Associated Press |
Φορτηγά του αμερικανικού στρατού μεταφέρουν διαρκώς πολεμικό υλικό στα σύνορα του Ιράκ με το Κουβέιτ |
«Το ότι οι επιθεωρητές δε βρήκαν απαγορευμένα όπλα, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Είναι βέβαιο ότι το Ιράκ διαθέτει απαγορευμένα όπλα, και δε χρειάζονται αποδείξεις». Αυτή την αντιφατική έως αστεία, πλην αποκαλυπτική, για τα αμερικανικά επιχειρήματα και προθέσεις, δήλωση έκανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, σχολιάζοντας την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τους επικεφαλής των επιθεωρητών και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χανς Μπλιξ και Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, αντίστοιχα. Ανάλογου «σοβαρότητας» δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, υποστηρίζοντας ότι «οι επιθεωρητές δε βρήκαν τα ιρακινά όπλα γιατί είναι κρυμμένα». Η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις πολεμικές προετοιμασίες ενώ, και χθες, αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν 5 αντιαεροπορικές θέσεις στο Νότιο Ιράκ.
Οι επικεφαλής των δύο σωμάτων που διεξάγουν τους ελέγχους υποστήριξαν, εντός Συμβουλίου, ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στην έκθεση του ιρακινού οπλοστασίου, και ότι η ιρακινή ηγεσία δεν προβάλλει εμπόδια, αλλά δε δείχνει και ενεργή προθυμία. Ο αλ Μπαραντάι μετέβη, χτες, στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με τους Πάουελ και Κοντολίζα Ράις, από τους οποίους επρόκειτο να ζητήσει περισσότερες και σαφέστερες πληροφορίες για το πού βρίσκονται τα απαγορευμένα όπλα με δεδομένη την εμμονή της Ουάσιγκτον γι' αυτό. Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευδαν, χθες, να διαβεβαιώσουν ότι η Ουάσιγκτον δίνει πληροφορίες στους επιθεωρητές, εκτός από όσες κρίνονται «εθνικής σημασίας».
Associated Press |
Από την αναχώρηση βρετανικού αεροπλανοφόρου |
«Χωρίς αποδείξεις δεν μπορεί να γίνει πόλεμος. Μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας και ο ΟΗΕ νομιμοποιούνται να αποφασίσουν αν παραβιάζεται η απόφαση 1441», τόνιζε ο αρμόδιος επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης της Ευρώπης, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, υποστηρίζοντας ότι δε θα πρέπει «να γίνει αποδεκτή η ιδέα του πολέμου... Δεν έχει σημασία αν συμφωνούμε ή όχι με ένα καθεστώς... Η ιστορική εμπειρία αποδεικνύει ότι γνωρίζουμε πώς μπαίνουμε σε έναν πόλεμο, αλλά όχι πώς βγαίνουμε από αυτόν...».
Ενάντια στην προοπτική επίθεσης τάχθηκαν και οι Σιίτες του Ν. Ιράκ, παρά τις πολυετείς αιματηρές συγκρούσεις τους με τις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν. Την άποψη αυτή αναμένεται να επαναλάβουν και σε σύσκεψη της, υπό αμερικανική ενορχήστρωση, ιρακινής αντιπολίτευσης, την επόμενη βδομάδα στο Βόρειο Ιράκ. Χθες, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους.
Associated Press |
Και ελικόπτερα για την εξυπηρέτηση των επιθεωρητών |
Με την κινητοποίηση για τον πόλεμο στα νησιά Φόκλαντ παρομοιάζουν Βρετανοί αναλυτές τις προετοιμασίες του Λονδίνου. Σήμερα αποπλέει για τον Κόλπο το αεροπλανοφόρο «Αρκ Ρουαγιάλ», συνοδευόμενο από 14 πλοία (καταδρομικά, ελικοπτεροφόρα, υποβρύχια κλπ), που συνολικά μεταφέρουν 3.000 πεζοναύτες και 5.000 ναύτες.
