Εντείνονται οι προετοιμασίες του νέου συλλαλητηρίου στις 31 Γενάρη
Φοιτητές και μαθητές στο σταθμό του ηλεκτρικού στην Καλλιθέα καλούν σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για την Παιδεία |
Οι μαθητές προχωρούν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, ενώ την Τετάρτη θα συμμετάσχουν μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Στο πλευρό τους και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, που καλεί τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι μαθητές.
Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά διοργανώνει συναυλία σήμερα, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή. Αύριο, Κυριακή το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας θα συνεδριάσει στις 5 το απόγευμα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων, προκειμένου να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους. Αύριο, στις 6 μ.μ. συνεδριάζουν και τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Κορυδαλλού και Νίκαιας.
Σπουδαστές του ΤΕΙ Πειραιά μπλοκάρουν συμβολικά πλευρές των ήδη ιδιωτικοποιημένων ιδρυμάτων |
«Θα κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας για να φτάσει πλατιά, σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλο το λαό, ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «με οποιοδήποτε τρόπο καλούμε το λαό σε δράση», «να κάνουν οι εργαζόμενοι δική τους την υπόθεση της Παιδείας», «να αντισταθεί ο λαός πιο δυναμικά, στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νέο νόμο - πλαίσιο». Με αυτά τα λόγια, φοιτητές από το σύλλογο της Παντείου και μαθητές από τη Σιβιτανίδειο μετέτρεψαν την αποβάθρα του ηλεκτρικού στην Καλλιθέα σε κέντρο ενημέρωσης και καλέσματος στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Από την ντουντούκα ενημέρωναν τους επιβάτες του τρένου για τα αιτήματά τους, καλούσαν όλο το λαό να κατέβει μαζικά στους δρόμους την Τετάρτη. Φοιτητές και μαθητές έμπαιναν στα βαγόνια κατά τη διάρκεια της στάσης, μοίραζαν τις ανακοινώσεις τους, απεύθυναν το κάλεσμά τους στους επιβάτες. «Για να κλείσει ο μήνας αγωνιστικά, να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16, να μην κατατεθεί ποτέ ο νέος νόμος -πλαίσιο»...
Νωρίτερα, σπουδαστές συλλόγων του ΤΕΙ Πειραιά, με συνθήματα ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα ιδιωτικοποίησης της Παιδείας που προωθούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ και αιτήματα για σπουδές και πτυχία με αξία, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη παραρτήματος του ΤΕΙ στα Πετράλωνα. Οι σπουδαστές μπλοκάρανε συμβολικά πλευρές της ήδη παρούσας ιδιωτικοποίησης, όπως ο Ειδικός Λογαριασμός Ερευνας (που μεταστεγάζεται στο συγκεκριμένο κτίριο όποτε γίνεται κατάληψη) καθώς και πανάκριβα μεταπτυχιακά - συμπράξεις του ΤΕΙ με ξένα ιδρύματα. Οι σπουδαστές απαιτούν το συγκεκριμένο κτίριο να διαμορφωθεί σε εστία του ΤΕΙ Πειραιά, καθώς δεν υπάρχει σπουδαστική εστία και οι ανάγκες των σπουδαστών για στέγη είναι αυξημένες.
Τον αγώνα κλιμακώνουν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη επόμενος αγωνιστικός σταθμός είναι το συλλαλητήριο της ερχόμενης Τετάρτης 31 Γενάρη. Εχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής γενικές συνελεύσεις σε 10 σχολές του Αριστοτέλειου, οι οποίες και ανανέωσαν τις καταλήψεις τους για μία ακόμη βδομάδα. Επίσης, στις Σέρρες η γενική συνέλευση της ΣΤΕΦ αποφάσισε κατάληψη την ερχόμενη βδομάδα, ενώ σε κοινή γενική συνέλευση των σπουδαστικών συλλόγων ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Κοζάνης αποφασίστηκε πενθήμερη κατάληψη του ΤΕΙ.
Δύο περιστατικά τρομοκρατίας των φοιτητών και της Πανσπουδαστικής ΚΣ σημειώθηκαν αυτές τις μέρες σε Κοζάνη και Φλώρινα. Στη Φλώρινα την περασμένη Τρίτη «άγνωστοι» μπήκαν νύχτα μέσα στο ΤΕΙ και κατέβασαν όλες τις αφίσες των παρατάξεων πλην της παράταξης του ΛΑΟΣ, τη λεγόμενη ΦΟΣ (Φοιτητικός Ορθόδοξος Συναγερμός) κι έκαψαν τα τραπεζάκια και τα ταμπλό της ΠΚΣ στα σκουπίδια έξω από τα ΤΕΙ. Προχτές το βράδυ γύρω στις 10.30 μία ομάδα από 100 ΔΑΠίτες με επικεφαλής μέλη του ΔΣ των σπουδαστικών συλλόγων ΣΤΕΦ και ΣΔΟ έσπασαν την κατάληψη με τραμπούκικη επίθεση στους 40 σπουδαστές που είχαν μείνει τη νύχτα για την περιφρούρηση της κατάληψης. Οι τραμπούκοι έσπασαν τα λουκέτα του ΤΕΙ και με την απειλή: «... ή φεύγετε ή σας σπάμε τα κεφάλια» δημιούργησαν ένα «μπάχαλο» που κράτησε μέχρι το πρωί. Η κοινή γενική συνέλευση των ΣΔΟ και ΣΤΕΦ είχε αποφασίσει με συντριπτική πλειοψηφία να βάλει λουκέτο στις σχολές με πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης το πλαίσιο του Πανελλαδικού Συντονιστικού. Οι ΔΑΠίτες με τη λήξη της γενικής συνέλευσης δημιούργησαν «μπάχαλο», γιατί δεν αποδέχονταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η ΠΚΣ του ΤΕΙ Κοζάνης σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει το γεγονός, υπογραμμίζοντας ότι οι σπουδαστές δεν υποκύπτουν, συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους. Η ΠΚΣ καλεί τους σπουδαστές να συμμετέχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης 30 Γενάρη, τονίζοντας ότι το δικαίωμά τους στη μόρφωση και τη δουλιά δεν μπορεί να τους το στερήσει κανείς.
