Τετάρτη 29 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ψηφίστηκε χτες αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική Εκπαίδευση, το οποίο σαρώνει τα δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και χτυπά τον παιδαγωγικό τους ρόλο, στο όνομα της απελευθέρωσης της επιχειρηματικής λειτουργίας.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε το ΚΚΕ. Από το βήμα της Βουλής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, τόνισε πως η κυβέρνηση, αντί να δίνει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της Εκπαίδευσης, φέρνει ένα αντιεκπαιδευτικό σχέδιο νόμου που προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. (Ακολουθούν ολόκληρη η ομιλία, καθώς και ρεπορτάζ από τη συζήτηση στη σελίδα 10).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση αντί να ασχολείται με μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων σαρώνει τα δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά την ιδιωτική Εκπαίδευση

INTIME NEWS

«

Γνωρίζετε καλά ότι βρισκόμαστε ένα μήνα σχεδόν πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οφείλατε, αυτήν την περίοδο, να παίρνατε όλα τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων με όρους υγιεινής και ασφάλειας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Να παρουσιάζατε συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη των σχολικών υποδομών, τη στελέχωση των σχολείων, με όλους τους εκπαιδευτικούς από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων, με μόνιμη και σταθερή εργασία, την πρόσληψη προσωπικού για την καθαριότητα, τη δημιουργία σύγχρονων δομών σχολιατρικών υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ένα πιθανό νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας.

Ολα αυτά σας τα έχουν επισημάνει εδώ και μήνες οι φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών. Τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να σας απασχολεί.

Εκτός κι αν σκοπεύετε να κάνετε το σχολείο και πάλι προαιρετικό, όπως τους μήνες μετά την καραντίνα, φορτώνοντας όλα τα βάρη, στο όνομα της περιβόητης "ατομικής ευθύνης", στους ίδιους τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση πανηγυρίζατε πριν από λίγες μέρες για την περίφημη συμφωνία της ΕΕ και τα δισ. του "Ταμείου Ανάκαμψης".

Σας ρωτάμε ευθέως, μιας και αρέσκεστε στα μεγάλα λόγια περί "αναβάθμισης του σχολείου", για "επένδυση στη γνώση" και άλλα τέτοια. Αλήθεια, από τα ποσά αυτά είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για τη δημιουργία εκατοντάδων νέων σχολείων, ειδικά νηπιαγωγείων, ώστε τα παιδιά μας να μην κάνουν μάθημα σε αποθήκες και κοντέινερ;

Χωράνε μέσα στο στενό κορσέ της χρηματοδότησης της ΕΕ οι δαπάνες για τους μόνιμους διορισμούς, που τόσο ανάγκη έχουν τα σχολεία ή θα συνεχίσετε την άθλια πολιτική της γενίκευσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων;

Η απάντηση φυσικά είναι γνωστή και αυταπάτες δεν έχουμε για το ποιος θα ξεκοκαλίσει για μια ακόμα φορά αυτά τα πακέτα.

Ο μεγάλος κερδισμένος και αυτήν τη φορά θα είναι το μεγάλο κεφάλαιο και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι για μια ακόμα φορά θα "πληρώσουν το λογαριασμό" με νέα μέτρα, περικοπές και μνημόνια διαρκείας.

Η ίδια η πραγματικότητα μας δείχνει ότι μόνο η σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, τις κυβερνήσεις του, την ΕΕ και τα μνημόνιά τους είναι ο δρόμος για να μην πληρώσει ο λαός τη νέα κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και να περάσει στην αντεπίθεση για την ίδια τη ζωή του.

Νομοσχέδιο - παρέμβαση υπέρ των εργοδοτών

Αντί να δώσετε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της Εκπαίδευσης συνολικά, φέρνετε στη Βουλή ένα ακόμα αντιεκπαιδευτικό σχέδιο νόμου, που προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Αλλο ένα νομοσχέδιο που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους έρχεται αιφνιδιαστικά, εν μέσω θερινών διακοπών.

Ο προφανής στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ξεμπερδέψει με την ψήφισή του χωρίς πάρα πολλές αντιδράσεις. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως και οι ίδιοι ομολογείτε, μέσα από την αιτιολογική έκθεση, αποτελούν συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία. Δηλαδή, συνέχεια των απαράδεκτων αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων για τη δημόσια Εκπαίδευση, για τις κάμερες μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, για τις αντιεπιστημονικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα.

