Αυτοπροβάλλεται ως ικανότερος διαχειριστής του κεφαλαίου και πασχίζει να δίνει εξετάσεις γι' αυτό και στους έξωθεν συμμάχους του
Κατ' αρχάς, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σίγουρος για την επικράτηση της ΝΔ όποτε και αν γίνουν εκλογές, υποστηρίζοντας: «Η κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του λαού. Εχει μπουχτίσει ο λαός με αυτήν την κυβέρνηση. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει εκλογές. Εμείς, όμως, είμαστε έτοιμοι και θα τις κερδίσουμε».
Πρόσθεσε, δίνοντας τις εξετάσεις του στο κεφάλαιο, σχετικά με την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας. Μια κυβέρνηση που θα φέρει πίσω στην Ελλάδα την ανάπτυξη». Και ακόμα: «Εμείς θα κάνουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία γρήγορα. Ξέρουμε τι χρειάζεται να κάνουμε σήμερα για να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα. Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα επενδυτικές ευκαιρίες. Ομως, η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μπορεί να υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Τις σωστές μεταρρυθμίσεις». Συνέχισε: «Η Ελλάδα χρειάζεται ξένες επενδύσεις. Αυτή είναι η στρατηγική για να πάει η χώρα μπροστά. Οχι η λιτότητα. Αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί» συμπλήρωσε, προκρίνοντας ένα άλλο «μείγμα» διαχείρισης.
Στο ίδιο πλαίσιο και μιλώντας για λιγότερους φόρους, επέμεινε ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί και πως «η Ελλάδα χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα και λιγότερη γραφειοκρατία. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα για ακόμα περισσότερους φόρους». Βεβαίως, εννοεί λιγότερους φόρους στο κεφάλαιο, το οποίο ήδη έχει τεράστιες φοροαπαλλαγές, όταν ο λαός φοροληστεύεται.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ», είπε για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές: «Δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός επειδή υπήρξε μια εμπλοκή. Υπάρχει χρόνος ακόμα για να κλείσει η διαπραγμάτευση. Από την άλλη, το γεγονός ότι η κυβέρνηση πέφτει διαρκώς έξω ως προς τις εκτιμήσεις της - υπενθυμίζω ότι διέρρεαν με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία το αργότερο μέχρι την Τρίτη το πρωί - δημιουργεί μία εύλογη ανησυχία για το πού πάει το πράγμα. Νομίζω ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν όλα ξεκαθαρίσει. Εάν υπάρξει όμως οριστική εμπλοκή, τότε η χώρα μπαίνει σε μια ανεξέλεγκτη περιπέτεια, το οποίο καλό είναι να μην το σκεφτόμαστε καθόλου». Εδώ προβάλλει στο λαό τον ίδιο «μπαμπούλα» με την κυβέρνηση, για να αποδεχτεί τα όποια βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα έχει ανάγκη το κεφάλαιο.
Για τις κάλπες που ζητά η ΝΔ, σημείωσε: «Προτιμάμε να γίνουν εκλογές για τον εξής λόγο: Διότι, από τη μία είναι να κλείσει η αξιολόγηση για να μην βρεθεί ξανά η Ελλάδα στον κίνδυνο του Grexit, όμως από την άλλη πρέπει να κλείσει και με το σωστό μείγμα πολιτικής. Το μείγμα πολιτικής το οποίο διαπραγματεύεται τώρα ο κ. Τσίπρας, κατά τη γνώμη μας, είναι εντελώς λάθος (...) Οσο περνούν οι μέρες, η ζημία στην πραγματική οικονομία μεγαλώνει και άρα οι περικοπές θα είναι ολοένα και πιο επώδυνες. Οσο γρηγορότερα φύγει ο Τσίπρας, τόσο οι περικοπές θα είναι περισσότερο ανώδυνες. Για ποιο λόγο; Γιατί η ζημία θα είναι μικρότερη. Οσο μεγαλώνει η ζημία, τόσο πιο δύσκολες πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να πάρει η επόμενη κυβέρνηση. Γι' αυτό εμείς προτιμάμε να γίνουν εκλογές σήμερα».
