Associated Press |
Σφοδρές οι συγκρούσεις στη Νατζάφ |
Από αέρος και εδάφους σφυροκοπούν οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις τους σιίτες μαχητές του Μουκτάντα Σαντρ, ενώ η Νατζάφ φλέγεται από τις μάχες για έκτη συνεχόμενη μέρα. Αμερικανικά ελικόπτερα και αεροσκάφη βομβάρδισαν χτες, σε κύματα, όλη την περιοχή γύρω από το κοιμητήριο της πόλης, ενώ άρματα μάχης ακροβολίστηκαν σε καίρια σημεία πέριξ του ιερού μαυσωλείου του ιμάμη Αλί. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτιμούσε ότι «η επιχείρηση σταθεροποίησης της πόλης κάνει γρήγορα βήματα προόδου».
Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα περιδιάβαιναν τους έρημους δρόμους της πόλης που συγκλονίζονταν από αλλεπάλληλες εκρήξεις και πυκνά πυρά, και καλούσαν με τηλεβόες, στα αραβικά, τους κατοίκους να εγκαταλείψουν άμεσα τις περιοχές που έχουν μετατραπεί σε ζώνες μάχης και «να συνεργαστούν με τις αμερικανικές δυνάμεις και τους άνδρες της ιρακινής αστυνομίας που πολεμούν στο πλευρό τους». Παράλληλα, καλούσαν τους σιίτες μαχητές να παραδώσουν τα όπλα τους και να φύγουν από την πόλη.
Μέχρι χτες το απόγευμα δεν είχε παρατηρηθεί κάποια κίνηση παράδοσης από τους μαχητές αλλά ούτε κάποια κίνηση αποχώρησης των κατοίκων. Οπως υπογράμμισε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων, ο διορισμένος κυβερνήτης της πόλης, Αντνάν αλ Ζάρφι, έδωσε άδεια στις κατοχικές δυνάμεις να εισέλθουν ακόμη και εντός του μαυσωλείου του ιμάμη Αλί «αν κριθεί αναγκαίο». Μέχρι στιγμής, οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αποφύγει μια τέτοια κίνηση, καθώς, ήδη, η παρουσία τους, μετά από ειδική άδεια, πέριξ των ιερών τόπων των σιιτών, έχει πυροδοτήσει οργή και αντιδράσεις στο σιιτικό πληθυσμό, που εκτιμάται ότι θα εκραγεί στην περίπτωση που Αμερικανοί εισέλθουν στο μαυσωλείο.
Associated Press |
Εκρήξεις και συγκρούσεις συγκλόνιζαν χτες και τη σιιτική συνοικία της Βαγδάτης Σαντρ Σίτι, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε, από τη δύση ως την αυγή, από τη διορισμένη κυβέρνηση. Στόχος έγιναν επανειλημμένως τα τοπικά κρατικά κτίρια, ενώ αμερικανικά ελικόπτερα υπερίπτανται της περιοχής. Καταγράφηκαν 1 νεκρός και 18 τραυματίες.
Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής βρίσκονταν χθες και οι βρετανικές δυνάμεις στη Βασόρα, που καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώνονταν οδομαχίες με σιίτες μαχητές, όπου σκοτώθηκε 1 Βρετανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν «αρκετοί». Χτες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, σε πολλούς δρόμους της πόλης περιπολούσαν σιίτες μαχητές, ενώ οι Βρετανοί στρατιώτες είχαν αποσυρθεί στα στρατόπεδά τους. Οι σιίτες απείλησαν να ανατινάξουν πετρελαιαγωγούς σε περίπτωση που οι κατοχικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν από τη Νατζάφ.
Στη Νουμανίγια, βορειοδυτικά της πόλης Κουτ, από έκρηξη βόμβας την ώρα που περνούσε ουκρανική αυτοκινητοπομπή τραυματίστηκαν 3 Ιρακινοί πολίτες. Τέλος, στη Σαμάουα, βορείως της Βαγδάτης, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστήριζαν ότι έγινε επίθεση με όλμους κατά στρατοπέδου όπου βρίσκονται Ιάπωνες, χωρίς θύματα.
