ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει στους εποικισμούς το Ισραήλ

Από πρόσφατη διαμαρτυρία κοντά στη Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη, ενάντια στο ισραηλινό τείχος και τους εποικισμούς
Από πρόσφατη διαμαρτυρία κοντά στη Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη, ενάντια στο ισραηλινό τείχος και τους εποικισμούς
ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή δεν αντέχει άλλη αποτυχία. Είναι επείγουσα ανάγκη το Ισραήλ να λάβει δύσκολες αποφάσεις». Αυτό δήλωσε, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μουμπάρακ. Ο Σιμόν Πέρες, από την άλλη, παρά το ευχολόγιο περί δύο κρατών, επανέλαβε, σε χαμηλότερους τόνους, τη θέση Νετανιάχου περί «αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος φυσικής ανάπτυξης των εποικισμών».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται, ενώ, χθες, η ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» υποστήριζε ότι Ισραήλ και ΗΠΑ συμφώνησαν, τελικά, να ανεγερθούν 2.500 νέα σπίτια σε εποικισμούς της Δ. Οχθης και στη συνέχεια να ανακοινωθεί, έστω και προσωρινό, «πάγωμα». Η έτερη ισραηλινή εφημερίδα «Γιεντότ Αχαρονότ» γράφει ότι οι δύο πλευρές «βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία» για τα 2.500 σπίτια. Επισήμως, πάντως, δεν υπάρχει αντίδραση.

«Πέντε χρόνια ανομίας»

Εκθεση για τις συνέπειες του διαχωριστικού τείχους στις ζωές δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων και ιδίως όσων ζουν στις 13 κοινότητες, δίπλα σε αυτό, δημοσιοποίησε, χθες, η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam. Υπογραμμίζει ότι κανείς δεν έχει αντιδράσει στην περιφρόνηση που δείχνει το Ισραήλ στο διεθνές δίκαιο και στη σχετική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αποφεύγει, πάντως, όπως συνηθίζουν αρκετές ΜΚΟ, να αναφερθεί στην αιτία του «κακού», δηλαδή την κατοχή.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη πενταετία, και ο ΟΗΕ εξέδωσε μια ..«επετειακή» ανακοίνωση, όπου ζητείται, ως συνήθως, η καταστροφή του τείχους, χωρίς να αναφέρεται κανένα συγκεκριμένο μέτρο που θα πιέσει την ισραηλινή πλευρά.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνονται οι αμερικανικές επιθέσεις

ΝΤΕΡΑ ΙΣΜΑΗΛ ΧΑΝ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέες δολοφονικές πυραυλικές επιθέσεις στο Νότιο Ουαζιριστάν του Πακιστάν, πραγματοποίησαν χτες αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, που εφορμούν από τη μεθόριο του Αφγανιστάν, σκοτώνοντας περισσότερους από 45 ανθρώπους, οι οποίοι φέρονται ως «Ταλιμπάν». Για ακόμα μία φορά ως στόχος φέρεται να ήταν ο επικεφαλής των «ανταρτών» στο Πακιστάν, Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, ενώ τις αμερικανικές επιθέσεις ακολούθησαν βομβαρδισμοί του πακιστανικού στρατού, τείνοντας να επιβεβαιώσουν πλήρως τη συνεργασία μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και κυβερνητικού στρατού στις πολεμικές επιχειρήσεις, με την πρόφαση της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Από τον περασμένο Αύγουστο, οι αμερικανικές δυνάμεις υπολογίζεται ότι έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 40 επιθέσεις σε πακιστανικό έδαφος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Την ίδια στιγμή που ο κυβερνητικός στρατός και αμερικανικές δυνάμεις χαρακτηρίζουν τα θύματα των επιθέσεων «ενόπλους των Ταλιμπάν», η επιβεβαίωση του ισχυρισμού ότι δήθεν δεν υπάρχουν απώλειες σε αμάχους δεν είναι δυνατή.

Στο μέτωπο του Αφγανιστάν, οι 4.000 Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες, που πραγματοποίησαν μία από τις σφοδρότερες επιχειρήσεις των τελευταίων ετών στην επαρχία Χελμάντ, εξακολουθούν να παραμένουν στην περιοχή ζητώντας ενισχύσεις. Παράλληλα χτες στην επαρχία Νουριστάν, που επίσης συνορεύει με το Πακιστάν, «αντάρτες των Ταλιμπάν» πραγματοποίησαν επίθεση σε κυβερνητικά κτίρια, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ αστυνομικούς.

Σε αυτό το κλίμα συνεχίζεται και η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου, με τις ΗΠΑ να αποδεικνύουν την ενεργή συμμετοχή τους και στήριξη του αντιπάλου του Χαμίντ Καρζάι, Ασράφ Γκάνι, πρώην αξιωματούχου της Παγκόσμιας Τράπεζας, παρά τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα περί «ουδέτερης στάσης και μη ανάμειξης». Συγκεκριμένα στην οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας του Α. Γκάνι συμμετέχει ένας από τους «στρατηγούς» της εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον, ο Τζέιμς Γκάρβιλ.

ΚΙΝΑ
Προς έλεγχο οι εθνοτικές συγκρούσεις

ΠΕΚΙΝΟ.--

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στην κινεζική επαρχία Ζινζιάνγκ, όπου έχουν συγκεντρωθεί ισχυρότατες στρατιωτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τις εθνοτικές ταραχές που ξέσπασαν την Κυριακή, μεταξύ Ουιγούρων μουσουλμάνων και Κινέζων Χαν, οι οποίες κατέληξαν σε σφοδρές συγκρούσεις αφήνοντας περισσότερους από 156 νεκρούς. Εθνοτικές ταραχές που πραγματοποιήθηκαν σε μία περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και κρίσιμη γεωστρατηγικά, ανάμεσα σε Ρωσία, Αφγανιστάν, Μογγολία, Πακιστάν και Ινδία, στην οποία τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών είναι πολλά και δεδηλωμένα. Για τις εθνοτικές συγκρούσεις έχει δείξει ενδιαφέρον και η τουρκική κυβέρνηση καθώς οι Ουιγούροι θεωρούνται τουρκικά φύλα. Η κυβέρνηση Ερντογάν που δήθεν νοιάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάλεσε την κινεζική κυβέρνηση να ηρεμήσει την περιοχή.

Σύμφωνα πάντως με τις κινεζικές αρχές, στην πρωτεύουσα της Ζινζιάνγκ, Ουρούμκι, όπου σημειώθηκαν και τα επεισόδια, χτες η κατάσταση ήταν «υπό έλεγχο», με τον Πρόεδρο της χώρας, Χου Τζιντάο, να επιστρέφει εσπευσμένα στην Κίνα από την Ιταλία όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο των G8, προκειμένου να είναι παρών στη διαχείριση της κρίσης.

Οι αρχές του Ουρούμκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες, δήλωσαν ότι οι υπαίτιοι για την εθνοτική κρίση και οι υποκινητές της θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν, προσθέτοντας ότι ήδη κρατούνται αρκετοί άνθρωποι με την κατηγορία της δολοφονίας και στην πλειοψηφία τους είναι φοιτητές.

Η κινεζική κυβέρνηση κατηγορεί για τις ταραχές εξόριστους Ουιγούρους, ενώ χαρακτηρίζει τους αυτονομιστές της Ζινζιάνγκ «τρομοκράτες» με δεσμούς με την αλ Κάιντα, που λαμβάνουν βοήθεια από το εξωτερικό. Η κοινότητα των Ουιγούρων στο εξωτερικό αρνείται τις κατηγορίες, ενώ όσοι ζουν στη Ζινζιάνγκ, υποστηρίζουν ότι η κινεζική κυβέρνηση επιχειρεί «αλλοίωση του πολιτισμού τους, ενθαρρύνοντας την εσωτερική μετανάστευση και μετακίνηση κινεζικών πληθυσμών στην περιοχή».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Ανησυχία έχει προκαλέσει στην παλαιστινιακή κοινή γνώμη η είδηση ότι στην παραλία της Γάζας, αστυνομικοί της «Χαμάς» συνέλαβαν για λίγη ώρα Παλαιστίνια που δε φορούσε ισλαμική μαντήλα και περπατούσε μαζί με άντρα γνωστό της. Αν και η «Χαμάς» αρνείται ότι επιχειρεί να εφαρμόσει τον ισλαμικό νόμο, οι καταγγελίες είναι αλλεπάλληλες για «μέτρα, συλλήψεις και παραινέσεις συμμόρφωσης» με όρους ευπρέπειας που απορρέουν από τη σαρία.

ΣΑΝΑ'Α.-- Δύο νεκροί, τουλάχιστον εννιά τραυματίες και αρκετές συλλήψεις είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων του στρατού με διαδηλωτές σε αρκετές πόλεις της νότιας Υεμένης. Ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών που, με αφορμή τη 15η επέτειο λήξης του εμφυλίου μεταξύ Βορρά και Νότου, κατήγγειλαν διακρίσεις σε βάρος του Νότου (που βγήκε ηττημένος) και χαμηλό βιοτικό επίπεδο.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σημαντικές αλλαγές «στην απασχόληση, στο ζήτημα της κατοικίας, στον πολιτισμό αλλά και στη δομή της κυβέρνησης» προανήγγειλε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ χαρακτηρίζοντας ως «τις πλέον ελεύθερες εκλογές του κόσμου» τις προεδρικές της 12ης του Ιούνη που τον ανέδειξαν στην προεδρία, με αποτελέσματα που αμφισβητούνται από τους συνυποψηφίους του. Από την άλλη, ο σκηνοθέτης Μακχμαλαμπάφ, δηλώνοντας εκπρόσωπος του αντιπάλου του Αχμαντινετζάντ, Μουσαβί, καλούσε την ΕΕ να μην αναγνωρίσει ως νόμιμο το αποτέλεσμα των ιρανικών εκλογών.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Το Εθνικό Συμβούλιο του «Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης» του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα ενέκρινε αργά το βράδυ της Τρίτης την πρόταση του προέδρου του «Δημοκρατικού Κόμματος» Σαλί Μπερίσα για συνεργασία στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Αλβανία.

ΧΑΓΗ.-- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε χτες τον ισχυρισμό του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς πως θα πρέπει να ματαιωθεί η δίκη εναντίον του επειδή θεωρεί πως έχει δικαστική ασυλία λόγω της συμφωνίας που είχε κλείσει με τον Αμερικανό απεσταλμένο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Το δικαστήριο υποστήριξε πως ακόμα και αν υπήρξε τέτοια συμφωνία είναι αδιάφορο, μιας και ο Χόλμπρουκ δεν είχε εξουσιοδοτηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κάτι τέτοιο.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους σε έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, στο ινδικό κρατίδιο Ταμίλ Ναντού.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Λιγότερες εξουσίες στο στρατό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μετά το νομοσχέδιο που προβλέπει την παραπομπή των στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια και όχι σε στρατοδικεία εν καιρώ ειρήνης, απαγορεύοντας παράλληλα την δίωξη πολιτών από στρατοδικεία, ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, υπέγραψε χτες την έγκριση της τροποποίησης νόμου για τη μείωση των εξουσιών των στρατοδικείων, με αφορμή τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται στο πλαίσιο της «ενταξιακής πορείας της Τουρκίας», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του στρατού. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ελιγμό που αποσκοπεί να εξωραΐσει κάπως την εικόνα της «τούρκικης δημοκρατίας», δηλαδή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της δικτατορίας των μονοπωλίων, είτε με τον ισλαμισμό είτε με την στρατιωτική πίεση και την «κοσμικότητα» του καθεστώτος.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), που κατέχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας αντέδρασε έντονα στις εξελίξεις, ενώ και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, βλέποντας την προσπάθεια ελέγχου που επιχειρεί η κυβέρνηση στο στράτευμα, χαρακτήρισαν το νόμο αντισυνταγματικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