ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος!

Κινητοποίηση χτες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Με σύνθημα «μόνιμη δουλειά - όχι στις απολύσεις», εργαζόμενοι που δούλευαν πάνω από 3,5 χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας (ΣΟΧ) στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση στο προαύλιο του νοσοκομείου, καταγγέλλοντας την παράδοση της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολαβική εταιρεία, η οποία έχει αποτέλεσμα να πετιούνται στον δρόμο 15 εργαζόμενοι.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι των σωματείων των υγειονομικών της πόλης, το κλαδικό Σωματείο Καθαριστών/τριών Λάρισας και ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στη συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την ξαφνική απόλυση, αφού, όπως τόνισαν, είχαν ανανεώσει τη σύμβαση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου του 2023, η οποία διακόπηκε ξαφνικά χτες, αφού από σήμερα αναλαμβάνει ο εργολάβος. Ταυτόχρονα εξέφρασαν την αγωνία τους, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους εργαζόμενους βρίσκονται σε τέτοια ηλικία που δύσκολα μπορούν να ξαναβρούν δουλειά. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου να μεσολαβήσει στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, ώστε να συνεχιστούν παράλληλα οι συμβάσεις και να μην χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του.

Και, μετά τη συνάντηση δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να παραμείνουν στη δουλειά τους, ενώ όπως τόνισαν θα συντονίσουν τον αγώνα τους και με άλλους συμβασιούχους που απολύθηκαν αυτό το διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, μετέφερε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Εχουμε διαπιστώσει πολλές φορές τις ελλείψεις σε προσωπικό, τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όσο και πανελλαδικά. Επομένως θεωρούμε απαράδεκτο και απάνθρωπο το γεγονός ότι 15 άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους ενώ υπάρχουν τόσες ανάγκες. Στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων για παράταση της σύμβασής τους, ενώ ταυτόχρονα ζητάμε να τελειώσει το καθεστώς της ομηρίας στο οποίο βρίσκονται οι συνάδελφοι με την υπογραφή κάθε φορά των συμβάσεων και να μονιμοποιηθούν. Καταγγέλλουμε την είσοδο των εργολάβων στο νοσοκομείο, αφού αυτό συνιστά μια μορφή ιδιωτικοποίησής του. Είναι χαρακτηριστικό ακόμα, από την ενημέρωση του διοικητή του νοσοκομείου, ότι οργανικές θέσεις για τον τομέα της καθαριότητας του νοσοκομείου δεν προβλέπονται, επομένως ο τομέας αυτός περνά στα χέρια των εργολάβων, καθώς επίσης από τις προσλήψεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν προβλέπεται ούτε μία θέση στην καθαριότητα. Με τον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα μέσα από τα σωματεία οι εργαζόμενοι μπορούν να κερδίσουν την παραμονή τους στην εργασία. Θα είμαστε σταθερά στο πλευρό τους».

Στη Βουλή φέρνει το θέμα το ΚΚΕ

Το θέμα της απόλυσης 30 συμβασιούχων εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καρδίτσας αλλά και εκατοντάδων ακόμα σε άλλα δημόσια νοσοκομεία φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, Γιώργος Λαμπρούλης και Γιώργος Μαρίνος.

«Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώνονταν συνεχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις επί 20 χρόνια, καλύπτοντας προφανώς πάγιες και διαρκείς ανάγκες, παραμένοντας όμως για χρόνια σε εργασιακή ομηρία. Αντί η κυβέρνηση να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, προχωράει στην απόλυσή τους, με σκοπό να αναλάβει τον τομέα της καθαριότητας του νοσοκομείου ιδιωτική εταιρεία, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλά νοσοκομεία», αναφέρει η Ερώτηση.

Στη συνέχεια σημειώνουν ότι «μόνο τον τελευταίο μήνα απολύθηκαν 40 καθαρίστριες/-ές στο "Θριάσιο" νοσοκομείο, 240 στον "Ευαγγελισμό", 28 στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Οι απολύσεις αυτές θα προστεθούν στις ήδη πραγματοποιηθείσες εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση λόγω της ανάθεσης των αντίστοιχων υπηρεσιών δεκάδων νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες».

«Μόνοι κερδισμένοι είναι οι ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες, αφού διαμορφώνεται "χώρος" για κερδοφόρες επενδύσεις», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Επίσης έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι η ιδιωτικοποίηση σημαίνει παραβίαση ακόμη και στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους και πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας. Από την άλλη το αστικό κράτος αποποιείται την ευθύνη του γι' αυτές τις σημαντικές υπηρεσίες και τις παραχωρεί στους ιδιώτες, οι οποίοι τις κόβουν και τις ράβουν στα μέτρα της κερδοφορίας τους.

Η κατάσταση ολοένα θα χειροτερεύει όσο προχωράει η εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων για το "νέο ΕΣΥ", που περιλαμβάνουν την επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων, με ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησής τους και άντληση εσόδων από τους ίδιους τους ασθενείς άμεσα ή έμμεσα (μέσω ασφαλιστικών ταμείων)».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν από την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας να επιστρέψουν στις εργασίες τους οι 30 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Καρδίτσας, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρέμβαση ενάντια στις μετακινήσεις γιατρών

Παρέμβαση στη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), απαιτώντας να σταματήσει άμεσα το «μπαράζ» μετακινήσεων γιατρών από τη Θεσσαλονίκη προς την Περιφέρεια, προκειμένου να «μπαλωθούν» κενά σε νοσοκομεία, αλλά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις πρόσφατες μετακινήσεις που αποφασίστηκαν, με βάση τις οποίες μετακινούνται 4 παιδίατροι (ανάμεσα σε αυτούς οι 3 παιδίατροι του ΚΥ Θέρμης) για να καλύψουν τις εφημερίες της καλοκαιρινής περιόδου του Νοσοκομείου Πολυγύρου.

Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν μέλη σωματείων και φορέων της περιοχής, όπως και η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Θέρμης και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 2ου Γυμνασίου Μίκρας.

Οπως τόνισε μία από τους παιδιάτρους που καλούνται να μετακινηθούν, η Σοφία Καραμπινοπούλου, οι απαράδεκτες και αιφνίδιες μετακινήσεις διαμορφώνουν καταστάσεις που οδηγούν τους γιατρούς σε παραίτηση. Η ίδια σημείωσε πως αδειάζει ένα κομβικό Κέντρο Υγείας για την ευρύτερη περιοχή καθώς εξυπηρετεί ασθενείς όχι μόνο από την Θέρμη, αλλά και από περιοχές όπως το Πανόραμα και η Πυλαία. Ακόμα, σημείωσε πως οι μετακινήσεις επιβάλλουν τον επαναπρογραμματισμό των εφημεριών και μάλιστα εν μέσω καλοκαιρινών αδειών.

Ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, τόνισε πως οι διοικήσεις των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων μαζί με το υπουργείο Υγείας συνεχίζουν με προκλητικό τρόπο τις μετακινήσεις γιατρών από τις δημόσιες δομές Υγείας της Θεσσαλονίκης, για να καλυφθούν κενά στα περιφερειακά νοσοκομεία, οι οποίες αφήνουν ακόμα μεγαλύτερες «τρύπες» στις δημόσιες δομές Υγείας της Θεσσαλονίκης, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και στις δύο περιπτώσεις. «Οι μετακινήσεις των συναδέλφων είναι μια πάγια και συνεχόμενη τακτική», είπε, και πρόσθεσε πως «μόνο αυτές που έχουν φτάσει στην ένωση ξεπερνούν τις 15 το τελευταίο διάστημα».

Σημείωσε πως η πρακτική αυτή εφαρμόζεται «ακριβώς επειδή δεν θέλουν να καλύψουν με μόνιμο προσωπικό τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν, και έτσι δημιουργούνται όπως λέμε αντικίνητρα που οδηγούν τους συναδέλφους να παραιτούνται από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Και έρχεται σαν ώριμο φρούτο με αυτόν τον τρόπο της υποστελέχωσης οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο κλινικών».

Από την πλευρά της, η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου σημείωσε μεταξύ άλλων πως τα προβλήματα και οι ελλείψεις στο ΚΥ Θέρμης είναι χρόνια, τα οποία το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχουν αναδείξει με συνολικά 6 Ερωτήσεις στη Βουλή και 3 παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης, αλλά και με συμμετοχή στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις, ενώ παράλληλα κάλεσε τον λαό της περιοχής να κάνει δική του υπόθεση την αναβάθμιση του ΚΥ Θέρμης.

Επιτακτική ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του «Θριάσιου» Νοσοκομείου

Την επιτακτική ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του «Θριάσιου» Νοσοκομείου με νοσηλευτικό, μαιευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου) αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση και τις αλλεπάλληλες βάρδιες έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων, ενώ είναι αδύνατη η χορήγηση επαρκούς καλοκαιρινής άδειας, που είναι εντελώς αναγκαία για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΜΑΦ, όπου η πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση για μετακίνηση εργαζομένων για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, είχε ως αποτέλεσμα να περικοπεί μία βδομάδα καλοκαιρινής άδειας από εργαζόμενους». Το Σωματείο προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν μέρος των μεγάλων ελλείψεων και οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.

Οι μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων είναι τα αποτελέσματα της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, που επιδεινώθηκαν από την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ κατά τη διάρκεια της επιδημίας», σημειώνει το Σωματείο και απαιτεί:

  • Να ενισχυθεί το «Θριάσιο» Νοσοκομείο με νοσηλευτικό, μαιευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, με επείγουσες διαδικασίες, αξιοποιώντας τις καταστάσεις επικουρικού προσωπικού.
  • Να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να προσληφθούν οι επιτυχόντες της προκήρυξης 7Κ, που έγινε τον Σεπτέμβρη 2022.
  • Να προκηρυχθούν και να καλυφθούν οι 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με τον Ν. 4690/2020, τον Μάιο 2020.
  • Να μονιμοποιηθούν, με νομοθετική ρύθμιση, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι (επικουρικοί, ΣΟΧ, μέσω ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