Ρυθμίσεις που στο σύνολό τους προκάλεσαν μεγάλες και δικαιολογημένες αντιδράσεις από τα σωματεία των εκπαιδευτικών, από γονείς, μαθητές και φοιτητές.

Το παρόν σχέδιο νόμου για την ιδιωτική Εκπαίδευση είναι ένα νομοθέτημα που πλήττει βάναυσα τον παιδαγωγικό ρόλο, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Συνιστά παρέμβαση υπέρ των εργοδοτών, υπονομεύοντας καίρια τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων εκπαιδευτικών, αλλά και ευρύτερα τον εποπτικό ρόλο του κράτους στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων.

Παράγει, ως εκ τούτου, όρους ανισοτιμίας που στρέφονται και κατά των μαθητών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία. Οι εργαζόμενοι μετατρέπονται κυριολεκτικά σε έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ανοίγετε το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα συνολικά της εργατικής τάξης και όχι μόνο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Κατακτημένα δικαιώματα χρόνων, μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων, για εσάς αποτελούν βαρίδια στο νέο περιβάλλον της απόλυτης εργασιακής ζούγκλας που θέλετε να διαμορφώσετε και διαμορφώνετε, ανοίγοντας το πεδίο προς τη μεγάλη εργοδοσία.

Οταν μιλάτε για ελευθερία στην άσκηση του επιχειρείν στην ιδιωτική Εκπαίδευση ή για την αυτονομία και την ευελιξία που πρέπει να παρέχεται στους εργοδότες, ένα πράγμα εννοείτε: Απόλυτη ελευθερία των σχολαρχών να εκμεταλλεύονται όσο θέλουν, όποτε θέλουν και με όποιον τρόπο επιθυμούν τους εργαζόμενους.

Ολες οι συμβάσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα είναι σύμφωνες με το γενικό Εργατικό Δίκαιο και θα συνάπτονται εξαρχής ως αορίστου χρόνου, καταργώντας στην πράξη κατακτήσεις χρόνων στο χώρο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

Νομοθετείτε για λογαριασμό των εργοδοτών:

-- Ελεύθερες απολύσεις χωρίς έλεγχο από οποιοδήποτε όργανο θα έκρινε την καταχρηστικότητα της καταγγελίας σύμβασης πριν αυτή γίνει αποδεκτή από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

-- Αορίστου χρόνου σύμβαση σημαίνει, σε συνδυασμό με το παραπάνω, ότι θα μπορεί ο εργοδότης να απολύει τον εκπαιδευτικό ακόμη και στο μέσον της χρονιάς.

-- Οι εκπαιδευτικοί, με άλλα λόγια, δεν θα έχουν την ελάχιστη προστασία για να αποκρούσουν εκβιασμούς της εργοδοσίας, αν αυτή κρίνει ότι συμφέρον της επιχείρησης είναι όλοι οι μαθητές να αποφοιτούν με Αριστα ή αντιστρόφως, αν κρίνει ότι πρέπει να δημιουργήσει ένα σχολείο σκληρής "αριστείας", με αποκλεισμό όσων παιδιών δεν μπορούν να ακολουθήσουν.

Στο πλαίσιο της δήθεν ελεύθερης και ωραίας σχέσης εργοδότη - εργαζόμενου, ο εργαζόμενος δύναται να δεχθεί υπερωριακή εργασία σε απογευματινές ώρες ή σε μέρες που το σχολείο αργεί, πάντα βέβαια με τη "νόμιμη αμοιβή". Να παραιτηθεί από μέρος του ωραρίου και του μισθού του. Βέβαια, πάντα οικειοθελώς!

Ρωτάμε, λοιπόν: Ποιος εκπαιδευτικός θα αρνηθεί αυτήν την τόσο "ελεύθερη" επιλογή με το πιστόλι στον κρόταφο, που λέγεται απόλυση χωρίς έλεγχο και χωρίς χρονικό περιορισμό;

Δίνεται η δυνατότητα (βλέπε "ελεύθερη" επιλογή) σε κάθε σχολείο να ορίζει δικό του σύστημα αξιολόγησης, με δικά του κριτήρια και διαδικασίες. Σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο απολύσεων, δημιουργείται η εφιαλτική προοπτική όχι μόνο της απόλυσης αλλά και της απόλυσης με τη ρετσινιά του ανεπαρκούς, στη βάση των κριτηρίων που θα καθοριστούν με ξεκάθαρα επιχειρηματικά κριτήρια.

Τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν μετά το πέρας του κανονικού ωραρίου ως χώροι φροντιστηριακής ή οποιασδήποτε άλλης μορφής άτυπης Εκπαίδευσης, είτε υπό τη σκέπη της ίδιας επιχείρησης είτε με οποιοδήποτε άλλο επιχειρηματικό σχήμα, προσελκύοντας μαθητές από δημόσια σχολεία κατά τις απογευματινές ώρες.

Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών φροντιστηρίων θα οδηγηθούν στο λουκέτο, στο κλείσιμο, στην ανεργία, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια που υπάρχουν στο χώρο.

Οδοστρωτήρας ενάντια σε εργαζόμενους

Αποτυπώνει πλήρως την πραγματικότητα ο χαρακτηρισμός ως οδοστρωτήρας για το νομοσχέδιό σας!

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης έχουν και μνήμη και κρίση. Η πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων έχει δημιουργήσει ένα απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς στο χώρο.

Η υπουργός Παιδείας, όμως, δεν λειτουργεί μόνη της, ούτε η σημερινή κυβέρνηση είναι η μοναδική υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν στα Εργασιακά γενικά και σε αυτά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ειδικότερα.

Η στρατηγική επιλογή πρόσδεσης όλων των κυβερνήσεων στις επιλογές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση είναι δεδομένη.

Δεν ξεχνάμε ότι το 2017 ο κ. Γαβρόγλου, επικαλούμενος πιέσεις της τρόικας, άλλαξε το νόμο, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε περάσει λίγους μήνες πριν, ανοίγοντας το δρόμο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού από τον εργοδότη του: Δηλαδή, κρίση εκπαιδευτικής επάρκειας με καθοριστικό το ρόλο του διευθυντή της σχολικής μονάδας.

Οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά σχολεία ζουν, εδώ και χρόνια τώρα, σε καθεστώς έμμεσων και άμεσων απειλών, καθυστερήσεων στην καταβολή μισθών, εξωφρενικών απαιτήσεων της εργοδοσίας για ένταση της εργασίας, ενίοτε "μαύρης" και απλήρωτης.

Ολα αυτά, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ίσχυαν και με τη δική σας κυβέρνηση και γι' αυτό δεν μπορείτε να παριστάνετε σήμερα τις "μωρές παρθένες". Ακόμη και με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, όλα αυτά ήταν καθημερινότητα για πολλούς εργαζόμενους σε ιδιωτικά σχολεία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε με μεγάλη συνέπεια την Παιδεία - εμπόρευμα και στάθηκε αρωγός στις απαιτήσεις μεγάλων σχολαρχών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σήμερα, αίρει και τα τελευταία εμπόδια για την πλήρη κατάργηση κάθε δικαιώματος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους απαιτούμε την απόσυρση του απαράδεκτου αυτού σχεδίου νόμου.

Καλούμε όλο τον κόσμο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης να συσπειρωθεί στα σωματεία του και να δώσει μαχητική απάντηση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Να καταδικάσει όλα αυτά τα κόμματα που συνεχώς κουτσουρεύουν δικαιώματα των εργαζομένων και τσακίζουν τη μόρφωση των παιδιών μας.

Στον αγώνα αυτό το ΚΚΕ, με τις επεξεργασμένες θέσεις του, με την πρότασή του για το σχολείο και την κοινωνία, με τα μέλη και τα στελέχη του μέσα στο κίνημα, θα είναι πάντα μπροστά».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορείτε να διαβάσετε:

  • Ρεπορτάζ από τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την ιδιωτική Εκπαίδευση. Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
  • Ρεπορτάζ από τη χτεσινή εκδήλωση τιμής και μνήμης για την ΚΝίτισσα φοιτήτρια του Παντείου Σωτηρία Βασιλακοπούλου, 40 χρόνια από τη δολοφονία της στην πύλη της ΕΤΜΑ.
  • Αρθρο του προέδρου του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ: «Από την περίοδο της καραντίνας βγήκαμε πιο δυνατοί γιατί δεν μείναμε σιωπηλοί»
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή ενάντια στο νομοσχέδιο

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή προχώρησε χτες το απόγευμα ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Βύρων», την ώρα που εξελισσόταν η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Από εκεί, τα μέλη του σωματείου κατήγγειλαν για μια ακόμα φορά το απαράδεκτο νομοθέτημα «με το οποίο επιχειρείται ο ενταφιασμός του παιδαγωγικού ρόλου και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία».