«Οι Βρετανοί συμπεριφέρονται με τρόπο τέτοιο στους Ιρακινούς κρατουμένους που δε συνάδει με τις Συνθήκες της Γενεύης, τουλάχιστον όπως γίνονται αντιληπτές στη Δανία». Αυτό καταγγέλλει μιλώντας σαφώς για κακομεταχείριση ο Δανός συνταγματάρχης Χένρικ Φλαχ, στην εφημερίδα της Κοπεγχάγης «Ινφορμέισον».
Ο Φλαχ ανακλήθηκε επειγόντως μετά τις καταγγελίες στρατιωτών ότι μία Δανή λοχίας άφησε επί ώρες χωρίς νερό και σε άβολη στάση κρατούμενο. Ο Δανός αξιωματικός εξέφρασε βαθιά ανησυχία για το ότι οι δανικές δυνάμεις που ελέγχει ο ίδιος στη Βασόρα παραδίδουν τους Ιρακινούς που συλλαμβάνουν στους Βρετανούς.
Associated Press |
Από τη συγκέντρωση στήριξης του Ούγο Τσάβες |
Τρεις και σήμερα έμειναν μέχρι το δημοψήφισμα που θα κρίνει την αποπομπή του Προέδρου Ούγο Τσάβες από το προεδρικό αξίωμα. Οπως ήθελε και προκάλεσε - με χίλιους τρόπους, όχι όλους νόμιμους - η αποκαλούμενη αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα.
Η τελευταία δημοσκόπηση, και είναι η τελευταία που επιτρέπεται η δημοσιοποίησή της, φέρει ως σίγουρη τη νίκη του «όχι», δηλαδή κατά της αποπομπής Τσάβες. Σύμφωνα με τη «Venpres», η δημοσκόπηση της αμερικανικής εταιρίας «Final North American Opinion Research», που διεξήχθη από την 1η έως την 5η του Αυγούστου σε 20 επαρχίες της Βενεζουέλας, ο Πρόεδρος Τσάβες φαίνεται να μην έχει κανένα πρόβλημα... 63% αποσπά το «όχι», ενώ το «ναι» μόλις 32%...
Βέβαια, οι δυνάμεις που στηρίζουν την «μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία» δίνουν νυχθημερόν τη μάχη και, κυρίως, επαγρυπνούν. Για πιθανή πρόκληση επεισοδίων ή τρομοκρατικών ενεργειών. Μείζον ζήτημα και η προσπάθεια πρόκλησης κλίματος «αμφισβήτησης» του αποτελέσματος εκ μέρους της «αντιπολίτευσης». Η καλλιέργεια κλίματος σύγχυσης κορυφώθηκε την Κυριακή με τη δήλωση του κυβερνήτη της επαρχίας Μιράντα και στελέχους της «αντιπολίτευσης», Ενρίκε Μεντόζα, κατά το UNION RADIO, ότι θα ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής και ενώ η εκλογική διαδικασία θα βρίσκεται σε εξέλιξη! Με έκτακτη ανακοίνωσή του χτες ο πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (CNE), Φρανσίσκο Καρασκέρο, προειδοποίησε την «αντιπολίτευση» ότι μία τέτοια ενέργεια θα είναι επιεικώς απαράδεκτη, έχει στόχο τον επηρεασμό, τη σύγχυση του εκλογικού σώματος και την απαξίωση της επιτροπής που επιβλέπει τις εκλογές. Τέλος, θα υποστεί βαρύτατες κυρώσεις αφού η CNE θα ενεργοποιήσει όλους τους νόμιμους μηχανισμούς που προβλέπει το Σύνταγμα.
