ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Περισσότερα όπλα και επιδρομές ζητά η ιρακινή ηγεσία

Στο Ιράκ ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ και στην Τουρκία εκπρόσωποι της ΕΕ και ο Βρετανός πρωθυπουργός

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσ. Χέιγκελ, βρέθηκε χτες στη Βαγδάτη
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσ. Χέιγκελ, βρέθηκε χτες στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Απαιτήσεις για «περισσότερο βαρύ οπλισμό» και κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε θέσεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» «ΙΚ» στο Ιράκ, πρόβαλε χτες ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι στη διάρκεια συνάντησής του με τον Αμερικανό, απερχόμενο υπουργό Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ.

Ο Αμπάντι σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιταχυνθεί η «πτώση του ΙΚ», θεωρώντας πως ήδη βρίσκεται σε «κάμψη» εξαιτίας των πολύμηνων επιχειρήσεων που πραγματοποιεί ο ιρακινός στρατός σε συνεργασία με δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Δεν παρέλειψε να εκφράσει «ευγνωμοσύνη» για την «υποστήριξη» των ΗΠΑ, αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που συνόδευαν τον Χέιγκελ «προσπέρασαν» την απαίτηση της ιρακινής ηγεσίας για περισσότερα όπλα και επιδρομές, σημειώνοντας - μιλώντας αργότερα - σε δημοσιογράφους πως αυτό που χρειάζεται η Βαγδάτη δεν είναι περισσότερα όπλα, «αλλά αποτελεσματική στρατιωτική ηγεσία».

Ο Χέιγκελ από την πλευρά του ανέφερε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ στο Ιράκ είναι «υποστηρικτικός», ότι οι Ιρακινοί «πρέπει να μας οδηγήσουν», γιατί όσα διαδραματίζονται γίνονται «στο δικό τους γήπεδο». Ο ίδιος σημείωσε ότι φεύγει από το Ιράκ «ενθαρρυμένος από την πρόοδο στα πεδία των συγκρούσεων κατά των τζιχαντιστών» και από τις «ανανεωμένες προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης για ενότητα στη χώρα», καταλήγοντας: «Οι ηγέτες και ο λαός του Ιράκ γνωρίζουν πως μόνο αυτοί μπορούν να φέρουν διαρκή ειρήνη στη χώρα τους, εάν το αποφασίσουν».

Εκτίμησε, τέλος, ότι «αποδίδουν» οι προσπάθειες αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, διαπιστώνοντας ότι «μειώνουν την ικανότητά τους για ελιγμούς, επικοινωνία, συντονισμό και έλεγχο των δυνάμεών τους».

Ερντογάν για ΗΠΑ - Τουρκία

Το ίδιο 24ωρο στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ομόλογό του από τη Λιθουανία, σημείωνε ότι Τουρκία και ΗΠΑ «βρίσκονται στην ίδια σελίδα» όσον αφορά τα σχέδια για τον εξοπλισμό και εκπαίδευση «μετριοπαθών Σύρων» ενόπλων και ότι οι διαφορές μεταξύ τους παραμένουν στο ζήτημα της δημιουργίας μίας εναέριας και μίας χερσαίας ζώνης ασφαλείας στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας επί της συριακής επικράτειας.

«Καμία δέσμευση δεν έχει γίνει από τις δυνάμεις του συνασπισμού, ιδιαίτερα όσον αφορά την εναέρια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και τη ζώνη ασφαλείας», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι αυτά τα δύο θέματα εξακολουθούν να παραμένουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων και ότι δε θα προχωρήσει ούτε το ζήτημα της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού των υποτιθέμενων «συριακών μετριοπαθών αντικυβερνητικών» δυνάμεων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» δίχως μια συνολική συμφωνία.

Κάμερον και Μογκερίνι...

Στην Αγκυρα μετέβη χτες βράδυ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στο πλαίσιο έναρξης διήμερης επίσημης επίσκεψης με κεντρικά θέματα τη διμερή συνεργασία πάνω στους εκατοντάδες Βρετανούς (επίδοξους και μη) τζιχαντιστές που επιδιώκουν να μεταβούν στα πεδία συγκρούσεων της Συρίας και του Ιράκ, την αντιμετώπιση του ΙΚ, την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» κ.ά.

Νωρίτερα είχε ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή της στην Τουρκία η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, συνοδεία των επιτρόπων Διεύρυνσης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας. Μετά από τη συνάντησή του με τη Μογκερίνι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως η Ιταλίδα πολιτικός δεν επέκρινε την Αγκυρα, ούτε έκανε προτάσεις πάνω στη «σύγκλιση» της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και της ΕΕ. Ο Τσαβούσογλου ωστόσο δήλωσε με νόημα ότι, «παρά τις πολύ σημαντικές συνεισφορές της Τουρκίας στις πολιτικές ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να μη συμπεριλαμβάνει την Αγκυρα στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τέτοια θέματα»...

Η Μογκερίνι από την πλευρά της σημείωσε (σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ) ότι η ΕΕ «δε θα πρέπει να συρθεί σε μάχη με τη Ρωσία» για επιρροή στην Τουρκία, καταλήγοντας ότι θα ήταν «καλό στο μέλλον να δημιουργήσουμε περισσότερους τομείς συνεργασίας παρά ανταγωνισμού με τη Ρωσία».

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις έξι συναντήσεις που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στην τουρκική μεθοριακή πόλη Γκαζιαντέπ με εκπροσώπους συριακών «αντικυβερνητικών» δυνάμεων για εκεχειρία στο Χαλέπι της Συρίας. Ωστόσο, ένας από τους επικεφαλής των συριακών αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε σε διεθνή δίκτυα ότι αναμένει από τον ΟΗΕ ένα «σχέδιο όπου θα καταγράφονται εγγράφως όλες οι λεπτομέρειες, προτού προβεί σε ανακοινώσεις».

