Συνάντηση εκπροσώπων του ΚΚΕ στα Γραφεία του Συλλόγου νεοπροσφύγων «Ευξεινος Πόντος», στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης
Το νομοσχέδιο, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή για την αποκατάσταση των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση, αφήνει την επίλυση των προβλημάτων στο άγνωστο μέλλον, ενώ συγκεκριμένα κονδύλια για τη στήριξη των νεοπροσφύγων δεν προβλέπονται. Πολλά από τα προβλήματα για τα οποία υποτίθεται ότι έγινε το νομοσχέδιο θα μπορούσαν να επιλυθούν με υπουργικές αποφάσεις, αν υπήρχε πολιτική βούληση. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για νομοθέτημα προεκλογικού χαρακτήρα.
Τα παραπάνω επισήμαναν ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και ο Γιάννης Κατσαρός μέλος της ΚΕ του Κόμματος, στη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους συλλόγων νεοπροσφύγων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου Προσφύγων «Εύξεινος Πόντος» στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Στις ομιλίες τους οι ομογενείς συμφώνησαν ότι μια σειρά προβλήματα που τους βασανίζουν από τη μέρα που γύρισαν στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν οξυνθεί και ότι το νομοσχέδιο δε λύνει κανένα από αυτά. Συγκεκριμένα το στεγαστικό βασανίζει 100.000 και πλέον παλιννοστούντες. Οσοι θέλουν να γλιτώσουν από τα ακριβά ενοίκια που τους ζητάνε να πληρώσουν στις υποβαθμισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης, κτίζουν σε φτηνά οικόπεδα εκτός πόλεως, όπως στην Ευκαρπία. Για τα αυθαίρετα αυτά κτίσματα όμως που η ανάγκη τους οδήγησε να χτίσουν, τους ζητά τώρα η Πολιτεία να πληρώσουν 5 και 10 εκατομ. δραχμές. Αδυνατούν φυσικά να καταβάλουν αυτά τα υπέρογκα πρόστιμα και βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, καθώς φοβούνται ότι από στιγμή σε στιγμή θα τους γκρεμίσουν τα σπίτια που έφτιαξαν με χίλιες θυσίες, δανειζόμενοι μάλιστα οι περισσότεροι από τις τράπεζες, όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι.
Αλλο σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό της συνταξιοδότησης. Υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 άτομα, που ήρθαν σε μεγάλη ηλικία στην Ελλάδα, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν προσπαθεί να υπογράψει συμφωνίες με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης για τη μεταφορά αυτών των δικαιωμάτων. Αλλά ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και για το γεγονός ότι δεν παραχωρούσαν τη βίζα παλιννόστησης σ' όσους τη δικαιούνταν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να είναι αναγκασμένοι να εργάζονται ανασφάλιστοι και να μην μπορούν να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα ένσημα.
Ακόμη καταγγέλθηκε πως λόγω των οικονομικών δυσκολιών τα παιδιά των παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, μένουν αγράμματα και προκύπτει το ερώτημα πού πάνε τα κονδύλια που διατίθενται για το σκοπό αυτό. Οι επιστήμονες ταλαιπωρούνται με την αναγνώριση των πτυχίων τους. Οπως δήλωσε ένα μέλος του ΔΣ του Συλλόγου «Εύξεινος Πόντος», στη Ρωσία, όπου βρισκόταν, δούλευε πολιτικός μηχανικός και στην Ελλάδα έγινε οικοδόμος. Επίσης, σημείωσαν ότι με τα προγράμματα κατάρτισης ο γιατρός παρακολουθεί τμήματα για μελισσοκόμους και η δασκάλα για κτηνιάτρους. Τέλος, απελαύνονται γονείς που τα παιδιά τους υπηρετούν στο στρατό ή χωρίζουν οικογένειες.
Ο Σταύρος Παναγιώτου αναφέρθηκε στον αγώνα που κατέβαλε το Κόμμα, μέσα όσο και έξω από τη Βουλή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των νεοπροσφύγων, υπογραμμίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ στάθηκε δίπλα στον αγώνα τους.
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε χτες στη Βουλή
Νομικά βεβαιωμένο και πολιτικά ανοιχτό είναι το θέμα της επιστροφής του κατοχικού δανείου που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, είπε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρ. Νιώτης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου.