«Εμείς που υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα που δίνει η πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας στο πλευρό του Ούγο Τσάβες για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους να καθορίζουν το μέλλον τους», τονίζουν με κοινή δήλωσή τους δεκάδες διανοούμενοι και καλλιτέχνες με αφορμή το δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα και σε υποστήριξη της κυβέρνησης Τσάβες. Ανάμεσά τους οι συγγραφείς, ο Βρετανός Χάρολντ Πίντερ, ο Ουρουγουανός Εντουάρντο Γκαλεάνο, ο Πακιστανός Τάρικ Αλι, ο Βραζιλιάνος Φερνάντο Μοράις, οι μουσικοί Μανού Τσάο (Ισπανία-Γαλλία) και Τσίκο Μπουάρκε, οι Βρετανοί πολιτικοί Τόνι Μπεν και Τζορτζ Γκαλαγουέι, ο Γάλλος πρώην υπουργός Ζαν Πιερ Σεβενεμάν, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, ο μεγαλύτερος εν ζωή αρχιτέκτονας, Βραζιλιάνος Οσκαρ Νιεμέγιερ, ο ιστορικός Ερικ Χομπσμπάουμ, ο Αμερικανός κοινωνιολόγος Τζέιμς Πέτρας, ο αρχηγός των ακτημόνων της Βραζιλίας, Ζοάο Πέντρο Στέντιλε, ο διευθυντής της «Le Monde Diplomatique», Ιγνάσιο Ραμονέ, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αργεντίνος Αντόλφο Πέρες Εσκουίβελ, κ.ά.
Και προσθέτουν: «Ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε την προπαγάνδα παραπληροφόρησης που διεξάγεται από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης με στόχο να παρουσιάσει σαν τύραννο έναν Πρόεδρο που σταθερά σέβεται τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Είμαστε βέβαιοι ότι στις 15 του Αυγούστου 2004 ο λαός της Βενεζουέλας θα γιορτάσει μία νέα νίκη που θα του επιτρέψει να συνεχίσει την οικοδόμηση μιας πιο ελεύθερης και δικαιότερης κοινωνίας. Μία χώρα την οποία είχε ονειρευτεί ο Σιμόν Μπολιβάρ. Γι' αυτό διακηρύσσουμε: ΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΝΟΙ, ΣΤΙΣ 15 ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑΜΕ ΤΟΝ ΟΥΓΟ ΤΣΑΒΕΣ».
ΧΑΡΤΟΥΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ - Ν. ΥΟΡΚΗ.--
«Διαφορετική» (τηρουμένων των αναλογιών) εικόνα για τις διαστάσεις της κρίσης στο δυτικό Σουδάν έδωσαν χτες ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπιλ Φριστ (που επισκέφθηκε μόνον καταυλισμούς προσφύγων στο Τσαντ) και η ομάδα παρατηρητών της ΕΕ που επέστρεψε πρόσφατα από το Νταρφούρ.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπιλ Φριστ, μολονότι επισκέφθηκε καταυλισμούς Σουδανών προσφύγων στο - γειτονικό με το Σουδάν - Τσαντ, κατηγόρησε ως «άμεσα υπεύθυνη» για την κατάσταση στο Νταρφούρ τη σουδανική κυβέρνηση. Πρότεινε δε, τη λήψη «μέτρων» για τον άμεσο τερματισμό της κρίσης στην περιοχή...
Η ομάδα παρατηρητών της ΕΕ με επικεφαλής τον (σύμβουλο του Χαβιέ Σολάνα) Πίτερ Φάιθ απέφυγε να χαρακτηρίσει την κατάσταση «γενοκτονία» (όπως έκανε στις 23 Ιούλη το αμερικανικό Κογκρέσο...) αναγνωρίζοντας μόνον πως καταγράφεται «βία μεγάλης κλίμακας»... Ο Φάιθ, πάντως, δημοσιοποίησε ένα απ' όσα θα προτείνει με έκθεσή του για το Νταρφούρ στην ΕΕ: την αποστολή τουλάχιστον 30 αστυνομικών χωρών - μελών της Ενωσης στη δυτική σουδανική επαρχία «για συνεργασία με τις σουδανικές αστυνομικές αρχές»...
