ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΑΡΤΑ - ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με την πείρα των αγώνων τους ενισχύουν την οργάνωσή τους

Στόχος η ανασύσταση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, στα μέσα Δεκέμβρη

Από αγροτική κινητοποίηση τον περασμένο Φλεβάρη στην Περιφερειακή Ενότητα Αρτας
Από αγροτική κινητοποίηση τον περασμένο Φλεβάρη στην Περιφερειακή Ενότητα Αρτας
Την πρωτοβουλία για την ανασύσταση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, στα μέσα Δεκέμβρη, στηριγμένη στην αναζωογόνηση υπαρκτών αλλά ανενεργών Αγροτικών Συλλόγων, καθώς και στη δημιουργία νέων έχουν πάρει οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Χαλκιάδων, Πολύδροσου, Καλαμιάς, Γαβριάς, Ανθότοπου, Ανω Πέτρας.

Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε σαν ώριμο αποτέλεσμα της ανάγκης για την καλύτερη οργάνωση του αγροτικού κινήματος στην περιοχή, ώστε από καλύτερες θέσεις οι μικρομεσαίοι αγρότες να πολεμήσουν τους αντιπάλους τους, τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τις τράπεζες, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική που τους ξεκληρίζει.

Την ανάγκη τέτοιας οργάνωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς ανέδειξαν εμφατικά οι κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος σε όλη τη χώρα, αλλά και ειδικά στην περιοχή, με το μπλόκο στη Γέφυρα της Αρτας και τις άλλες πολύμορφες πρωτοβουλίες που πραγματοποιήθηκαν σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Κινητοποιήσεις που έδειξαν πιο καθαρά από άλλη φορά ότι όλοι οι αγρότες δεν είναι το ίδιο. Υπάρχουν οι μικροί και μεσαίοι από τη μία, και από την άλλη οι μεγαλοαγρότες και τα μονοπώλια, δηλαδή αυτοί που βλέπουν ότι θα μεγαλώσει η δική τους «πίτα» με το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών από τις πολιτικές της ΚΑΠ της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Κόντρα στους μεγαλοαγρότες, στα μονοπώλια και τα στηρίγματά τους

Οι μεγαλοαγρότες και τα μονοπώλια που σχετίζονται με την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, πέρα από τη στήριξη της κυβέρνησης, έχουν και τα στηρίγματά τους στην Τοπική Διοίκηση, αλλά και μέσα στο αγροτικό κίνημα.

Τέτοια στηρίγματα είναι π.χ. οι δυνάμεις εκείνες που στην Αρτα έφτιαξαν το Μπλόκο στο Κομπότι, με παράγοντες που προέβαλλαν αιτήματα όπως ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα και μη», με αυστηρότερα κριτήρια - κάτι που υλοποίησε η κυβέρνηση - στοχεύοντας ακριβώς στην πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων.

Παράγοντες που συμμετείχαν σε αυτό το μπλόκο, φιγουράρουν πλέον στο Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Συν.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), τη «νέα ΠΑΣΕΓΕΣ», ενώ άλλοι δραστηριοποιούνται στο χαράτσωμα των αγροτών μέσω της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Αντίστοιχα, η πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου πρωτοστατεί στην προώθηση της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Α. Καχριμάνη, να δηλώνει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη ημερίδα στα Γιάννενα: «Σήμερα δεν έχει κανένας δικαίωμα να κάνει μικροπολιτική με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά, καθώς το πρόβλημα είναι κοινό για όλους».

Η ίδια πλειοψηφία καλλιέργησε προσδοκίες και εφησυχασμό στους κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημιά από τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων, ο οποίος έγινε βάσει ευρωενωσιακής οδηγίας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης με τα βοσκοτόπια και τις επιδοτήσεις είναι π.χ. το ότι για να δικαιολογηθούν όλα τα ζώα των κτηνοτρόφων στην περιοχή της Ελεούσας στα Γιάννενα, απαιτούνται 3.638 στρέμματα, ενώ επιλέξιμα κρίθηκαν μόνο 1.109, όπως και το γεγονός ότι από τους 2.075 περίπου κτηνοτρόφους στα Γιάννενα, μόνο οι 687 πληρώθηκαν την εξισωτική αποζημίωση και αυτήν «κουτσουρεμένη». Επιπλέον, μετακύλησε το κόστος παραγγελίας εμβολίων για την οζώδη δερματίτιδα στους κτηνοτρόφους, βάζοντας χαράτσι 2 ευρώ για κάθε ζώο.

Αντίστοιχο ρόλο παίζει και η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, στηρίζοντας το στόχο για επιχειρηματίες αγρότες και όχι ετεροαπασχολούμενους, μέσα από διάφορες «ενημερωτικές ημερίδες», παρεμβάσεις επιχειρήσεων και μεγαλοεμπόρων, προβάλλοντας διάφορες μορφές «συνεταιρισμού», «Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις», «Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις» και «Ομάδες Παραγωγών», που προωθεί η ΚΑΠ προς ανάπτυξη της «επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας».

