ΑΓΚΥΡΑ.--
Η αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας «S-400» είναι «τελειωμένη συμφωνία», επανέλαβε χτες ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας ξανά την επιμονή της Αγκυρας να υλοποιήσει μια συνεργασία που εγείρει πολλές και ισχυρές ενστάσεις από συμμάχους της στη Δύση (ΗΠΑ και όχι μόνο). Ο Τούρκος αξιωματούχος ισχυρίστηκε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμιά «προσωρινή φόρμουλα» που περιλαμβάνει τρίτες χώρες, προσπαθώντας να διαψεύσει σενάρια για εγκατάσταση των «S-400» σε Αζερμπαϊτζάν ή Κατάρ αμέσως μετά την απόκτησή τους, ως μια ενδιάμεση λύση που μπορεί να μειώσει τις αντιδράσεις δυτικών δυνάμεων.
Ανάμεσα σε άλλα, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι οι «S-400» που θα έχει η Τουρκία δεν θα συνιστούν απειλή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ ούτε και θα «αντιμετωπίζουν τα (στρατιωτικά) συστήματα του ΝΑΤΟ απειλή».
Δηλώσεις με φόντο τις αμερικανο-τουρκικές τριβές έκανε και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, που επέμεινε ότι συνεχίζεται κανονικά η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων για τα «F-35» στις ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι αν η Αγκυρα ολοκληρώσει την αγορά των «S-400», τότε ενδέχεται να «μπλοκάρει» την παράδοση δεκάδων «F-35» (τα κατασκευάζει η αμερικανική «Lockheed Martin» με πολλές ακόμα εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και τουρκικών) που έχει ζητήσει η τουρκική πλευρά. Πάντως, ο Ακάρ, εκτός από ισχυρισμούς πως η συνεργασία για τα «F-35» προχωρά κανονικά, μοίρασε κι αυτός «προειδοποιήσεις» λέγοντας ότι η χώρα του διαθέτει «πλάνο Β» αν τελικά η συνεργασία για τα «F-35» ακυρωθεί. «Εχουμε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια», σχολίασε σχετικά με τα εξοπλιστικά σχέδια της χώρας του.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Εκατόμβες νεκρών αμάχων προκάλεσαν οι περισσότερες από 34.000 αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν επί τέσσερις μήνες το 2017 οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους εναντίον της συριακής πόλης Ράκα, που μέχρι τότε προβαλλόταν ως η «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».
Η ατέλειωτη λίστα των θυμάτων από το μακελειό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι τώρα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι τα θύματα είναι πολλές χιλιάδες, πέρα από τους χιλιάδες τραυματίες και εκτοπισμένους. Χτες, η Διεθνής Αμνηστία και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Airwars», που καταγράφει τα θύματα μεταξύ αμάχων από αεροπορικές επιδρομές διεθνώς, εκτίμησαν πως τα θύματα των τετράμηνων βομβαρδισμών των Δυτικών ιμπεριαλιστών στη Ράκα ήταν τουλάχιστον 1.600 άμαχοι. Τουλάχιστον τόσους μπόρεσαν να εξακριβώσουν, κάνοντας συνδυασμό διαφόρων στοιχείων και δεδομένων. Αντίθετα, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως ευθύνονται μόνο για τον «κατά λάθος» χαμό μόλις 318 αμάχων στους βομβαρδισμούς.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και της «Airwars» θεωρούνται πολύ συντηρητικές, καθώς κατά την περίοδο των βομβαρδισμών στη Ράκα είχε αναφερθεί η ισοπέδωση από τις βόμβες ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων και πυκνοκατοικημένων λαϊκών συνοικιών της πόλης. Ως εκ τούτου, οι εκτιμώμενοι από Διεθνή Αμνηστία και «Airwars» 1.600 θάνατοι από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Ράκα είναι αριθμός πολύ κατώτερος από τον πραγματικό. Παράλληλα, τα στοιχεία αναδεικνύουν την υποκρισία των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που καμώνονται πως «ανησυχούν» για τους κατά καιρούς βομβαρδισμούς τζιχαντιστών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ από τη ρωσική και τη συριακή Πολεμική Αεροπορία, την ώρα που οι ίδιες κλιμακώνουν το αιματοκύλισμα του συριακού λαού για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων τους...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ο απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, που θεωρείται ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες του τάχα «ειρηνευτικού» σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ για το Παλαιστινιακό, διέψευσε (για μία ακόμη φορά) επίμονες πληροφορίες ότι μεταξύ άλλων προβλέπεται να δοθεί η αιγυπτιακή Χερσόνησος του Σινά στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας. Διέψευσε επίσης τις φήμες πως θα προταθεί η δημιουργία συνομοσπονδίας ανάμεσα στην Ιορδανία, στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.
Αλλοι Αμερικανοί διπλωμάτες, μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», υποστήριξαν πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει επιδοθεί τις τελευταίες βδομάδες σε εκστρατεία ενημέρωσης αραβικών χωρών σε σχέση με το περιβόητο αμερικανικό «ειρηνευτικό» σχέδιο, διαμηνύοντας πως θα το απορρίψει. Μεταξύ άλλων επειδή φαίνεται πως αφήνει απέξω καίρια ζητήματα, όπως αυτό της δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και τα δικαιώματα των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων προσφύγων.
Οι Αμερικανοί, από την άλλη, εδώ και πολύ καιρό πιέζουν με διάφορα μέσα τις αραβικές χώρες ώστε να υποστηρίξουν το σχέδιό τους για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης επιχειρώντας, με τη μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε», να προωθήσουν τους ιμπεριαλιστικούς τους σχεδιασμούς στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με στόχο την εξασφάλιση σημαντικών γεωπολιτικών συμφερόντων. Οι έως τώρα συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιο κοντά στα σχέδια των ΗΠΑ, ενώ χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία φαίνεται να τηρούν στάση επιφύλαξης ή και έντονης αντίδρασης.
Ο σύμβουλος στο Λευκό Οίκο και γαμπρός του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, μιλώντας πριν από λίγες μέρες στο περιοδικό ΤΙΜΕ είχε δηλώσει πως το «ειρηνευτικό» σχέδιο για το Παλαιστινιακό θα δημοσιοποιηθεί μετά το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού που φέτος ολοκληρώνεται στις 4 Ιούνη.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ο 76χρονος Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα, έγινε χτες ο 20ός που διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Είναι η τρίτη φορά που ο Μπάιντεν θέτει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών σε διάστημα 45 χρόνων, αυτήν τη φορά φορώντας τη μάσκα του υπερασπιστή των αξιών της ανεκτικότητας, απέναντι στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί ότι «αλλοίωσε την ψυχή του έθνους». Θέτει υποψηφιότητα επειδή «διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αξίες του έθνους, η θέση μας στον κόσμο, η δημοκρατία», εξήγησε.
Η απάντηση του Τραμπ ήταν μάλλον αναμενόμενη. «Καλωσόρισες στην κούρσα, κοιμισμένε Τζο», έγραψε με μήνυμά του στο «Twitter», επαναλαμβάνοντας έναν από τους χαρακτηρισμούς που έχει προσάψει στον Μπάιντεν. Και συνέχισε: «Ελπίζω μόνο ότι είσαι αρκετά έξυπνος, κάτι για το οποίο αμφιβάλλουμε εδώ και καιρό, ώστε να κερδίσεις την κούρσα των προκριματικών. Θα υπάρξουν χτυπήματα κάτω από τη μέση... Αν όμως τα καταφέρεις, θα σε δω στην αφετηρία!».
Η λίστα των υποψηφίων των Δημοκρατικών συμπληρώνεται από ακαδημαϊκούς, νυν και πρώην, τον 77χρονο σοσιαλδημοκράτη Μπέρνι Σάντερς, γερουσιαστή του Βερμόντ, την 54χρονη Αφροαμερικανίδα Κάμαλα Χάρις, γερουσιαστή της Καλιφόρνιας και πρώην γενική εισαγγελέα της ίδιας Πολιτείας, επιχειρηματίες όπως ο 44χρονος κινεζικής καταγωγής Αντριου Γιανγκ, που υπόσχεται αν εκλεγεί να δώσει σε όλους τους Αμερικανούς μηνιαίο επίδομα 1.000 δολαρίων. Αίσθηση προκαλεί και υποψηφιότητα της 38χρονης Τούλσι Γκάμπαρντ, που είναι βουλευτής από τη Χαβάη, είχε υπηρετήσει ως στρατιωτικός σε Κουβέιτ και Ιράκ και έγινε γνωστή το 2017, όταν συναντήθηκε στη Δαμασκό με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ.