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής και εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, η αντιπρόεδρος του «Βύρωνα» Σ. Καπερνάρου και ο εκπρόσωπος της ΑΣΚΙΕ στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ Μ. Σαβοριανάκης, αναδεικνύοντας τις συνέπειες στα εργασιακά δικαιώματα και τον παιδαγωγικό ρόλο του ιδιωτικού εκπαιδευτικού, τόνισαν πως ο αγώνας θα συνεχιστεί για να ακυρωθούν αυτοί οι σχεδιασμοί στην πράξη, δηλώνοντας σε ετοιμότητα και με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Ο εκπρόσωπος της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, Ανδ. Καργόπουλος, σημείωσε απευθυνόμενους στους συγκεντρωμένους ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και είναι ενιαίος, καθώς οι αλλαγές στα ιδιωτικά σχολεία αποτελούν και προπομπό για διαφοροποιημένα ευέλικτα προγράμματα, για επιβολή της «αξιολόγησης» και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο δημόσιο σχολείο.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης πραγματοποίησε χτες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Γαλάτεια Καζαντζάκη».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ικανοποιεί κάθε απαίτηση των επιχειρηματιών των ιδιωτικών σχολείων

Αργά το βράδυ αναμενόταν η ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Καταψήφισε το ΚΚΕ

Με συνοπτικές διαδικασίες και με τα σχολεία κλειστά - κατά τη συνήθη πρακτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων - αναμενόταν να ψηφιστεί χτες αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής Εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου», με το οποίο η κυβέρνηση έρχεται να ικανοποιήσει κάθε προκλητική αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων των ιδιωτικών σχολείων.

Πολύ συνοπτικά, προβλέπονται απελευθέρωση των απολύσεων και ωράρια - λάστιχο για τους εκπαιδευτικούς, «αξιολόγησή» τους αποκλειστικά από τους ιδιοκτήτες, ιδιωτικά σχολεία - «σούπερ μάρκετ», που θα λειτουργούν εκτός ωραρίου, Σαββατοκύριακα και τους καλοκαιρινούς μήνες, εξουθενώνοντας τους εκπαιδευτικούς. Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, έπλεξε το εγκώμιο των ιδιωτικών σχολείων, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, εμφάνισε την «αναβάθμιση της ιδιωτικής Εκπαίδευσης ως προοδευτισμό» έναντι «των αγκυλώσεων του παρελθόντος», ενώ το τσάκισμα και των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία το βάφτισε «αύξηση των εισοδημάτων τους» αφού θα μπορούν «να εργάζονται πέραν του σχολικού ωραρίου»... Οσο για το δικαίωμα που δίνει το νομοσχέδιο στον ιδιοκτήτη του σχολείου να απολύει ακόμα και εν μέσω της σχολικής χρονιάς, είπε ότι αυτό το μέτρο αφορά «τους ανεπαρκείς εκπαιδευτικούς»! Εξάλλου, πρόσθεσε ότι την «επιχειρηματική ελευθερία» στην Εκπαίδευση την προβλέπει και το Σύνταγμα.

Κατά τ' άλλα επανέλαβε ότι «επιδιώκουμε τη μείωση του κρατικού παρεμβατισμού και την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Την ενίσχυση της ουσιαστικής αυτονομίας της σχολικής μονάδας, την ενίσχυση της ευελιξίας όσον αφορά την οργάνωση του σχολείου, τη λειτουργία της σχολικής μονάδας». Ακόμη ότι «η απελευθέρωση του ιδιωτικού σχολείου από ιδεολογίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος» συνιστά «μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα» κ.ο.κ.

Καβγάδες για να συγκαλύψουν την κοινή στρατηγική τους

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να ανεβαίνει στα κάγκελα ενάντια στο νομοσχέδιο, με τον εισηγητή του, Ν. Φίλη, να επιδιώκει να οξύνει την αντιπαράθεση με φράσεις όπως «έχετε μετατρέψει το υπουργείο Παιδείας σε διαφημιστικό γραφείο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Είστε μεσίτρια συμφερόντων», κ.ο.κ., όμως στο διά ταύτα τάχθηκε υπέρ των επιχειρηματιών στην Παιδεία υπό ...όρους, όπως «ποιότητα, ισότητα, ελευθερία. Αυτό είναι ένα τρίπτυχο, το οποίο πρέπει να υπηρετεί το δημοκρατικό σχολείο, το δημόσιο σχολείο, αλλά και το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο»... Ο δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρολιάκος πήρε τον λόγο για να διευκρινίσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι a priori απέναντι στην ιδιωτική Εκπαίδευση. Λειτουργούν σπουδαία ιδιωτικά εκπαιδευτήρια»...

