ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΣΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Επείγουσα «διευθέτηση» από την κυβέρνηση
  • Μέσα στον Ιούνη η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου
  • Στη «σύγκλιση με τον ιδιωτικό τομέα» αποσκοπεί η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ

Στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα επικεντρώνει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ικανοποιώντας σε σημαντικό βαθμό τις σχετικές αξιώσεις των πολυεθνικών, της ΕΕ και του ΣΕΒ.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων αποτελεί τη βασικότερη «διαρθρωτική αλλαγή», η οποία μπορεί, επειδή θα κάνει πιο φτηνή την εργατική δύναμη, να προσελκύσει τάχα «ξένες επενδύσεις».

Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση επείγεται να παρουσιάσει άμεσα αποτελέσματα στον τομέα αυτό. Αυτός είναι ο λόγος, που, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει μέσα στον Ιούνη το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με το οποίο θα τροποποιείται ο γνωστός ως «νόμος Γιαννίτση» επί το ελαστικότερο. Με το νομοσχέδιο θα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να χρησιμοποιούν κατά βούληση τους εργαζόμενους και να τους πληρώνουν ένα μικρό μέρος της εργασίας τους. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνει σε εξάμηνη (και όχι ετήσια) βάση, θέλοντας η κυβέρνηση να δείξει ότι κάνει μια «ήπια και όχι άγρια προσαρμογή» και να αποφύγει τις αντιδράσεις. Τις επόμενες μέρες πρόκειται να γίνει άλλη μία συνάντηση του υπουργείου Εργασίας με κοινωνικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ κ.ά.), ώστε αμέσως μετά ο «διάλογος» να καταλήξει... «Μπορεί να καταλήξουν οι φορείς και αύριο, μπορεί να καταλήξουν και μεθαύριο. Σίγουρο όμως είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί επ' αόριστο να περιμένει», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υφυπουργού Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτου χτες στον «Φλας».

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στη διευθέτηση των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ με βάση το δόγμα Αλογοσκούφη, της «σύγκλισης δηλαδή με τον ιδιωτικό τομέα», δηλαδή της σύγκλισης προς τα κάτω. Οι ανατροπές στον ΟΤΕ και τα «Ελληνικά Πετρέλαια» δείχνουν πεντακάθαρα το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του νέου εργασιακού καθεστώτος στις επιχειρήσεις του δημοσίου και δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Η κυβέρνηση θέλει η μονιμότητα να καταργηθεί τουλάχιστον για όσους προσλαμβάνονται στο εξής, να αυξηθεί το ωράριο εργασίας και η απλήρωτη εργασία, να καταργηθούν οι κλαδικές συμβάσεις και παράλληλα να μειωθούν οι αποδοχές και οι μισθοί. Ο Γ. Αλογοσκούφης δεν παρέλειψε και χτες να αναφέρει το παράδειγμα της συμφωνίας - αίσχος του ΟΤΕ «ως πρώτο βήμα για τη σύγκλιση των όρων απασχόλησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην «Εξπρές» αναφέρει ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση «θα ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο σύγκλισης των όρων απασχόλησης και πρώτα απ' όλα θα αφορούν τις ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ανήκουν σε ανταγωνιστικούς κλάδους ή δε χρειάζεται πλέον να τελούν υπό πολιτική προστασία».

Ο υπουργός Οικονομίας τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρούν με την κατά το δυνατό συναίνεση, αλλά προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να «καταδικαστεί σε απραξία», εάν ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς δεν καταλήγει σε αποτέλεσμα. Επίσης προαναγγέλλει νέο ενιαίο μισθολόγιο για το σύνολο του δημόσιου τομέα, με στόχο να σταματήσει το φαινόμενο των «εργαζομένων πολλών ταχυτήτων».

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι μέσα στο μήνα θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση και το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση του ωραρίου» των εμπορικών καταστημάτων, παρά τη σχεδόν καθολική αντίδραση που συναντά.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Τα πάντα για την ανταγωνιστικότητα

