ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κατοχικός «ανασχηματισμός»

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Σε «ανασχηματισμό» της κατοχικής διοίκησης στο Ιράκ προχώρησε ο Λευκός Οίκος, καθώς περισσότερο από ένα μήνα μετά την είσοδο των αμερικανικών στρατευμάτων στην ιρακινή πρωτεύουσα χάος επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΕΕ εξέδωσε, χτες, ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά επείγουσα την ανάγκη αποκατάστασης των υγειονομικών υπηρεσιών». Προβλήματα αντιμετωπίζει η αμερικανική εξωτερική πολιτική και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου, αυτήν τη βδομάδα, θα συνεχιστεί η συζήτηση για το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν οι ΗΠΑ, ζητώντας «πλήρη και άνευ όρων άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ» και «έλεγχο του ιρακινού πετρελαίου και των εσόδων τους για τουλάχιστον ένα χρόνο». Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία δεν αρνούνται, κατ' αρχάς, την «αναστολή» ή έστω και άρση των κυρώσεων αλλά επιμένουν ότι ο ΟΗΕ οφείλει να ηγηθεί της ανοικοδόμησης επικαλούμενοι, μάλιστα, και την αδυναμία των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής, να ελέγξουν το Ιράκ.

Στη Βασόρα έφτασε, χτες, ο νέος ανώτατος κατοχικός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμε, πρώην επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού τμήματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στενός συνεργάτης του Χένρι Κίσινγκερ. Ο Μπρέμε, εντός των ημερών, αναμένεται να μεταβεί και στη Βαγδάτη προκειμένου να αναλάβει τα ηνία σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στη χώρα, καθώς ένα μήνα μετά τη λήξη των εχθροπραξιών οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν, όχι την ασφάλεια, αλλά ούτε καν τις βασικές υποδομές της χώρας όπως είναι η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση. Προς το παρόν, με διάταγμα ο Μπρέμε διαλύει το κόμμα Μπάαθ και αναμένεται να προχωρήσει σε ανάλογη απόφαση και για τα περισσότερα σώματα του ιρακινού στρατού, τον οποίο ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ υποστηρίζει ότι «θα αναμορφώσει», καθιστώντας τον «μικρότερο και αποτελεσματικότερο».

Associated Press

Ο Αμερικανός διπλωμάτης συνοδευόταν από τον, μέχρι πρότινος προκάτοχό του στην κατοχική διοίκηση, απόστρατο στρατηγό Τζέι Γκάρνερ, του οποίου επαίνεσε την προσφορά. Διέψευσε τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Γκάρνερ αποχωρεί πλήρως από τη διοίκηση, κάτι που έγινε και από τον ίδιο τον απόστρατο στρατηγό. Εντούτοις, ο Μπρέμε επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα της «Washington Post» και «New York Times», ανακοινώνοντας ότι ανακαλούνται στην Ουάσιγκτον, η Μπάρμπαρα Μποντίν, που είχε αναλάβει τη διοίκηση του κεντρικού Ιράκ, η Μάργκαρετ Τουτγουίτερ, επικεφαλής επικοινωνίας της κατοχικής διοίκησης, ο Τιμ Αρνεϊ, που είχε αναλάβει το υπουργείο Βιομηχανίας και Ορυκτών, καθώς και άλλοι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, το δρόμο της επιστροφής παίρνει και η ομάδα των Αμερικανών ειδικών που ερευνούσε για τα «ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής, αφού δε βρήκε τίποτε και εκτιμά ότι είτε καταστράφηκαν είτε κάηκαν». Η είδηση προκάλεσε θόρυβο στις ΗΠΑ, αφού υποτίθεται ότι η εισβολή έγινε ακριβώς για αυτά τα όπλα, και η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, έσπευσε να διευκρινίσει ότι στο Ιράκ θα μεταβεί «μια πιο ειδικευμένη ομάδα επιστημόνων». Η Ράις αναφέρθηκε, επίσης, στις συνομιλίες που έχει στην Τεχεράνη, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπους για το Ιράκ, Ζαλμάν Κχαλιζάντ, τονίζοντας ότι επικεντρώνονται αυστηρά στο θέμα του Ιράκ και του Αφγανιστάν και δε σηματοδοτούν κάποια βελτίωση στις ταραγμένες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Στη Βαγδάτη, χτες, ο αμερικανικός στρατός μοίρασε όπλα στους Ιρακινούς αστυνομικούς που έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί ηρεμία στην πόλη, ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις της αμερικανικής στρατονομίας, που αναμένεται να φτάσουν τις 17.000. Την ίδια ώρα, μέσα σε πανηγυρισμούς έφτανε στη Νατζάφ, ο Αγιατολάχ Μοχάμαντ Μπακρ αλ Χακίμ, πνευματικός ηγέτης του σιιτικού «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση». Ο αλ Χακίμ, μετά από 23χρονη εξορία στο Ιράν, επέστρεψε θριαμβευτικά και ζήτησε την άμεση αποχώρηση των «εισβολέων».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Ανοιχτό το μέτωπο Ιράκ»

Παραιτήθηκε η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σκοτ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μπορεί ο Βρετανός πρωθυπουργός να πέρασε αναίμακτα τις συμπληγάδες της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για τον πόλεμο στο Ιράκ και τις παραιτήσεις των μελών της κυβέρνησης, αλλά και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο πρόεδρος της πλειοψηφίας Ρόμπιν Κουκ, αλλά τίποτα δε δείχνει ότι το εγχώριο πολιτικό τοπίο είναι ανώφελο... Οι πρόσφατες τοπικές εκλογές, που κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση της δύναμης των Εργατικών, αλλά και η χθεσινή παραίτηση της υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σκοτ, καταδεικνύουν ότι το «μέτωπο του Ιράκ» παραμένει ανοιχτό.

