ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Στις 2 Οκτώβρη δημοψήφισμα για τη «Λισαβόνα»

Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο προσπαθεί να ανατρέψει το λαϊκό «Οχι»

Από μεγάλη φετινή διαδήλωση στο Δουβλίνο για σεβασμό του «Οχι» στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη και ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα, υποτίθεται κατά της κρίσης
Από μεγάλη φετινή διαδήλωση στο Δουβλίνο για σεβασμό του «Οχι» στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη και ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα, υποτίθεται κατά της κρίσης
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Στις 2 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί το επαναληπτικό δημοψήφισμα για την έγκριση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν, προσθέτοντας ότι οι «ανησυχίες των Ιρλανδών αντιμετωπίστηκαν με τη μορφή των νομικών εγγυήσεων». Η επανάληψη του δημοψηφίσματος, ωστόσο, δεν αφορά ούτε τα εχέγγυα ούτε τις υποχωρήσεις...απλώς η ΕΕ, ως οργανισμός του ευρωπαϊκού κεφαλαίου θέλει να ανατρέψει τη λαϊκή ετυμηγορία του πρώτου δημοψηφίσματος που ήταν ένα βροντερό «Οχι» και επιδίδεται σε έναν πρωτοφανή «πόλεμο», απειλών, εκβιασμών και πιέσεων για την επανάληψή του προκειμένου η Συνθήκη της Λισαβόνας, που βάζει ταφόπλακα σε εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, να εγκριθεί.

Οσο για τα εχέγγυα που αποφάσισαν οι «27» να δώσουν στην Ιρλανδία υπενθυμίζεται ότι είναι η διασφάλιση της στρατιωτικής της ουδετερότητας, η μη υποχρέωση προσαρμογής στο σύστημα φορολογικής εναρμόνισης των υπολοίπων χωρών - μελών, καθώς και η διατήρηση της απαγόρευσης των εκτρώσεων - ένα θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο για τους βαθιά θρησκευόμενους καθολικούς Ιρλανδούς. Ολα αυτά θα περιληφθούν με τη μορφή πρωτοκόλλου στη νέα Συνθήκη, χωρίς - όπως διευκρινίστηκε - αυτό να αλλάζει όσα ισχύουν για τους υπόλοιπους αλλά και για τις χώρες που θα ενταχθούν μελλοντικά στην κοινότητα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές

Σχετικό ψήφισμα υπογράφουν 156 αντιπρόσωποι στο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

Την αλληλεγγύη τους στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές εκφράζουν, υπογράφοντας σχετικό ψήφισμα, 156 εκπαιδευτικοί - αντιπρόσωποι στο πρόσφατο 14ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, διεκδικώντας την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών. Οι εκπαιδευτικοί καταδικάζουν την πολιτική της ΕΕ, που κλιμακώνει την επίθεσή της απέναντι στην Κούβα, αναδεικνύοντας ότι η αλληλεγγύη στο Νησί της Επανάστασης, που βρίσκεται χρόνια τώρα «στο μάτι» του ιμπεριαλισμού, συγκινεί κόσμο εντυπωσιακά περισσότερο από τη στενή επιρροή του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα υπογραμμίζεται:

«Εμείς οι αντιπρόσωποι του 14ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους πέντε Κουβανούς πατριώτες, που συμπληρώνουν 11 χρόνια άδικης φυλάκισης, από τις ΗΠΑ: Ρενέ Γκονσάλες Σεβερέρτ, Ραμόν Λαμπανίνο Σαλασάρ, Φερνάντο Γκονσάλες Γιορτ, Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες και Χεράρδο Ενάρντες Νορντέλο.

Οι πέντε Κουβανοί πολίτες, κάνοντας χρήση του αναφαίρετου δικαιώματος υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της πατρίδας τους, δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης οποιασδήποτε χώρας, προσπάθησαν να ματαιώσουν τις εγκληματικές πράξεις τρομοκρατίας που σχεδιάζονταν από τις οργανώσεις της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι των ΗΠΑ, σε βάρος κυρίως προσώπων και της οικονομίας της χώρας τους.

Συνελήφθησαν από το FBI, δικάστηκαν από το εχθρικό και μεροληπτικό δικαστήριο του Μαϊάμι των ΗΠΑ, τους επιβλήθηκαν ποινές δις ισόβια και οδηγήθηκαν σε διαφορετικές φυλακές "υψίστης ασφαλείας", αν και δεν είχαν διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη σε βάρος των ΗΠΑ.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να μην επανεξετάσει την υπόθεση των 5 Κουβανών αγωνιστών. Είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει λάβει αίτηση επανεξέτασης, που στηρίζεται από 10 κατόχους βραβείων Νόμπελ, από ολόκληρα Κοινοβούλια (του Μεξικού και του Παναμά), από Ευρωπαίους και άλλους βουλευτές, καθώς και από βασικές Ενώσεις Νομικών του κόσμου και των ΗΠΑ και την πρώην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Καταδικάζουμε το κατάπτυστο κείμενο της ΕΕ ενάντια στη Κούβα που την ίδια στιγμή κλιμακώνει την επίθεση της. Η ΕΕ ομολογεί πως η ανατροπή του πολιτικού συστήματος της Κούβας αποτελεί κομβική προτεραιότητα που καθορίζει τη πολιτική απέναντι της, επιβεβαιώνουν την πολιτική της ανοικτής επέμβασης στα εσωτερικά της Κούβας και συνεχίζουν το απαράδεκτο καθεστώς της "κοινής θέσης" απέναντί της.