Ο υφυπουργός είπε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει πως δεν έχουν αποσβεστεί οι αξιώσεις της χώρας μας, συνεχίζονται οι προσπάθειες διευθέτησης του θέματος και θα εξαντληθούν όλα τα νόμιμα διεθνή μέσα.
Μάλιστα χαρακτήρισε αστήρικτες τις γερμανικές αιτιάσεις ότι μετά από τόσα χρόνια από το τέλος του πολέμου έχουν «αποσβεστεί» οι ελληνικές αξιώσεις, ενώ είπε ότι το γερμανικό επιχείρημα ότι η χώρα μας έχει αποζημιωθεί μέσα από τις διάφορες κοινοτικές επιδοτήσεις δε στέκει, αφού κανένας δε δικαιούται να συμψηφίζει αυτά τα ποσά.
Ο Μ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι παρά τα όσα κατά καιρούς λένε οι εκπρόσωποι των ελληνικών κυβερνήσεων το θέμα έχει βαλτώσει. Οι Γερμανοί, τόνισε, προκλητικά αναφέρουν ότι 50 χρόνια μετά δεν υπάρχει θέμα για συζήτηση, ενώ παραμένει για την Ελλάδα εκτός από το οικονομικό και το ηθικό θέμα. Και αυτό γιατί οι Γερμανοί έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές τους με όλες τις υπόλοιπες χώρες και έχουν αφήσει ανικανοποίητη μόνο την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας ήταν πρώτη σε απώλειες και θυσίες. Ο Μ. Κωστόπουλος υπενθύμισε παλιότερη δήλωση του τότε καγκελαρίου της Γερμανίας Χ. Κολ ότι το θέμα έχει κλείσει πριν από αρκετά χρόνια και με «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» και είπε ότι ΚΚΕ με την Επίκαιρη Ερώτηση επιδιώκει την κυβερνητική παρέμβαση πάνω στο νομικό θέμα που συζητιέται ήδη στον Αρειο Πάγο. Τέλος, ζήτησε από τον υφυπουργό να δοθεί στο ΚΚΕ η διακοίνωση που έκανε προς τη γερμανική πλευρά η ελληνική κυβέρνηση το Νοέμβρη του 1995.
Ο Γρ. Νιώτης είπε ότι θα φροντίσει η συγκεκριμένη διακοίνωση να δοθεί στο ΚΚΕ και διέψευσε ότι υπήρξε για το θέμα του κατοχικού δανείου οποιαδήποτε συμφωνία «κάτω από το τραπέζι».
Στα πλαίσια της δέσμευσης που ανέλαβε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και της Εθνικής Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις στις 7 του Φλεβάρη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας έκανε Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επανέρχεται στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και την αποπληρωμή του αναγκαστικού δανείου της Γερμανίας από την Τράπεζα της Ελλάδας το 1943.
Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ότι παρόλο που πολλές αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων έχουν επιβεβαιώσει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται Ελληνες πολίτες, ως θύματα του ναζιστικού καθεστώτος, αυτές παραμένουν σε εκκρεμότητα και δεν έχουν ακόμη καταβληθεί οι πολεμικές επανορθώσεις που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα. Ούτε έχει γίνει η αποπληρωμή του δανείου της Γερμανίας στην Τράπεζα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Ο Στρατής Κόρακας ρωτάει το Συμβούλιο της ΕΕ αν σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να δοθούν οι νόμιμες αποζημιώσεις στα θύματα του φασιστικού πολέμου και να επιστραφούν τα κατοχικά δάνεια, και υπό το φως της πρόσφατης συμφωνίας που υπέγραψε η Γερμανία για την αποζημίωση των εργαζομένων καταναγκαστικά στις γερμανικές βιομηχανίες ύψους 10 δισ. μάρκων. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι μετά την ενοποίηση γης Γερμανίας δεν ισχύει ούτε ο τυπικός λόγος που προέβαλε η Γερμανία για την ικανοποίηση των παραπάνω νόμιμων και καθόλα βάσιμων διεκδικήσεων.
