ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούλη 2020
Σελ. /20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Διαχείριση με «δεδομένες» τις αξιώσεις του κεφαλαίου και τη διαιώνιση των τεράστιων ελλείψεων
  • Η ανακοίνωση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πολλούς κλειστούς χώρους... συνοδεύτηκε από την απόφαση για «άνοιγμα» στη διεθνή κρουαζιέρα!
  • «Εκτός κάδρου» τα τεράστια προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας

Eurokinissi

Με φαινομενικά αντιφατικές κινήσεις, οι οποίες ωστόσο εξηγούνται πλήρως κάτω από το πρίσμα της προσπάθειάς της να υπηρετήσει στο μέγιστο βαθμό τα κέρδη του κεφαλαίου, συνεχίζει η κυβέρνηση τη διαχείριση της πανδημίας.

Ετσι, χτες, την ίδια ώρα που ανακοινώθηκε η απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συναλλαγή με κοινό, η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της διεθνούς κρουαζιέρας ότι «ανοίγει» πρώτη τα λιμάνια της χώρας, παρά τις συνθήκες μεγάλης αύξησης στη διάδοση του κορονοϊού διεθνώς...

Την ίδια ώρα, όπως επιβεβαίωσε και η χτεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση για τον κορονοϊό από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει εντελώς από το «κάδρο» την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Με αποκλειστικές αναφορές στις διαχειριστικές δράσεις της Πολιτικής Προστασίας και συνεχείς επικλήσεις στην «ατομική ευθύνη», επιχειρείται να συγκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των προκατόχων της για την οριακή κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας εξαιτίας της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης.

Η αύξηση των κρουσμάτων δεν ήρθε από το πουθενά

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς, από σήμερα ξεκινά η υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους στα καταστήματα λιανικής, σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα, σε καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.), σε καταστήματα λιανικής, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ταξί και στα σούπερ μάρκετ.

Παραδεχόμενος την αύξηση των κρουσμάτων, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι «η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες», λες κι αυτό είναι το ζητούμενο...

Η αύξηση των κρουσμάτων, βέβαια, δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά από το γεγονός ότι το «άνοιγμα» του Τουρισμού έγινε με βάση τις αξιώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με απαράδεκτες «εκπτώσεις» στα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, τον λαό και τους επισκέπτες της χώρας.

Διαγνωστικός έλεγχος μόνο για 1 στους 8 επισκέπτες της χώρας

Συσκοτίζοντας αυτήν την πραγματικότητα, ο υφυπουργός πρόβαλε ως στοιχείο που διασφαλίζει τάχα «ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουμε πετύχει», τον «ειδικό αλγόριθμο EVA» για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ακόμα και τα στοιχεία που δόθηκαν όμως, είναι χαρακτηριστικά: Σύμφωνα με τις «υποδείξεις» του «ειδικού αλγόριθμου», από την 1η έως και τις 26 Ιούλη διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας μόνο 171.138 έλεγχοι σε σύνολο 1.294.798 εισερχομένων στη χώρα, δηλαδή ελέγχεται μόνο 1 στους 8 ταξιδιώτες που εισέρχονται από το εξωτερικό (το 13,2%)!

Με δεδομένο ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από αυτούς τους περιορισμένους ελέγχους είναι 344, γίνεται αντιληπτό ότι τα πραγματικά εισαγόμενα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, γεγονός που αποτυπώνεται και στα εκατοντάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα από ανθρώπους που ήρθαν από το εξωτερικό και πήγαν από μόνοι τους για να υποβληθούν σε έλεγχο.

Ο ίδιος ο Ν. Χαρδαλιάς, εξάλλου, στην προηγούμενη ενημέρωση είχε επιβεβαιώσει ότι η ιχνηλάτηση και στα αυξημένα εγχώρια κρούσματα πολύ συχνά δείχνει τελικά συσχέτιση με κρούσμα από το εξωτερικό.

Από κάθε πλευρά, δηλαδή επιβεβαιώνεται ότι αντί να προβλέπεται καθολικός προληπτικός έλεγχος από όλους τους επισκέπτες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους και αντί να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση των ελέγχων στη χώρα, η κυβέρνηση αξιοποιεί τον «ειδικό αλγόριθμο» ως «επιστημονική βούλα» για την υποταγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ανάγκες του κεφαλαίου και στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και πόρων στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Αντίστοιχα, από τη γενική αναφορά για «1.000 τεστ περίπου» κάθε βδομάδα σε εργαζόμενους στον Τουρισμό - Επισιτισμό σε περιοχές όπου εντοπίζεται έντονο επιδημιολογικό φορτίο, επιβεβαιώνεται ότι οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αυτών και άλλων σχετιζόμενων κλάδων σε όλη τη χώρα, που έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, μένουν χωρίς να τους διασφαλίζεται καθολικός και επαναλαμβανόμενος προληπτικός έλεγχος.

Συσκοτίζοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για όλα τα παραπάνω, όπως και για μια σειρά άλλες κρίσιμες πλευρές (π.χ. το συνωστισμό στις συγκοινωνίες, τα ελλιπή μέτρα σε χώρους δουλειάς κ.ά.), ο Ν. Χαρδαλιάς σχολίασε την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων, αναφέροντας ότι «ο ιός είναι ακόμα εδώ και τρέφεται από κάθε λάθος μας, κάθε υπόνοια χαλάρωσης», επικαλούμενος τη γνωστή λογική της «ατομικής ευθύνης»...

Αντί για παράδειγμα να απαντήσει στο πώς η κυβέρνηση θα αυξήσει τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα ενταθούν οι έλεγχοι σε αυτά για το αν οι επιβάτες που είναι υποχρεωμένοι να είναι ο ένας πάνω στον άλλον, φοράνε όλοι και όπως πρέπει τη μάσκα τους...

Απαντώντας σε ερώτηση για τους χώρους λατρείας, ανέφερε ότι για την ώρα δεν εξετάζεται η λήψη περαιτέρω μέτρων και πως αν προκύψει τέτοια ανάγκη θα προηγηθεί συνεννόηση.

Αναφορικά τέλος με τα κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ανακοινώθηκε ότι στην Αττική τα ενεργά κρούσματα είναι 145. Από αυτά τα 36 νοσηλεύονται και 109 είναι σε κατ' οίκον απομόνωση, ενώ το 72% ανήκει σε τρεις συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων και το κέντρο της Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 66 ενεργά κρούσματα, από τα οποία τα 8 νοσηλεύονται και 58 είναι σε κατ' οίκον απομόνωση.

«Η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας...»

Κι ενώ τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται, ενώ διεθνώς καταγράφεται μεγάλη αύξηση στη διάδοση του κορονοϊού, ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης έσπευσε να ανακοινώσει το «άνοιγμα» της Ελλάδας στη διεθνή κρουαζιέρα από το Σάββατο 1 Αυγούστου.

Η αρχική προσέγγιση θα γίνεται στα λιμάνια Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου, ενώ μετά τον πρώτο ελλιμενισμό τους τα κρουαζιερόπλοια θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο ελληνικό λιμάνι συμπεριλαμβάνεται στο δρομολόγιό τους.

«Ολα τα κρουαζιερόπλοια είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού στην επιστολή του προς τη Διεθνή Ενωση Κρουαζιέρας και τα μονοπώλια του κλάδου, διαφημίζοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας» (!), ενώ προσθέτει ότι η τρέχουσα σεζόν «επεκτείνεται έως το τέλος του έτους».

«Οι υγειονομικές διαδικασίες», προσθέτει, «βασίζονται στα δημοσιευμένα πρότυπα της ΕΕ (EU Healthy Gateways), ενώ έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία και τα εγχώρια δεδομένα». Το ποια είναι αυτά τα... «πρότυπα της ΕΕ» και των «εγχώριων δεδομένων» έχει βέβαια φανεί ήδη από τις αποφάσεις για να μην υπάρξει κανένα όριο στην πληρότητα των αεροπλάνων, από τις αντίστοιχες αναθεωρήσεις προς τα πάνω των ορίων πληρότητας στην ακτοπλοΐα, τους ανεπαρκείς και αποσπασματικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους στα αεροδρόμια που θα εφαρμοστούν και στα λιμάνια κ.ο.κ.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ανησυχία για τη συνεχή αύξηση κρουσμάτων

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των κρουσμάτων της πανδημίας στον κόσμο. Μέχρι χτες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 16,7 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 657.000.

