Για τις 23 Φλεβάρη αναβλήθηκαν οι ενδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--
Τα παζάρια για τη διαμόρφωση της κατάστασης στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, για την επόμενη μέρα του πολέμου εντείνονται όσο πλησιάζει η επόμενη φάση των ενδοσυριακών έμμεσων συνομιλιών στη Γενεύη της Ελβετίας, που αναβλήθηκαν, για μία ακόμη φορά, για τις 23 αντί της 20 Φλεβάρη.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, επιβεβαίωσε την αποστολή των επίσημων προσκλήσεων στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης, ανακοινώνοντας παράλληλα αναβολή των ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη στις 23 αντί στις 20 Φλεβάρη. Στις 15 και 16 τρέχοντος μηνός, ο Ντε Μιστούρα είπε πως θα συναντήσει αντιπροσωπείες της συριακής αντιπολίτευσης στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό τις εγγυήσεις αξιωματούχων από τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ιράν και την Ιορδανία. Παρόντες σε ρόλο παρατηρητή θα είναι και Αμερικανοί διπλωμάτες από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καζακστάν.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την επιθυμία για «στενότερη συνεργασία» με την νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ στο θέμα της Συρίας και άλλα. Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε τη σημαντική προέλαση δυνάμεων του συριακού στρατού προς την αρχαία Παλμύρα, σημειώνοντας ότι οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις απέχουν λιγότερο από 20 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Σημείωσαν, επίσης, πως προχώρησαν σε νέες καταστροφές αρχαιοτήτων οι τζιχαντιστές που πήραν τον έλεγχο της περιοχής πριν από ένα δίμηνο.
Στη Δαμασκό, Σύροι αξιωματούχοι προθυμοποιήθηκαν να προχωρήσουν στις ανταλλαγές «τρομοκρατών αιχμαλώτων» με πολίτες ή στρατιώτες που κρατούνται από ένοπλες οργανώσεις αντικαθεστωτικών.
Ενδιαφέρον προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για τη συνέχιση της χερσαίας επέμβασης που πραγματοποιεί στο συριακό έδαφος από τις 24 Αυγούστου με πρόσχημα τις επιθέσεις των τζιχαντιστών.
Την Κυριακή, ο Ερντογάν δήλωσε ότι στόχος των τουρκικών δυνάμεων είναι η επέκταση της χερσαίας επέμβασης από την πόλη Αλ Μπαμπ (την οποία πολιορκούν εδώ και αρκετούς μήνες τα τουρκικά στρατεύματα) στις πόλεις Μανμπίτζ (που σήμερα ελέγχεται από τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG που συνεργάζονται στενά και με τη σημερινή κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ) και Ράκα (που παραμένει η «πρωτεύουσα» του λεγόμενου χαλιφάτου των τζιχαντιστών). Ο Ερντογάν είπε πως θα το πράξει αυτό σε συνεννόηση με τη συμμαχία των ΗΠΑ και ότι θα επιδιώξει τη δημιουργία «ασφαλούς χερσαίας και εναέριας ζώνης» 4.000 έως 5.000 τ. χλμ.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουμλούς δήλωσε χτες πως η προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων σε Μανμπίτζ και Ράκα θα ξεκινήσει «εφόσον επιτευχθεί συναίνεση με τον διεθνή συνασπισμό». Ισχυρίστηκε ότι η χώρα του δεν εποφθαλμιά συριακά εδάφη και πως «αναγκάστηκε» να επέμβει για να αποκαταστήσει την ασφάλεια.
Στη Βαγδάτη, πάντως, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως δεν σκοπεύει να επιτρέψει σε ξένες δυνάμεις τη χρήση του ιρακινού εδάφους για την εξαπόλυση επίθεσης σε γειτονική χώρα.
Σε «Ταχρίρ αλ Σαμ» μετονομάστηκαν χτες οι τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» που έως πρότινος αποκαλούνταν «Φατέχ αλ Σαμ».
Copyright 2017 The Associated |
Οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ιαπωνίας |
Σημαντικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τους ηγέτες του Καναδά, της Ιαπωνίας και του Ισραήλ πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε μία προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει προθέσεις και περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεών του με στενούς συμμάχους, σε διάφορα επίπεδα, με τρόπο που να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης των ΗΠΑ.
Χτες, ο Πρόεδρος Τραμπ συνάντησε τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να εξακριβώσει τις προθέσεις του νέου Προέδρου, ιδιαίτερα όσον αφορά τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, με δεδομένη τη διάθεση του Τραμπ να διαπραγματευτεί ξανά την περιφερειακή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, NAFTA.
Ο Τραμπ δήλωσε, πάντως, πως αδημονεί να συνεργαστεί με τον 45χρονο Καναδό ηγέτη, στο θέμα της ευκολότερης πρόσβασης γυναικών επιχειρηματιών στη χρηματοδότηση, καθώς νωρίτερα συμμετείχαν αμφότεροι σε σύσκεψη στρογγυλής τραπέζης με γυναίκες επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες, παρούσης της κόρης του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα, που είχε και την επιμέλεια της ατζέντας των συζητήσεων με στόχο «την προώθηση του ρόλου των γυναικών στην αγορά εργασίας».