Διαφωνίες ως προς το ...«κανονιστικό πλαίσιο» εξέφρασε το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο η ειδική αγορήτρια Χ. Κεφαλίδου διευκρίνισε ότι «εκπαιδευτικά, σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά σχολεία, στην πλειονότητά τους κάνουν σοβαρή δουλειά και εκπαιδεύουν σωστά τα παιδιά μας». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος, είπε ότι «η Παιδεία μπορεί να γίνει ένα οικονομικό εργαλείο» και ότι «πρότυπό μας είναι η Κύπρος, η Μ. Βρετανία και πολλές άλλες χώρες που η ιδιωτική Παιδεία είναι ένας συγκεκριμένος πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης». Σε διάφορες παρατηρήσεις όσον αφορά τη λειτουργία των επιχειρηματιών της Εκπαίδευσης επιδόθηκε και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης.

Ο,τι θέλουν οι σχολάρχες

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του, Γιάννης Δελής, καταρχήν «υπάρχει μια κανονικότητα η οποία δεν διαταράσσεται ποτέ και με τίποτα. Ολοι οι σημαντικοί εκπαιδευτικοί νόμοι, όλα τα σκληρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα να ψηφίζονται μέσα στο κατακαλόκαιρο, με τα σχολεία κλειστά». Στην προκειμένη περίπτωση, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «το οποίο ικανοποιεί όλες τις μέχρι τώρα απαιτήσεις των επιχειρηματιών της Εκπαίδευσης. Επείγεται, μάλιστα, η κυβέρνηση να το ψηφίσει άρον άρον, ώστε με την καινούργια σχολική χρονιά το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων να είναι έτσι όπως ακριβώς το θέλουν οι σχολάρχες, δηλαδή και να έχουν λυμένα τα χέρια τους για να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζόμενων ιδιωτικών εκπαιδευτικών, και μεγαλύτερα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας να ανοίγονται μπροστά τους στον ευρύτερο εκπαιδευτικό τομέα, με όχημα την αξιοποίηση των κτιριακών τους εγκαταστάσεων». Πρόσθεσε δε: «Μακάρι την ίδια βιασύνη και την ίδια ζέση που δείχνει η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των σχολαρχών να την έδειχνε και στο ζήτημα της προετοιμασίας για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς».

Οπως τόνισε, 5 βδομάδες πριν από το άνοιγμα των σχολείων και οι βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή τους λειτουργία στην εποχή του COVID βρίσκονται ακόμη στον «αέρα».

Οσο για τον κουρνιαχτό της αντιπαράθεσης που έχουν σηκώσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Φαίνεται ότι βρήκαν επιτέλους μετά από καιρό και ένα θέμα για να τσακώνονται. Οι αλληλοκατηγορίες τους δίνουν και παίρνουν», όμως «στο κύριο, στο βασικό διαφωνείτε; Στο να υπάρχει δηλαδή επιχειρηματική δράση στην Παιδεία διαφωνείτε; Οχι βέβαια. Συμφωνείτε και οι δυο σας. Αυτή είναι η κοινή σας πολιτική βάση, απλώς τσακώνεστε για το πώς θα γίνεται αυτή η επιχειρηματική δράση και για το πώς θα είναι πιο κερδοφόρα αυτή για τους επιχειρηματίες της».

Ειδικά για το νομοσχέδιο σημείωσε ότι «είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών της Παιδείας. Κάθε του άρθρο, από τα πρώτα 13 που αναφέρονται στα ιδιωτικά σχολεία, είναι και μια διευκόλυνση, είναι και ένα δώρο για τους καπιταλιστές της Παιδείας. Και ταυτόχρονα είναι και μια επίθεση, είναι και ένα σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Αλλωστε, έτσι δουλεύει η μηχανή των κερδών σε οποιαδήποτε καπιταλιστική επιχείρηση».

