Η Ευρωκοινoβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η οποία με πρόσχημα τις στρατιωτικές συγκρούσεις στη Μαριούπολη, προαναγγέλλει νέο κύκλο κυρώσεων της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία. Σημειώνει, αναλυτικά: «Η δήλωση αυτή της ΕΕ, που ακολουθεί την αντίστοιχη δήλωση Ομπάμα, σηματοδοτεί νέα κλιμάκωση της επιθετικότητας ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς, στο πλαίσιο των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών και των ενεργειακών πόρων της περιοχής. Από την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ και των συμμάχων της, μεγάλοι χαμένοι είναι οι λαοί που με το αίμα τους πληρώνουν ακριβά τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. Αυξάνονται οι κίνδυνοι γενικευμένης στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς, ενώ ακόμη πιο σοβαρά θα είναι τα πλήγματα για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους από τον εμπορικό "πόλεμο" των κυρώσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι λαοί πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ και των συμμάχων της, με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα και όχι του ενός ή του άλλου εκμεταλλευτή του μόχθου τους, για να απαλλαγούν από τα δεσμά των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου, όπως είναι η ΕΕ, και να πάρουν στα δικά τους χέρια τον πλούτο που παράγουν».
Στην κοινή δήλωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες, οι ηγέτες κυβερνήσεων και κρατών της ΕΕ, αξιοποιώντας το πρόσφατο μακελειό στη Μαριούπολη (που οι πολιτοφύλακες χαρακτηρίζουν προβοκάτσια της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου), καλούν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, στο ανακοινωθέν τους σημειώνουν: «Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση και κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Ουκρανία. Καταδικάζουμε τη δολοφονία αμάχων από τον τυφλό βομβαρδισμό στην ουκρανική πόλη της Μαριούπολης στις 24 Γενάρη. Σημειώνουμε τις ενδείξεις της συνεχιζόμενης υποστήριξης που παρέχεται στους αυτονομιστές από τη Ρωσία, κάτι που υπογραμμίζει την ευθύνη της Ρωσίας. Καλούμε τη Ρωσία να καταδικάσει τις πράξεις των αυτονομιστών και να εφαρμόσει τη συμφωνία του Μινσκ.
Επαναφέρουμε τις εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης Δεκέμβρη του 2014, όπου είπαμε ότι "η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να πάρει παραπέρα μέτρα αν κριθεί απαραίτητο". Με βάση την επιδείνωση της κατάστασης, ζητάμε από το ερχόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων να εξετάσει την κατάσταση και να αποφασίσει κάθε κατάλληλη δράση, ειδικότερα για περαιτέρω κυρώσεις, ώστε να δοθεί ώθηση στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Θα εξετάσουμε την κατάσταση στην επόμενη συνάντησή μας».
Οπως έχει ανακοινωθεί, αύριο Πέμπτη θα γίνει έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών, όπου θα εξεταστεί το θέμα.
Σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας πρωθυπουργού, Δ. Τζανακόπουλος, όπου εκφράζεται δυσαρέσκεια για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έκδοση του ανακοινωθέντος. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε σήμερα (σ.σ. χτες), κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ».
Από τις κηδείες των θυμάτων του μακελειού στη Μαριούπολη |
Συνεχίζεται η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία με καθημερινές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές. Η σύγκρουση αυτή που συνδέεται με τη διαπάλη ανάμεσα σε ΕΕ - ΗΠΑ και Ρωσία στην περιοχή και διαρκεί εδώ και ένα χρόνο κλιμακώνεται και με την χτεσινή απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου (με 271 βουλευτές από τους απαιτούμενους 226) που χαρακτηρίζει τη Ρωσία «κράτος - εισβολέα» και τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ παράλληλα ζητά από τη Δύση να ενισχύσει τις κυρώσεις της εναντίον της Ρωσίας.
Η απόφαση έρχεται μετά το μακελειό, το περασμένο Σάββατο, στη Μαριούπολη με 30 νεκρούς που η κυβέρνηση αποδίδει στους πολιτοφύλακες και οι οποίοι κατήγγειλαν ως προβοκάτσια της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση που επιδιώκει καλές σχέσεις με τη Ρωσία έκανε πρόταση στο Κοινοβούλιο, να ζητήσει από τον ΟΗΕ την αποστολή κυανόκρανων στην ανατολική Ουκρανία, μια πρόταση που απερρίφθη από το φιλοδυτικό συνασπισμό που βρίσκεται στην εξουσία.
Στο πεδίο των μαχών, άλλοι 9 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο κοντά στη στρατηγικής σημασίας μικρή πόλη Ντεμπάλτσεβε, στα βορειοανατολικά της επαρχίας Ντονέτσκ, που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές.
Με αφορμή τις εκδηλώσεις που γίνονται στην Πολωνία για την απελευθέρωση των κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί στο Αουσβιτς, από τον Κόκκινο Στρατό στις 27 Γενάρη 1945 (η μέρα τιμάται ως Διεθνής Μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος) γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία και να συκοφαντηθεί ο ρόλος της πρώτης σοσιαλιστικής χώρας στον κόσμο της ΕΣΣΔ στην τεράστια συνεισφορά της στην Αντιφασιστική Νίκη.
Η σημερινή αστική κυβέρνηση της Πολωνίας - όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της - ισχυρίζεται ότι ήταν οι Ουκρανοί και όχι ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός που απελευθέρωσαν το στρατόπεδο εξόντωσης Αουσβιτς - Μπίρκεναου, που υπολογίζεται ότι βρήκαν το θάνατο πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απάντησε χτες σε εκδήλωση που έγινε στο Εβραϊκό Μουσείο της Μόσχας, ότι είναι απαράδεκτη κάθε απόπειρα να ξαναγραφτεί η Ιστορία. Ωστόσο, και αυτός έκανε ό,τι μπορούσε για να κρύψει την ουσία της ΕΣΣΔ. Είπε χαρακτηριστικά: «Κάθε προσπάθεια να αποσιωπηθούν τα γεγονότα, να διαστρεβλωθούν, να ξαναγραφεί η Ιστορία, είναι απαράδεκτη και ανήθικη» και πρόσθεσε «συχνά, πίσω από τις απόπειρες αυτές υπάρχει η επιθυμία να κρύψει κανείς τη δική του ντροπή, τη ντροπή για τη δειλία του, την υποκρισία και την προδοσία του, να κρύψει τη σιωπηρή συνενοχή του, παθητική ή ενεργητική, με τους ναζιστές». Ανέφερε, επίσης, ότι το στρατόπεδο απελευθερώθηκε στις 27 Γενάρη 1945 από στρατιώτες του «Πρώτου Ουκρανικού Μετώπου του Κόκκινου Στρατού στον οποίο μετείχαν στρατιώτες από πολλές σοβιετικές δημοκρατίες, κυρίως όμως ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί. Το 70% των στρατιωτών και των αξιωματικών του Κόκκινου Στρατού ήταν Ρώσοι».
Ο Ρώσος Πρόεδρος δε συμμετέχει στις τελετές που οργανώθηκαν στην Πολωνία - είχε πάει το 2005 - επειδή δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση. Ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Τσεζάρι Γκραμπάρτσικ δήλωσε χαρακτηριστικά σε ραδιοσταθμό: «Γίνεται πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία. Θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κάποιος, υπό αυτές τις συνθήκες, να φιλοξενούσαμε τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Ανεπίσημα, η Ρωσία συμμετέχει σε αυτήν τη σύγκρουση».
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ουκρανία, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ολοι γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνο και καταστροφικό είναι να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά, να αδιαφορούμε για τη μοίρα ενός αγνώστου μας, όπως συμβαίνει σήμερα με την τραγωδία στη νοτιοανατολική Ουκρανία όπου σκοτώνονται εν ψυχρώ πολίτες εδώ και πολλούς μήνες», ενώ έκανε και αναφορά στο γεγονός ότι ο εγκληματίας Στέπαν Μπαντέρα, συνεργάτης των ναζί την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου τιμάται σήμερα ως εθνικός ήρωας στην Ουκρανία.
Παρόντες στην τελετή ήταν ηγέτες κρατών ανάμεσά τους των Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας ενώ συμμετέχουν και 300 επιζώντες του κολαστηρίου Αουσβιτς.
Προκλητικός ήταν και στην ομιλία του ο Πολωνός Πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι που εξέφρασε υποτίθεται «το σεβασμό και την αναγνώρισή του» στους στρατιώτες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που απελευθέρωσαν το Αουσβιτς, αλλά προσπάθησε να εξισώσει το φασισμό και το σοσιαλισμό με την ανιστόρητη θεωρία περί «δύο ολοκληρωτισμών».