Στο μεταξύ, νωρίτερα χτες, ξαναχτύπησαν τα πυροβολικά «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», όπως η «Διεθνής Αμνηστία» και το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που έριξαν συγχρονισμένα βέλη κατά της σουδανικής κυβέρνησης. Αμφότερες δημοσιοποίησαν νεότερες εκθέσεις περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα τις βιαιοπραγίες κατά των κατοίκων του δυτικού Σουδάν από παραστρατιωτικές αραβικές οργανώσεις, κατηγορώντας τις σουδανικές αρχές για υπόθαλψη και υποκίνηση των επιθέσεων.
Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε χτες για «φυλακίσεις δεκάδων» δεινοπαθούντων κατοίκων του Νταρφούρ επειδή μίλησαν στον Τύπο ή σε ξένους αξιωματούχους κατά τις εκεί επισκέψεις τους.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λοιδόρησε τις σουδανικές αρχές πως «αρνούνται να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των προσφύγων του Νταρφούρ νομιμοποιώντας παράλληλα τις παραστρατιωτικές οργανώσεις Αράβων και απαγορεύοντας τη διεθνή βοήθεια». Επιπλέον, κάλεσε... ΟΗΕ και ΕΕ να «παράσχουν οικονομική και επιμελητειακή υποστήριξη σε μία διευρυμένη αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ», την οποία όμως αρνείται το Σουδάν...
Στις 6 Αυγούστου με Προεδρικό Διάταγμα καθορίστηκε ο κατάλογος των «στρατηγικών επιχειρήσεων» της Ρωσίας, που είχε προταθεί από τη ρωσική κυβέρνηση και συμπληρώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας. Σ' αυτή τη λίστα εντάχθηκαν 514 επιχειρήσεις ομοσπονδιακής ιδιοκτησίας, όπως και άλλες 549 μετοχικές εταιρίες στις οποίες το ποσοστό της κρατικής ιδιοκτησίας ξεπερνά το 25%. Οπως γράφει η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», με την εξέλιξη αυτή ο Πρόεδρος Β. Πούτιν «πρόλαβε» τις ανακοινώσεις της κυβέρνησής του για τις προσεχείς ιδιωτικοποιήσεις, που αναμένονταν για τα τέλη του Αυγούστου. Βέβαια και οι «στρατηγικές επιχειρήσεις» θα μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν ή να πουληθούν τα κρατικά πακέτα των μετοχών, αλλά μόνο μετά από την έγκριση του Προέδρου Πούτιν. Ετσι ουσιαστικά η Προεδρία της χώρας έβαλε και τυπικά «στο χέρι» το πιο «λαχταριστό», για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, κομμάτι των επιχειρήσεων της Ρωσίας.
Με βάση το διάταγμα αυτό καθορίζονται ως «στρατηγικές επιχειρήσεις» εκείνες που «έχουν στρατηγική σημασία για την εξασφάλιση της άμυνας και ασφάλειας του κράτους, της υπεράσπισης της ηθικής, της υγείας, των δικαιωμάτων και των νόμιμων συμφερόντων των πολιτών». Με βάση αυτόν τον ορισμό στη συγκεκριμένη κατηγορία εντάχθηκαν όχι μόνο επιχειρήσεις του αμυντικού τομέα, όπως η εταιρία που κατασκευάζει τα πολεμικά αεροπλάνα «Σουχόι», αλλά και άλλες σημαντικές επιχειρήσεις της χώρας, όπως οι «Ρωσικοί σιδηρόδρομοι», η «Γκαζπρόμ», η «Λουκόιλ», η «Σβιαζινβέστ» (ταχυδρομεία - τηλεπικοινωνίες), «Βνεστοργκμπανκ» (Τράπεζα εξωτερικού εμπορίου), η «Αεροφλότ», το διεθνές αεροδρόμιο «Σερεμέτιεβο», το 1ο κρατικό κανάλι της τηλεόρασης κ.ά., που η ρωσική κυβέρνηση προγραμμάτιζε να ιδιωτικοποιήσει το 2005.
