ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--
«Πιστεύω πως η ένωση Σερβίας - Μαυροβουνίου ήδη υφίσταται τις συνέπειες του ότι ο (ε.α. Σερβοβόσνιος στρατηγός Ράτκο) Μλάντιτς και άλλοι στρατηγοί δε βρίσκονται στη Χάγη. Αυτό σας κρατά μακριά από την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και σας κρατά σε απόσταση από τη Σύμπραξη για την Ειρήνη και το ΝΑΤΟ», είπε απειλητικά χτες στο Βελιγράδι ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του Βουκ Ντράσκοβιτς... Ομως, η ράβδος των απειλών συνοδευόταν και με τελεσίγραφο... Οταν ρωτήθηκε εάν ήρθε στο Βελιγράδι για να παραδώσει ...«κάτι» στην κυβέρνηση του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, αρκέστηκε να πει: «Η διορία ήταν για χτες»...
Ομως, ο Γκρόσμαν δεν πίεσε την κυβέρνηση Κοστούνιτσα μόνον για (έναν από τους...) γνωστούς διακαείς πόθους της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, δηλαδή τη σύλληψη των πρώην ηγετών των Σερβοβόσνιων, Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς.... Απαίτησε από το Βελιγράδι να αφήσει τις καταγγελίες για τη διαρκή κατάσταση αποσταθεροποίησης και απειλών σε βάρος της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο και να προπαγανδίσει τα καλά της «εκλογικής διαδικασίας» με στόχο τον προσηλυτισμό των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου για τις ανάγκες των «γενικών εκλογών» που θα διεξαχθούν στο προτεκτοράτο στις 23 Οκτώβρη για την «ανανέωση» της 120μελούς «Βουλής» του Κοσσυφοπεδίου... Οσο για τη δήλωση του (γνωστού φιλοδυτικού) Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάντιτς προς τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, πως δεν προέχουν οι εκλογές αλλά η «ασφάλεια και τα πολιτικά δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο», αυτή πέρασε από τον Γκρόσμαν απαρατήρητη...
Ο Πετρ Σιμονένκο, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας κι υποψήφιος πρόεδρος της Ουκρανίας στις προσεχείς εκλογές της 31ης Οκτώβρη,, δήλωσε πως στις 15 Σεπτέμβρη η Dana Rorbacher, μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο Ν5102, με τον τίτλο: «Πράξη για την ουκρανική δημοκρατία και τις τίμιες εκλογές 2004». Οπως κατήγγειλε ο ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας, πρόκειται για «μια ακόμη προσπάθεια άμεσης επέμβασης των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας».
«Στο ντοκουμέντο αυτό περιέχονται υποδείξεις που πρέπει ευθύς και οπωσδήποτε να υλοποιήσει το καθεστώς του Λ. Κούτσμα για τη διενέργεια "τίμιων και καθαρών" προεδρικών εκλογών, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκλογή του Βίκτορ Γιούσενκο, αυτής της αμερικανικής μαριονέτας στο αξίωμα του προέδρου της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο Π. Σιμονένκο.
Την ίδια ώρα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας σημειώνει πως πάντα βρισκόταν στην αντιπολίτευση προς «τη σημερινή αντιλαϊκή εξουσία». Επανειλημμένα εξέφρασε τη γνώμη του σχετικά με το τι είδους «αντιπολίτευση» είναι ο Β. Γιούσενκο. Οι κομμουνιστές της Ουκρανίας δηλώνουν πως «γι' αυτό εμείς σε καμία περίπτωση δε θα υπερασπίσουμε τους εκπροσώπους των δύο αυτών ολιγαρχικών κλικών, που παράφορα αγωνίζονται για την εξουσία με βρώμικες μεθόδους».
Στη δήλωση του Π. Σιμονένκο σημειώνεται επίσης πως: «Εμείς ως πολίτες κυρίαρχου κι ανεξάρτητου κράτους, που έχει πλήρη δικαίωμα μέλους του ΟΗΕ, καθώς κι άλλων διεθνών οργανισμών με κύρος, εκφράζουμε την αποφασιστική διαμαρτυρία μας ενάντια στις κακόβουλες ενέργειες από τη μεριά των ΗΠΑ σε σχέση με την Ουκρανία και το λαό της. Την ίδια ώρα οι κομμουνιστές ολόψυχα θα υποστήριζαν την ετοιμότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να παρέχει βοήθεια για τη νόμιμη επιστροφή στην Ουκρανία των χρημάτων, που έκλεψαν από το κράτος κάθε είδους αισχροί Ουκρανοί γραφειοκράτες κι επιχειρηματίες και τα μετέφεραν στις οικονομικές δομές των ΗΠΑ».
ΛΙΜΑ.-- Οι αστυνομικές αρχές του Περού σε συντονισμένη και πανεθνικής κλίμακα επιχείρηση συνέλαβαν 17 ανθρώπους που τους θεωρούν ότι είναι μέλη των ανταρτικών οργανώσεων «Φωτεινό Μονοπάτι» και «MRTA». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Ξαβιέ Ρεατέγκουι, στο ραδιοφωνικό σταθμό CPN, 8 από τους συλληφθέντες είναι δάσκαλοι, συνδικαλιστικά στελέχη της Ενωσης Εκπαιδευτικών. Κατά τον Ρεατέγκουι η κυβέρνηση «έδρασε τώρα πριν είναι αργά για το μέλλον του Περού, αφού το "Φωτεινό Μονοπάτι" προσπαθεί εδώ και καιρό να διεισδύσει στο εκπαιδευτικό σύστημα του Περού».
