ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΣΔΕΠ
Συνεχίζεται η αποχή

... ο κλάδος, όμως, οδηγείται σε αδιέξοδο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των πανεπιστημιακών
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των πανεπιστημιακών
Συνέχεια της αποχής διαρκείας αποφάσισαν χτες οι πανεπιστημιακοί στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ) και επικεντρώνουν στο αίτημα της αύξησης των δαπανών για τα ιδρύματα, όπως το έθεσαν προχτές και οι πρυτάνεις, βλέποντας τους τελευταίους ως φυσικούς τους συμμάχους, την ίδια στιγμή που φαίνεται να απορρίπτουν τη συμμαχία με τους φοιτητές, τις οικογένειές τους και γενικότερα τους εργαζόμενους.

Η πρόταση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) στη χτεσινή συνεδρίαση ήταν ακριβώς η διεύρυνση του αγωνιστικού πλαισίου με εκείνα τα αιτήματα που προκαλούν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση και εξασφαλίζουν τους δεσμούς με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους, η όξυνση των μορφών πάλης, με πορείες, καταλήψεις, συγκεντρώσεις σε εβδομαδιαία βάση και το «άνοιγμα» των ιδρυμάτων ώστε να πραγματοποιήσουν Γενικές συνελεύσεις οι φοιτητές και να προχωρήσουν σε κοινούς αγώνες, δηλαδή ως κίνηση αγωνιστικής συμπόρευσης, μπροστά στη λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα, η ΔΗΠΑΚ έθεσε το θέμα της αποκλειστικής απασχόλησης των πανεπιστημιακών αλλά οι δυνάμεις της πλειοψηφίας εδώ και είκοσι πέντε χρόνια βρίσκουν το αίτημα άκαιρο!

Η απάντηση που πήρε η πρόταση της ΔΗΠΑΚ στο κλείσιμο των εργασιών της Διοικούσας από τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ Χ. Τρικαλινό, ήταν ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να οξύνουμε και να εντατικοποιήσουμε τους αγώνες με την επιστροφή μας στο πανεπιστήμιο», πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με στελέχη της ΔΗΠΑΚ, ότι είναι πολιτική θέση της Ομοσπονδίας να φλυαρεί για την ανάγκη κοινής δράσης με άλλους φορείς αλλά στην πραγματικότητα να μην κάνει τα απαραίτητα πρακτικά βήματα σ' αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, αόριστες ήταν οι απαντήσεις στα ερωτήματα «τι διαπραγματευόμαστε με την κυβέρνηση», «με ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέψουν οι πανεπιστημιακοί στα ιδρύματα» κ.τ.λ., γεγονός που κατά τη ΔΗΠΑΚ πρέπει να ερμηνευτεί ως αδιέξοδο της πλειοψηφίας, η οποία αναζητά ένα πρόσχημα, που με άγνωστο τρόπο θα της παραχωρηθεί και κατά τη γνωστή συνήθεια, θα παρουσιαστεί ως νίκη και θα αποτελέσει και το επιχείρημα της επιστροφής.

Χτες το πρωί, πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί ΤΕΙ, έκαναν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πήγαν για άλλη μια φορά στο υπουργείο Παιδείας, για μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα.

Χτες συνεδρίασε επίσης, η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφάσισε αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος για μια μέρα απαιτώντας την οικονομική ενίσχυση των ιδρυμάτων.

Επίσης αργά το βράδυ εκπρόσωποι των πρυτάνεων είχαν συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να αποσοβηθεί η κρίση, αλλά το αποτέλεσμα της συνάντησης μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν ήταν γνωστό.

Οσον αφορά τα ΤΕΙ, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών συνεχίζονται ανάλογα με τις μορφές που αποφασίζει ο κάθε σύλλογος, ενώ 24ωρη πανελλαδική αποχή θα πραγματοποιήσουν στις 6/10, 21/10 και 20/11. Ωστόσο, σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στα ιδρύματα έχει προκαλέσει η απόφαση των προέδρων των ΤΕΙ να μην προσλάβουν έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό εάν δε δοθούν τα σχετικά κονδύλια από το υπουργείο Παιδείας, αλλά με αυτό τον τρόπο χάνονται πολλές διδακτικές ώρες, αφού οι έκτακτοι αποτελούν την πλειοψηφία του εκπαιδευτικού προσωπικού των ιδρυμάτων.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Μπροστά σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Κυνικός ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας που είπε ότι «οι λαϊκές ανάγκες θα καλύπτονται και από επιχειρήσεις»

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθήνας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθήνας
Η κυβερνητική πολιτική είναι η αιτία της κρίσιμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση, επισημαίνουν φοιτητές και σπουδαστές, που μπαίνουν στο προσκήνιο των κινητοποιήσεων για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, ενάντια στις εξελίξεις που διαμορφώνει στην Ανώτατη Εκπαίδευση η διαδικασία της Μπολόνια και οι πρόσφατες αποφάσεις των Ευρωπαίων Υπουργών στο Βερολίνο, καθώς και το νομοσχέδιο της αξιολόγησης που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

Αυτά τα προβλήματα και τα αιτήματα παρουσίασαν χτες στον ειδικό γραμματέα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Δελίδη, σπουδαστές του Συλλόγου Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Πειραιά, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο. «Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι της ΟΝΕ και της ολιγαρχίας», ήταν το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα, όταν οι σπουδαστές έφταναν στη Μητροπόλεως. Η αντιπροσωπεία τους που συναντήθηκε με τον ειδικό γραμματέα υπήρξε δέκτης του κυνισμού της κυβέρνησης καθώς άκουσε ότι: κοινωνία χωρίς «υποστηρίξεις» δε γίνεται, οι λαϊκές ανάγκες θα καλύπτονται και από τις επιχειρήσεις και ο κάθε επιχειρηματίας που θα προσλάβει μεθαύριο τους αποφοίτους των ΤΕΙ θα πρέπει να έχει λόγο στο τι μαθαίνουν!