Ως τις 31 Μάρτη θα γίνονται δεκτά τα δικαιολογητικά για την έκδοση εκλογικών βιβλιαρίων. Οσοι γεννήθηκαν το 1982 ή πριν απ' αυτό και έχουν παραλείψει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να υποβάλλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά στο Δήμο ή την Κοινότητά τους: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Πιστοποιητικό γέννησης. Βεβαίωση από το δήμο της διεύθυνσης κατοικίας και της ενορίας που υπάγονται. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου Αστυνομικής Ταυτότητας.
Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη, στις 19.00, την εκπομπή «Σεργιάνι στο κόσμο του βιβλίου». Η Μαριλένα Φωκά φιλοξενεί τον συγγραφέα Μάκη Αποστολάτο, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της τρίμηνης έκδοσης του περιοδικού «Ομπρέλα». Σ' αυτή την εκπομπή θα μιλήσουν για την έκδοση: «Ο Κωστής Παλαμάς και η Μεγάλη Ιδέα».
Στις 20.00 την «Πολιτική Επικαιρότητα». Θα μεταδοθεί η εκδήλωση - συζήτηση που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, με θέμα: «Μύθος και αλήθεια για το Ελσίνκι». Στη συζήτηση παίρνουν μέρος ο Βασίλης Φίλιας, καθηγητής Πανεπιστημίου και οι δημοσιογράφοι Λιάνα Κανέλλη και Νίκος Μπογιόπουλος.
Στις 22.00 την εκπομπή «Προεκτάσεις». Ο Τάκης Τσίγκας φιλοξενεί εκπροσώπους κομμάτων σε μια συζήτηση με θέμα: «Τι θα κρίνει η ψήφος, στις 9 Απρίλη».
Εντονη ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 -1974, για τη συγκυβέρνηση των Νεοναζί του Χάιντερ στη νεοσύσταση κυβέρνηση της Αυστρίας. Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι το αβγό του φιδιού «επωάστηκε στη Νέα Τάξη Πραγμάτων με τους εθνικισμούς, την ξενοφοβία, το ρατσισμό, τη θρησκοληψία, την ανεργία, τη φτώχεια, τους πολέμους και βάζει απειλητικά το απαίσιο κεφάλι του στην καρδιά της Ευρώπης» και εκφράζει «αμέριστη συμπαράσταση στο λαό της Αυστρίας που παλεύει να αποβληθούν οι Νεοναζί από τον κυβερνητικό σχηματισμό της χώρας τους». Ο ΣΦΕΑ απευθύνει έκκληση προς τον ελληνικό λαό «που βίωσε όσο λίγοι και το Ναζισμό και την 7χρονη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία και μέσω αυτού σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, να απαιτήσουν αγωνιστικά τη διαμόρφωση θεσμικών πλαισίων που θα χτυπούν στη ρίζα τους τα φαινόμενα που επωάζουν φασισμό και θα δίνουν προοπτική για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».
Τον αποκλεισμό της Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, καταγγέλλει σε Eπίκαιρη Eρώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, που κατέθεσε στη Βουλή για τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Το πλήρες κείμενο της Eρώτησης έχει ως εξής: «Παρά τις διακηρύξεις αλλά και τις δεσμεύσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, αποκλείονται τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) από τον πρόσφατο διαγωνισμό που προκήρυξε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) για την πρόσληψη 1.149 ατόμων στις τράπεζες. Η προκήρυξη του διαγωνισμού επαναφέρει απαρχαιωμένες ρατσιστικές αντιλήψεις, αφού προβλέπει την υγεία, αρτιμέλεια και τη φυσική καταλληλότητα των υποψηφίων, με συνέπεια να αποκλείονται τα ΑΜΕΑ.
Την ίδια ώρα μια σειρά Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (ΔΕΚΟ) με προσφυγές τους επιχειρούν να κάνουν προσλήψεις με την εξαίρεση επίσης των ΑΜΕΑ».
Ερωτάται ο υπουργός, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να ακυρωθεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός για τις προσλήψεις στις τράπεζες, να επαναδιατυπωθεί με πρόβλεψη για τη συμμετοχή σ' αυτόν των ΑΜΕΑ και να σταματήσει κάθε ενέργεια των ΔΕΚΟ για αποκλεισμό από τις προσλήψεις που πραγματοποιούν των ΑΜΕΑ;