Σήμερα η Γενική Συνέλευση του Σωματείου της Λάρυμνας για τα επόμενα βήματα των εργατών
Από το πρόσφατο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα |
Σε Γενική Συνέλευση καλεί για σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού, το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας ενημερώνει για την απόφαση που πήρε χτες το συντονιστικό των Σωματείων να απορρίψει τα σχέδια της κυβέρνησης που μετατρέπουν τη ΛΑΡΚΟ σε παλιοσίδερα και στέλνουν τους εργαζόμενους στα «προγράμματα φτώχειας».
«Συμβιβασμός με το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, το ταμείο ανεργίας και τα προγράμματά του δεν μπορεί να υπάρξει.
Κρατάμε ψηλά τη σημαία του αγώνα και διεκδικούμε δουλειά, καμίνια και νταμάρια να λειτουργήσουν ξανά.
Με γερά στοιχειοθετημένα επιχειρήματα, θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα και τις μορφές αγώνα, θα τα καταφέρουμε», τονίζει το Σωματείο.
Ενημερώνοντας για την κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των Σωματείων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Απρίλη και τις αποφάσεις που πάρθηκαν, σημειώνει:
«Μετά από στοιχειοθετημένη συζήτηση απορρίπτουμε το σχέδιο της κυβέρνησης και καλούμε σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους.
Κάτω από την πίεση του γενικού ξεσηκωμού και της αλληλεγγύης που εκφράστηκε στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 28/3/24, κερδίσαμε ανανέωση των συμβάσεων εργασίας μέχρι τις 12 Μαΐου 2024. Αυτός είναι ο δρόμος που θα φέρει αποτελέσματα.
Αυτές τις 40 ημέρες η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υφαρπάξει τη συναίνεση και την αποδοχή των εργαζομένων στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, στην έξοδό μας από αυτή, στον συμβιβασμό μας με τα προγράμματα ανεργίας.
Τη "γραμμή" της η κυβέρνηση την χαράζει μέσα στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών την επομένη του συλλαλητηρίου, όπου με πρόσχημα την "οικονομική αιμορραγία του κρατικού προϋπολογισμού" αναφέρεται σε "επίσημη παύση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ", "προγράμματα ανεργίας και διάλογο προσαρμογής" σε αυτά.
Παράλληλα δεν κάθεται με "σταυρωμένα χέρια". Με ψευτοδιλήμματα στήνει παγίδες όπως "κάντε διάλογο να βελτιώσετε τα προγράμματα. Μην είστε ρομαντικοί, η απόφαση να σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με την μορφή που έχει σήμερα είναι οριστική".
Γνωστός ο τρόπος και τα πρόσωπα. Με τον ίδιο τρόπο, τα ίδια πρόσωπα είχαν "αναλάβει εργολαβία" τη σύγχυση, την παραπληροφόρηση και την τρομοκράτηση των εργαζομένων με στόχο τον συμβιβασμό μας την περίοδο των αποζημιώσεων.
Ποιος δεν θυμάται το "εάν δεν βάλουμε κάλπη και δεν ψηφίσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης, δεν θα μας δώσουν αποζημιώσεις". Ακριβώς το ίδιο κάνουν.
Βέβαια αυτήν τη φορά είναι λιγότεροι, με μικρότερη επιρροή, όμως συνεχίζουν να είναι θρασίμια».
Συνεχίζοντας το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους από τον πολύχρονο αγώνα που δίνουν, υπογραμμίζοντας:
«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουμε τόση πείρα που δεν επιτρέπεται να πέσουμε σε παγίδες.
Επιλέγουμε τον σωστό και σίγουρο "δρόμο" των στοιχειοθετημένων επιχειρημάτων που διασφαλίζει την ενότητα των εργαζομένων, τη συμμετοχή, τη θωράκιση της πίστης στον δίκαιο αγώνα.
Υπάρχει η δυνατότητα και τα μέσα να παραμείνουμε στην ΛΑΡΚΟ μέχρι να γίνει η μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη και να διαπραγματευτούμε μαζί του τους όρους εργασίας στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΛΑΡΚΟ.
Δεν θέλει ούτε εφησυχασμό, ούτε πανικό. Η συζήτηση με επιχειρήματα, οι συλλογικές αποφάσεις, η μαχητικότητα και η μαζικότητα στην υλοποίησή τους, είναι το μεγάλο όπλο μας.
Σε αυτήν τη βάση πραγματοποιήσαμε κοινή συνεδρίαση και απορρίψαμε τον συμβιβασμό. Σε αυτήν τη βάση θα αναπτυχθούν και θα συζητηθούν τα επιχειρήματά μας στις ΓΣ και συλλογικά θα αποφασίσουμε τα επόμενα άμεσα βήματα.
Κλείνοντας το μεγάλο συλλαλητήριο στις 28/3 είπαμε: "Εχουμε 40 ημέρες για να φέρουμε τα πάνω κάτω και να συνεχίσουμε να είμαστε εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και μετά τις 12/5".
Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, τα συζητάμε και ξεκινάμε.
Με ενότητα, συλλογική συζήτηση, συσπείρωση και αποφασιστικότητα θα τα καταφέρουμε. Ολοι και όλες στη ΓΣ».
Εξόρμηση χτες από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και το Συνδικάτο Μετάλλου
Οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και των συνδικάτων συνομίλησαν με τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Χαλκίδας για την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα προστασίας και ασφάλειας της ζωής και της υγείας στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να μη γίνει κανονικότητα το να μην επιστρέφουν στο σπίτι τους εργαζόμενοι από το μεροκάματο. Μάλιστα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο, «είχε επισημάνει ήδη εδώ και ενάμιση μήνα την ανάγκη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ασφάλειας και υγείας όλων των εργαζομένων», με αφορμή άλλο εργατικό «ατύχημα» που είχε συμβεί στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, ευτυχώς χωρίς θύματα.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσαν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17 Απρίλη και τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις για να μη συγκαλυφθεί το εργοδοτικό έγκλημα, να διαλευκανθούν άμεσα οι συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες, να αποζημιωθεί άμεσα η οικογένεια του εργαζόμενου, να εφαρμοστούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας, ασφάλειας και υγείας στον χώρο των Ναυπηγείων Χαλκίδας για όλους τους εργαζόμενους.
Παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια, στήριξη στην οικογένεια του αδικοχαμένου Φίλιππου Παππά
Παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Κορίνθου διοργανώνει αύριο Πέμπτη στις 9 π.μ. το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, όπου εκδικάζεται το εργατικό δυστύχημα από το οποίο έχασε τη ζωή του μετά από πολύμηνη μάχη ο εργαζόμενος Φίλιππος Παππάς. Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία «ώστε να μην ξεχαστεί και συγκαλυφθεί το έγκλημα με τον αδικοχαμένο συνάδελφο Φίλιππο Παππά που σκοτώθηκε μετά από εργατικό "ατύχημα" στη "Motor Oil"». Προσθέτει ότι «λίγες μέρες μετά το νέο εργοδοτικό έγκλημα στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, με νεκρό συνάδελφο, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει "κανονικότητα" το καθημερινό σακάτεμα των εργατών».
Υπενθυμίζεται πως το εργατικό δυστύχημα έγινε στις 31 Γενάρη του 2020, με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του Φ. Παππά, ο οποίος και κατέληξε τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους. Από τότε και με τη δίκη να έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές, η οικογένεια του νεκρού εργάτη απαιτεί να γίνει η εκδίκαση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Οψιμο και υποκριτικό χαρακτηρίζει η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ το «συγκινητικό» ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, σχολιάζοντας την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα όσα αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Συγκεκριμένα, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ αναφέρει:
«"Πού 'σουν μάγκα τον χειμώνα, πού την έχεις την κρυψώνα;". Αυτός ο στίχος ταιριάζει στην επίσκεψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη και του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη στη ΛΑΡΚΟ, στις αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα και το όψιμο και "συγκινητικό" τους ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και ο λαός της Φθιώτιδας δεν έχουν όμως μνήμη χρυσόψαρου. Αυτοί που τώρα λένε ότι βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων είναι συνυπεύθυνοι με τη ΝΔ για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ. Ξεχνούν οι κύριοι πως όταν ήταν κυβέρνηση δεν έβγαλαν άχνα για την πολιτική της ΕΕ, αλλά τη στήριξαν όπως τη στηρίζουν και τώρα, αποδέχτηκαν το απαράδεκτο πρόστιμο της ΕΕ των 135 εκατ. ευρώ, δεν προχώρησαν την υπογραφή ΣΣΕ για να μη δεσμευτούν στους μελλοντικούς επενδυτές, είχαν δεσμευτεί κι αυτοί στην ΕΕ για την υλοποίηση σχεδίου αποκρατικοποίησής της (βλέπε επιστολή Τσακαλώτου). Ολα αυτά είναι που έσφιξαν ακόμα πιο πολύ τη θηλιά στον λαιμό των εργαζομένων και οδήγησαν στην περαιτέρω απαξίωση του εργοστασίου».
Η Οργάνωση του ΚΚΕ θυμίζει μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «ως αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια, όταν το ΚΚΕ κατέθετε τροπολογίες των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ για τη λειτουργία του εργοστασίου, πάλι στην κρυψώνα τους ήταν, απορρίπτοντας κάθε συζήτηση γι' αυτό το θέμα». Και προσθέτει:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι που οι δυνάμεις του στο κίνημα μέσα και έξω από το εργοστάσιο όλα αυτά τα χρόνια και με τις άλλες δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού υπονόμευαν τον αγώνα των εργατών; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και ο κύριος Σαρακιώτης, βουλευτής Φθιώτιδας, που έκανε τον "ψόφιο κοριό" τη μέρα της παρέλασης στη Λαμία, όταν η αστυνομία χτυπούσε τους εργαζόμενους από τη ΛΑΡΚΟ και άλλους συνδικαλιστές που προσπαθούσαν να γνωστοποιήσουν στον λαό της Φθιώτιδας το έγκλημα που συντελείται και καλούσαν στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στην Αθήνα; Ας τα αφήσουν αυτά λοιπόν κι ας επιστρέψουν στην κρυψώνα τους...».