Από την Παρασκευή έως το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος Τραμπ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, ο οποίος προσπάθησε να εστιάσει στα «κοινά συμφέροντα» που έχουν μονοπώλια και από τις δύο χώρες, ώστε να αποφύγει την πιθανότητα αύξησης των ιαπωνικών δαπανών για τη δράση των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιαπωνία ή νέες δηλώσεις για επιβολή μεγάλων δασμών σε ιαπωνικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Ο Αμπε, επιστρέφοντας στο Τόκιο, σημείωσε ότι είχαν «ειλικρινείς συζητήσεις» για ευρεία γκάμα διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων, όπως οι εξελίξεις στη Συρία, την Ουκρανία, το Ιράν, τη ΛΔ Κορέας, τις σχέσεις των δύο χωρών με τη Ρωσία και την Κίνα. Υπογράμμισε ότι θέλησε να επικεντρώσει τις επαφές του σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος και πως ανακουφίστηκε που ο Τραμπ δεν του ζήτησε αύξηση των δαπανών για την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιαπωνία.Υπογράμμισε πως «τα προβλήματα σε Συρία, Ουκρανία, Ιράν δεν μπορούν να λυθούν εκτός και εάν συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο οι Πρόεδροι ΗΠΑ - Ρωσίας».
Αύριο (Τετάρτη) ο Πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να συναντήσει στο Λευκό Οίκο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Βασικό μέλημα του τελευταίου είναι να διερευνήσει τα περιθώρια ελιγμών που μπορεί να έχει στις κινήσεις για κλιμάκωση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη, μέσω του πολλαπλασιασμού των εβραϊκών εποικισμών. Θα προσπαθήσει να εξακριβώσει κατά πόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι προεκλογικές δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος την περασμένη Παρασκευή επανέλαβε πως κατά την κρίση του «δεν είναι κάτι καλό για την ειρήνη» η επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη...
Στο πλαίσιο των επαφών με ξένους ηγέτες, ο Τραμπ τηλεφώνησε χτες στον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Τζέικομπ Ζούμα, ρωτώντας τον για τη «σταθερότητα στην Αφρική» και εκφράζοντας ικανοποίηση για τις «πάνω από 600 αμερικανικές επιχειρήσεις» που δραστηριοποιούνται στο νοτιοαφρικανικό έδαφος. Αργότερα, συνομίλησε και με τον Νιγηριανό ομόλογό του, Μουχαμάντου Μπουχάρι, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στο ενδεχόμενο να συναφθεί μια «νέα συμφωνία για τη χορήγηση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού» στο νιγηριανό στρατό για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ».
Πέρα από τις επαφές με ξένους ηγέτες, ο Τραμπ δεν ξέχασε τα εμπόδια που συναντά η σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής του, απειλώντας το Σαββατοκύριακο να βγάλει νέο διάταγμα για το «πάγωμα» της εισόδου πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες. Υποστήριξε, πάντως, ότι «η καταστολή εγκληματιών λαθρομεταναστών είναι η εφαρμογή της προεκλογικής υπόσχεσης» και ότι απελαύνονται «μέλη συμμοριών, ναρκέμποροι και άλλοι».
Μπροστά σε όλα αυτά, Δημοκρατικοί γερουσιαστές ανησυχούν ότι η καταστολή αφορά και ανθρώπους που δεν έχουν ποινικό μητρώο, όπως η πρόσφατη περίπτωση Μεξικάνας παράτυπης μετανάστριας στο Φοίνιξ της Αριζόνας που απελάθηκε στο Μεξικό, αφήνοντας πίσω τον Αμερικανό σύζυγό της και τα παιδιά της. Τέτοια γεγονότα προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο την κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων Μεξικάνων σε διάφορες πόλεις της χώρας.
«Πονοκέφαλο», επίσης, στην κυβέρνηση Τραμπ προκαλούν οι αποκαλύψεις της Ουάσιγκτον πως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, είχε επαφές με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ πριν την ορκωμοσία του Προέδρου Τραμπ στις 20 Γενάρη, συζητώντας μεταξύ άλλων και τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Συνεχίστηκαν και το τελευταίο 48ωρο οι επιθέσεις από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) στους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (στην πραγματικότητα είναι αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι πολιτοφυλακές και στους δύο θύλακες έγιναν πάνω από 500 επιθέσεις παραβίασης της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, κυρίως σε κατοικημένες περιοχές, αλλά αναφέρονται μόνο υλικές ζημιές. Οι πολιτοφυλακές ανταπέδωσαν τα πυρά και σημειώνουν ότι ο ουκρανικός στρατός έχει απώλειες. Την ίδια ώρα, στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ συγκεντρώνονται υπογραφές πολιτών κάτω από κείμενο που ζητάει από τους «ηγέτες των μεγάλων χωρών, Ρωσίας, ΗΠΑ, Γερμανίας» να συμβάλουν για να σταματήσει η επίθεση της Ουκρανίας.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι στο κοντινό μέλλον μπορεί να γίνει μια συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, όπου μπορούν να συζητήσουν τα ζητήματα της Ουκρανίας αλλά και της Συρίας και γενικότερα τις διμερείς σχέσεις. Χωρίς να επιβεβαιώνεται από την πλευρά της κυβέρνησης Τραμπ, μια πιθανή συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και κατά το τέλος αυτής της βδομάδας στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου στις 17 - 19 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί η λεγόμενη «Διάσκεψη για την Ασφάλεια», όπου αναμένεται να συμμετάσχουν οι δύο υπουργοί, όπως και πλήθος αξιωματούχων από διάφορες χώρες και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ.