Πολλά ερωτήματα, για το πώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι συγκεκριμένες δομές, προέκυψαν από τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ
Eurokinissi |
Προς κατάργηση οδεύει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» τουλάχιστον με τη μορφή που υλοποιείται έως τώρα |
Σύμφωνα με την ενημέρωση, που δόθηκε χτες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, στις σκέψεις του υπουργείου είναι να προχωρήσουν σε μια δομή ανά δήμο, κάτι που όπως ειπώθηκε, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ειδικά σε δήμους όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες.
Την ίδια ώρα, σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να προκύψει με εργαζόμενους στις παραπάνω δομές, αφού το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες προκηρύξεις θέσεων. Οι εργαζόμενοι διαμηνύουν ότι δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας τους, ακόμα κι αν ισχύσει η μοριοδότησή τους, όπως υποσχέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θ. Φωτίου. Να θυμίσουμε ότι οι περίπου 3.500 εργαζόμενοι στο ΒσΣ βρίσκονται σε πολυετή εργασιακή ομηρία. Απασχολούνται με ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η παραμονή τους στην εργασία εξαρτάται κάθε φορά από το αν θα υπάρχει εθνική ή κοινοτική χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας του προγράμματος. Πρόγραμμα που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το σύνολο των αναγκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρέχεται σε περίπου 100.000 ωφελούμενους, όταν έχουμε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, το 27% αυτών κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ένα εκατομμύριο μένουν μόνοι τους.
Στο μεταξύ, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Πετρούπολης ζήτησαν τη στήριξη της ΚΕΔΕ στο αίτημά τους, που αποτελεί και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να παραμείνουν στην εργασία τους 14 εργαζόμενοι που βρίσκονται στους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ. Πρόκειται για εφτά εργαζόμενους στην καθαριότητα και εφτά στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Πετρούπολης. Ομόφωνα το ΔΣ της ΚΕΔΕ εξέφρασε τη στήριξή του. Το σχετικό αίτημα θυμίζουμε ότι είχε υποβάλει ο Δήμος και στο υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας το κενό που θα δημιουργηθεί στις σχετικές υπηρεσίες, στην περίπτωση που λήξουν οι συμβάσεις των συγκεκριμένων εργαζομένων, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους που οδηγούνται στην ανεργία σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Παρόντες στη χτεσινή συνεδρίαση ήταν και εκπρόσωποι του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών σχολικών κτιρίων του νομού Πειραιά, οι οποίοι κατέθεσαν το αίτημά τους για μονιμοποίηση. Οπως σημείωσαν, το σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών δεν διασφαλίζει ότι το προσωπικό που ήδη εργάζεται στις σχολικές μονάδες θα παραμείνει στη δουλειά του και μετά τον Ιούνη, οπότε λήγουν οι συμβάσεις τους. Νομικοί κύκλοι της ΚΕΔΕ σημείωσαν ότι με το εν λόγω πολυνομοσχέδιο υποβόσκει ο κίνδυνος το κόστος μισθοδοσίας των καθαριστών - καθαριστριών σχολικών μονάδων να επιβαρυνθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους). Κι αυτό γιατί από το διδακτικό έτος 2017 - 2018 και εφεξής, το κόστος απασχόλησης θα εγγράφεται σε ειδική πίστωση του υπουργείου Εσωτερικών και όχι του υπουργείου Παιδείας, που ισχύει.
Σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία και συγκεκριμένα για τους ετεροδημότες, προβλέπεται πως αν προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές ή δημοψήφισμα (αρκεί να απέχει τουλάχιστον 22 μέρες από την προκήρυξη αυτού) και ευρωεκλογές, οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών πιάνουν όλες τις αλλαγές που υπάρχουν μέχρι την ημέρα της προκήρυξής τους. Αν όμως η διενέργεια των εκλογών γίνεται σε διάστημα μεγαλύτερο από 25 μέρες από την προκήρυξη, οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί σε αυτούς, μέχρι την τρίτη μέρα μετά από την προκήρυξη αυτών. Εως τώρα, οι καταστάσεις των ετεροδημοτών γίνονται ανά ημερολογιακό δίμηνο και αναλόγως το πότε θα γίνουν εκλογές, ισχύουν οι τελευταίες καταστάσεις με τις αλλαγές τους.
Οσο για τους νέους εκλογείς, η αλλαγή που συντελείται είναι καθαρά χρονική. Στον ισχύον τρόπο, ο δήμαρχος συντάσσει αυτεπάγγελτα, κάθε έτος, από 1ης μέχρι τέλους Γενάρη, ενώ τώρα προτείνεται η αλλαγή του σε Οκτώβρη. Οι καταστάσεις που προκύπτουν με την εγγραφή και των νέων εκλογέων υποβάλλονται στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για την ένταξή τους στο αρχείο εκλογικών καταλόγων από 1ης Γενάρη του επόμενου έτους.
Σε ό,τι αφορά το δανεισμό των δήμων, το υπουργείο Εσωτερικών τούς δίνει τη δυνατότητα να πάρουν δάνεια από τράπεζες και ιδρύματα, ακόμα και του εξωτερικού, «με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση ήδη συναφθέντων δανείων τους με έναν εκ των ως άνω φορέων», χωρίς μάλιστα τις προϋποθέσεις που έθεταν οι ν. 3852/2010 και ν. 4111/2013. Από τα υπόλοιπα, ξεχωρίζει η διάταξη για τις σχολικές καθαρίστριες, όπου η μίσθωσή τους παραμένει και για το σχολικό έτος 2016 - 2017, όπως ισχύει σήμερα, ενώ για το 2017 - 2018 «και εφόσον οι ανάγκες των δήμων για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων δεν καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό, μπορεί να καλυφθούν με συμβάσεις, που καταρτίζονται από τους οικείους δήμους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Μάλιστα, τονίζεται πως το κόστος για το 2017 - 2018 εγγράφεται με ειδική πίστωση στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως «με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων, με παραπέρα λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, αφού τα βάρη πέφτουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, το χαράτσι ταφής και το "πληρώνω όσο πετάω", κ.ά., ενώ θα ενταθεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων στον κλάδο και θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το περιβάλλον». Συμπλήρωσε πως το νομοσχέδιο κινείται στην ίδια φιλοσοφία και κατεύθυνση με όλους τους προηγούμενους σχεδιασμούς στη διαχείριση των αποβλήτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και βασίζονται στην επιδίωξη κυβερνήσεων και κεφαλαίου για προσαρμογή της δομής και λειτουργίας των φορέων αυτών (ΦΟΔΣΑ πριν, ΔΙΣΑ τώρα) στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, με στόχο την πλήρη παράδοση της επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων στο κεφάλαιο. Μάλιστα, όπως είπε, «εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα ανέλθουν στα 600 δισ. ευρώ».
Αναφορά έκανε και για την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας η οποία - όπως είπε - κινείται στο ίδιο πνεύμα με την κυβέρνηση «προβάλλοντας τις ίδιες αιτιάσεις και επιχειρήματα για παραπέρα ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, τη λεγόμενη "αυτοτέλεια", με πρωταγωνιστικό τον ρόλο των δήμων». Μάλιστα, επεσήμανε πως οι ίδιοι πόροι κάλυψης του κόστους λειτουργίας των ΔΙΣΑ των δήμων, προμηνύουν νέα τέλη για τους κατοίκους και έσοδα από την επιχειρηματική δραστηριότητα που και πάλι θα την πληρώσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Για το ΚΚΕ, όπως υπογράμμισε, η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό σε περιβάλλον, υγεία, φυσικούς πόρους και λαϊκό εισόδημα και μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης. «Προϋποθέτει εξουσία και οικονομία, που καταργεί τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα και δημιουργεί τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων, των δημιουργών του κοινωνικού πλούτου. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι: Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, η κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός - λαϊκός έλεγχος και η εργατική - λαϊκή εξουσία».
Με επιστολή επανήλθε ο επιχειρηματίας Α. Βγενόπουλος, αυτήν τη φορά απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης (επισυνάπτει τη μηνυτήρια αναφορά του), αλλά και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β. Θάνου. Οπως αναφέρει, δύο βδομάδες μετά τις καταγγελίες του και δεν έχει ενημερωθεί ακόμα για την έναρξη έρευνας κατά της Β. Θάνου, προέδρου του Αρείου Πάγου, εναντίον της οποίας καταφέρεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα για τα όσα κατήγγειλε ο επιχειρηματίας έχει ανατεθεί στην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευστ. Σπυροπούλου.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Α. Βγενόπουλος έχει καταθέσει στην εισαγγελία μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της προέδρου του Αρείου Πάγου και άλλων προσώπων, για απόπειρα δωροληψίας της. Η μηνυτήρια αναφορά (δεν δόθηκε στη δημοσιότητα) όπως είχε καταγγείλει ο επιχειρηματίας, αφορά τα αδικήματα της εμπορίας - επιρροής, απόπειρας εκβίασης, παράβασης καθήκοντος. Ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε πει πως η υπόθεση σχετίζεται με τις δικαστικές διαδικασίες, που αφορούν την έκδοση στην Κύπρο δύο εκ των συνεργατών του και πρώην στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας, των Ε. Μπουλούτα και Μ. Φόρου και την πειθαρχική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέα Εφετών Γ. Τσατάνη. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε χαρακτηρίσει «αθλιότητες» και «ανυπόστατα» τα καταγγελλόμενα.
Επιπρόσθετα, στην επιστολή του, ο Α. Βγενόπουλος «απαντά» και στην προχτεσινή δημόσια τοποθέτηση της προέδρου του Αρείου Πάγου περί «προσπαθειών σπίλωσης εκφοβισμού δικαστών»... υποδεικνύοντάς της, «να παραπέμψει αυτές τις διαπιστώσεις της και τα στοιχεία που διαθέτει στην Δικαιοσύνη, της οποίας προΐσταται!».