Στελέχη των Δημοκρατικών, μεταξύ των οποίων και ο Σάντερς, ζήτησαν να επανεξεταστεί η συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία μετά τη μαζική εκτέλεση 37 Σαουδαράβων Σιιτών (ανάμεσά τους τριών ανηλίκων!), που είχαν κριθεί ένοχοι για «τρομοκρατία». Παράλληλα, χτες, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε τα στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να μη βιαστούν να κινήσουν διαδικασία καθαίρεσης του Τραμπ και παραπομπής του στη Δικαιοσύνη μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε πως δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με την πιθανή συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Huawei» στη δημιουργία του βρετανικού δικτύου τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G). Παράλληλα, χτες, ανακοινώθηκε πως ανοίγει υποψηφιότητα για μία θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά την επικείμενη αποχώρηση του προέδρου του σώματος, Τζον Μπέρκοου, που λέγεται πως θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit, εν μέσω προετοιμασιών των υποψηφίων για τις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις που αφορούν την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Σε μία ακόμη ένδειξη στενότερων σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες τη συμμετοχή της χώρας στη Διεθνή Εκθεση που θα πραγματοποιηθεί το 2020 στο Ντουμπάι.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο «Μπλούμπεργκ» επανέφερε στο προσκήνιο πληροφορίες για τη σθεναρή υποστήριξη της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λίβυο στρατηγό ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, που επιχειρεί από τις 11 Απρίλη να καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας του, Τρίπολης, με πρόσχημα την καταπολέμηση τρομοκρατών.
ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Δυνάμεις της αντιπολίτευσης που συνιστούν το μέτωπο «Ελευθερίας και Αλλαγής» ανακοίνωσαν τη συγκρότηση μεταβατικής πολιτικής κυβέρνησης μετά τις συνομιλίες που είχαν με μέλη του «Στρατιωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου» του στρατηγού Α. Φ. Μπουρχάν. Προηγήθηκαν οι αποπομπές τριών ισλαμιστών στρατηγών από το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο έπειτα από συστάσεις της αντιπολίτευσης επειδή θεωρούνται φανατικοί ισλαμιστές που στήριξαν επί χρόνια την κυβέρνηση του ανατραπέντος «Προέδρου» του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Η «διελκυστίνδα» ΗΠΑ και Ιράν, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, συνεχίζεται. Χτες, ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν και στενός σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, Μπράιαν Χουκ, δήλωσε πως οι αμερικανικές σκληρές κυρώσεις στο Ιράν, με στόχο τον δραστικό περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου, έχουν ήδη στερήσει από τις αρχές έσοδα τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων.
Ο Χουκ επανέλαβε πως όποιες χώρες παραβιάσουν τις αμερικανικές κυρώσεις, μετά τις 2 Μάη (οπότε αίρονται οι εξαιρέσεις για ορισμένες χώρες), «θα υποστούν σημαντικές συνέπειες».
Για «συνέπειες» ωστόσο προειδοποίησε τις ΗΠΑ και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που εξέφρασε την πεποίθηση πως παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ θα συνεχιστούν οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου. «Θα συνεχίζουμε παράλληλα να χρησιμοποιούμε τα Στενά του Ορμούζ ως ασφαλές σημείο διέλευσης για την πώληση του πετρελαίου μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Σε επόμενο σημείο πάντως πρότεινε την ανταλλαγή Δυτικών που κρατούνται στις ιρανικές φυλακές με Ιρανούς που κρατούνται με διάφορα προσχήματα σε φυλακές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας.