Με άλλοθι τη λεγόμενη «δημοκρατική νομιμοποίηση» μέσω των αστικών θεσμών, επιβάλλεται η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική
Eurokinissi |
Είχε προηγηθεί, ένα 24ωρο πριν, επίσκεψη στην Αθήνα αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου.
Το στίγμα των διαδοχικών επισκέψεων των Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, έδωσε η πρόεδρος της AFCO D. HUBNER η οποία είπε: «Είναι σημαντικό να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για επενδύσεις, για αειφόρο ανάπτυξη, για μία ανταγωνιστική οικονομία», ωστόσο όπως σημείωσε «μεταρρυθμίσεις και αλλαγές πρέπει να γίνουν κατά τρόπον, ώστε οι πολίτες να νιώθουν ότι τους αντιπροσωπεύει η όλη διαδικασία». Είπε, δηλαδή, ότι πρέπει να γίνουν οι λαοί συνένοχοι στη σφαγή τους. «Συνειδητοποιήσαμε - συμπλήρωσε - ότι αυτό που πρέπει να υπάρχει είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση. Τα κοινοβούλια είναι παραδοσιακά η "πηγή" της δημοκρατικής νομιμοποίησης» και γι' αυτό θα ...«αναβαθμιστεί περαιτέρω ο ρόλος τους».
Με την πρόεδρο της ECON, όπως ήταν αναμενόμενο, συστρατεύτηκαν όλοι οι βουλευτές - μέλη των Επιτροπών, των αστικών κομμάτων, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Ν. Ξυδάκης, προχωρώντας το πράγμα παραπέρα έκανε λόγο για «νέες ασύμμετρες απειλές, που φέρνει και στις ψυχές, και στις συνειδήσεις, και στις κρατικές δομές η τζιχαντική τρομοκρατία», από όπου προκύπτει η ανάγκη, για «στερέωση της δημοκρατίας και όχι αυταρχική στροφή και, εν τέλει, αποσάθρωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη».
Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, απαντώντας σε όλα αυτά ανέφερε ότι τα περί αυξημένου ρόλου των εθνικών Κοινοβουλίων «είναι "στάχτη στα μάτια" των λαών για την παραπλάνησή τους». «Υπάρχει λαϊκή αμφισβήτηση και δυσπιστία, ακόμη και οργή απέναντι στην ΕΕ, αυτό δείχνει και το ποσοστό, που πάει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές, το οποίο είναι κάτω από το 50%», οπότε προκύπτει η ανάγκη «για τη χειραγώγηση των λαών, για το χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΕ, που η πολιτική της είναι υπέρ των μονοπωλίων και των πολέμων, γεννά όλο και περισσότερο φτώχεια, βάσανα και προσφυγιά». «Δεν είναι η ΕΕ των λαών. Εξάλλου, αυτό το επιβεβαιώνει και όλο το αντιδραστικό ευρωενωσιακό πλαίσιό της, δημοσιονομική πειθαρχία, Σύμφωνο για το ευρώ, στρατηγική ΕΕ για το 2020 κ.λπ.».
Απαντώντας ακόμα στα περί «δημοκρατικής νομιμοποίησης» της ΕΕ ρώτησε: «Πόσο νόμιμη είναι η απόφαση ΕΕ - Τουρκίας; Μια συμφωνία που καταπατά τα δικαιώματα των προσφύγων, εγκλωβίζει χιλιάδες στην Ελλάδα, καταπατά τη Διεθνή Συνθήκη της Γενεύης, που ενισχύει το ρατσισμό και την ξενοφοβία; Πόσο νόμιμο είναι να τσακίζεις τη ζωή των εργαζομένων με μνημόνια διαρκείας και να πληρώνουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να θωρακίζονται τα κέρδη και τα προνόμια των μονοπωλίων; Γιατί αυτά εξυπηρετούν οι πολιτικές της ΕΕ».
Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αφορμή την υπόθεση Παπαγγελόπουλου - Γ. Τσατσάνη κλήθηκαν χτες ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος και Δ. Παπαγγελόπουλος, ενώ αναμένεται να κληθούν και άλλοι «εμπλεκόμενοι».
Σημειώνεται ότι η εισαγγελέας Εφετών, Γ. Τσατσάνη, έχει προβεί σε καταγγελίες ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, παρενέβη στους χειρισμούς της σχετικά με την υπόθεση του μεγαλοεπιχειρηματία Α. Βγενόπουλου για δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις κατά τη χορήγησή τους από τη Λαϊκή Τράπεζα.
Από εκεί και πέρα, έχει αρχίσει ένα «γαϊτανάκι» στο οποίο εμπλέκονται μια σειρά ακόμα ονομάτων και που έδωσε το έναυσμα για την ενίσχυση του κλίματος κάλπικου δικομματικού καυγά.
Ο Δ. Παπαγγελόπουλος, στην τοποθέτησή του, έκανε λόγο σχετικά με τα όσα του προσάπτονται «για μνημείο υποκρισίας, ψευδολογίας και ανακρίβειας» και για «ερασιτεχνική προσπάθεια να με σπιλώσουν». Οσον αφορά τις συναντήσεις του με την Γ. Τσατσάνη, παρά το γεγονός ότι ήταν σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης από την ίδια, ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε ότι «τη συνάντησα με δική της πρωτοβουλία» και πρόσθεσε ότι «δεν ξέρω αν ήταν σχεδιασμένο», όμως ότι «εξελίχθηκε σε μαφιόζικο σχέδιο θα το αποδείξω στη συνέχεια».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κράτησε αποστάσεις, λέγοντας ότι «δεν θα πάρω θέση σε θέματα που αφορούν το χειρισμό εξατομικευμένων υποθέσεων».
Αξία όσον αφορά και τις διεργασίες του αστικού πολιτικού σκηνικού είχε η παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου. Ζήτησε να κληθεί στην Επιτροπή ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκης, επειδή σε επιστολή του εμπλέκει τον Ευ. Βενιζέλο με τον Βγενόπουλο. Οπως είπε, ο Ν. Σηφουνάκης «να εξηγήσει τι είναι αυτό που κάνει, γιατί προσφέρει υπηρεσίες γλειψίματος στον κ. Τσίπρα»...
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μέλος της Επιτροπής, σημείωσε ότι «επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Οσοι ήταν στην προηγούμενη κυβέρνηση καταγγέλλουν τη σημερινή και οι σημερινοί καταγγέλλουν την προηγούμενη. Είναι πια κάτι συνηθισμένο», προσθέτοντας πως «δεν είναι και μεγάλες οι διαφορές σας». Ζήτησε να «μπούμε στην ουσία, που είναι όλα στο φως, ό,τι έχει γίνει» και να «αφήσετε τους μύθους περί ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και ανεξάρτητες αρχές κ.λπ. Είναι για μικρά παιδιά».
Υπερψηφίστηκε χτες επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία πέντε οδηγίες της ΕΕ, για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και ελέγχου ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Η ανταλλαγή πληροφοριών αφορά καταθετικούς λογαριασμούς, ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστικών προσόντων, λογαριασμούς θεματοφυλακής καθώς και ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και άλλων εισοδημάτων ή και ακαθάριστα έσοδα από την αγορά ή πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, ρυθμίζονται και φορολογικά θέματα που αφορούν μητρικές και θυγατρικές εταιρείες, προκειμένου να αποφεύγεται η υπερφορολόγηση.
Οπως ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, με το νομοσχέδιο το οποίο κατ' επίφαση φέρει τον τίτλο «για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», η κυβέρνηση επιδιώκει, αφενός την προετοιμασία του εδάφους για νέα φορολογικά προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, αφετέρου, να δημιουργήσει αυταπάτες ότι μπορεί στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και πάταξη της διαφθοράς και του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».