Ετσι και εμείς οι αντιπρόσωποι του 14ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ συμμετέχουμε στη διεθνή κινητοποίηση, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους».

  • Ανάλογη ανακοίνωση έχει εκδώσει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, με την οποία τονίζει την αλληλεγγύη του στους πέντε Κουβανούς πατριώτες και «απαιτεί ακόμη την άρση του αποκλεισμού του Νησιού της Επανάστασης από τις ΗΠΑ, το σταμάτημα της τροφοδότησης των αντεπαναστατικών ομάδων από τον ιμπεριαλισμό και στηρίζει κάθε ενέργεια από τη μεριά της Κούβας και των φίλων της για την αποτροπή επεμβάσεων, που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ανεξαρτησία και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του λαού της».
Εκθεση ζωγραφικής στην Ουάσιγκτον του Αντόνιο Γκερέρο

Εκτίθενται σήμερα στην Ουάσιγκτον πίνακες ζωγραφικής του Αντόνιο Γκερέρο, ενός εκ των πέντε Κουβανών αγωνιστών, που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ πάνω απο 10 χρόνια, επειδή ξεσκέπασαν επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων ενάντια στην Κούβα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού η πρεσβεία της Βενεζουέλας και το Γραφείο Συμφερόντων της Κούβας στην Ουάσιγκτον και η έκθεση θα μεταφερθεί τον Αύγουστο στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Να θυμίσουμε ότι ο Αντόνιο Γκερέρο εκτίει ποινή φυλάκισης ισόβια συν 10 χρόνια.

ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση Ομπάμα - Ζιουγκάνοφ

Η συνεργασία ΗΠΑ - Ρωσίας, το ΝΑΤΟ, η αντιπυραυλική «ασπίδα», το αντικομμουνιστικό ψήφισμα και η στάση απέναντι στην Κούβα τέθηκαν στο τραπέζι

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα στις 7 Ιούλη στη Μόσχα.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ σημείωσε στους δημοσιογράφους πως «υπενθύμισα στον Πρόεδρο Ομπάμα πως οι δύο προηγούμενες δομικές κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος τελείωσαν με δύο παγκόσμιους πολέμους. Και σήμερα πολλά εξαρτιόνται από τις σοφές και συμφωνημένες ενέργειες των παγκόσμιων δυνάμεων, ώστε ο κόσμος να μη βρεθεί στα βάθη της παγκόσμιας καταστροφής. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικός ο διάλογος Ρωσίας και ΗΠΑ, κι όχι η συνέχιση της πολιτικής μετωπικής σύγκρουσης, που ακολουθούσε η προηγούμενη ηγεσία του Μπους».

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα «στη συζήτηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ υπογράμμισε πως οι κομμουνιστές θα υπερασπιστούν με σταθερότητα τα εθνικο - κρατικά συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας τους».

Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ σημείωσε σχετικά στους δημοσιογράφους: «Σήμερα ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει την ευκαιρία να κάνει το βήμα προσέγγισης της Ρωσίας: να παραιτηθεί από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, από την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, να σκεφτεί πώς από κοινού θα βρεθούν απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις του σήμερα. Τα προβλήματα της διεθνούς ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία, η διάδοση των πυρηνικών όπλων, ο αγώνας κατά της φτώχειας, της πείνας, των νοσημάτων είναι τέτοια, που δεν μπορεί να τα λύσει μόνη της ακόμη κι η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε πως θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και εκδήλωσε την κατανόησή του στην ανησυχία μας. Σε ό,τι αφορά το να σταματήσει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η αντίδραση του Ομπάμα στα επιχειρήματά μας ήταν, κατά την άποψή μου, θετική».

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τον Ομπάμα, έθιξε το ζήτημα του πρόσφατου αντικομμουνιστικού ψηφίσματος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπου εκτός από τις χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν ακόμη οι ΗΠΑ κι ο Καναδάς. Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ χαρακτήρισε «προσβλητικό για τη Ρωσία» αυτό το ψήφισμα που ταυτίζει την ΕΣΣΔ με τη φασιστική Γερμανία και δήλωσε πως «είναι απαράδεκτο οι παγκόσμιοι ηγέτες να περνούν δίπλα από αυτό το γεγονός: της προσπάθειας εξίσωσης της χώρας - νικήτριας με τους ναζιστές». Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημείωσε πως κατά τη γνώμη του, ΗΠΑ και Ρωσία, ως χώρες νικήτριες του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, από κοινού θα έπρεπε να απορρίπτουν ανάλογα αισχρά ψηφίσματα.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο «εάν θέλει πραγματικές αλλαγές» να σταματήσει τον αποκλεισμό της Κούβας, «κλείνοντας αυτή την επονείδιστη σελίδα της Ιστορίας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