ΡΟΔΟΣ |
Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τετάρτη 7/10 στις 10 π.μ., έξω από τα Δικαστήρια Λάρισας, στην κεντρική πλατεία, όπου θα γίνει συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ταυτόχρονα, δήλωσαν πως επιδίωξή τους είναι να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία, προκείμενου να συζητήσουν το πώς θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες.
ΒΟΛΟΣ: Μαζική πορεία έγινε και στον Βόλο. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας κι από κει κατευθύνθηκαν στο δημαρχείο Βόλου, εκπρόσωποι των μαθητών συναντήθηκαν με τον δήμαρχο, όπου και του εξέθεσαν τα προβλήματα που υπάρχουν, με τα περισσότερα να είναι κτιριακά. Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμη σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ |
ΝΑΥΠΛΙΟ: Πορεία έκαναν χτες οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Ναυπλίου. Οι μαθητές, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και έχοντας στο πλευρό τους τους καθηγητές τους, διαδήλωσαν με συνθήματα, πανό που στην ουσία συμπύκνωναν τα αιτήματά τους, με χαρακτηριστικό «Η μάσκα δεν είναι η μονή προστασία - Δώστε λεφτά για την Παιδεία». Η πορεία των μαθητών με αφετηρία τον προαύλιο χώρο των Λυκείων του Ναυπλίου κατευθύνθηκε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και στη συνέχεια στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας στην παραλιακή οδό Ναυπλίου - Νέας Κίου.
ΧΑΛΚΙΔΑ: Οι μαθητές της Χαλκίδας πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης. Εκεί, έγινε ομιλία από μαθήτρια - μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι γονέων, εκπαιδευτικών και του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών. Με ευφάνταστα συνθήματα όπως «Κούλη - Κεραμέως ακούστε το καλά, οι μαθητές στον δρόμο ακόμα μια φορά» και «Φέρτε λεφτά για την Παιδεία, θέλουμε καθηγητές σε όλα τα σχολεία» προέβαλαν τις διεκδικήσεις τους. Η μαζική πορεία κατέληξε στο 1ο ΓΕΛ όπου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής και οι μαθητές συζήτησαν πώς θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Eurokinissi |
ΝΑΥΠΛΙΟ |
ΑΜΦΙΣΣΑ: Πορεία στους δρόμους της πόλης και συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας όπου και παρέδωσαν τα δίκαια αιτήματά τους, πραγματοποίησαν οι μαθητές των σχολείων του νομού. Οι μαθητές, έχοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της ΕΛΜΕ Φωκίδας και των Συλλόγων Γονέων των σχολείων τους, απαιτούν και διεκδικούν από το κράτος τα αυτονόητα μέτρα προστασίας από την πανδημία, το σπάσιμο των πολυπληθών τμημάτων, την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και κάλυψη των κενών, προσωπικό καθαριότητας, τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και την κατασκευή νέων. Κινητοποίηση έγινε και στο Αγρίνιο.
ΛΑΡΙΣΑ |
ΡΟΔΟΣ: Με μαζικότητα οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών. Η πορεία κατέληξε στο δημαρχείο της πόλης, όπου κατέθεσαν τα αιτήματά τους και κάλεσαν τους μαθητές να συνεχίσουν τον αγώνα μέσα στα σχολεία, στις Γενικές τους Συνελεύσεις.
ΑΡΤΑ: Μόλις μία βδομάδα μετά τη μεγαλύτερη μαθητική κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων, ξανά οι μαθητές με δυναμική παρέμβαση ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν να παλεύουν για το σχολείο που τους αξίζει, όσο κι αν τους εκβιάσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να σταματήσουν. Η κινητοποίησή τους, που αγκαλιάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων της πόλης, κατέληξε στο γεφύρι της Αρτας, όπου συμβολικά προχώρησαν σε κλείσιμο του δρόμου και κρέμασαν τα πανό τους στο ιστορικό γεφύρι.
ΧΑΛΚΙΔΑ |
Μέσω αυτής η κυβέρνηση προχωρά σε μια άνευ προηγουμένου ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, καθώς ορίζει ότι «οι μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση», θα λαμβάνουν απουσίες και μάλιστα αυτές οι απουσίες θα λαμβάνονται υπόψη «για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης»!
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ορίζει ξεδιάντροπα ότι για τους μαθητές που κινητοποιούνται θα υπάρχουν επιπτώσεις στον χαρακτηρισμό της διαγωγής τους. Θυμίζουμε δε ότι με το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που έβαλε η κυβέρνηση σε διαβούλευση μέσα στην καραντίνα και το ψήφισε τον Ιούνη, όρισε ότι η διαγωγή θα αναγράφεται στα απολυτήρια των μαθητών, κάτι για το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά ακόμα και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση νομοθετεί ξεδιάντροπα τον στιγματισμό των μαθητών που κινητοποιούνται, γυρίζοντάς μας σε μαύρες εποχές και πετώντας ουσιαστικά εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας μαθητές που αγωνίζονται!