Στο ίδιο φόντο κατέληξε: «Οσο γρηγορότερα γίνει κυβερνητική αλλαγή, τόσο ταχύτερα θα υπάρξει ανάκαμψη. Εμείς θα κάνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα μειώσουμε τους φόρους (...) Είμαστε πανέτοιμοι να κυβερνήσουμε».
Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», εκτίμησε: «Οι εκλογές εκτιμώ πως δε θα αργήσουν. Δεν μπορεί να πάει μακριά αυτή η κυβέρνηση». Απέκλεισε, δε, συγκυβέρνηση, λέγοντας ότι «με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ δε γίνεται κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Εχουμε χρέος να συμπαραταχθούμε μόνο με τις υγιείς δυνάμεις του τόπου».
Σε κοινή γραμμή κινείται η κριτική προς την κυβέρνηση - για την πορεία των παζαριών με τους εταίρους τους και πιστωτές στο εξωτερικό - της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, δείγμα κι αυτό των διεργασιών στο χώρο τους. Κριτική βεβαίως από την ίδια όχθη, του κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρει: «Το "αύριο κλείνουμε την συμφωνία" έχει γίνει πια το πιο σύντομο ανέκδοτο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν διδάχθηκε ως φαίνεται από την καταστροφική εμπειρία του περασμένου καλοκαιριού. Συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του προγράμματος, χωρίς στρατηγική, χωρίς σχέδιο (...) Η κυβέρνηση αντί να προτείνει διαρθρωτικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, προτείνει παρεμβάσεις εξοντωτικές για πολλές κοινωνικές τάξεις, και μέτρα που υπονομεύουν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη».
Το δε Ποτάμι αναφέρει: «Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν διδάχθηκε τίποτα από την περυσινή αποτυχημένη διαπραγμάτευσή της. Αφησε ξανά τον χρόνο να κυλήσει, δεν είχε κανένα σχέδιο και έφθασε να διαπραγματεύεται σε ασφυκτικά περιθώρια με την πλάτη στον τοίχο. Ακόμη και η κόντρα της με το ΔΝΤ, πέραν των επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, το μόνο αποτέλεσμα που είχε ήταν να φέρει τους Ευρωπαίους εταίρους πιο κοντά στις θέσεις του Ταμείου και αποξένωσε τον μοναδικό σύμμαχο που είχαμε στο ζήτημα του χρέους».
«Καθαρό δεξιό» χαρακτήρισε το νέο κόμμα του, «Εθνική Ενότητα», την οποία έστησε μαζί με τον Τ. Μπαλτάκο, ο Γ. Καρατζαφέρης. Παραπέρα, δήλωσε ευρωσκεπτικιστής και τάχθηκε υπέρ της εξόδου από το ευρώ γιατί με αυτό «η οικονομία της Ελλάδας δεν θα έχει άνοδο».
Αν και χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή φασιστικό κόμμα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με πρώην βουλευτές του κόμματος. «Δεν είμαι φασίστας αλλά δεν έχω ταμπού», είπε. Αλλωστε, ερωτηθείς για τον αρχηγό των νεοναζί, Ν. Μιχαλολιάκο, ο Γ. Καρατζαφέρης απάντησε ότι «είναι πάρα πολύ καλό παιδί»!
«Στο κάλεσμά μας θα έρθουν και άλλα κινήματα και άλλα κόμματα (...) Υπάρχουν κινήσεις και κινήματα πολλά. Θέλω ομοειδείς δυνάμεις. Δεν θέλω θίασο. Θα έρθουν άνθρωποι που μου κάνουν. Επιβάλλεται να κάνουμε face control. Είμαστε κόμμα δεξιό. Κινούμαστε εκεί που κινείτο ο Αβέρωφ», τόνισε.
Ο Γ. Καρατζαφέρης ρωτήθηκε και για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, λέγοντας πως θα τον έβλεπε «σε ρόλο πρεσβευτή για την Ελλάδα» σε χώρες με βασιλευόμενη δημοκρατία.
Δεν περνά απαρατήρητο ότι αναφέρθηκε και στο γιο του Κωνσταντίνου Νικόλαο, χαρακτηρίζοντας υψηλότατη πρόκληση το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μαζί του, καθώς, όπως είπε, είναι «καλό παιδί με άριστες σπουδές. Δεν υπάρχει Ελληνας που δεν θα τον ήθελε για γαμπρό του»...