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΣΕΟΥΛ.-
Την αποχώρησή της απ' τη Διεθνή Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο «είναι νομότυπο μέτρο αυτοάμυνας κατά της διαμάχης που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ» με βάση τις κατηγορίες περί βορειοκορεατικού προγράμματος πυρηνικών όπλων... Η απόφαση αποχώρησης απ' τη Διεθνή Συνθήκη του 1970 ανακοινώθηκε με τις ακόλουθες «υποσημειώσεις», σύμφωνα με όσα μετέδωσαν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα σχετικό δημοσίευμα της βορειοκορεατικής εφημερίδας «Ροντόνγκ Σινμούν»: Πρώτον, η απόφαση αυτή δε θα πρέπει να ερμηνευτεί ως προσπάθεια της ΛΔ για την άμεση κατασκευή πυρηνικών όπλων, αλλά ως μέτρο που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά προβλήματα που μεταξύ άλλων προκαλεί η εδώ και βδομάδες αναστολή των αποστολών διεθνούς βοήθειας σε αργό πετρέλαιο. Δεύτερον, επισημαίνεται πως η λήψη στρατιωτικών μέτρων απ' τις ΗΠΑ έναντι της ΛΔ Κορέας θα σημάνει «την έναρξη Γ΄ Παγκόσμιου Πολέμου». Τρίτον, προειδοποιούνται οι ΗΠΑ πως στην περίπτωση που επιβάλλουν κυρώσεις κατά της ΛΔ Κορέας, τότε θα πρέπει οι πρώτες να αναμένουν «απάντηση με τον πιο σκληρό τρόπο»...
Δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία πάντως, επικαλούμενα χτεσινές δηλώσεις του Βορειοκορεάτη πρέσβη στο Πεκίνο, μετέδωσαν πως ενδεχομένως η ΛΔ Κορέας να υπαναχωρήσει στην απόφασή της για αποχώρηση απ' τη Διεθνή Συνθήκη εάν οι ΗΠΑ ξαναρχίσουν την αποστολή αργού πετρελαίου προς τη χώρα... Εντούτοις, αυτό, δεν επιβεβαιώθηκε ως επίσημη θέση της βορειοκορεατικής κυβέρνησης.
Οι ΗΠΑ ήταν, εννοείται, οι πρώτες που έσπευσαν να αποδοκιμάσουν την αποχώρηση της ΛΔ Κορέας απ' τη Διεθνή Συνθήκη και να παρατηρήσουν πως επρόκειτο «για αναμενόμενη εξέλιξη». Ο Πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους έσπευσε μάλιστα να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Κινέζο ομόλογό του Ζιανγκ Ζεμίν. Και οι δύο ανακοίνωσαν πως «εμπνέει ανησυχία σε όλη τη διεθνή κοινότητα» η αποχώρηση της ΛΔ Κορέας απ' τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων, με τον Μπους να επαναλαμβάνει πως η Ουάσιγκτον «δεν έχει εχθρικές διαθέσεις έναντι της Πιονγιάνγκ» και τον Ζεμίν να επαναδιατυπώνει την επιθυμία της Κίνας για μία «Κορεατική Χερσόνησο απαλλαγμένη από πυρηνικά»...
Ενδιαφέρον, πάντως, είναι το γεγονός πως απ' το βράδυ της περασμένης Πέμπτης συναντώνται στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού ο κυβερνήτης και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρτσον με δύο Βορειοκορεάτες ανώτερους διπλωμάτες, εκ των οποίων ο ένας λέγεται πως είναι ο πρέσβης της ΛΔ Κορέας στα Ηνωμένα Εθνη Χαν Σονγκ Ριόλ. Οι συνομιλίες του Ρίτσαρτσον και των Βορειοκορεατών διπλωματών, που δεν έχουν την επίσημη κάλυψη, αλλά την υποστήριξη του Λευκού Οίκου, ενδεχομένως να συνεχιστούν το τρέχον Σαββατοκύριακο. Ερωτηθείς σχετικώς ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, δήλωσε πως οι επαφές του Ρίτσαρσον με τους Βορειοκορεάτες διπλωμάτες «είναι μόνο συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις, που γίνονται σε καλό κλίμα». Ο ίδιος δε θέλησε να πει εάν υπήρξε οιοδήποτε απτό αποτέλεσμα κατά τη συνάντηση στη Σάντα Φε...
