ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούλη 2020
Σελ. /20
Από την περίοδο της καραντίνας βγήκαμε πιο δυνατοί γιατί δεν μείναμε σιωπηλοί!

H εκπαιδευτική χρονιά 2019 - 2020 χαρακτηρίζεται από την όξυνση όλων των προβλημάτων των σπουδαστών, γενικότερα των ναυτεργατών στις ναυτικές σχολές και στα καράβια. Δοκιμαστήκαμε σπουδαστές, καθηγητές και ναυτεργάτες σε δύσκολες - πρωτόγνωρες συνθήκες που έφεραν η καπιταλιστική κρίση και η διασπορά της πανδημίας COVID-19, σε συνδυασμό με την ένταση της επιθετικότητας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, των εφοπλιστών, γενικότερα του κεφαλαίου, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), στα καράβια και σε όλους τους χώρους δουλειάς σε βάρος του λαού και της νεολαίας

Οι επιπτώσεις λόγω της διασποράς της πανδημίας COVID-19 με τραγικές εικόνες σε ισχυρές καπιταλιστικές χώρες (ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία, Γαλλία, Βραζιλία κ.α.), με ομαδικούς τάφους, με επιλογή ποιος θα ζει και ποιος θα πεθαίνει, αναδεικνύουν τη σαπίλα του συστήματος. Τα προβλήματα στη σχολή μας - ΑΕΝ Ασπροπύργου - λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής, της υποχρηματοδότησης που εφάρμοσαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις οξύνθηκαν παραπέρα, κάτω από την πίεση που ασκούν οι εφοπλιστές και τα κόμματά τους για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Εφοπλιστές και κυβέρνηση δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για τους σπουδαστές και τους ναυτεργάτες την περίοδο κορύφωσης της διασποράς της πανδημίας. Χιλιάδες σπουδαστές και ναυτεργάτες παραμένουν μήνες έγκλειστοι στα καράβια, με οδυνηρές συνέπειες.

Ομως ο Σύλλογος Σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των σπουδαστών, μπήκε μπροστά, οργάνωσε τη δράση στη σχολή και στα καράβια. Βγήκαμε πιο δυνατοί, τα καταφέραμε, δεν μείναμε σιωπηλοί και συνεχίζουμε να διεκδικούμε για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας. Συμβάλαμε ώστε να αποκαλυφθεί ο «ορατός εχθρός», αναδεικνύοντας τη ρίζα των προβλημάτων, την πραγματική αιτία, την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Από αυτήν τη μάχη κρατάμε πολύτιμα συμπεράσματα για τον τρόπο δουλειάς που πρέπει να έχουμε, σαν σπουδαστικός σύλλογος, για να ενισχύουμε την αγωνιστική πρωτοπόρα δράση, ακόμα και σε καταστάσεις πρωτόγνωρες για μας.

Από την πρώτη στιγμή, ήρθαμε σε επαφή με όλους τους σπουδαστές, προχωρήσαμε σε καταγραφή των προβλημάτων, και όσον αφορά τη σχολή αλλά και συνολικά τη ζωή του καθενός, και εκδώσαμε ανακοίνωση που με όλους τους δυνατούς τρόπους προσπαθήσαμε να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Η θέση μας και για το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος και συνολικά ο εκσυγχρονισμός υλικών υποδομών, κάλυψης όλων των απαραίτητων θέσεων με μόνιμο εκπαιδευτικό επιστημονικό δυναμικό, απαντούσε στις προσπάθειες κυβέρνησης, υπουργείου και διοικήσεων να αξιοποιήσουν αυτή την κατάσταση, για να μας πείσουν να βάλουμε πλάτη στην προσπάθεια να μετακυλήσουν το βάρος της «χασούρας» των εφοπλιστών στους σπουδαστές και τους ναυτεργάτες.

Και ρωτάμε: Τα 45 άτομα μέσα σε κάθε τάξη, με το 80% των καθηγητών ωρομίσθιους και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το να υπάρχουν σπουδαστές που δεν έχουν κάνει ακόμα το εκπαιδευτικό ταξίδι επειδή δεν βρήκαν καράβι, να μην έχουμε πρόσβαση ούτε σε σίτιση - αφού έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη, να κάνουμε μαθήματα και εργαστήρια σε άθλιες συνθήκες, να καταγράφονται στις ΑΕΝ ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις πάνω από 60% σε πολλά μαθήματα για να μη φαίνονται τα κενά στα εκπαιδευτικά ταξίδια, να μην έχει εστίες η ΑΕΝ Ασπροπύργου, που πανελλαδικά καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι σπουδαστών από την επαρχία, και άλλα τόσα προβλήματα που θα μπορούσαμε να γράφουμε, είναι στο κομμάτι της «σύγχρονης και μελετημένης Ναυτικής Εκπαίδευσης...» που διαφημίζει ο υπουργός ναυτιλίας Ι. Πλακιωτάκης ότι προσφέρει στους σπουδαστές των ΑΕΝ, με όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορούν να δουλέψουν;

