Αυτός ο χώρος στο Μαρκόπουλο προορίζεται για ξενοδοχείο και εγκαταστάσεις γκολφ, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο |
Αλλωστε, το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες και πάγιες θέσεις για τα ζητήματα αυτά: Λέει «όχι» στην ιδιωτικοποίηση, στην τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση της κρατικής γης, των ελεύθερων χώρων και των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και προτείνει: Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και η συντήρησή τους να μείνουν στο Δημόσιο για αξιοποίηση υπέρ του λαού και της νεολαίας, χωρίς καμιά επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Με τα αιτήματα αυτά η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί τον αθηναϊκό λαό σε δύο συγκεντρώσεις που θα γίνουν τη Δευτέρα 6 Ιούνη στις 7 το απόγευμα, η πρώτη στο Βοτανικό (Ιερά Οδός και Αγίας Αννης) και η δεύτερη στο Ελληνικό (πλατεία Ελληνικού).
«Αν ρίξουμε μια ματιά στο Λεκανοπέδιο Αττικής και αναλογιστούμε όλες αυτές τις δεκαετίες που διαμορφώθηκε αυτό το τέρας - τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ - θα διαπιστώσουμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις προχωρούσαμε με τέτοιες κατ' εξαίρεση νομοθετήσεις, όπως η συγκεκριμένη. Δεν μπορεί, όμως, να κάνουμε σήμερα δράσεις που τελικά τις χρεώνουμε στις νέες γενιές, στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Δεν είναι δευτερεύον το ζήτημα. Σε μια περιοχή που πήζει στο τσιμέντο είναι φυσικό να παλέψει ο λαός μας για να διατηρηθεί, έστω κι ένα τετραγωνικό μέτρο πρασίνου».
«Το νομοσχέδιο αυτό δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να χωρίζει περιουσία του ελληνικού λαού - την οποία πλήρωσε, πληρώνει και θα πληρώνει, στο μεγάλο κεφάλαιο, σημείωσε ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής. Μέσω της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, πωλούνται οι εγκαταστάσεις και μάλιστα με πανωπροίκι έχοντας τη δυνατότητα να επεκταθούν στο περιβάλλοντα χώρο και να εξοπλιστούν με χρήσεις που θα κάνουν χρυσοφόρες αυτές τις επιχειρήσεις. Με ποιο σκοπό; Να δημιουργήσουν ένα πεδίο οικονομικής ασφάλειας στον επενδυτή. Αν προσέξετε με όλα τα άρθρα κατοχυρώνεται πλήρως αυτός ο στόχος».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημείωσαν επιπλέον ότι:
Υποκριτική ήταν η στάση του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου, το οποίο καταψήφισε μόνο και μόνο εξυπηρετώντας αντιπολιτευτικές ανάγκες. Πιο ωμός από αυτήν την άποψη ήταν ο βουλευτής Δ. Γεωργακόπουλος ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς: «Βεβαίως και δεν είμαι της άποψης του ΚΚΕ ότι όλα θα πρέπει να δοθούν στο λαό και να μη γίνει καμία εκμετάλλευση αυτών των εγκαταστάσεων»! Την ίδια στιγμή ο Χ. Καστανίδης εξέφρασε ανησυχία αν τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης θα πλαισιώσουν ή όχι «γαλάζια παιδιά», ενώ ο Ε. Βενιζέλος έκρινε το νομοσχέδιο ερασιτεχνικό και πρόχειρο, εννοώντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έφερνε... καλύτερο - εννοώντας προφανώς ότι θα εξυπηρετούσε καλύτερα το μεγάλο κεφάλαιο - με το οποίο δε θα κινδύνευαν οι διατάξεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι του Κερατσινίου, εξαιτίας των δυσάρεστων συνεπειών που υφίστανται από τη συνεχιζόμενη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ. Ηδη, μάλιστα, έχουν συγκροτήσει Συντονιστική Επιτροπή Φορέων, η οποία, πέρα από τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις για την Ψυττάλεια, οργανώνει κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την οριστική παύση της λειτουργίας του εργοστασίου και την αποτροπή της κατασκευής και λειτουργίας νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Διεκδικεί, επίσης, την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου και την απόδοσή του στο Δήμο Κερατσινίου για τη δημιουργία Πάρκου Πολιτισμού και αναψυχής προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής έθεσαν το ζήτημα αυτό και στην προχτεσινή συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Θ. Ξανθόπουλο, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα και ανέφερε πως δεν υπάρχει αίτημα στο υπουργείο για την έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης.
Σημειώνεται ότι, ενώ για 16 χρόνια είχε διακοπεί η λειτουργία του εργοστασίου, το 1997 επαναλειτούργησε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μαζικών φορέων της περιοχής και με τη δέσμευση πως σε έξι χρόνια θα κλείσει. Εξακολουθεί, όμως, να λειτουργεί μέχρι σήμερα χωρίς να υπόκειται σε κανέναν περιβαλλοντικό έλεγχο και να ρυπαίνει και παράλληλα καταρτίζονται σχέδια για τη λειτουργία και νέας μονάδας.
«Για περισσότερα από δέκα χρόνια, επισημαίνεται σε ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων, οι περισσότεροι και πιο σημαντικοί περιβαλλοντικοί όροι που η ίδια η ΔΕΗ πρότεινε για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, δεν έχουν τηρηθεί από την ίδια τη ΔΕΗ, δείχνοντας έτσι πώς αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις της και πόσο την ενδιαφέρει η ποιότητα του περιβάλλοντος και η υγεία των κατοίκων».
Συνυπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση, η Συντονιστική Επιτροπή χαρακτηρίζει τις δημοτικές αρχές του Κερατσινίου από το 1990 μέχρι σήμερα, οι οποίες επέτρεψαν την επαναλειτουργία της ΔΕΗ έναντι ανταλλαγμάτων και τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης που δεσμεύτηκαν και υπέγραψαν συμφωνία για την οριστική διακοπή της επαναλειτουργίας το 2002.
Παράλληλα, θεωρεί επιεικώς απαράδεκτη την πρόσφατη πρόταση της ΔΕΗ, η οποία θα υποβαθμίσει περισσότερο το περιβάλλον, αφού, σύμφωνα με την πρόταση αυτή, όλες οι εγκαταστάσεις διατηρούνται ενώ θα προστεθεί στη λειτουργία και νέα μονάδα.