Στήριγμα των μεγαλοαγροτών είναι και οι δυνάμεις που προσπάθησαν να δημιουργήσουν το γνωστό «συντονιστικό αγροκτηνοτρόφων Ηπείρου», δυνάμεις που διαδίδουν ότι η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Σύλλογοι είναι «κομματικοί», όπως και όταν έγινε το μπλόκο στη Γέφυρα της Αρτας έλεγαν ότι «το κάνει το ΚΚΕ». Τώρα πάλι, καλλιεργούν κλίμα μοιρολατρίας, ότι «τίποτα δεν βγαίνει με τους αγώνες» και έπιασαν καρέκλες στη «νέα ΠΑΣΕΓΕΣ», για να γίνουν «οι επίσημοι συνομιλητές της κυβέρνησης», όπως οι ίδιοι λένε...

Αποκαλύπτεται καθημερινά η πολιτική που ξεκληρίζει τους αγρότες

Στην πραγματικότητα, όλοι αυτοί ενοχλούνται γιατί οι ίδιοι και μαζί τα κόμματα που τους στηρίζουν και η πολιτική που υλοποιούν, αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο στα μάτια των μικρομεσαίων αγροτών.

Επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι όσο η ανάπτυξη θα έχει ως εργαλεία την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, με στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων («ΠΙΝΔΟΣ», «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ» στην πτηνοτροφία, «ΔΩΔΩΝΗ», «ΗΠΕΙΡΟΣ» σε γάλα - τυρί, «ΝΗΡΕΑΣ», «ΣΕΛΟΝΤΑ», «FOPEN» σε ιχθυοκαλλιέργειες - ψάρια κ.λπ.), αυτό θα γίνεται σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους σημαίνει τιμές παραγωγού κάτω του κόστους και απλησίαστες τιμές στο ράφι για τους εργαζόμενους και το λαό. Σημαίνει για τους εργαζόμενους στις μεταποιητικές επιχειρήσεις άθλιες συνθήκες εργασίας και χαμηλά μεροκάματα. Σημαίνει στήριξη στο κεφάλαιο μέσα από διάφορα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα «πράσινο κοτόπουλο», που προσφέρει πέρα απ' όλα τα άλλα τζάμπα εργαζόμενους, συγκεκριμένα με 18 ευρώ τη μέρα, δηλαδή 450 ευρώ το μήνα.

Αντίστοιχα, γίνεται όλο και πιο καθαρό σήμερα, ακόμη και σε αυτούς που καλοπροαίρετα πίστευαν ότι θα τους βοηθήσει ο διαχωρισμός των αγροτών «σε κατά κύριο επάγγελμα ή μη», ότι κανένα όφελος δεν θα έχουν οι ίδιοι από την καταστροφή των φτωχότερων αγροτών. Ούτε φτηνότερα αγροεφόδια θα έχουν, ούτε μικρότερη φορολογία ή ασφαλιστικές εισφορές, ούτε καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους. Επίσης, όχι μόνο δεν θα παίρνουν μεγαλύτερες ενισχύσεις, αλλά θα υπάρξει παραπέρα μείωσή τους.

Οσο για τα διάφορα ΕΣΠΑ και Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης που προπαγανδίζονται από την κυβέρνηση και από τοπικούς υποστηρικτές αυτής της πολιτικής, αυτό που κάνουν είναι να επιταχύνουν τις διαδικασίες απομάκρυνσης των μικρών και φτωχών καλλιεργητών από την παραγωγή και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση σε ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία στα Γιάννενα, από τη νυν υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, που ανέφερε: «Διαμορφώνουμε ένα πλέγμα νομοθετικών πρωτοβουλιών και οργάνωσης των χρηματοδοτικών εργαλείων, συνδυαστικά. Για παράδειγμα, ενδεικτικές δράσεις του ΕΣΠΑ για την Ηπειρο αφορούν στη χρηματοδότηση καθετοποιημένων μονάδων πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ιδιαίτερα σε περιοχές συγκεντροποίησης ομοειδών δραστηριοτήτων».

Είναι σαφής, δηλαδή, η κατεύθυνση παραπέρα στήριξης μεγάλων και καθετοποιημένων καπιταλιστικών μονάδων, οι οποίες λόγω μεγάλης παραγωγής και αυξημένης παραγωγικότητας, μπορούν αντικειμενικά να αγοράζουν φτηνότερα τα καλλιεργητικά μέσα, να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος των συνεχώς μειωνόμενων επιδοτήσεων και να προωθούν τα προϊόντα τους με καλύτερους όρους.

Απ' όλες τις μπάντες η επίθεση στη μικρομεσαία αγροτιά

Σε αντίθεση με την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, οι μικρομεσαίοι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με τη νέα ΚΑΠ 2016 - 2020, με τη μείωση των ενισχύσεων, με τη νέα αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, με την άνοδο του κόστους παραγωγής από την αύξηση του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος, την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% σε λιπάσματα, αγροεφόδια, ζωοτροφές, την ίδια ώρα που οι μεγαλέμποροι και οι μεσάζοντες θησαυρίζουν, αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές (πορτοκάλια 10 λεπτά, ακτινίδια 35 λεπτά, ελιές 40 λεπτά, αρνί 2 ευρώ).

Ηδη μικροί κτηνοτρόφοι στην Αρτα έχουν φτάσει να πουλάνε τα ζώα τους γιατί δεν τα βγάζουν πέρα, ενώ εγκαταλείπονται και καλλιέργειες όπως τα πορτοκάλια.

Παράλληλα, δεν γίνονται έργα για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα, όπως π.χ. για την αξιοποίηση του νερού του Αράχθου που χάνεται στη θάλασσα, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση σχεδόν όλου του κάμπου της Αρτας.

Ιδιαίτερα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έγιναν και στην Αρτα απανωτές ζημιές, από πλημμύρες, άσχημες καιρικές συνθήκες, που οδήγησαν σε ακαρπία εσπεριδοειδών, νόσους σε ζώα κ.τ.λ. Για κάποιες από αυτές, το αρμόδιο υπουργείο και ο ΕΛΓΑ δεν δίνουν αποζημιώσεις ή στην καλύτερη περίπτωση δίνουν ψίχουλα που δεν καλύπτουν τη χασούρα. Τα κλιμάκια των γεωπόνων καθυστερούν, είτε γιατί είναι λίγο το προσωπικό, είτε γιατί είναι απλήρωτοι και δικαίως απεργούν, με αποτέλεσμα όταν πηγαίνουν για τον έλεγχο και την καταγραφή, να μη φαίνεται το πραγματικό ύψος των ζημιών.

Απάντηση με ενίσχυση της οργάνωσης και της συμμαχίας

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια. Μετά τη μεγάλη πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση του περασμένου Φλεβάρη, συζήτησαν, μέσα από συσκέψεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις σε χωριά, την πείρα που βγήκε από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η πείρα έδειξε ότι χωρίς Αγροτικούς Συλλόγους ο αγώνας δεν μπορεί να οργανωθεί, να έχει αποτέλεσμα και προοπτική. Συζητήθηκε το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που υιοθέτησαν η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι.

Με τον τρόπο αυτό προχώρησε η αναζωογόνηση Αγροτικών Συλλόγων, η ίδρυση νέων. Αυτή τη στιγμή δρουν 7 Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι, εκ των οποίων οι 3 είναι νέοι. Στους συλλόγους αυτούς συσπειρώνονται περίπου 300 αγροτοκτηνοτρόφοι. Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν επίσης κινητοποιήσεις, με κατάληψη στη ΔΟΥ Αρτας και παράσταση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στα Γιάννενα.

Τώρα, μπροστά στη νέα φάση αγροτικών κινητοποιήσεων, με προοπτική κλιμάκωσης και πανελλαδικού συντονισμού της πάλης, σύμφωνα με την πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ο στόχος που μπαίνει είναι η δραστηριοποίηση άλλων 6 Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων, καθώς και η ανασύσταση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ) μέσα στο Δεκέμβρη.

Η ανασύσταση της Ομοσπονδίας θα συμβάλλει στην ενίσχυση και την οργάνωση του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στη «γραμμή» κυβέρνησης - ΕΕ - μεγαλοαγροτών, την οποία υπηρετούν διάφορα εμφανιζόμενα αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα τύπου Συν.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.

Στόχος είναι να γίνουν πολλές νέες εγγραφές στους Συλλόγους, να πυκνώσουν οι περιοδείες και οι συσκέψεις στα χωριά, να ενημερωθούν οι αγρότες για τις θέσεις της Ομοσπονδίας, για την ανάγκη να τη στηρίξουν με συμμετοχή στους Αγροτικούς Συλλόγους.

Να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες από την Ομοσπονδία και να πρωτοστατήσει ώστε να στηθούν και άλλοι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι.

Η ΟΑΣΝΑ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στην ενίσχυση της συμμαχίας της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σφραγίζοντας με τη δράση της τους αγώνες που έρχονται, με πρώτο σταθμό την οργανωμένη συμμετοχή των αγροτών στην πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκέμβρη.

Η συμμαχία αυτή δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα. Αυτό το διαπίστωσαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες στη διάρκεια του μπλόκου που έκαναν στο Γεφύρι της Αρτας, όπου η συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου και των ταξικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ήταν καθημερινή και σημαντική, όπως και στο μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν και οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Αρτας.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