Με σημαία του την ενίσχυση του «ανταγωνισμού» και προσφέροντας πλήρη συναίνεση στην κυβέρνηση για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να πείσει ότι το κόμμα του θα έκανε τις «μεγάλες τομές» υπέρ των «λαϊκών συμφερόντων»!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χτες με την ομιλία του από τις Σέρρες, την ίδια στιγμή που έκλεινε σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «ανταγωνιστικότητα» - εκφράζοντας ακριβώς τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για «αλλαγές» στις εργασιακές σχέσεις, που θα του εξασφαλίσουν νέα κέρδη - αναρωτιόταν ποιος θα πληρώσει «για τις αλλαγές αυτές»... «Πρέπει να γίνει ανταγωνιστική η αγροτική μας οικονομία. Πρέπει να γίνει ανταγωνιστικός ο ΟΤΕ. Πρέπει να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική επιχείρηση. Αλλά πρέπει να γίνουν αυτές οι αλλαγές μαζί με τον ελληνικό λαό», είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο στήριξε πλήρως τις αντεργατικές και αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, αλλά κάλεσε και τον ελληνικό λαό να συμμετέχει στην υλοποίησή τους, επιχειρώντας να ταυτίσει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης μ' αυτά των κεφαλαιούχων, φιλοδοξώντας να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε συνένοχους στην προώθησης μια σκληρής νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο Γ. Παπανδρέου, λοιπόν, τόνισε ότι πρέπει να γίνει ανταγωνιστικός ο ΟΤΕ, να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, αλλά με υποκρισία ο ίδιος κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «να εκποιήσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας περιουσίας»... Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ΝΔ δεν ήθελε να μεταρρυθμίσει τον ΟΤΕ», αλλά να καλύψει «μαύρες τρύπες», αφού τα «έσοδα έχουν καταρρεύσει».

Ασκώντας επί της ουσίας κριτική στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί θέλει «να φέρει κάποιον ιδιώτη για να αναλάβει τον ΟΤΕ, να πουλήσει και άλλες μετοχές, να πάρει το κράτος λεφτά, να πουλήσει και άλλες επιχειρήσεις, να πάρει το κράτος λεφτά». Στο ίδιο μήκος κύματος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την «εθελούσια έξοδο», που εφάρμοσαν κατά κόρον οι κυβερνήσεις Σημίτη, δηλώνοντας ότι γίνονται «με σκανδαλώδεις όρους, με όρους όπου αυτή η εθελούσια έξοδος δίνει αδιακρίτως παροχές σε όλους, που προκαλούν».

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» «αντιλαϊκή» και «συντεχνιακή» τη σύμβαση του ΟΤΕ και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ενάντια σε τέτοιες λογικές, χωρίς πρόγραμμα και σχεδιασμό». Στόχος του κόμματός του, όπως τον περιέγραψε, ήταν να ενωθεί το «συνδικαλιστικό κίνημα» για να έχουμε, όπως είπε, «ισχυρή φωνή μεταρρύθμισης». Οι «σοσιαλιστικές» μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι γνωστό, γίνονται πάντα κάτω από τη... σκέπη της δήθεν «κοινωνικής συνοχής» και «αλληλεγγύης».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Αδιέξοδο με την ΠΓΔΜ

Το αδιέξοδο που εμφανίζεται και κατά την τελευταία προσπάθεια του Αμερικανού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για την υπόθεση της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας περιέγραψε χτες, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης στους εκπροσώπους των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) που συμμετέχουν στο συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Στο Συμβούλιο, που συνεδρίασε χτες προκειμένου να εμπεδωθούν οι δεδομένες επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ΕΕ μετά το «ΟΧΙ» των Γάλλων στο δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η αδυναμία προώθησης της πολιτικής ολοκλήρωσης της ΕΕ, είναι πιθανό να επηρεάσει την ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο συμβούλιο συζητήθηκε επίσης και η κατάσταση στο Κυπριακό, υπό το πρίσμα της πρωτοβουλίας που φαίνεται ότι σκοπεύει να αναλάβει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Οπως είναι γνωστό, απεσταλμένος του ΓΓ βρίσκεται ήδη στη Λευκωσία και ανιχνεύει τις δυνατότητες αναζωογόνησης της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του «σχεδίου Ανάν». Για το θέμα αυτό, η θέση που διαμορφώνεται στην Αθήνα αλλά και τη Λευκωσία, είναι ότι η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ είναι «καλοδεχούμενη», αλλά δεν πρέπει να εκδηλωθεί αν εκ των προτέρων δε διασφαλιστεί η επιτυχία της.

ΚΚΕ
Εκδήλωση στο Βόλο

Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Λαϊκά προβλήματα και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ την Πέμπτη, 16 Ιούνη. Ομιλητής θα είναι ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Πέμπτη, στις 22.10, στην τηλεόραση του «902» την πολιτική ενημερωτική εκπομπή «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του για τις εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο, με αφορμή τη συμφωνία στον ΟΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