Σάββατο 11 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Απροκάλυπτη αμερικανική εμμονή

Φορτηγά του αμερικανικού στρατού μεταφέρουν διαρκώς πολεμικό υλικό στα σύνορα του Ιράκ με το Κουβέιτ

Associated Press

Φορτηγά του αμερικανικού στρατού μεταφέρουν διαρκώς πολεμικό υλικό στα σύνορα του Ιράκ με το Κουβέιτ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ.--

«Το ότι οι επιθεωρητές δε βρήκαν απαγορευμένα όπλα, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Είναι βέβαιο ότι το Ιράκ διαθέτει απαγορευμένα όπλα, και δε χρειάζονται αποδείξεις». Αυτή την αντιφατική έως αστεία, πλην αποκαλυπτική, για τα αμερικανικά επιχειρήματα και προθέσεις, δήλωση έκανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, σχολιάζοντας την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τους επικεφαλής των επιθεωρητών και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χανς Μπλιξ και Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, αντίστοιχα. Ανάλογου «σοβαρότητας» δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, υποστηρίζοντας ότι «οι επιθεωρητές δε βρήκαν τα ιρακινά όπλα γιατί είναι κρυμμένα». Η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις πολεμικές προετοιμασίες ενώ, και χθες, αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν 5 αντιαεροπορικές θέσεις στο Νότιο Ιράκ.

Οι επικεφαλής των δύο σωμάτων που διεξάγουν τους ελέγχους υποστήριξαν, εντός Συμβουλίου, ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στην έκθεση του ιρακινού οπλοστασίου, και ότι η ιρακινή ηγεσία δεν προβάλλει εμπόδια, αλλά δε δείχνει και ενεργή προθυμία. Ο αλ Μπαραντάι μετέβη, χτες, στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με τους Πάουελ και Κοντολίζα Ράις, από τους οποίους επρόκειτο να ζητήσει περισσότερες και σαφέστερες πληροφορίες για το πού βρίσκονται τα απαγορευμένα όπλα με δεδομένη την εμμονή της Ουάσιγκτον γι' αυτό. Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευδαν, χθες, να διαβεβαιώσουν ότι η Ουάσιγκτον δίνει πληροφορίες στους επιθεωρητές, εκτός από όσες κρίνονται «εθνικής σημασίας».

Από την αναχώρηση βρετανικού αεροπλανοφόρου

Associated Press

Από την αναχώρηση βρετανικού αεροπλανοφόρου
«Οι επιθεωρητές χρειάζονται χρόνο» επαναλάμβανε ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίνστοουκ, επιμένοντας στη διπλωματική θέση που καλλιεργεί εντέχνως το Λονδίνο ότι δεν επίκειται στρατιωτικό πλήγμα. Η Μόσχα, σχολιάζοντας την ενημέρωση Μπλιξ - αλ Μπαραντάι, εκτίμησε ότι «αποτελεί απόδειξη των δυνατοτήτων ειρηνικής επίλυσης της κρίσης». Αποφασισμένες να εφαρμοστεί, χωρίς στρατιωτική βία, η απόφαση 1441 του ΟΗΕ δήλωναν Γαλλία και Γερμανία, με την πρώτη να τονίζει ότι ο «πόλεμος είναι έσχατη λύση».

«Χωρίς αποδείξεις δεν μπορεί να γίνει πόλεμος. Μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας και ο ΟΗΕ νομιμοποιούνται να αποφασίσουν αν παραβιάζεται η απόφαση 1441», τόνιζε ο αρμόδιος επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης της Ευρώπης, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, υποστηρίζοντας ότι δε θα πρέπει «να γίνει αποδεκτή η ιδέα του πολέμου... Δεν έχει σημασία αν συμφωνούμε ή όχι με ένα καθεστώς... Η ιστορική εμπειρία αποδεικνύει ότι γνωρίζουμε πώς μπαίνουμε σε έναν πόλεμο, αλλά όχι πώς βγαίνουμε από αυτόν...».

Ενάντια στην προοπτική επίθεσης τάχθηκαν και οι Σιίτες του Ν. Ιράκ, παρά τις πολυετείς αιματηρές συγκρούσεις τους με τις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν. Την άποψη αυτή αναμένεται να επαναλάβουν και σε σύσκεψη της, υπό αμερικανική ενορχήστρωση, ιρακινής αντιπολίτευσης, την επόμενη βδομάδα στο Βόρειο Ιράκ. Χθες, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους.

Προετοιμασίες άνευ προηγουμένου

Και ελικόπτερα για την εξυπηρέτηση των επιθεωρητών

Associated Press

Και ελικόπτερα για την εξυπηρέτηση των επιθεωρητών
Με τη στρατιωτική κινητοποίηση στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο συνέκριναν αξιωματούχοι τις αμερικανικές προετοιμασίες. Χθες, ανακοινώθηκε ότι 7.000 πεζοναύτες αναχωρούν από τη Βόρεια Ντακότα για τον Κόλπο, ενώ 10.000 έφεδροι τέθηκαν σε ετοιμότητα άμεσης μετακίνησης. Σύμφωνα με δημοσιογράφους, οι αμερικανικές ενισχύσεις φθάνουν, κατά χιλιάδες, καθημερινά στο Κουβέιτ, αλλά δόθηκε εντολή να μην επιτραπεί σε δημοσιογράφους να πλησιάσουν, καθώς κρίθηκαν «αρνητικές για την αμερικανική προπαγάνδα» φωτογραφίες, όπως αυτή αμερικανικού τανκ με τη φράση «Καθ' οδόν προς Βαγδάτη», που είδε το φως της δημοσιότητας.

Με την κινητοποίηση για τον πόλεμο στα νησιά Φόκλαντ παρομοιάζουν Βρετανοί αναλυτές τις προετοιμασίες του Λονδίνου. Σήμερα αποπλέει για τον Κόλπο το αεροπλανοφόρο «Αρκ Ρουαγιάλ», συνοδευόμενο από 14 πλοία (καταδρομικά, ελικοπτεροφόρα, υποβρύχια κλπ), που συνολικά μεταφέρουν 3.000 πεζοναύτες και 5.000 ναύτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το ζόρι πόλεμο...(2002-12-22 00:00:00.0)
Αρχίζουν, ξανά, οι επιθεωρήσεις(2002-11-27 00:00:00.0)
Πιέζουν οι ΗΠΑ για διπλωματική και στρατιωτική εμπλοκή(2002-11-22 00:00:00.0)
Επέστρεψαν οι επιθεωρητές(2002-11-19 00:00:00.0)
Παρόν και μέλλον μιας ανθρωπιστικής καταστροφής(2002-11-17 00:00:00.0)
«Πολεμικές διακηρύξεις» Ράμσφελντ ενώ επιστρέφουν οι επιθεωρητές(2002-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