Να σημειωθεί πως ως τα σήμερα, μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού, δεν υπήρχε ένας ενιαίος κατάλογος «στρατηγικών επιχειρήσεων», αλλά αυτές καθορίζονταν από 18 Προεδρικά Διατάγματα και 60 κυβερνητικές αποφάσεις, που αφορούσαν περίπου 3.000 επιχειρήσεις. Ετσι, με το νέο Προεδρικό Διάταγμα, αυτές περιορίζονται στο ένα τρίτο, ενώ αυξάνεται κατακόρυφα ο ρόλος της Προεδρίας στη διαμόρφωση των «νέων τζακιών», όπως και στην αναδιάταξη όσων «τζακιών» πρόλαβαν να «παλιώσουν» τα τελευταία 13 χρόνια του καπιταλισμού στη Ρωσία.
Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εκφράζεται η εκτίμηση πως ο εκσυγχρονισμός του ραντάρ των ΗΠΑ στην περιοχή Τούλα της Γροιλανδίας στρέφεται κατά της Ρωσίας. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η αμερικανική πλευρά μάς είχε επανειλημμένα διαβεβαιώσει πως η μελλοντική αντιπυραυλική άμυνας (ΑΑ) των ΗΠΑ δε θα στρέφεται ενάντια στη Ρωσία. Ομως η ίδια η γεωγραφία του εγκαταστημένου συστήματος ραντάρ στη Γροιλανδία, μας κάνει να θεωρούμε πως η αμερικανική ΑΑ αντικειμενικά δημιουργεί ένα συγκεκριμένο δυναμικό, ικανό να προκαλέσει ζημιά στη ρωσική ασφάλεια». Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών συνδέει τη συγκεκριμένη εξέλιξη και με τα σχέδια εγκατάστασης αντίστοιχων ραντάρ στην Ανατολική Ευρώπη, πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα. Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Η ρωσική πλευρά σημειώνει πως σε συνθήκες σημαντικής μείωσης του στρατηγικού πυρηνικού δυναμικού, στην οποία έχουν συμφωνήσει Ρωσία και ΗΠΑ, δεν πρέπει να αποκλείεται η πιθανότητα μελλοντικής εμφάνισης απειλής για της ρωσικές δυνάμεις αποτροπής. Σχετικά με τα παραπάνω η ρωσική πλευρά θα αναλύσει την κατάσταση που διαμορφώνεται, με βάση τα συμφέροντα της ασφάλειάς της και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξασφάλισή της».
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Σε συμφωνία κατέληξαν χτες λιβυκή αντιπροσωπεία και εκπρόσωποι θυμάτων της επίθεσης στην ντισκοτέκ «Λα Μπελ» το 1986 στο Δυτικό Βερολίνο για την καταβολή αποζημίωσης ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα χρήματα θα καταβληθούν σε περισσότερα από 160 άτομα (μη Αμερικανούς) από το ίδρυμα του Προέδρου της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.
Τη συμφωνία χαιρέτισε χτες η γερμανική κυβέρνηση. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, Μπέλα Αντα, υπογράμμισε πως αυτό «καθιστά δυνατή τη μεγάλη ανάπτυξη και την ενίσχυση των γερμανο-λιβυκών σχέσεων». Επίσης πρόσθεσε ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για μια επίσκεψη του Σρέντερ στην Τρίπολη. Από την πλευρά του ο πρέσβης της Λιβύης στο Βερολίνο, Σάιντ Αμπντουλαάτι, υποστήριξε ότι η συμφωνία δεν είναι απόρροια «ενοχής» αλλά «πράξη ανθρωπισμού».