Θα συνεχίσουμε, θα μαζικοποιήσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, απάντησαν οι σπουδαστές, γιατί οι ανάγκες του λαού και τις νεολαίας είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που μας λένε και το εκπαιδευτικό μοντέλο που μας παρουσιάζουν. Και παραμένοντας κάτω από το υπουργείο δε σταμάτησαν να φωνάζουν: «μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά - η αξιολόγηση θα μείνει στα χαρτιά», «ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές - έξω οι εταιρίες από τις σχολές».

Οι αγωνιστικές διεργασίες στο χώρο των φοιτητών και σπουδαστών συνεχίζονται. Χτες και προχτές, με απόφαση του συλλόγου φοιτητών Επικοινωνίας και ΜΜΕ πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο πρυτανείο του Πανεπιστημίου Αθήνας, ενώ αντίστοιχη συμβολική κατάληψη έκανε και η Πανσπουδαστική ΚΣ στην πρυτανεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Τη Δευτέρα, η ΠΚΣ Φυσικού κατέλαβε συμβολικά το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (ΕΠΙ) του Τμήματος, ενώ αντίστοιχες κινήσεις προγραμματίζονται αυτή τη βδομάδα και σε άλλα ιδρύματα.

Ι. ΒΑΒΟΥΡΑΣ
Παράνομη η περικοπή αποδοχών

Το θέμα της επιστολής του υπουργού Παιδείας, με την οποία ζήτησε την περικοπή των αποδοχών των πανεπιστημιακών που απέχουν, απασχόλησε την προχτεσινή έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις.

Με μια τετρασέλιδη επιστολή που κατέθεσε στη Σύνοδο, ο Ι. Βαβούρας, πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθήνας, είπε ότι η παρακράτηση αποδοχών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), όταν απέχει από τις εξετάσεις ή και τη διδασκαλία, προσβάλλει την ουσία του λειτουργήματός του και είναι παράνομη.

«Το ζήτημα της περικοπής δεν είναι ένα απλό τεχνικό - οικονομικό πρόβλημα. Είναι τεράστιας σημασίας, γιατί αγγίζει την ουσία του λειτουργήματος των μελών ΔΕΠ. Ποιο είναι το έργο τους και οι υποχρεώσεις τους απέναντι στην κοινωνία. Ως τέτοιο οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε», επισήμανε στην επιστολή του ο πρύτανης του Παντείου και παρέθεσε αναλυτικά την περιγραφή των καθηκόντων των μελών ΔΕΠ, που γίνεται στο νόμο 2530/97. Σύμφωνα με το νόμο, το ΔΕΠ διακρίνεται, σε διδακτικό, σε ερευνητικό - επιστημονικό και σε διοικητικό κι ο κάθε ένας από αυτούς τους τομείς περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες δραστηριότητες. Το εξεταστικό έργο (που αναστέλλεται από την αποχή) είναι μόνο μία από τις πολλές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στα διδακτικά τους καθήκοντα και με βάση αυτό ο Ι. Βαβούρας επισήμανε ότι δεν μπορεί να περικοπεί το σύνολο των αποδοχών τους.

«Ας υποθέσουμε όμως προς στιγμή ότι θα μπορούσαν να υπολογιστούν κατά σύντομο τρόπο οι αποδοχές που αντιστοιχούν στο εξεταστικό έργο που αναστέλλεται και περικόπτονται. Μετά το πέρας των κινητοποιήσεων, όταν πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες εξετάσεις, δεν πρέπει να επιστραφούν οι αποδοχές που περικόπηκαν;» είπε ο πρύτανης, υπογραμμίζοντας ότι «η ίδια αρχή που υπαγορεύει την περικοπή των αποδοχών για το έργο που δεν προσφέρεται, επιτάσσει και την καταβολή των αποδοχών για το έργο που παρέχεται».

«Αντί λοιπόν να ασχολούμαστε με το ζήτημα της παρακράτησης αποδοχών, θα είχε ουσιαστικότερη σημασία να ασχοληθούμε κάποτε με το ρόλο του Πανεπιστημιακού Δασκάλου και Ερευνητή», πρόσθεσε και κατέληξε αναφερόμενος στο ρόλο του πρύτανη που «είναι ίσος μεταξύ ίσων. Οφείλει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με την ευαισθησία του Πανεπιστημιακού Δασκάλου - Ερευνητή, όπως εξάλλου τον θέλει και ο νόμος στη χώρα μας και όχι με εκείνη του μάνατζερ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