Οι ΗΠΑ κατέγραφαν πάνω από 4,4 εκατομμύρια κρούσματα και 150.000 θανάτους και είναι σταθερά στην πρώτη θέση της λίστας και στις δύο κατηγορίες. Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, ακολουθούν η Βραζιλία (2,4 εκατ. κρούσματα - 87.737 θάνατοι), η Ινδία (1,5 εκατ. - 33.848), η Ρωσία (823.515 - 13.504), η Νότια Αφρική (452.529 - 7.067), το Μεξικό (395.489 - 44.022), το Περού (389.717 - 18.418), η Χιλή (347.923 - 9.187).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ξανά χτες ότι ο κορονοϊός SARS Cov 2 και η μετάδοσή του δεν έχουν εποχική δράση όπως η γρίπη, γι' αυτό είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται όλα τα μέτρα προκειμένου να μπορέσει να περιοριστεί. Η διαπίστωση αυτή γίνεται μια μέρα μετά την έκφραση ανησυχίας από τον Οργανισμό λόγω της επιταχυνόμενης πορείας της πανδημίας, τονίζοντας ότι πρέπει να ενταθούν η προσπάθεια των κρατών στον έλεγχο, στην απομόνωση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, η τήρηση των συνιστώμενων μέτρων και η ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας. Βεβαίως οι τεχνοκρατικές συστάσεις του ΠΟΥ αφήνουν απέξω τη σκληρή πραγματικότητα των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και το γεγονός ότι η λεγόμενη «επανεκκίνηση» της οικονομίας γίνεται χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού, προκειμένου να μη θιγεί η κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών.

Με αυτά τα δεδομένα εξελίσσεται και η αντιπαράθεση αστικών κυβερνήσεων για τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων λόγω της επανεμφάνισης αυξημένων κρουσμάτων. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Βρετανίας, που από τη Δευτέρα επέβαλε 14ήμερη καραντίνα σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ισπανία, επειδή αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα, ενώ σε ταξιδιωτικές οδηγίες κατέφυγαν η Γαλλία και η Γερμανία. Σε συνέχεια αυτής της απόφασης, ο τουριστικός κολοσσός TUI ακύρωσε πολλά ταξίδια στην Ισπανία, με την ισπανική κυβέρνηση να δηλώνει δυσαρεστημένη. Ο δε Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, δηλώνει ότι αν χρειαστεί θα επιβάλει ανάλογα μέτρα και για άλλες χώρες όπου υπάρχουν αρκετά κρούσματα. Στην ίδια την Ισπανία, όπου τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 325.000 και οι νεκροί τις 28.000, γίνονται τοπικά κλεισίματα κλάδων, όπως στην Καταλονία, ενώ και στη Μαδρίτη επανήλθε η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε χώρους με πολύ κόσμο.

52 νέα κρούσματα σε 9 περιφέρειες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 52 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων 11 εισαγόμενα (7 κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 4 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο), 14 εντοπίζονται στην Αττική, 9 στη Θεσσαλονίκη, από 4 σε Καβάλα, Αχαΐα, Λέσβο, από 2 σε Μαγνησία και Ημαθία, από 1 σε Χαλκιδική και Εύβοια.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.279 (ημερήσια μεταβολή +1,2%).

Αλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ανεβάζοντας το σύνολο των θανόντων στους 203, με διάμεση ηλικία τα 76 έτη.

8 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (με διάμεση ηλικία τα 56 έτη), ενώ 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα εξάλλου με την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, από τα 4.193 κρούσματα που καταγράφηκαν από τις 25 Φλεβάρη έως τις 26 Ιούλη, τα 429 είναι ενεργά, 1.061 πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία, ενώ 2.501 ανάρρωσαν κατ' οίκον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