Κατά τα άλλα, η απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, και της αρμόδιας υφυπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη, για την τηλεκπαίδευση, προβλέπει ότι σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, τα σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές. Ομως, η κυβέρνηση που αποφάσισε αυτό, την ίδια στιγμή, δεν προέβλεψε τίποτα απολύτως για τα σχολεία που εδώ και μια βδομάδα ή παραπάνω είναι κλειστά λόγω καραντίνας!
Αποτελεί, βέβαια, υποκρισία για άλλη μια φορά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας «αποφασίζει και διατάσσει» τη συμμετοχή των μαθητών, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα μέσα για την υλοποίηση του μέτρου, όπως δωρεάν tablet ή laptop με τα κατάλληλα εξαρτήματα (κάμερες, μικρόφωνα, ακουστικά κ.λπ.) και φυσικά πρόσβαση στο διαδίκτυο σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό. Παράλληλα, εδώ και τρεις βδομάδες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε όποια τμήματα υπήρχε κρούσμα και έκλεισαν δεν διενεργείται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση...
Επίσης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας πει η κυβέρνηση: Τα μαθήματα που γίνονται Σαββατοκύριακα και αργίες στα σχολεία, με ποιες καθαρίστριες θα γίνονται; Με τις εργαζόμενες που δουλεύουν 3ωρα από Δευτέρα έως Παρασκευή και γίνονται μπαλάκι από σχολείο σε σχολείο μέχρι εξόντωσης; Ποιος θα καθαρίζει τις τουαλέτες που αποτελούν εστία μόλυνσης και ποιος θα κάνει απολύμανση στις αίθουσες της Γ' Λυκείου που τα παιδιά από τη μία ώρα στην άλλη είναι σε διαφορετική αίθουσα διδασκαλίας;
Για ανήκουστες και αντιδημοκρατικές ενέργειες κάνει λόγο το ΔΣ της ΟΛΜΕ, αναφερόμενο στη χτεσινή απόφαση του υπουργείου, και αποφάσισε στάσεις εργασίας κατά της εφαρμογής της. Ειδικότερα, προκηρύσσει για τους εκπαιδευτικούς σχολείων υπό κατάληψη 3ωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) για σήμερα Παρασκευή και τη Δευτέρα, και καλεί τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν άμεσα συμπληρωματικές στάσεις για τις ίδιες μέρες. Παράλληλα αποφάσισε να ζητήσει από την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει άμεσα απεργία - αποχή από την ΥΑ 131451/ΓΔ4 και κάθε διαδικασία τηλεκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία.
«Βούλιαξε το κέντρο της Αθήνας και δεκάδες άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Οι μαζικές και μαχητικές πορείες μας ήταν η απάντηση στην υπουργό και την κυβέρνηση λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις τους», τονίζει και σημειώνει: «Εχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με την αστυνομία, εισαγγελείς, διευθυντές Δευτεροβάθμιας και σχολείων, δεχόμαστε εκβιασμό από την υπουργό για απουσίες, κόψιμο εκδρομών, χαρακτηρισμό στη διαγωγή μας. Απλά γιατί διεκδικούμε όσα έπρεπε να έχει κάνει το υπουργείο ήδη... όχι να λέμε εμείς να κάνει! Σήμερα, θέλησαν μέχρι και να "θάψουν" τη μαθητική πορεία μας, προβάλλοντας μεμονωμένες ενέργειες που προσπαθούσαν να τη διαλύσουν, που καμία σχέση δεν έχουν με εμάς και τους αγώνες μας. Τίποτα από αυτά δεν πιάνει!
Το σχέδιό τους το μπλοκάραμε φωνάζοντας δυνατά και μαχητικά τα συνθήματά μας.
Σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μας φιμώσουν, που απειλούν λέμε: Οι μαθητές δεν μασάμε. Αυτά δεν πιάνουν σε εμάς!
Εχουμε δίκιο! Οσο η κυβέρνηση δεν απαντάει, θα μας βρίσκουν συνέχεια απέναντί τους!», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή και αναφέρεται στα επόμενα βήματα:
«Συνεχίζουμε με μεγαλύτερο πείσμα τον αγώνα μας:
Στον δρόμο του αγώνα πάλι θα μας βρουν, όσο στα αιτήματά μας δεν απαντούν», καταλήγει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.
Μία παραπλανητική φωτογραφία δημοσίευσε χτες το ΑΠΕ στα social media που συνόδευε το θέμα της μαθητικής κινητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας. Η φωτογραφία έδειχνε επεισόδια από παλιότερη διαδήλωση, φοιτητών και όχι μαθητών, και μάλιστα με χειμωνιάτικη περιβολή. Εδινε έτσι την εντύπωση ότι το κέντρο ήταν εμπόλεμη ζώνη, την ώρα που χιλιάδες μαθητές έσπαγαν την τρομοκρατία της κυβέρνησης, χωρίς να σημειώνεται το παραμικρό που να έχει σχέση με την κινητοποίηση. Κι όλα αυτά, χωρίς καν να αναφέρει πως πρόκειται για φωτογραφία αρχείου. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, ενώ στο θέμα παρενέβη και η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. Λίγο αργότερα η φωτογραφία «κατέβηκε».