ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Οι κομμουνιστές πρέπει να έχουν μέτωπο σε κάθε ιμπεριαλιστική ένωση

Σεμινάριο της ΚΝΕ με τις Κομμουνιστικές Νεολαίες και Αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ

Αποψη από το χτεσινό σεμινάριο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Αποψη από το χτεσινό σεμινάριο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι αντιπροσωπείες των 19 Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων από όλο τον κόσμο που φιλοξενούνται στο 41ο Φεστιβάλ, συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο σεμινάριο της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, με θέμα: «Ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η στάση των κομμουνιστών».

Αρχικά έγινε ενημέρωση για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την πολύμορφη δράση του ΚΚΕ, από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και απαντήθηκαν ερωτήσεις. Στη συνέχεια ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, ανέπτυξε το θέμα του σεμιναρίου και ακολούθησε συζήτηση. Αναφερόμενος στο χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι το συνδικάτο του πολέμου. Ολοι οι πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από τότε που ιδρύθηκαν αυτές οι ενώσεις, φέρουν τη σφραγίδα τους. Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Συρία, Ουκρανία και ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός. Η μόνη "ελευθερία", που μπορούν να εγγυηθούν αυτές οι ενώσεις, είναι η ελευθερία του κεφαλαιοκράτη να συνεχίζει να πίνει το αίμα του εργάτη, η μόνη κυριαρχία που διαφυλάσσουν είναι η κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων στην προώθηση των συμφερόντων τους. Ο ελληνικός λαός γνώρισε μεγάλες τραγωδίες από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, δικτατορίες, αντιλαϊκά καθεστώτα, υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, πολεμικές εμπλοκές κ.ά. Τεράστια και αρνητικότατη είναι και η εμπειρία από την ΕΕ, που κατέστρεψε και καταστρέφει παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αλλά το κυριότερο είναι ο "οδοστρωτήρας" για κάθε εργατικό, λαϊκό δικαίωμα και κατάκτηση».

Στο σεμινάριο θίχτηκαν το ζήτημα των γνωρισμάτων που έχει ο καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, τα ζητήματα της ανισόμετρης ανάπτυξης και της αλλαγής του συσχετισμού μεταξύ των κρατών στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, όπου έχει διαμορφωθεί ένα καθεστώς ανισότιμης αλληλεξάρτησης μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών. Αναδείχτηκαν οι αιτίες συγκρότησης παλιών και νέων ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όπως και της ανάγκης οι κομμουνιστές να έχουν σαφές «μέτωπο» ενάντια σε κάθε τέτοια ένωση και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Συζητήθηκαν τα καθήκοντα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και η ανάγκη σύνδεσης αυτής της πάλης με τον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών

Πολύβουη αποδεικνύεται και φέτος η Διεθνούπολη του Φεστιβάλ, όπου το «παρών» έδωσαν 20 Κομμουνιστικές Νεολαίες και Αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο. «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών» είναι το φετινό σύνθημα της Διεθνούπολης, όπου οι επισκέπτες στέκονταν, συζητούσαν, αναζητούσαν να μάθουν και να ανταλλάξουν απόψεις με τους συντρόφους των αποστολών των Κομμουνιστικών Νεολαιών και Ενώσεων που βρέθηκαν και αυτή τη χρονιά στο Πάρκο «Τρίτση».

Ξεχωριστή πινελιά ανάμεσα στα περίπτερα των Ενώσεων από Πορτογαλία, Ιταλία, Συρία, Τουρκία, Κολομβία, Σρι Λάνκα, Γεωργία, Ισπανία, Ρωσία, Αλγερία, Πακιστάν, Γαλλία, Βέλγιο, Σερβία, Παλαιστίνη και Κύπρο, ήταν το ταμπλό όπου εκφράζονταν οι ευχαριστίες για το κοινό Ψήφισμα Αλληλεγγύης στον αγώνα της ΚΝΕ που υπέγραψαν 30 Οργανώσεις Νεολαίας απ' όλο τον κόσμο, αλλά και τη στήριξη προς το ΚΚΕ από 65 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα για τις πρόσφατες εκλογές.

Επίσης, σε άλλο ταμπλό γινόταν γνωστή η «κοινή» εκδήλωση που διοργάνωσαν στις χώρες τους οι Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης για την 70ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στις 9 Μάη. «Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε» τονιζόταν με φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε Αυστρία, Μάβια, Πράγα, Βαρκελώνη, Παρίσι, Αθήνα, Βελιγράδι, Καλίνινγκραντ, Κωνσταντινούπολη και Λευκωσία.

