ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απειλές για δασμούς στα αυτοκίνητα αν η ΕΕ δεν αγοράζει περισσότερο LNG

Αμερικανοευρωπαϊκές συνομιλίες για το φυσικό αέριο έγιναν χτες στις Βρυξέλλες

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ χτες στις Βρυξέλλες

Copyright 2019 The Associated

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ χτες στις Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με δασμούς στα ευρωπαϊκά - και πρωτίστως στα γερμανικά - αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ απείλησε εμμέσως πλην σαφώς ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι, αν οι χώρες της ΕΕ δεν αγοράζουν στο εξής πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Οταν ρωτήθηκε χτες στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του αμερικανοευρωπαϊκού φόρουμ για το φυσικό αέριο, για ποιο λόγο τα ευρωπαϊκά κράτη να μην προτιμούν το φτηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο, συνέδεσε άμεσα το θέμα με το πολύμηνο παζάρι ΗΠΑ - ΕΕ για την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα: «Αν το θέμα είναι μόνο η τιμή και όχι η αξιοπιστία, τότε δεν θα έπρεπε να αγοράζουμε μια BMW ή μια "Mercedes - Benz" ή κάποιο άλλο ωραίο αυτοκίνητο που κατασκευάζεται στην ΕΕ, ακριβώς το ίδιο ισχύει και για το ρωσικό αέριο».

Η αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού LNG ήταν βασικό σημείο του προσωρινού συμβιβασμού που επετεύχθη τον περασμένο Ιούλη μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την αποφυγή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Η τελική απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα πρέπει να παρθεί έως τα μέσα Μάη.

Μέχρι το 2023, οι εισαγωγές αμερικανικού LNG θα μπορούσαν να διπλασιαστούν στα 8 δισ. κυβικά μέτρα, δήλωσε χτες ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Αριας Μιγκέλ Κανιέτε, συμπληρώνοντας ότι «η διαφοροποίηση (σ.σ. στις εισαγωγές φυσικού αερίου) είναι σημαντική όχι μόνο για την ασφάλεια του εφοδιασμού αλλά και για τον ανταγωνισμό». Ο ίδιος σημείωσε ότι από τον Ιούλη του 2018, η εισαγωγή αμερικανικού LPG στην ΕΕ σχεδόν τριπλασιάστηκε και εξαιτίας της διαμόρφωσης των τιμών παγκοσμίως. Εξάλλου, η ΕΕ πάντα τονίζει ότι τελικά η αγορά θα πρέπει να αποφασίζει.

Ετσι, οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της ΕΕ (με 13% της ευρωπαϊκής αγοράς) και η ΕΕ απορροφά σήμερα το 1/3 των αμερικανικών εξαγωγών LNG, είπε ο Κανιέτε. Το μεγαλύτερο μέρος του υγροποιημένου αερίου της ΕΕ εξακολουθεί να είναι από το Κατάρ (περίπου 40%) και ακολουθεί η Νιγηρία (20%).

Ο Ρ. Πέρι άσκησε εκ νέου σκληρή κριτική στον υπό κατασκευή ρωσικό αγωγό «Nord Stream 2» που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να κατασκευάσει δυο τερματικούς σταθμούς ώστε να αυξηθεί η εισαγωγή αμερικανικού LNG.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
«Θέμα ημερών» η συμφωνία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Κοντά σε συμφωνία με στόχο την άμβλυνση των σφοδρών διμερών εμπορικών ανταγωνισμών ΗΠΑ - Κίνας φαίνεται πως βρίσκονται οι διαπραγματευτικές ομάδες αμφοτέρων χωρών.

Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάουζερ χαρακτήρισε «παραγωγικές» τις συζητήσεις που είχε τις τελευταίες μέρες στο Πεκίνο με τον επικεφαλής των Κινέζων διαπραγματευτών, που είναι ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λίου Χε. Την ίδια εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ της Τετάρτης η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η οποία είπε πως οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας επικεντρώθηκαν στην επίτευξη «ουσιώδους προόδου για σημαντικά δομικά ζητήματα και μία νέα ισορροπία στις διμερείς εμπορικές σχέσεις».

Παράλληλα, πληροφορίες της αμερικανικής διαδικτυακής ιστοσελίδας «Politico» και του δικτύου CNBC αναφέρουν πως η εμπορική συμφωνία για την αποκλιμάκωση των διμερών εμπορικών διενέξεων θα μπορούσε να ανακοινωθεί την επόμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον, όπου σχεδιάζουν να μεταβούν οι Κινέζοι διαπραγματευτές με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Λίου Χε. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι ΗΠΑ προτίθενται να άρουν δασμούς ύψους 10% σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων με αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό της επιβεβλημένης έως σήμερα μεταφοράς τεχνολογίας από αμερικανικά μονοπώλια σε κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κίνα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ φαίνεται πως θα διατηρήσουν δασμούς 25% σε ορισμένα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε ισχύ η προσφορά ρωσικής υπηκοότητας σε Ουκρανούς

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Το νόμο που δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ρωσικά διαβατήρια, με συνοπτικές διαδικασίες, οι Ουκρανοί που ζουν σε περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ των αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού, υπέγραψε προχτές ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα μια μακρά λίστα των πολιτών που δικαιούνται να λάβουν αυτά τα ρωσικά διαβατήρια. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι ζουν σε «ορισμένα εδάφη» των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθεστώτων που προσβλέπουν σε στενότερη σύνδεση με τη ρωσική αστική τάξη. Η διαδικασία για την απόκτηση των διαβατηρίων ξεκίνησε την 1η Μάη και θα διαρκέσει τρεις μήνες.

Αυτή η απόφαση προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιδράσεις στην Ουκρανία και καταδικάστηκε από την ΕΕ και άλλα κράτη, ενώ ο Πούτιν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό» και ότι γίνεται «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Χτες, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σήκωσε τους τόνους, δηλώνοντας ότι είναι δυνατόν να αναζητηθεί συμβιβασμός στις σχέσεις με τη Ρωσία, μόνο όταν επιστρέψει στην Ουκρανία ο έλεγχος των κρατικών συνόρων.

«Εχω σκεφτεί πολύ αυτό που λέγεται ότι Ουκρανία και Ρωσία έχουν "πολλά κοινά". Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την επιθετικότητα στο Ντονμπάς, ένα μόνο απομένει "κοινό" - τα μεταξύ μας κρατικά σύνορα», είπε. «Η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει στην ουκρανική πλευρά τον έλεγχο κάθε χιλιοστού. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να αναζητούμε "κοινό έδαφος" (σ.σ. για συμβιβασμό)», επισήμανε.

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν χτες ότι τον τελευταίο χρόνο κατάφεραν να καταλάβουν 24 τ.χλμ. στο Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένων τριών οικισμών, «χωρίς να παραβιάζονται οι συμφωνίες του Μινσκ». Επιπλέον συνελήφθησαν 1.358 άτομα, μεταξύ των οποίων 415 με την υποψία συμμετοχής σε παράνομες ένοπλες ομάδες.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Περιοδεία Μέρκελ για «αντιτρομοκρατία και επενδύσεις»

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ - ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Την αξιοποίηση της δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, ώστε να ανοίξει περισσότερο τον δρόμο για τα γερμανικά μονοπώλια κάθε λογής και να εξασφαλίσει τη διατήρηση της εκεί δράσης γερμανικών στρατευμάτων στο πλαίσιο «ειρηνευτικών» αποστολών του ΟΗΕ και της ΕΕ, συνεχίζει η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ολοκληρώνοντας σήμερα τη δεύτερη (από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου) περιοδεία σε χώρες της περιοχής.

Η Μέρκελ ξεκίνησε την τριήμερη περιοδεία από την Μπουρκίνα Φάσο, όπου συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης με τον 62χρονο Πρόεδρο της δυτικοαφρικανικής χώρας, Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ. Η Μέρκελ ανακοίνωσε τη χορήγηση 20 εκατομμυρίων δολαρίων στην Μπουρκίνα Φάσο και άλλα 35 εκατομμύρια δολάρια στον γειτονικό Νίγηρα για την ενίσχυση των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της αστυνομίας και την ενθάρρυνση επενδύσεων και έργων ανάπτυξης από ιδιωτικές γερμανικές εταιρείες στις συγκεκριμένες χώρες. Χτες, μετέβη στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο, όπου συνάντησε την πολιτική ηγεσία της χώρας, συζητώντας την «αντιτρομοκρατική» ατζέντα που προωθεί η Γερμανία στην περιοχή. Ακολούθως μετέβη στο βόρειο τμήμα, όπου υπάρχει η βάση 850 Γερμανών στρατιωτών που υπηρετούν στο πλαίσιο αποστολών του ΟΗΕ και της ΕΕ, αναγγέλλοντας «βοήθεια» 60 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της υπό συγκρότησης αντιτρομοκρατικής αποστολής πέντε χωρών της Δυτικής Αφρικής, που είναι γνωστή ως «G5 Sahel». Η συγκεκριμένη ένοπλη αντιτρομοκρατική δύναμη έχει αποφασιστεί από το 2014. Υποτίθεται πως θα απαρτίζεται από περίπου 5.000 στρατιώτες από την Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα, το Μάλι, τη Μαυριτανία και το Τσαντ.

Σήμερα η Μέρκελ ολοκληρώνει την περιοδεία της στον Νίγηρα, όπου μεταξύ άλλων θα επισκεφτεί καταφύγιο γυναικών, και αργότερα θα επιστρέψει στη Γερμανία.

Τα τελευταία χρόνια, δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αλλά και ανταγωνιστές τους όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Μαλαισία κ.ά. έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην αφρικανική ήπειρο, καθώς, πέρα από τον τεράστιο φυσικό και ορυκτό πλούτο χωρών της περιοχής, δημιουργούνται συνθήκες για νέες αγορές αλλά και για νεαρό, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό. Το ενδιαφέρον δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών, όπως η Γερμανία, για την Αφρική πυροδοτείται και από τις αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η βαθιά εκμετάλλευση λαϊκών στρωμάτων αφρικανικών χωρών από ξένα και ντόπια μονοπώλια. Δεν είναι τυχαίο πως το 2017, που η Γερμανία είχε την προεδρία των 20 πιο πλούσιων καπιταλιστικών χωρών (G20), είχε θέσει ως προτεραιότητα την Αφρική, πραγματοποιώντας στη συνέχεια τον περασμένο Αύγουστο και φέτος τον Μάη περιοδείες στην υποσαχάρια Αφρική, ώστε να εξασφαλίσει μεταξύ άλλων προνομιακή θέση για τα γερμανικά μονοπώλια στο πλαίσιο του οξυμένου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