Τρίτη 14 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Παζάρια με φόντο σχεδιασμούς στα μέτωπα των συγκρούσεων

Για τις 23 Φλεβάρη αναβλήθηκαν οι ενδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τα παζάρια για τη διαμόρφωση της κατάστασης στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, για την επόμενη μέρα του πολέμου εντείνονται όσο πλησιάζει η επόμενη φάση των ενδοσυριακών έμμεσων συνομιλιών στη Γενεύη της Ελβετίας, που αναβλήθηκαν, για μία ακόμη φορά, για τις 23 αντί της 20 Φλεβάρη.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, επιβεβαίωσε την αποστολή των επίσημων προσκλήσεων στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης, ανακοινώνοντας παράλληλα αναβολή των ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη στις 23 αντί στις 20 Φλεβάρη. Στις 15 και 16 τρέχοντος μηνός, ο Ντε Μιστούρα είπε πως θα συναντήσει αντιπροσωπείες της συριακής αντιπολίτευσης στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό τις εγγυήσεις αξιωματούχων από τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ιράν και την Ιορδανία. Παρόντες σε ρόλο παρατηρητή θα είναι και Αμερικανοί διπλωμάτες από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καζακστάν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την επιθυμία για «στενότερη συνεργασία» με την νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ στο θέμα της Συρίας και άλλα. Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε τη σημαντική προέλαση δυνάμεων του συριακού στρατού προς την αρχαία Παλμύρα, σημειώνοντας ότι οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις απέχουν λιγότερο από 20 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Σημείωσαν, επίσης, πως προχώρησαν σε νέες καταστροφές αρχαιοτήτων οι τζιχαντιστές που πήραν τον έλεγχο της περιοχής πριν από ένα δίμηνο.

Στη Δαμασκό, Σύροι αξιωματούχοι προθυμοποιήθηκαν να προχωρήσουν στις ανταλλαγές «τρομοκρατών αιχμαλώτων» με πολίτες ή στρατιώτες που κρατούνται από ένοπλες οργανώσεις αντικαθεστωτικών.

Τα σχέδια του Ερντογάν

Ενδιαφέρον προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για τη συνέχιση της χερσαίας επέμβασης που πραγματοποιεί στο συριακό έδαφος από τις 24 Αυγούστου με πρόσχημα τις επιθέσεις των τζιχαντιστών.

Την Κυριακή, ο Ερντογάν δήλωσε ότι στόχος των τουρκικών δυνάμεων είναι η επέκταση της χερσαίας επέμβασης από την πόλη Αλ Μπαμπ (την οποία πολιορκούν εδώ και αρκετούς μήνες τα τουρκικά στρατεύματα) στις πόλεις Μανμπίτζ (που σήμερα ελέγχεται από τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG που συνεργάζονται στενά και με τη σημερινή κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ) και Ράκα (που παραμένει η «πρωτεύουσα» του λεγόμενου χαλιφάτου των τζιχαντιστών). Ο Ερντογάν είπε πως θα το πράξει αυτό σε συνεννόηση με τη συμμαχία των ΗΠΑ και ότι θα επιδιώξει τη δημιουργία «ασφαλούς χερσαίας και εναέριας ζώνης» 4.000 έως 5.000 τ. χλμ.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουμλούς δήλωσε χτες πως η προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων σε Μανμπίτζ και Ράκα θα ξεκινήσει «εφόσον επιτευχθεί συναίνεση με τον διεθνή συνασπισμό». Ισχυρίστηκε ότι η χώρα του δεν εποφθαλμιά συριακά εδάφη και πως «αναγκάστηκε» να επέμβει για να αποκαταστήσει την ασφάλεια.

Στη Βαγδάτη, πάντως, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως δεν σκοπεύει να επιτρέψει σε ξένες δυνάμεις τη χρήση του ιρακινού εδάφους για την εξαπόλυση επίθεσης σε γειτονική χώρα.

Σε «Ταχρίρ αλ Σαμ» μετονομάστηκαν χτες οι τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» που έως πρότινος αποκαλούνταν «Φατέχ αλ Σαμ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