Ο Μιστούρα, που αναμένεται να επισκεφτεί τις επόμενες μέρες το Λονδίνο, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία πραγματοποιώντας επισκέψεις σε καταυλισμούς Σύρων προσφύγων, πολλοί εκ των οποίων του ζήτησαν επίμονα να αναλάβει ειρηνευτική πρωτοβουλία ώστε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στη Συρία.

Παράλληλα η Υπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κάλεσε τις πλούσιες χώρες να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους προς τις γειτονικές χώρες της Συρίας και να δεσμευτούν ότι θα δεχτούν στα εδάφη τους τη μετεγκατάσταση των πιο ευάλωτων ομάδων προσφύγων, όπως είναι τα θύματα βασανιστηρίων και οι μητέρες που φροντίζουν μόνες τα παιδιά τους.

Βομβαρδισμοί συριακής αεροπορίας στο Λίβανο

Αυτά, ενώ αργά το βράδυ της Δευτέρας αεροσκάφη της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν επιδρομές σε μεθοριακή περιοχή του Ανατολικού Λιβάνου, στο πλαίσιο αντιμετώπισης τζιχαντιστών, προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό δύο.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων «ΑΝΙ», οι επιδρομές έπληξαν τα περίχωρα της τοποθεσίας Αρσαλ του Λιβάνου, στην οποία καταφεύγουν συχνά οι τζιχαντιστές για να ξεφύγουν από τα πυρά των συριακών δυνάμεων.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Δημιουργία περιφερειακής αστυνομικής δύναμης

ΝΤΟΧΑ.--

Αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη χτεσινή ετήσια Συνάντηση Κορυφής του εξαμελούς Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) στην Ντόχα του Κατάρ συμφώνησαν στη δημιουργία μίας περιφερειακής αστυνομικής δύναμης (που θα είναι γνωστή ως GCC-POL) με έδρα την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπού Ντάμπι, και μιας κοινής ναυτικής βάσης με έδρα κοντά στο Μπαχρέιν.

Ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών Κχαλίντ μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγια σημείωσε ότι στόχος της υπό συγκρότηση περιφερειακής αστυνομικής δύναμης «GCC-POL» θα είναι η βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας έναντι της τρομοκρατίας και θα έχει ως πρότυπο λειτουργίας το μηχανισμό της ΙΝΤΕΡΠΟΛ. Πληροφορίες καταριανών ΜΜΕ συμπλήρωσαν πως η υπό συγκρότηση δύναμη θα αναλάβει την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» από παράνομες δραστηριότητες και εγκληματικών δραστηριοτήτων στο Διαδίκτυο.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, που απαρτίζεται από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και το Ομάν, έχει ήδη συγκροτήσει περιφερειακή στρατιωτική δύναμη «αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων», γνωστή ως «Ασπίδα της (αραβικής) Χερσονήσου», που παρενέβη το 2011 στο Μπαχρέιν για την καταστολή διαδηλώσεων Σιιτών.

Αλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη κατά τη χτεσινή ετήσια διάσκεψη του GCC ήταν η έκδοση ανακοινωθέντος πολιτικής υποστήριξης της κυβέρνησης του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό εάν σκεφθεί κανείς την πρότερη υποστήριξη του Κατάρ στην κυβέρνηση του Αιγύπτιου ανατραπέντος (τον Ιούλη του 2013) ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι. Μάλιστα, ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την Αίγυπτο «ισχυρή και ικανή ως η ραχοκοκαλιά όλων των Αράβων».

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ζητά επαναφορά της οθωμανικής γλώσσας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την κατάργηση της οθωμανικής γλώσσας (το 1928, επί Κεμάλ Ατατούρκ) και την αντικατάσταση του αραβικού αλφαβήτου από παραλλαγή του λατινικού καταδίκασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν τάχτηκε υπέρ της διδασκαλίας της οθωμανικής γλώσσας στη Μέση Εκπαίδευση, εκτιμώντας ότι η κατάργησή της «ισοδυναμούσε με το να κόψουμε τις καρωτίδες μας. Ηταν μια τραγωδία γι' αυτό το έθνος». «Είτε τους αρέσει είτε όχι, η οθωμανική γλώσσα θα διδάσκεται και θα μαθαίνεται σ' αυτήν τη χώρα», συμπλήρωσε απαντώντας σε όσους του ασκούν κριτική.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Εθνικό Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε πρόταση για την υποχρεωτική διδασκαλία της οθωμανικής γλώσσας καταρχάς στα θρησκευτικά σχολεία και την προαιρετική διδασκαλία της στα υπόλοιπα. Η εφαρμογή της πρότασης προϋποθέτει την έγκρισή της από το υπουργείο Παιδείας. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν και προτάσεις για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών από την πρώτη τάξη του Δημοτικού, την καθιέρωση μαθημάτων «αξιών» στην Προσχολική Αγωγή, την απαγόρευση κάθε μαθήματος που αφορά οινοπνευματώδη ποτά στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.

Οι σκέψεις για επαναφορά του αραβικού αλφαβήτου σχετίζονται μεταξύ άλλων και με ένα «μεγαλοϊδεατισμό» στον οποίο επενδύει η κυβέρνηση και ο Ερντογάν, ελπίζοντας ότι θα εξασφαλίζει τη λαϊκή συναίνεση στο πλαίσιο των προσπαθειών του για αναβάθμιση του ρόλου της τουρκικής αστικής τάξης ευρύτερα. Στο ίδιο πλαίσιο, πριν λίγο καιρό είχε ισχυριστεί ότι η αμερικανική ήπειρος είχε ανακαλυφθεί από Τούρκους θαλασσοπόρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