Τετάρτη 25 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων φέρνει το νομοσχέδιο για τα απορρίμματα

Για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων μέσα από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα απορρίμματα αλλά και παραπέρα λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, έκανε λόγο ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως «με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων, με παραπέρα λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, αφού τα βάρη πέφτουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, το χαράτσι ταφής και το "πληρώνω όσο πετάω", κ.ά., ενώ θα ενταθεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων στον κλάδο και θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το περιβάλλον». Συμπλήρωσε πως το νομοσχέδιο κινείται στην ίδια φιλοσοφία και κατεύθυνση με όλους τους προηγούμενους σχεδιασμούς στη διαχείριση των αποβλήτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και βασίζονται στην επιδίωξη κυβερνήσεων και κεφαλαίου για προσαρμογή της δομής και λειτουργίας των φορέων αυτών (ΦΟΔΣΑ πριν, ΔΙΣΑ τώρα) στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, με στόχο την πλήρη παράδοση της επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων στο κεφάλαιο. Μάλιστα, όπως είπε, «εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα ανέλθουν στα 600 δισ. ευρώ».

Αναφορά έκανε και για την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας η οποία - όπως είπε - κινείται στο ίδιο πνεύμα με την κυβέρνηση «προβάλλοντας τις ίδιες αιτιάσεις και επιχειρήματα για παραπέρα ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, τη λεγόμενη "αυτοτέλεια", με πρωταγωνιστικό τον ρόλο των δήμων». Μάλιστα, επεσήμανε πως οι ίδιοι πόροι κάλυψης του κόστους λειτουργίας των ΔΙΣΑ των δήμων, προμηνύουν νέα τέλη για τους κατοίκους και έσοδα από την επιχειρηματική δραστηριότητα που και πάλι θα την πληρώσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Για το ΚΚΕ, όπως υπογράμμισε, η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό σε περιβάλλον, υγεία, φυσικούς πόρους και λαϊκό εισόδημα και μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης. «Προϋποθέτει εξουσία και οικονομία, που καταργεί τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα και δημιουργεί τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων, των δημιουργών του κοινωνικού πλούτου. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι: Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, η κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός - λαϊκός έλεγχος και η εργατική - λαϊκή εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