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Απειλή για βόμβα ήταν ο λόγος που ανάγκασε αεροσκάφος της «British Airways», που εκτελούσε την πτήση από το Βερολίνο στο Λονδίνο, να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ. Οπως μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ΑΝΡ, επικαλούμενο αστυνομική πηγή, το αεροσκάφος συνόδευαν από τη στιγμή που εισήλθε στον εναέριο χώρο της Ολλανδίας δύο «F-16» της ολλανδικής πολεμικής αεροπορίας.
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ο συνεχιζόμενος πόλεμος αυτονομιστών και ινδονησιακού στρατού στην επαρχία Ατσεχ είχε χτες ως αποτέλεσμα (σύμφωνα με Ινδονήσιους στρατιωτικούς) το θάνατο 15 «ύποπτων ως ανταρτών» και ενός πεζοναύτη.
ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Συνοριακές διαφορές «ανακάλυψαν» χτες οι κυβερνήσεις Ινδονησίας και Μαλαισίας, μετά τον εντοπισμό πλούσιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μεθοριακή περιοχή της νήσου Βόρνεο.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Τσαντ διέψευσε χτες τις λοιδορίες της σουδανικής κυβέρνησης πως στηρίζει ανταρτικές οργανώσεις που δρουν στη δυτική σουδανική επαρχία, Νταρφούρ.
ΜΟΣΧΑ.-- Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε ποινές κάθειρξης 9-17 ετών και διάφορα χρηματικά πρόστιμα τρεις νεαρούς, φερόμενους ως μέλη νεοναζιστικής οργάνωσης, που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία, το Φλεβάρη, ενός φοιτητή από τη Γουινέα -Μπισάου, σύμφωνα με στοιχεία του «Ιτάρ-Τας». Παρατηρητές αναφέρουν πως τα κρούσματα ρατσιστικής βίας αυξάνονται λόγω της κρίσης του Καυκάσου.
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Νέα έκκληση έναρξης «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» με το μαοϊκό αντάρτικο απηύθυνε χτες η κυβέρνηση του Σερ Μπάχαντουρ Ντέουμπα και στελέχη των υπολοίπων κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού.
ΜΑΝΙΛΑ.-- «Διέφυγαν» τα στελέχη της Αμπού Σαγιάφ που «καταδίωκαν» τις τελευταίες ημέρες δυνάμεις των Φιλιππίνων. Τουλάχιστον ένας φιλιππινέζος πεζοναύτης σκοτώθηκε στις μάχες, κατά το «Ασοσιέιτεντ Πρες».
Δηλώσεις του Α. Λουκασένκο
Μετά τις τελευταίες προκλήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, συγκάλεσε την Τρίτη 28/9 το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, που συνέπεσε και με τα στρατιωτικά γυμνάσια που κάνει η χώρα με την επωνυμία «Ασπίδα της πατρίδας - 2004».
Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας δεν έκρυψε ότι οι ανησυχίες του για την ασφάλεια της χώρας πηγάζουν από την αύξηση της επιρροής των ΗΠΑ και την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Ο Λουκασένκο σημείωσε ότι η Λευκορωσία έχει κάνει τα τελευταία 4 χρόνια μια σοβαρή προσπάθεια εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεών της. Κι αυτό γιατί όπως είπε: «Ηδη ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε οι διεθνείς θεσμοί που υπάρχουν, μπορούν να εγγυηθούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα ενός μόνο κράτους. Δεν υπάρχει αυτή η διεθνής ασφάλεια». Ως παραδείγματα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας ανέφερε τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ και πρόσθεσε: «Γι' αυτό και την ασφάλειάς μας πρέπει να την εξασφαλίσουμε αυτοτελώς, με τα αποθέματα, τις δυνατότητες και τα μέσα που έχουμε».
Ο Λευκορώσος Πρόεδρος ως προτεραιότητες για τις Ενοπλες Δυνάμεις καθόρισε την αντιαεροπορική άμυνα και την αεροπορία, όπως και την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Κάλεσε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσει άμεσα στη λήψη αντίστοιχων μέτρων απέναντι στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, που θα αφορούν κατάλογο επίσημων προσώπων της Δύσης που θα χαρακτηριστούν «ανεπιθύμητοι» στη Λευκορωσία.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που ευθέως τάχθηκαν κατά του δημοψηφίσματος της 17ης Οκτώβρη στη Λευκορωσία, το πρακτορείο «BELTA» μετέδωσε δήλωση του Πακ Ι Τσουν, πρέσβη της ΛΔ της Κορέας στη Μόσχα και στο Μινσκ, στην οποία σημειώνεται: «Το δημοψήφισμα είναι κυρίαρχο δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δασκαλέψει ή να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας», δήλωσε ο πρέσβης της ΛΔ της Κορέας και πρόσθεσε: «Το κυριότερο στην κυριαρχία κάθε λαού είναι το δικαίωμα της επιλογής, το ιερό δικαίωμα να επιλέξει το σύστημά του. Η επιβολή και η ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις στα οποία καταφεύγουν οι ΗΠΑ και ορισμένες ακόμη χώρες, πρέπει να αποκρουστούν από κάθε λαό, ο οποίος εκτιμά την κυριαρχία του». Τέλος, ο πρέσβης της ΛΔ της Κορέας εξέφρασε τη βεβαιότητά πως «ο λαός της Λευκορωσίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο θα έχει ακόμη πολλές επιτυχίες στην υπόθεση οικοδόμησης μιας προοδευτικής κοινωνίας».