Ενδεικτικά, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής επισήμανε ότι στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής, κάθε φορά λαμβάνονται νέα μέτρα για τη φοροληστεία του λαού, προσθέτοντας ότι η διαφθορά μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη σύγκρουση με το καπιταλιστικό κέρδος και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Πρόσθεσε πως, ανάμεσα στα άλλα, με το νομοσχέδιο επιχειρείται και να «παιχτεί το παιχνίδι» του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων όσο γίνεται με ίσους όρους.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, έκανε λόγο για «απαύγασμα υποκριτικών διακηρύξεων και μόνο». Οπως σημείωσε, πρόκειται περί υποκρισίας, γιατί ο φορολογικός ανταγωνισμός οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τους μονοπωλιακούς ομίλους, η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων επιτρέπει στο μεγάλο κεφάλαιο να μετακινείται όπου θέλει χωρίς ελέγχους, εντός της ΕΕ υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι και οι συναλλαγές ανάμεσα στις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρείες είναι δαιδαλώδεις. Ειδική αναφορά έκανε στο «σκανδαλώδες ειδικό φορολογικό καθεστώς που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές», για το οποίο, όπως είπε, τα «τσιράκια του συστήματος, οι Χρυσαυγίτες, δεν λένε κουβέντα».
Τα άλλα κόμματα υπερψήφισαν με επευφημίες το νομοσχέδιο. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε μεν όμως σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου μηδενός εξαιρουμένου ψήφισε «παρών»...
Μπορεί η ΔΕΗ να ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε κοινοπρακτικά εταιρικά σχήματα με ιδιωτικούς ενεργειακούς ομίλους, το πακέτο μετοχών της, όπως και αυτό των ΕΛΠΕ, που σήμερα ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, να περάσουν στην κυριότητα του νέου υπερταμείου «αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας», ο ΑΔΜΗΕ να ιδιωτικοποιείται άμεσα (έστω μέχρι το 49% των μετοχών του), ωστόσο όλα τα παραπάνω για τον υπουργό Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτη, βρίσκονται στον... «αντίποδα» της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης.
Το παραπάνω επισήμανε στη χτεσινή εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο Π. Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε μια συνολική αποτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Ενέργειας. Σε πρώτο πλάνο έθεσε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η διοίκηση της ΔΕΗ να εισπράξει μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέσω του προγράμματος διακανονισμών που ξεκινά από σήμερα, συνδέοντας την αποτελεσματικότητα του μέτρου με κάποια πιθανή «μείωση» των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος στο μέλλον.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε κάθε... ενδιαφερόμενο ότι η μετάβαση της εγχώριας ενεργειακής αγοράς στο καθεστώς πλήρους «απελευθέρωσης» σύμφωνα με τις ευρωενωσιακές ντιρεκτίβες, θα ολοκληρωθεί ομαλά και με όρους «ελεύθερης αγοράς».
Κατά τ' άλλα, ανακοίνωσε ότι ξεκινούν σύντομα τα έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Κιλκίς, Κατερίνη, Λαμία, Θήβα και Χαλκίδα, καθώς και η δημιουργία τοπικών σταθμών αποθήκευσης και διανομής σε Πάτρα, Βέροια, Ορεστιάδα, Αμφισσα, Λιβαδειά και Καρπενήσι. Πρόσθεσε ότι τις επόμενες βδομάδες θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα «ενεργειακής αναβάθμισης» κτιρίων, ενώ σχετικά με την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για ολιγωρία ένταξης ενεργειακών έργων στο «πακέτο Γιούνκερ», είπε ότι ήδη έχουν προταθεί από την Ελλάδα δεκάδες τέτοια έργα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξωτερική ενεργειακή πολιτική, ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι ο στόχος μετατροπής της Ελλάδας σε «διεθνή ενεργειακό κόμβο» γίνεται πραγματικότητα και κομβικό έργο σε αυτήν την κατεύθυνση είναι τα έργα κατασκευής του ΤΑΡ, ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας και ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη.