ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ - ΧΙΛΗ
Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Κινέζου πρωθυπουργού με μεγάλες συμφωνίες

Η δράση των κινεζικών μονοπωλίων στη Λατινική Αμερική φουντώνει τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό

Με τη συνάντηση με την Χιλιανή Πρόεδρο ολοκλήρωσε την περιοδεία στη Λατινική Αμερική ο Κινέζος πρωθυπουργός
Με τη συνάντηση με την Χιλιανή Πρόεδρο ολοκλήρωσε την περιοδεία στη Λατινική Αμερική ο Κινέζος πρωθυπουργός
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η οκταήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, στη Χιλή μετά από τις επισκέψεις του στη Βραζιλία, στην Κολομβία και το Περού, όπου υπογράφτηκαν σημαντικές συμφωνίες για επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές, στη βιομηχανική παραγωγή, στην Ενέργεια, στην αγροτική οικονομία. Ετσι, διευρύνεται η προσπάθεια των κινεζικών μονοπωλίων να διεισδύσουν ακόμα περισσότερο στη Λατινική Αμερική, ζήτημα που αντικειμενικά θα δυναμώσει τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που επίσης διατηρούν ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή. Από την πλευρά της Κίνας γίνεται προσπάθεια να δοθεί διέξοδος σε συσσωρευμένα κεφάλαια και να αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης (ΑΕΠ), που είναι σχετικά χαμηλή, 6-7%, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη που «έτρεχε» με 10%.

Κυριότερο επενδυτικό σχέδιο, που εντάσσεται στην εξαγγελία για κινεζικές επενδύσεις 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα 10 χρόνια, είναι αυτό για την κατασκευή διηπειρωτικής σιδηροδρομικής γραμμής, που θα συνδέει την ακτή στον Ατλαντικό από την πλευρά της Βραζιλίας με την ακτή του Ειρηνικού από την πλευρά του Περού. Μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για να ξεκινήσουν οι μελέτες για το έργο αυτό με την Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, τη Δευτέρα ο Κινέζος πρωθυπουργός υπέγραψε αντίστοιχη συμφωνία με τον Περουβιανό Πρόεδρο, Ογιάντα Ουμάλα, γι' αυτή την πολύ σημαντική υποδομή, που υπολογίζεται να στοιχίσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διευρύνεται η δράση κινεζικών μονοπωλιακών ομίλων

Στο Περού επίσης υπογράφτηκαν έξι διμερείς συμφωνίες που αφορούν στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας της βιομηχανίας της χώρας, μέσω των επενδύσεων και της ενσωμάτωσης τεχνολογίας, στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων στην Κίνα και τις διατάξεις για τις υγειονομικές απαιτήσεις, όπως επίσης και μια σειρά από εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και επιστημονικές ανταλλαγές. Ταυτόχρονα, ο Κινέζος πρωθυπουργός μίλησε σε επιχειρηματικό φόρουμ στην πρωτεύουσα Λίμα και ιδιαίτερα στους εκατοντάδες Κινέζους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Περού.

Συνολικότερα, σκοπός της επίσκεψης και στο Περού είναι να διευρυνθεί το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών που ανήλθε το 2014 σε 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Περού εξάγει στην Κίνα πρώτες ύλες, ορυκτά, γεωργικά προϊόντα, ψάρια και εισάγει από αυτήν κινητά τηλέφωνα, συσκευές, εξοπλισμό, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και πλήθος καταναλωτικών αγαθών.

Στη Χιλή και στη συνάντηση του πρωθυπουργού της Κίνας με την Πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ, υπογράφτηκαν μια σειρά από συμφωνίες, με πιο σημαντική αυτή του συμφώνου ανταλλαγής νομισμάτων (swap). Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας και αυτή της Χιλής συμφώνησαν για τρία χρόνια να γίνονται ανταλλαγές σε γιουάν (22 δισεκατομμύρια γιουάν ή 3,5 δισ. δολάρια). Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη του είδους στη Λατινική Αμερική και εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Κίνας και άλλων χωρών οι τραπεζικές συναλλαγές να γίνονται χωρίς τη χρήση δολαρίου (Αλλωστε, παρόμοια συμφωνία έχει κάνει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Επίσης, δημιουργείται θυγατρική της Τράπεζας Κατασκευών της Κίνας στη Χιλή, που θα χρησιμοποιηθεί ως η κύρια τράπεζα για την παροχή γιουάν. Ταυτόχρονα, οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα δεκαετούς παράτασης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (υπογράφτηκε το 2005) που έχουν οι χώρες για την περαιτέρω προώθηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων. Η Κίνα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Χιλής, με συνολικές εμπορικές συναλλαγές που έφτασαν το 2014 τα 34,1 δισ. δολάρια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης δείχνουν τα κινεζικά μονοπώλια για κατασκευή υποδομών, για την παραγωγή χαλκού για γεωργικά προϊόντα.

ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Στόχος η ανάπτυξη ικανότητας για «διάφορους στόχους»

Τη «στρατιωτική Στρατηγική της Κίνας» έδωσε στη δημοσιότητα προχτές το βράδυ το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, με στόχο - όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο «Σινχουά» - οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να γίνουν «πολυλειτουργικές».

Σύμφωνα με το «Σινχουά», η έκθεση αναφέρει ότι στόχος είναι το Πεζικό να αναπτυχθεί «με μικρές και πολυλειτουργικές μονάδες ...επαναπροσανατολιζόμενο από το πεδίο της άμυνας στην κινητικότητα μεταξύ (διάφορων) πεδίων». «Θα προσαρμοστεί σε καθήκοντα σε διαφορετικές περιοχές, θα αναπτύξει την ικανότητα των μάχιμων δυνάμεών του για διάφορους στόχους και θα χτίσει μια δομή μάχης για κοινές επιχειρήσεις», εξηγεί ο συντάκτης του κειμένου.

Το Ναυτικό θα στρέψει σταδιακά τη στρατηγική του από αυτή της «άμυνας υπεράκτιων υδάτων» σε ένα συνδυασμό «άμυνας υπεράκτιων υδάτων» και «προστασίας ανοικτών θαλασσών».

Η Αεροπορία θα αλλάξει επίσης το επίκεντρό της από την εδαφική αεράμυνα στην άμυνα αλλά και την επίθεση, ενώ θα αναπτύξει τις ικανότητές της μεταξύ άλλων για αεροπορικές επιδρομές, αεροπορική και πυραυλική άμυνα, αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις.

Στην ίδια έκθεση, γίνεται αναφορά στα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που θα είναι εξοπλισμένα με συμβατικούς αλλά και πυρηνικούς πυραύλους με στόχο την ενίσχυση «της ασφάλειας, της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας των πυραυλικών συστημάτων», ενώ θα ενισχύσουν τις ικανότητές τους για στρατηγική αποτροπής και πυρηνικής αντεπίθεσης, αλλά και χτυπήματα ακριβείας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

Τέλος, η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι η Αστυνομία θα υπηρετεί στο εξής διάφορες λειτουργίες ειδικά όσον αφορά τη «διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας».

Τα παραπάνω συνδέονται με τη ραγδαία όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, αλλά και γενικότερα, στο πλαίσιο της οποίας τα διάφορα κέντρα επιστρατεύουν όλα τα μέσα για να προασπίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπούν, και στρατιωτικά. Στο ίδιο πλαίσιο, το Πεκίνο αποφάσισε πριν από δυο μήνες αύξηση των στρατιωτικών του δαπανών κατά 10%, όπως αντίστοιχη απόφαση έχει πάρει και το Τόκιο που αύξησε κατά τρίτη συνεχόμενη χρονιά τους αντίστοιχους πόρους. Την ίδια στιγμή, το «θερμόμετρο» «ανεβαίνει» ειδικά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, της οποίας ο μεγάλος φυσικός πλούτος και η κρίσιμη γεωστρατηγική θέση ανοίγει την όρεξη πολλών μονοπωλίων. Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να αποκτήσουν «παρουσία» στην περιοχή και δυνάμεις όπως η Ιαπωνία, αναζητώντας συμμαχίες π.χ. με τις Φιλιππίνες, με τις οποίες πρόσφατα πραγματοποίησε και κοινή στρατιωτική άσκηση.

Προτάσεις για τη μοιρασιά του πλούτου

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ταϊβάν Μα Γινγκ-ζεου αναφέρθηκε χτες σε ένα «σχέδιο» που έχει η Τάιπεϊ για «να μειωθούν οι εντάσεις» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. «Σημειώνουμε ότι ενώ η κυριαρχία δεν μπορεί να διαιρεθεί, οι πόροι μπορούν να διαμοιραστούν», υπογράμμισε ο Μα σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», αναδεικνύοντας ότι είναι πολλές οι εναλλακτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, με τα μονοπώλια να αναζητούν την καλύτερη τακτική για την προώθηση των σχεδιασμών τους.

ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Κοινή άσκηση ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Αυστραλίας

Την ενδοϊμπεριαλιστική «κινητικότητα» που αναπτύσσεται στην περιοχή του Ειρηνικού αναδεικνύει η ευρεία στρατιωτική άσκηση στην οποία προχωρούν, τέλη Ιούλη, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, με τη συμμετοχή -όπως μετέδωσε χτες το Ρόιτερς- και της Ιαπωνιας, για πρώτη φορά.

Η άσκηση, που φέρει το κωδικό όνομα «Τάλισμαν Σέιμπρ» (Talisman Sabre), φέτος θα γίνει σε περιοχή γύρω από τις αυστραλιανές ακτές. ΗΠΑ και Αυστραλία θα στείλουν συνολικά 30.000 άνδρες, ενώ η Ιαπωνία θα συμμετάσχει με μόλις 40 στρατιώτες και αξιωματούχους, σηματοδοτώντας περισσότερο τη σύσφιξη της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Αναλυτές ήδη επισημαίνουν ότι για την Ουάσιγκτον, Τόκιο και Καμπέρα αποτελούν τη βόρεια και τη νότια «άγκυρα» των συμμαχιών της στην περιοχή του Ειρηνικού, στην οποία εδώ και χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν στρέψει το «ενδιαφέρον» τους, πρώτα απ' όλα οικονομικά. Αυτό το στόχο, την κυριαρχία δηλαδή της συμμετοχής των μονοπωλίων τους στις μπίζνες της περιοχής, όπου υπάρχουν και άλλοι ανταγωνιστές με πρώτη την Κίνα, υπηρετούν και οι γεωπολιτικές συνεργασίες που οικοδομεί η εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση.

Καθόλου τυχαία, πριν μερικές μέρες -όπως επισημαίνει το Ρόιτερς- ο βοηθός του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντέιβιντ Σέαρ, επισήμανε, μιλώντας στη Γερουσία, ότι η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να δώσει ώθηση στις συμμαχίες της στην περιοχή. «Για να επεκτείνουμε το βεληνεκές αυτών των συμμαχιών, θα ξεκινήσουμε πρωτόγνωρες τριμερείς συνεργασίες» υπογράμμισε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συνεργασία με τις Ιαπωνία - Αυστραλία, για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ασία και την έρευνα και ανάπτυξη σε θέματα πολεμικής τεχνολογίας.

ΗΠΑ
Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες σε Οκλαχόμα και Τέξας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σαν να χτυπήθηκαν από τσουνάμι, χιλιάδες κάτοικοι σε δεκάδες κομητείες του βορειοανατολικού Τέξας και της Οκλαχόμα προσπαθούν, αβοήθητοι και με ελάχιστα μέσα, να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που προκαλούν οι καταιγίδες και οι τυφώνες που σημειώνονται τις τελευταίες βδομάδες, έπειτα από πολυετή περίοδο ξηρασίας, με αποτέλεσμα τον πνιγμό τουλάχιστον 8 ανθρώπων, 12 αγνοούμενους και πολλές εκατοντάδες κατεστραμμένες κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Πιο άσχημη εκτιμάται πως είναι η κατάσταση στην πολιτεία του Τέξας, όπου ο κυβερνήτης Γκρέι Αμποτ κήρυξε 37 κομητείες σε «ζώνη καταστροφής», σημειώνοντας ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει, αφού οι καταιγιστικές βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον έως το τέλος της βδομάδας. Μεγάλες ζημιές αναφέρθηκαν χτες και στο Κάνσας, καθώς τη Δευτέρα μόνο στη διάρκεια βροχής μιάμισης ώρας έπεσαν πάνω από 11,4 εκατοστά νερού.

Δραματικές στιγμές πέρασαν το περασμένο 24ωρο χιλιάδες κάτοικοι της μεξικάνικης μεθοριακής πόλης Σιουδάδ Ακούνια όταν ένα σύστημα ανεμοστρόβιλων και καταιγίδων χτύπησε την περιοχή τους προκαλώντας, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το θάνατο 13 ατόμων, ενώ κατέστρεψε πολλά σπίτια και σήκωσε στον αέρα ακόμα και αυτοκίνητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