Απαξιώνοντας το νέο κόμμα Καρατζαφέρη, ο πρόσφατα διαγραφείς από τη ΝΔ Φ. Κρανιδιώτης, δήλωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό «Αlpha»:
«Εγινε μία και μοναδική συνάντηση και μου έγινε πρόταση να είμαι αντιπρόεδρος σε αυτό το κόμμα (σ.σ.: το κόμμα Καρατζαφέρη - Μπαλτάκου). Δεν υπήρχε τέτοιο θέμα. "Κρέμασε το σαγόνι μου" με αυτά που είπε ο Καρατζαφέρης. Ηθελε τον βασιλιά για πρέσβη και τον πρίγκιπα Νικόλαο για υποψήφιο. Αντιμνημονιακός και δραχμή. Ψήφισε το πρώτο μνημόνιο για να μείνουμε στο ευρώ, και να βγούμε τώρα και να πάμε στην δραχμή. Εχει μία άποψη κάθε μέρα», είπε, και συνέχισε:
«Ο Γ. Καρατζαφέρης είναι ο μεγαλύτερος περφόρμερ που έχει περάσει από την πολιτική πίστα. Ακόμα και ο Καμμένος είναι ερασιτέχνης μπροστά του. Δεν είναι τόσο τραβηχτικός ούτε ο Τσίπρας (...) Ο Γιώργος πιστεύει και θέλει να φτιάξει έναν ΣΥΡΙΖΑ της Δεξιάς. Αυτό το πράγμα όλο θα καταλήξει να είναι το ΛΑ.Ο.Σ. συν τον Μπαλτάκο και κάποιους άλλους. Η ανακύκλωση έχει ένα όριο. Δεν ανακυκλώνεσαι επ' άπειρον. Το '10 ήταν "μνημόνιο", και τώρα "αντιμνημόνιο, δραχμή και λίγο βασιλιά", δεν είναι έτσι»...
Πρόσθεσε: «Πάντα σε κάποιους παίκτες ποντάρουν κάποιοι από πίσω. Αυτή η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει έναν παίκτη που θα μπορούσε να συνεννοηθεί και με τον Καρατζαφέρη μπορεί να συνεννοηθεί. Θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο (σ.σ.: η δημιουργία τώρα του κόμματος Καρατζαφέρη - Μπαλτάκου)».
Σε αυτήν τη βάση ο Κρανιδιώτης επιβεβαίωσε ότι «οργανώνουμε μία πολιτική κίνηση (...) Ολοι αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ.: δεξιοί) πρέπει να έχουν μία έκφραση». Τόνισε, άλλωστε, ότι «ο Κυριάκος δεν θεωρεί τον εαυτό του δεξιό (...) Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κάνει ένα άλλο κόμμα».
Για κακούργημα διώκονται τα μέλη του ΔΣ και ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από το 2011 έως το 2013. Τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία σχετικά με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και διενεργείται σε βάρος τους κύρια ανάκριση από ανακριτή Διαφθοράς. Το κακούργημα που τους αποδίδεται αφορά σε διασπάθιση κρατικών επιχορηγήσεων, που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως για προβολή σε ΜΜΕ έργου του ΚΕΕΛΠΝΟ, για το οποίο όμως δεν χρειαζόταν να καταβληθούν αμοιβές γιατί τα μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου προβάλλονται υποχρεωτικά δωρεάν από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Η δικογραφία για τις διαφημιστικές καμπάνιες του ΚΕΕΛΠΝΟ σχηματίστηκε μετά από προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε με παραγγελία της Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελ. Ράικου, με αφορμή τη διενέργεια διαχειριστικού - οικονομικού ελέγχου στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Εκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων με θέμα «Η δεκαετία του '60 και η χούντα του '67 (αγώνες και αντίσταση)» διοργανώνει το Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η έκθεση θα λειτουργήσει έως την Παρασκευή 15/4, 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ., στην Αστική Σχολή (παλιό Α' Δημοτικό).