Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» σε χωριά του νομού, όπου οι βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση από τις εξευτελιστικές τιμές και τα τεράστια έξοδα παραγωγής
Από τη συζήτηση με σταφιδοπαραγωγούς στο Περιστέρι Ηλείας |
Τα ατελείωτα χτυπήματα που δέχθηκαν, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, με την «ανοιχτή» (επί της ουσίας μηδενική) τιμή του προϊόντος, σε συνδυασμό με την υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής και την εκτόξευση της ακρίβειας που βιώνουν, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, με πολλούς αγρότες ήδη να διαμηνύουν ότι ενδεχομένως θα είναι η τελευταία χρονιά παραγωγής, αν διατηρηθούν οι ίδιοι όροι πώλησης του προϊόντος τους στους εμπόρους, μεσάζοντες και βιομήχανους.
Ο άλλοτε «μαύρος χρυσός», που έθρεφε ολόκληρες οικογένειες, σήμερα χτυπιέται ανελέητα απ' τα μέτρα της ΚΑΠ της ΕΕ που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ενώ οι υποσχέσεις που μοιράστηκαν αφειδώς στην ύπαιθρο, μετά την ένταση που παρουσίασε το πρόβλημα από πέρυσι, είναι χωρίς αντίκρισμα. Την ίδια ώρα, οι κυβερνώντες της ΝΔ, αλλά και επίδοξοι παλαιότεροι και νέοι «σωτήρες» (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), με παρουσία και βουλευτών τους στα χωριά, ένα πράγμα δεν μπορούν με τίποτα, όπως όλοι ομολογούν, να αλλάξουν, γιατί αυτούς υπηρετούν πιστά: «Τους νόμους της ελεύθερης αγοράς» που συμπιέζουν το εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτοπαραγωγών για να κερδίζουν μια χούφτα μεγαλεμπόρων, μεταποιητών - βιομηχάνων, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κλέβοντας τον ιδρώτα και τους κόπους μιας ζωής.
Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε ξανά σε χωριά της Ηλείας, συνεχίζοντας να αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα με την τιμή της κορινθιακής σταφίδας, τα επακόλουθα για τους βιοπαλαιστές αγρότες, που έχουν «αντανάκλαση» και σε άλλα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου.
Στο Σόπι και το Χειμαδιό του δήμου Πύργου ζουν περίπου 40 και 120 οικογένειες αντίστοιχα και όλες λίγο - πολύ ασχολούνται με τη σταφίδα. Οπως τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού - Σοπίου, η κατάσταση είναι απελπιστική. Από 1,60 ευρώ το κιλό η σταφίδα πρόπερσι, πέρυσι δόθηκε «για όποιον πρόλαβε στην πολύ αρχή ως 1,15 ευρώ, για να πέσει στο μηδέν και να φτάσει το πολύ ως 0,90 ευρώ τον Φλεβάρη και, μάλιστα, να παραμένει απλήρωτη για τους περισσότερους παραγωγούς που παρέδωσαν στους εμπόρους».
Από την άλλη, τα έξοδα εκτοξεύτηκαν αφού «το πετρέλαιο από 1,20 ευρώ έφτασε τα 2,20, τα λιπάσματα από 16 ευρώ τα 40 κιλά πήγαν στα 32, ο χαλκός, απαραίτητος για τη σταφίδα, έφτασε τα 220 ευρώ, αυξημένος κατά 40%, και τα φάρμακα, τύπου Ράουνταπ, από 25 ευρώ στα 65 - 70, δηλαδή 100% πάνω», είπε, με τον παραγωγό Λευτέρη Σταυρόπουλο, πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, να συμπληρώνει:
«Οι προμηθευτές είχαν κάνει μεγάλες αγορές από πέρυσι. Πουλάνε σε εμάς λιπάσματα και φυτοφάρμακα με νέες τιμές έχοντας αυτοί αγοράσει με περσινές. Φέτος, πάμε στο άγνωστο, με τους εμπόρους ήδη να μας διαμηνύουν ότι υπάρχουν αδιάθετα αποθέματα προϊόντος επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες, τώρα και του πολέμου που όμως δεν υπήρχε πέρσι. Οσο και αν έχουμε μειώσει το κόστος παραγωγής με λιγότερα ραντίσματα και λιπάσματα, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε».
Και οι δύο, νέοι ηλικιακά, αγρότες σημειώνουν πως με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να φτιάξει κανείς οικογένεια, να μείνει στα χωριά, παρότι είναι η δουλειά τους, βρήκαν τα κτήματα απ' τους δικούς τους, μαζί συνεχίζουν να τα δουλεύουν ακόμη.
Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση απελπιστική, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλφειούσας, Γιώργος Δημακόπουλος, δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εκμετάλλευσης των παραγωγών που δίνουν μάχη για να παραμείνουν στις καλλιέργειες, τονίζοντας:
«Τα 200 γραμμάρια σταφίδα στο σούπερ μάρκετ πωλούνταν πέρυσι 1 ευρώ, όταν εμείς δώσαμε με 0,75 ευρώ το κιλό! Σε σύσκεψη με την Ενωση Αιγίου, είχε αναφερθεί ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο με την τιμή. Αναφέρθηκε ο "κίνδυνος" εισαγωγών από Τουρκία και Πακιστάν. Επί της ουσίας, δηλαδή, συνέχιζαν να μας εκβιάζουν ότι μπορεί να βρεθεί και από αλλού προϊόν, ανεξαρτήτως ποιότητας, προκειμένου να κερδίζουν οι ίδιοι και όχι οι αγρότες».
Πρόκειται, όπως είπε, για την ουσία του προβλήματος για τους βιοπαλαιστές αγρότες, που με βάση τα σημερινά δεδομένα, για να τα φέρουν βόλτα δεν θα πρέπει να πουλάνε το προϊόν τους σε εμπόρους και Ενώσεις λιγότερο από 2 ευρώ το κιλό.
Από τον Φλεβάρη περιμένει να εξοφληθεί για τη σταφίδα που έδωσε με 0,95 ευρώ το κιλό (με προκαταβολή 0,50 ευρώ) ο Βασίλης Κατσαριώτης απ' την Ηράκλεια, αντιπρόσωπος στην ΟΑΣ Ηλείας, απ' τον ΑΣ Πελοπίου και περιχώρων. Υπολόγισε τα έξοδα ανά στρέμμα καλλιέργειας στα 300 ευρώ, σημειώνοντας ότι φέτος έγιναν πολύ λιγότερα ραντίσματα απ' την περσινή χρονιά.
«Απ' τα 7.000 ευρώ που εισέπραξα για πέρσι, τα 6.500 αφορούσαν τα έξοδα, χωρίς να υπολογίζουμε τη δική μας δουλειά και τυχόν ζημιές. Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν υπάρχει ελπίδα», ανέφερε, καλώντας σε συσπείρωση τους συναδέλφους του στους Αγροτικούς Συλλόγους και συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Στο καφενείο του Περιστερίου της Ηλιδας, όπου περίπου το 90% των κατοίκων ασχολείται με τη σταφίδα, σε καλλιέργειες που εκτιμώνται στα 3.000 στρέμματα, απασχολεί κατά κόρον τι θα γίνει με τη φετινή συγκομιδή. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και σε Οινόη, Γεράκι, Χάβαρη.
«Τρία κιλά σταφίδα σήμερα, είναι πιο φτηνά από ένα λίτρο πετρέλαιο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο παραγωγός Ανδρέας Ρηγόπουλος, αναδεικνύοντας ότι την ίδια ώρα στα σούπερ μάρκετ ένα κιλό προϊόντος κοστίζει 6 - 7 ευρώ. «Ποιος κερδίζει;», διερωτάται σκωπτικά, με τη συζήτηση να ανοίγει και τον Θανάση Σεϊντή, επίσης παραγωγό, να συμπληρώνει:
«Πώς θα επιβιώσει μια οικογένεια, όταν εμείς είμαστε 5, όλοι σχεδόν ασχολούμαστε με τη σταφίδα και μας ήρθε ΔΕΗ 500 ευρώ, ο ΕΦΚΑ μένει απλήρωτος, χωρίς να υπολογίζουμε άλλα έξοδα;».
Από την κουβέντα αναδείχθηκε ότι με την κατάσταση που επικρατεί η σταφίδα ουσιαστικά «θα μείνει για μνημόσυνα», όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε, ενώ απασχόλησε η κατάσταση με τις τραγικές συντάξεις που λαμβάνουν οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν πλέον και να μην τις λάβουν ποτέ, αφού από τα πρώτα έξοδα που «κόβουν» είναι οι πληρωμές του ΕΦΚΑ.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια με ευθύνη της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν επιλύεται το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων, που διεκδικεί περίπου 20.000 στρέμματα καλλιεργειών (ανάμεσά τους καλλιέργειες σταφίδας σε Χειμαδιό, Κουτσοχέρα και Περιστέρι), θέμα που έχει αναδείξει το ΚΚΕ με Ερωτήσεις στη Βουλή. «Πήγαμε στο Κτηματολόγιο να δηλώσουμε τα κτήματά μας και μας ανέφεραν ότι υπάρχουν ισχυρότεροι τίτλοι ιδιοκτησίας απ' τους δικούς μας, οι οποίοι αναφέρονται σε 200 χρόνια πριν, δηλαδή από την περίοδο της τουρκοκρατίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά αγρότες, σημειώνοντας τον κίνδυνο να μείνουν άκληροι ή να χάσουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους.
Αν και πρόκειται για τη γη που κληρονόμησαν πάππου προς πάππου, μετατρέποντάς την σε, πολλές περιπτώσεις, σε καλλιεργήσιμη με τον κόπο τους, σήμερα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός, απαιτώντας άμεση πολιτική λύση, χωρίς λόγια αλλά με συγκεκριμένες πράξεις, προαναγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις.
Τον δικό τους «Γολγοθά» βιώνουν και άλλα λαϊκά στρώματα στα χωριά, όπως μικροί επαγγελματίες, ιδιοκτήτες καφενείων, μπακάλικων κ.ά., που εξαρτώνται κατά πολύ απ' το αγροτικό εισόδημα.
Με τα έξοδα στα ύψη, η επιβίωσή τους αποτελεί πλέον «στοίχημα». «Μας ήρθε ρεύμα 1.200 ευρώ, παίρναμε το κάρβουνο 13 και τώρα έφτασε στα 20 ευρώ το τσουβάλι και περιμένουμε να ζήσουμε με τυχόν επισκέπτες απ' τον Πύργο και τις γύρω περιοχές, γιατί οι ντόπιοι δεν βγαίνουν. Αντίστοιχα όμως και στον Πύργο οι επιπτώσεις απ' την απώλεια των αγροτών είναι μεγάλες για σειρά μικροεπαγγελματιών», εξηγεί ιδιοκτήτρια καταστήματος εστίασης στο Σόπι, δείχνοντας ταυτόχρονα με τα λεγόμενά της την ανάγκη κοινής συμπόρευσης και δράσης των λαϊκών στρωμάτων.
Λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την άρδευση των χωραφιών τους απαίτησαν βιοπαλαιστές αγρότες της Ηλείας με δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στον ΓΟΕΒ Πηνειού - Αλφειου, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) και του Αγροτικού Συλλόγου Πελοπίου και Περιχώρων.
Από τα περίπου 27.000 αρδεύσιμα στρέμματα διαφόρων καλλιεργειών (καλαμπόκι, τριφύλλι κ.ά.), που βρίσκονται στην ευθύνη του ΤΟΕΒ Πελοπίου, καλλιεργούνται με προβλήματα μόλις 8.000, λόγω των συνολικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες με το υπέρογκο κόστος παραγωγής (την υψηλή τιμή του νερού, του πετρελαίου κ.λπ.), παρά και το γεγονός ότι πρόκειται για πολύ εύφορη περιοχή, που τα προηγούμενα χρόνια προμήθευε με κηπευτικά σχεδόν όλη την Ελλάδα.
«Οι συνέπειες είναι καταστροφικές για τους βιοπαλαιστές αγρότες, που είτε αυξάνουν τα έξοδά τους για να ποτίσουν, είτε δεν ποτίζουν, με αποτέλεσμα σε αυτές τις δύσκολες εποχές με την ακρίβεια, να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλες οι ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών αρχών και διοικήσεων ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ για την κατάσταση όπου έχουν περιέλθει διαχρονικά και τα δίκτυα άρδευσης».
Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στις Καρούτες και μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ στον Πύργο, όπου πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική παρέμβαση στον πρόεδρο του ΓΟΕΒ και απαιτήθηκε άμεσα να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα και να δοθούν αποζημιώσεις σε όλους όσοι έχουν πληγεί.
Μέσα σε όλα αυτά, σοβαρή είναι η προσπάθεια της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, που παλεύει από την πρώτη στιγμή αναδεικνύοντας τα προβλήματα και τις αιτίες τους, οργανώνοντας τον αγώνα σε όλη την περιοχή. Πρώτη η ΟΑΣΗ πρόβαλε το αίτημα κατώτατης εγγυημένης τιμής για τη σταφίδα στα 2 ευρώ (που σήμερα παλεύουν πολλοί αγρότες), μείωσης του κόστους παραγωγής με συγκεκριμένα μέτρα με ευθύνη του κράτους, αλλά και πάλης για όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγούς, με τον πρόεδρό της, Θανάση Βομπίρη, να σημειώνει:
«Η πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζουν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, είναι που δίνει "αέρα στα πανιά" μεγαλεμπόρων, μεταποιητών και βιομηχάνων που μας χτυπούν καθημερινά. Η ελεύθερη αγορά βρίσκεται μόνιμα στο "στόμα" όλων των εκπροσώπων των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. όταν εκφράζουμε τα αιτήματά μας. Λένε ότι είναι ανέφικτο να την αντιμετωπίσουμε, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μας μπερδέψουν με άλλα για το ποιος φταίει για την κατάσταση που βιώνουμε».
Ο Θ. Βομπίρης καλεί σε συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων, σε ενδυνάμωση των υπαρχόντων και της ΟΑΣΗ, αλλά και σε συνέχεια του αγώνα, εξηγώντας: «Ο,τι κερδίσαμε ήρθε από τη δική μας πάλη. Είμαστε πάντα μπροστά για τα "ανέφικτα", σύμφωνα με τη δική τους λογική, όχι όμως και δική μας. Παλεύοντας μαχητικά και πρωτοπόρα, μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τα λαϊκά στρώματα, έχουμε να περιμένουμε και οι βιοπαλαιστές αγρότες. Από κανέναν "σωτήρα", σημερινό ή παλαιότερο».