κριτική για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία αποτελεί πεδίο έκφρασης διαφόρων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και αντιθέσεων.