Από την επίθεση στη «Λα Μπελ» είχαν σκοτωθεί δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί και μία Τουρκάλα, και είχαν τραυματιστεί 229 άνθρωποι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--
Τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε δύο ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης και σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άτομα και να τραυματιστούν έντεκα.
Σύμφωνα με το «Reuters», οι δύο πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στα ξενοδοχεία «Pars» και «Star Holiday», στις συνοικίες Λαλέλι και Σουλταναχμέτ αντιστοίχως, τουριστικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Ο αρχηγός της αστυνομίας, Τσελαλετίν Τσεράχ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 2 τα ξημερώματα και πρόσθεσε ότι «φαίνεται πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια».
Λίγο αργότερα, δύο εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων στην περιοχή Εσενγιούρτ, προκαλώντας όμως μόνο υλικές ζημιές, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες, κατά το Anadolu.
Αργά χθες, σύμφωνα με το CNN Turk, με μήνυμα της σε ισλαμική ιστοσελίδα, οργάνωση που υποστηρίζει ότι είναι το ευρωπαϊκό σκέλος της Αλ Κάιντα: «Οι Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς Αλ Μάσρι πραγματοποίησαν την πρώτη από μία σειρά επιχειρήσεις, οι οποίες θα γίνουν εναντίον ευρωπαϊκών χωρών μετά από την απόρριψη της εκεχειρίας που πρότεινε ο σεϊχης μας Οσάμα μπιν Λάντεν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
ΜΟΣΧΑ - ΤΟΚΙΟ.--
Με επιστολή του στον πρόεδρο των ΗΠΑ ο πρωταθλητής σκακιού Μπόρις Σπάσκι, που εκπροσώπησε την ΕΣΣΔ σε διεθνή τουρνουά, ζήτησε να μην κινηθεί διαδικασία απέλασης εναντίον του Αμερικανού, παλιού αντιπάλου του, Μπόμπι Φίσερ, που κρατείται εδώ και βδομάδες από τις ιαπωνικές αρχές με το πρόσχημα κατοχής άκυρων ταξιδιωτικών εγγράφων...
«Είναι τίμιος και καλός άνθρωπος. Σίγουρα όχι κοινωνικός. Ούτε ευπροσάρμοστος στο μέσο όρο τρόπο ζωής... Είναι, όμως, αυτός που είναι. Και σας ζητώ μόνον ένα πράγμα: Χάρη», γράφει μεταξύ άλλων ο Σπάσκι στην επιστολή που έγραψε στον Τζ. Ου. Μπους και η οποία επιδόθηκε χτες σε εκπρόσωπο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τόκιο.
Ο Φίσερ, προ ημερών, εξέφρασε την επιθυμία του να αποκηρύξει την υπηκοότητα των ΗΠΑ.
ΤΟΚΙΟ.--
Σχεδόν 30 χρόνια είχε να γίνει έλεγχος στο τμήμα του ιαπωνικού πυρηνικού σταθμού Μιχάμα, όπου προχτές σημειώθηκε διαρροή καυτού, μη ραδιενεργού, ατμού, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων εργαζομένων και σοβαρά εγκαύματα σε αρκετούς άλλους.
Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις εκπροσώπου της ιδιοκτήτριας εταιρίας, Κανσάι Ηλέκτρικ Πάουερ, το συγκεκριμένο μέρος του πυρηνικού σταθμού δεν είχε ελεγχθεί από το 1976 επειδή αυτό δε συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των υπό έλεγχο τμημάτων του πυρηνικού σταθμού...
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το ίδιο πρόβλημα (έλλειψη επιθεωρήσεων...) καταγράφεται στις ανάλογες εγκαταστάσεις 22 πυρηνικών αντιδραστήρων σε μονάδες παραγωγής ενέργειας της Ιαπωνίας...