Η Κλερ Σκοτ μπορεί να υπαναχώρησε από την απόφασή της να αποχωρήσει από τη βρετανική κυβέρνηση προ της επίθεσης στο Ιράκ ελλείψει ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο, η «αθέτηση» των δεσμεύσεων Μπλερ, όσον αφορά κυρίως στο ρόλο του ΟΗΕ στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας, την οδήγησε τελικώς τη Δευτέρα να υποβάλει την παραίτησή της... «Φοβάμαι, όμως, ότι οι διαβεβαιώσεις που μου δώσατε σχετικά με την ανάγκη εντολής των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εγκαθιδρυθεί μία νόμιμη κυβέρνηση στο Ιράκ έχουν παραβιαστεί», αναφέρει η Κλερ Σκοτ στην επιστολή της παραίτησής της, που επιδόθηκε στον Τόνι Μπλερ και καταλήγει: «Το γεγονός αυτό καθιστά την παραμονή μου στην κυβέρνηση αδύνατη».

Οπως επισημαίνει το Reuters, η Κλερ Σκοτ θεωρούνταν η πλέον εξέχουσα εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών και αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Τόνι Μπλερ ανεχόταν την ευθύτητά της, προκειμένου να μη διαταράξει τις σχέσεις του με τα πιο φιλελεύθερα στελέχη της παράταξης.

Πέραν, όμως της αντίθεσής της, τόσο στο «ναι» της κυβέρνησης Μπλερ στον ιρακινό πόλεμο, όσο και στον περιορισμένο ρόλο του ΟΗΕ στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, η Κλερ Σκοτ είχε ανοίξει προ ημερών και δεύτερο «μέτωπο» με τον Βρετανό πρωθυπουργό, καταψηφίζοντας σειρά προτάσεών του που στόχευαν στη μεταρρύθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας.

«Στόχοι... »

Η τράπουλα με τις «νυφίτσες» ή κοινώς με τους εχθρούς των ΗΠΑ, που αντιτάχθηκαν κατά του πολέμου του Ιράκ, κυκλοφορεί στις ΗΠΑ από μια αμερικανική ιστοσελίδα και μάλιστα με την αγορά της δίνει δώρο μία κούπα με τον Τζορτζ Μπους...

Η τράπουλα με τις «νυφίτσες», κατ' εικόνα και ομοίωση της γνωστής πια τράπουλας με τους «στόχους θανάτου», που περιλάμβανε τους πιο καταζητούμενους του Ιράκ από το Πεντάγωνο, είναι χωρισμένη σε ενότητες και στόχος είναι να μαθαίνουν οι Αμερικανοί να αναγνωρίζουν τους εχθρούς εντός και εκτός και κυρίως εντός. Παρουσιάζει ως επί το πλείστον Αμερικανούς πολιτικούς, διασημότητες και δημοσιογράφους με μπερέδες της ιρακινής εθνικής φρουράς του Σαντάμ και με φανταστικές φράσεις μίσους εναντίον της Αμερικής.

Στα μπαστούνια είναι πολιτικοί ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζακ Σιράκ, ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Πρόεδρος του Μεξικού Βινσέντε Φοξ, ο Καναδός πρωθυπουργός Ζαν Κρετιέν, αλλά και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες και ο Φιντέλ Κάστρο. Φυσικά δεν παραλείπονται ο ο Πρόεδρος της Συρίας Μπάσαρ αλ Ασαντ και του Ιράν, Αγιατολάχ Κχαμενεΐ.

Στις κούπες ανήκουν οι εχθροί - αστέρες του Χόλιγουντ, όπως ο Μάρτιν Σιν, η Σούζαν Σάραντον, ο Τιμ Ρόμπινς, η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Σον Πεν κ.ά. Οι δημοσιογράφοι Νταν Ράδερ, Λέσλι Σταλ και Γουόλτερ Κρονκάιτ και άλλοι, όπως ο Χάρι Μπελαφόντε και ο Γκορ Βιντάλ, αποτελούν τα σπαθιά, ενώ τέλος στα καρό φιγουράρουν πολιτικοί και γερουσιαστές όπως ο Τέντι Κένεντι, ο Ρόμπερτ Μπερντ, αλλά και ο Ράμσεϊ Κλαρκ, ενώ τέλος Τζόκερς είναι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και ο πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, αιδεσιμότατος Τζέσι Τζάκσον...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