αλλά το βιβλίο δε θα αποσυρθεί!
Το βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, για το οποίο έχουν καταγραφεί πλείστες σοβαρές καταγγελίες ότι είναι βαθιά αντεπιστημονικό και ανιστόρητο, δε θα αποσυρθεί.
Αυτό δήλωσε χτες στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου, απαντώντας σε μια εύκολη ερώτηση - σχεδόν «πάσα» στην κυβέρνηση - που κατέθεσε ο βουλευτής Στ. Παπαθεμελής. Ο Στ. Παπαθεμελής ανέδειξε το θέμα στις εθνο-χριστιανικές του διαστάσεις οι οποίες επιτρέπουν διαφορετικές προσεγγίσεις, στηρίζοντας τη θεοκρατική - αντιεπιστημονική αντίληψη για την ιστορία και σίγουρα συσκοτίζουν το κύριο: Οτι εδώ πρόκειται για ξαναγράψιμο της ιστορίας με βάση το τετράτομο εγχειρίδιο του Κέντρου για τη Δημοκρατία και Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE).
Η Μ. Γιαννάκου έκανε λόγο για διάφορες παρατηρήσεις που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο βιβλίο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει ελαττώματα το βιβλίο» και είπε ότι, πριν αξιολογηθεί συνολικά την ερχόμενη χρονιά, υπάρχει η δυνατότητα να σταλθεί συμπληρωματικό φυλλάδιο και ένθετο και να κληθεί η συγγραφέας να τροποποιήσει ορισμένα σημεία.
Από τη συζήτηση, όμως, δεν μπόρεσαν να αποκρυφτούν ορισμένα σημαντικά στοιχεία: Η ίδια η υπουργός αναφέρθηκε στο Κέντρο για τη Δημοκρατία και Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE) και την τετράτομη έκδοσή του για την ιστορία των Βαλκανίων, που αποτελεί προσπάθεια ωμής παρέμβασης των ιμπεριαλιστών στα σχολεία. Οπως είπε, οι τέσσερις τόμοι που στάλθηκαν στο υπουργείο προκειμένου να διανεμηθούν στους εκπαιδευτικούς, «έχουν χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη, από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και από το Ιδρυμα Λεβέντη». Η ίδια βεβαίωσε ότι οι τέσσερις τόμοι δεν έχουν σταλεί ακόμα στους δασκάλους, περιόρισε την αμφισβήτηση σε τεχνικά ζητήματα (δεν αναφέρονται οι πηγές), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μόλις λυθεί και το τεχνικό πρόβλημα να δοθεί έγκριση για το μοίρασμα.
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τη Δευτέρα 29/1, στις 12 το μεσημέρι. Η συνάντηση, που γίνεται μετά από αίτημα των πρυτάνεων, θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.
Εκδήλωση για την Παιδεία διοργανώνει το επόμενο Σάββατο 3 Φλεβάρη η Γραμματεία Νέων εργαζομένων και ανέργων του ΠΑΜΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (στην αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα») στις 6 το απόγευμα.
«Παιδεία - Τι μαθαίνουν σήμερα τα παιδιά μας - Τι μόρφωση θέλουμε», είναι το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιεί o Σύλλογος Γυναικών Αρχανών Ηρακλείου αύριο Κυριακή στην καφετερία «Μαλλιαράκη», στις 4.30 το απόγευμα. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Ηρακλείου και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας, και ο Σταύρος Γενετζάκης, καθηγητής, νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου.
ΗΑχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας του Κόμματος για την Παιδεία, η διοργανώνει αύριο σύσκεψη κομματικών μελών και οπαδών του Κόμματος, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του ΚΚΕ.
Η ΓΣΕΕ θα ιδρύσει ιδιωτικό πανεπιστήμιο αφού της το επιτρέπει ο νόμος! Απλή, ξεκάθαρη όσο και ξεδιάντροπη η απάντηση που έδωσε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος σε φοιτητές που διατηρούσαν την αυταπάτη ότι υπάρχει η πιθανότητα οι εργατοπατέρες να στηρίξουν έναν αγώνα που αντικειμενικά έχει στόχο και τους ίδιους. Το πιο ωραίο του Παναγόπουλου ήταν όταν είπε πως δεν κηρύσσει απεργία η ΓΣΕΕ γιατί όταν κάποτε είχε κηρύξει δεν έκαναν απεργία οι καθηγητές.