Στο χώρο της Διεθνούπολης παρευρέθηκε την Πέμπτη και ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνας, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ, που δήλωσε στο «Ριζοσπάστη»:

«Είναι μια πολύ μεγάλη ευχαρίστηση να επισκέπτομαι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, είμαι στην Ελλάδα τρία χρόνια και το επισκέπτομαι κάθε χρόνο, να χαρώ αυτό το αδελφικό περιβάλλον. Η ΚΝΕ, άλλωστε, ήταν ένα βασικός πρωταγωνιστής της αλληλεγγύης προς την Κούβα, οπότε αυτός είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την αλληλεγγύη που μας έχει επιδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Και παράλληλα, να τονίσω ότι βρισκόμαστε στο χώρο της Διεθνούπολης, στο χώρο που κάθε χρόνο έρχονται Νεολαίες απ' όλο τον Κόσμο και γι' αυτό το λόγο θα περάσω προσωπικά από κάθε περίπτερο, προκειμένου να χαιρετήσω τον καθένα σύντροφο. Απέναντι, για παράδειγμα, βλέπω τη μορφή του ΤΣΕ και άλλα σύμβολα της Κούβας. Είναι λοιπόν κι αυτή άλλη μια ακόμη έκφραση αλληλεγγύης και γι' αυτό θέλω να δείξω με αυτόν τον τρόπο την ευχαρίστησή μου και τις ευχαριστίες μου».

Πούλμαν για το Φεστιβάλ

Πούλμαν δρομολογούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από συνοικίες της Αττικής. Τα δρομολόγια είναι από:

Ζωγράφου, στις 6.00 μ.μ., πλ. Γαρδένιας. Ηλιούπολη, στις 6.00 μ.μ., Μουσείο Εθν. Αντίστασης. Καισαριανή, στις 6.00 μ.μ., πλ. Καισαριανής. Βύρωνα, στις 5.30 μ.μ., πλ. Εθνικής Αντίστασης («Ταπητουργείο»). Υμηττό, στις 6.00 μ.μ., πλ. Δημαρχείου. Κυψέλη, στις 6.30 μ.μ., πλ. Κυψέλης. Χαλάνδρι, στις 6.30 μ.μ., πάρκινγκ στην πλατεία Χαλανδρίου. Γαλάτσι, στις 6.30 μ.μ., Γαλατσίου και Βεΐκου με στάση Γαλατσίου και Πατησίων (Πατήσια). Αμπελόκηπους, στις 6.15 μ.μ., πλατεία Αγ. Δημητρίου, με στάσεις: Ελληνορώσων (Κατεχάκη και Πραντούνα), Τουρκοβούνια (Περρίκου και Μητροπέτροβα) και Γκύζη (Γκύζη και Αλεξάνδρας). Νέο Κόσμο, στις 6.00 μ.μ., Φραντζή 68 με στάση στο πάρκινγκ του Μετρό «Συγγρού - ΦΙΞ». Πλατεία Κολιάτσου, στις 6.15 μ.μ., με στάση στα Ανω Πατήσια (Αγ. Βαρβάρα). Πανόρμου, στις 6.30 μ.μ., στη στάση του Μετρό. Δάφνη, στις 6.00 μ.μ., Γυμναστική Ακαδημία. Καλλιθέα, στις 6.00 μ.μ., πλ. Δαβάκη. Ν. Σμύρνη, στις 5.30 μ.μ., οδό Αγ. Φωτεινής (έναντι «Polis Park»). Μπραχάμι, στις 6.00 μ.μ., νέο τέρμα Αγ. Δημητρίου. Μοσχάτο, στις 5.45 μ.μ., πλ. Μεταμόρφωσης. Ταύρο, στις 6.00 μ.μ., Δημαρχείο. Γλυφάδα, στις 5.30 μ.μ., Αγ. Τρύφωνα. Ελληνικό, στις 5.45 μ.μ., πλ. Σουρμένων. Αργυρούπολη, στις 6.00 μ.μ., Δημαρχείο. Πειραιά, στις 6.00 μ.μ., από το Δημοτικό Θέατρο. Πέραμα, στις 6.00 μ.μ., γραφεία της ΚΟ (Λ. Ειρήνης 73). Νίκαια, στις 6.15 μ.μ., πλ. Κουμπάκη, με ενδιάμεσες στάσεις στην πλ. Χαλκηδόνας, στο Περιβολάκι και το Κρατικό Νίκαιας. Κορυδαλλό, στις 6.00 μ.μ., Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού, «Πλειάδες» (Λ. Λαμπράκη). Κερατσίνι, στις 6.00 μ.μ., πλ. Χαραυγής (Γαριδάδικα), με ενδιάμεση στάση στη Δραπετσώνα («τρίγωνο Εφραιμίδη»). Κερατσίνι, στις 6.00 μ.μ., πλ. Λαού. Λαύριο, στις 6.00 μ.μ., άγαλμα Μεταλλωρύχων. Νέα Μάκρη, στις 6.00 μ.μ., πλατεία Ν. Μάκρης. Μέγαρα, στις 5.30 μ.μ., πλατεία Ηρώων. Ελευσίνα, στις 5.45 μ.μ., Δημοτικό Πάρκινγκ.

41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