`Η είναι απλά μια δομή που ελέγχεται όλο και περισσότερο από τους εφοπλιστές, για να τους προσφέρει φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες χώρες, που μάλιστα μέσω του Ιδρύματος Ευγενίδη κάνει και απευθείας αναθέσεις με κρατική χρηματοδότηση όποιες απαραίτητες επεμβάσεις και προσαρμογές βλέπει ότι χρειάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση;

Βασικό ζήτημα όπου εκφράστηκαν τα παραπάνω, και ήρθαμε αντιμέτωποι την περίοδο της πανδημίας, ήταν ο σοβαρός κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο με επιπτώσεις σε όλους τους σπουδαστές, αφού θα έπρεπε να παρατείνουν τις σπουδές τους και να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το υπουργείο και η διοίκηση δεν έδιναν καμία ουσιαστική απάντηση, δεν προχωρούσαν σε καμία ενέργεια. Αξιοποιήσαμε ανακοινώσεις, ήρθαμε σε επαφή και με τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», που στήριξαν το αίτημά μας, προχωρήσαμε σε μάζεμα υπογραφών και μετά από καθυστερήσεις το εξάμηνο ξεκίνησε μέσω τηλεκπαίδευσης.

Αντίστοιχα, υπήρχαν και σπουδαστές που κινδύνευαν να χάσουν το εξάμηνο επειδή ήταν σε εκπαιδευτικό ταξίδι και δεν μπορούσαν να γυρίσουν λόγω της καραντίνας. Με παρέμβαση του Συλλόγου Σπουδαστών στη διοίκηση της σχολής και στο υπουργείο Ναυτιλίας, εξασφαλίστηκε ότι δεν θα λαμβάνονται απουσίες στους σπουδαστές σε περίπτωση που αργήσουν να επιστρέψουν στη σχολή λόγω της πανδημίας COVID-19, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες αναπληρώσεις.

Οι παρεμβάσεις συνεχίστηκαν με τακτική συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου και τη συμμετοχή των σπουδαστών για όλα τα θέματα που προέκυπταν, όπως η ισότιμη πρόσβαση όλων στα μαθήματα, η αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης, ο τρόπος εξέτασης για την προστασία της υγείας όλων των σπουδαστών, καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού της σχολής.

Οι εφοπλιστές αξιοποιούν την πανδημία και επιδιώκουν τη γενικευμένη εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, για την παραπέρα υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, απαράδεκτη θέση που κατηγορηματικά απορρίφθηκε από το ΔΣ του Συλλόγου της ΑΕΝ Ασπροπύργου και τους σπουδαστές της σχολής.

Παράλληλα, αναδείξαμε στους σπουδαστές και την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να αξιοποιήσει την επιδημία και να φέρει, με απαίτηση των εφοπλιστών, μέτρα που διασφαλίζουν τα κέρδη τους με αλλεπάλληλες ΠΝΠ, σε βάρος και του δικού μας δικαιώματος να σπουδάζουμε απρόσκοπτα, αλλά και συνολικά σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, αφού είμαστε η νέα βάρδια - εργαζόμενοι στον κλάδο.

Το συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι οι αγώνες μας μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί γιατί μπροστά μας θα μπαίνουν συνέχεια δυσκολίες και εμπόδια, που μόνο με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο θα μπορούμε να ξεπερνάμε.

Η αλλαγή της περιόδου εκτέλεσης του εκπαιδευτικού ταξιδιού για τους δευτεροετείς σπουδαστές (από το Γ' εξάμηνο, στο τέλος της φοίτησης) έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την εκτίμηση. Ειδικά σπουδαστές με οικονομικές δυσκολίες αποκομίζουν ένα σημαντικό έσοδο που αποσκοπεί και στην ολοκλήρωση της σχολής και στη στήριξη των οικογενειών τους.

Αποτελεί κοροϊδία και από το υπουργείο και από τη διοίκηση να χύνουν από τη μία κροκοδείλια δάκρυα για το ήδη μεγάλο ποσοστό του 49% που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στις ΑΕΝ και από την άλλη να βάζουν ένα ακόμα μεγάλο εμπόδιο, που για πολλούς μπορεί να σημαίνει ακόμη και διακοπή σπουδών. Μάλιστα, και ενώ μας έλεγαν ότι υπάρχει αυτή η σκέψη σαν μέτρο για την πανδημία, ο εκπρόσωπος της ΕΕΕ στο Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης είπε όσο πιο κυνικά μπορούσε ότι δεν συμφέρει τους εφοπλιστές να γίνει ταυτόχρονα το εκπαιδευτικό ταξίδι και στους α' και στους β' έτους, γιατί για τους α' χορηγούνται με επιδότηση από το κράτος και τους συμφέρει περισσότερο.

Αυτή η εξέλιξη είναι απαράδεκτη, τόσο γιατί το εκπαιδευτικό ταξίδι είναι απαραίτητο στην ολοκλήρωση των σπουδών μας σαν εκπαιδευτικό κομμάτι, όσο και γιατί προγραμματίζουμε και τις σπουδές και τις ζωές μας με βάση αυτό. Αναδεικνύεται ότι οι όποιες αλλαγές στον εσωτερικό κανονισμό, με τον τρόπο που έγιναν, δημιούργησαν ένα ακόμα εμπόδιο στις σπουδές μας και μια εκρηκτική κατάσταση που εμείς θα καλεστούμε να πληρώσουμε.

Οπως επίσης, μια πολύ σοβαρή εξέλιξη είναι ότι η διεξαγωγή των μαθημάτων των προχωρημένων σωστικών και πυροσβεστικών για τους τελειόφοιτους των ΑΕΝ ολοκληρώνεται στις 17 Ιούλη. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πάρουν το πτυχίο τους τώρα, ενδέχεται να μην προλάβουν να τα ολοκληρώσουν, και παραπέμπονται από Σεπτέμβρη. Δηλαδή και παραπάνω επιβάρυνση οικονομική για αυτούς και τις οικογένειές τους, αλλά και χάνεται η δυνατότητα να βρουν δουλειά, αφού χάνουν την περίοδο. Απαιτούμε εδώ και τώρα να γίνει το μπάρκο κανονικά και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στα προχωρημένα σωστικά και πυροσβεστικά.

Η απάντηση σε αυτήν την κατάσταση είναι μέσα από τον σύλλογό μας να διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας στην απρόσκοπτη και ολοκληρωμένη πρόσβαση στις σπουδές μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει η παρέμβαση και στις άλλες ΑΕΝ πανελλαδικά, εκεί που είναι πιο έντονη η παρέμβαση του αντιπάλου, των εφοπλιστών και του αστικού κράτους, με σκοπό να ελέγχουν τη δράση των σπουδαστών αλλά και να επιδρούν στη συνείδησή τους για να μη συσπειρωθούν σαν εργαζόμενοι στα ταξικά σωματεία και γίνουν μέλη τους (ΠΕΜΕΝ).

Απέναντι στην ενιαία επίθεση που δεχόμαστε, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, να οργανώσουμε τη συλλογική διεκδίκηση και δράση, με συζήτηση σε κάθε έτος και τμήμα, να απαντάμε στα σχέδια που τσακίζουν τις σπουδές και τις ζωές μας. Καλούμε όλους τους σπουδαστές στον Ασπρόπυργο, αλλά και στις υπόλοιπες ΑΕΝ πανελλαδικά, να πάρουν την οργάνωση της πάλης στα χέρια τους, να οργανώσουν την περίοδο που έρχεται πανελλαδικό συντονισμό με μόνιμα χαρακτηριστικά, να αναπτύξουν τη συσπείρωση, την ισχυροποίηση των δεσμών των σπουδαστών και των ναυτεργατικών ταξικών σωματείων.

Διεκδικούμε:

  • Ενιαία, πραγματικά ανώτατη, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ενταγμένη στο υπουργείο Παιδείας. Ισοτιμία των διπλωμάτων μας με τα αντίστοιχα της στεριάς.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης όλων των ΑΕΝ στο ύψος των αναγκών κάθε Ακαδημίας. Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και των εργαστηρίων.
  • Προσλήψεις καθηγητών και ναυτοδιδασκάλων με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για αναλώσιμα που χρειάζονται για την παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων. Με ευθύνη του κράτους, να δίνονται όλα τα βιβλία έγκαιρα στους σπουδαστές. Να σταματήσει τώρα το απαράδεκτο καθεστώς των σημειώσεων και των φωτοτυπιών.
  • Δωρεάν μετακίνηση όλων των σπουδαστών. Αμεσα να εκδοθεί σπουδαστικό «πάσο», κάρτα για τους σπουδαστές των ΑΕΝ και να έχει ισχύ όπως και σε άλλες σχολές για εκπτώσεις σε θέατρα, κινηματογράφους κ.λπ.
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση! Με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση να δημιουργηθούν δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες και ασφαλείς εστίες για τους σπουδαστές των ΑΕΝ που κατοικούν σε διαφορετική πόλη. Αμεσα να αυξηθεί αλλά και να δίνεται έγκαιρα, στην αρχή του εξαμήνου, το επίδομα στέγασης. Να μην παραδίδονται τα κυλικεία των ΑΕΝ σε ιδιώτες. Δωρεάν σίτιση όλων των σπουδαστών των ΑΕΝ σε εστιατόρια που θα λειτουργούν με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη.
  • Αποστρατικοποίηση των ΑΕΝ και του ΚΕΣΕΝ.
  • Εύρεση καραβιού για τα εκπαιδευτικά ταξίδια για όλους τους σπουδαστές, με ευθύνη του υπουργείου Ναυτιλίας και των Διοικήσεων των ΑΕΝ. Οι δόκιμοι να μην εντάσσονται σε οργανικές θέσεις του πληρώματος.

Δημήτρης ΚΩΣΤΑΚΗΣ
Πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