Παρά τις ανωτέρω επισημάνσεις, η αποχώρηση της ΛΔ Κορέας απ' τη Διεθνή Συνθήκη Μη διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων σχολιάστηκε διεθνώς ως «λυπηρή και εσφαλμένη» απόφαση, που θα πρέπει, το συντομότερο δυνατόν, να ανακληθεί απ' την κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας.
Ανακοινώσεις με τέτοιο περιεχόμενο εξέδωσαν χτες οι κυβερνήσεις των Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, της Ν. Κορέας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας, ο επικεφαλής της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα.
Κοινή δήλωση έκαναν χτες στο Κρεμλίνο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνισίρο Κοϊζούμι. Κάλεσαν τη ΛΔ Κορέας «να υπαναχωρήσει πολύ σύντομα» απ' τη συγκεκριμένη απόφαση, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση διεθνώς για την επίλυση της κρίσης «με ειρηνικά, πολιτικά μέσα»...
Δηλώσεις σε πιο έντονο ύφος έκανε χτες και ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) Μοχάμαντ ελ Μπαραντέι, που χαρακτήρισε τη δεδομένη απόφαση της Πιονγιάνγκ «ενδεχομένως μία απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».... Εφημερίδες των ΗΠΑ ανέφεραν πως ο ελ Μπαραντέι θα έχει «σύντομα» σχετική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις...
Ανησυχία για την απόφαση της ΛΔ Κορέας εξέφρασε χτες και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ, που αποστέλλει την ερχόμενη βδομάδα αξιωματούχους στην Πιονγιάνγκ για συνομιλίες...
Με «τηλεδιάσκεψη» θα συμμετάσχουν οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη σύνοδο του Λονδίνου
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Θα πραγματοποιηθεί κανονικά η σύνοδος που προετοιμάζει το Λονδίνο για τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις την Τρίτη, κατέστησε σαφές, χτες, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, που δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που προσκλήθηκαν θα συμμετάσχουν, τελικά, με κύκλωμα «τηλεδιάσκεψης». Η ανακοίνωση ακολούθησε την κατηγορηματική άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να άρει την απαγόρευση μετακίνησης που επέβαλε στο σύνολο του παλαιστινιακού πληθυσμού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μεταβεί στη βρετανική πρωτεύουσα η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία.
Την ίδια στιγμή, εντός Ισραήλ κλιμακώνεται η ένταση με το σκάνδαλο που συγκλονίζει το Λικούντ και έχει παρασύρει στη δίνη του και τον Αριέλ Σαρόν. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής και μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, έδωσε εντολή να διακοπεί στον αέρα η τηλεοπτική μετάδοση της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το θέμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, με το σκεπτικό ότι παραβίασε τους όρους της προεκλογικής εκστρατείας εξαπολύοντας κατηγορίες συνωμοσίας κατά των εκλογικών του αντιπάλων.
Ενώ στο εσωτερικό του Ισραήλ η σκανδαλολογία κλιμακώνεται, στα αυτόνομα εδάφη ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε ένα ακόμη σπίτι στα περίχωρα της Νάμπλους και έκλεισε 3 γραφεία ισραηλινο-παλαιστινιακού συντονισμού, με αποτέλεσμα να λειτουργεί πλέον μόνο το γραφείο της Ιεριχούς.