Ενώ υπενθύμισε ότι αυτά τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα τα οποία σαρώνει τώρα η ΝΔ τα είχε υπονομεύσει ευθέως και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. «Είναι χαρακτηριστικό - τόνισε ο Γ. Δελής - ότι Συλλογική Σύμβαση χρόνια έχουν να δουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση τότε, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα ασφαλώς, πεισματικά αρνήθηκαν να υιοθετήσουν την πρόταση νόμου εκατοντάδων σωματείων που κατέθεσε το ΚΚΕ για ουσιαστική επαναφορά, μα και για ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση των Συλλογικών Συμβάσεων».

Εν ολίγοις, όπως επισήμανε, «αυτό που γίνεται σήμερα με το νομοσχέδιο δεν είναι παρά η άρση και των τελευταίων εμποδίων στο δρόμο για την πλήρη κατάργηση κάθε δικαιώματος. Και βεβαίως, το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά σχολεία είναι και ο προπομπός για συνολικότερες, ανάλογες αλλαγές και στα φροντιστήρια, στα πλαίσια πάντα της εξίσωσης με τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα, αλλά και ας το προσέξουμε αυτό, και στη δημόσια Εκπαίδευση».

Ο Γ. Δελής κάλεσε την υπουργό να λάβει μέτρα υπέρ των απλήρωτων εκπαιδευτικών των εκπαιδευτηρίων «Ζηρίδη», «οι οποίοι - όπως σημείωσε - περνούν δύσκολες ώρες και πέφτουν, απ' ό,τι φαίνεται, θύμα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού των εκπαιδευτικών επιχειρήσεων».

Τροπολογία του ΚΚΕ

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση απέρριψε χτες και την τροπολογία του ΚΚΕ που προέβλεπε την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τους εκπαιδευτικούς που αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ λόγω τεχνικών προβλημάτων, τα οποία προέκυψαν κατά τη διαδικασία έκδοσης και πληρωμής των παραβόλων (3 ευρώ) που έπρεπε να συνυποβληθούν με την αίτηση κάθε υποψηφίου.

Οπως ανέδειξε ο Γ. Δελής, οι εκπαιδευτικοί αυτοί δεν αποκλείονται μόνο από τον φετινό διαγωνισμό, αλλά για τρία χρόνια και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια αδικία σε βάρος άνω των 2.000 νέων εκπαιδευτικών, οι οποίοι αποκλείονται και μάλιστα χωρίς δική τους ευθύνη, και πρέπει τώρα να αποκατασταθεί. Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, έκανε σαφές ότι δεν μπορεί να δεχτεί την τροπολογία και είπε ότι «θα συζητήσω» το θέμα αυτό με την επικεφαλής του ΑΣΕΠ.

Στους δήμους η καθαριότητα των σχολείων

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών τροπολογία που προβλέπει ότι πλέον περνάει πλήρως στους δήμους η διαδικασία πρόσληψης, πληρωμής και εργασιακών σχέσεων των καθαριστριών των σχολείων. Οι καθαριστές και οι καθαρίστριες θα προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες θα διαρκούν όσο διαρκεί το σχολικό έτος. Ο Γ. Δελής σχολιάζοντας στην Ολομέλεια την τροπολογία ανέφερε ότι η κυβέρνηση αρνείται «το δικαίωμα των εργαζομένων στην καθαριότητα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ ρώτησε τον υπουργό αν αυτή η μεταφορά της καθαριότητας «συνοδεύεται και από αντίστοιχη μεταφορά των πόρων στους δήμους».

Ο υπουργός Εσωτερικών όσον αφορά τη μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, υπενθύμισε ότι «αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα», χωρίς βέβαια να πει ότι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα από κοινού απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ στη συνταγματική αναθεώρηση να καταργηθεί η σχετική διάταξη. Οσον αφορά τα χρήματα για την καθαριότητα στα σχολεία είπε ότι προβλέπονται από τον προϋπολογισμό, γιατί ήταν ήδη αποφασισμένο να περάσει η διαδικασία στους δήμους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτοβουλία πυροπροστασίας στο πάρκο Τρίτση

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα οι βάρδιες εθελοντικής πυροπροστασίας που πραγματοποιεί για ακόμη μια χρονιά η ΚΝΕ στο πάρκο Τρίτση, στο Ιλιον, που αποτελεί ανάσα οξυγόνου για το λαό της περιοχής και για όλη την Αττική.

«Η κίνησή μας αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου για ένα ακόμα καλοκαίρι πολλές περιοχές της χώρας μας μετράνε ήδη τις πρώτες καταστροφές από πυρκαγιές», σημειώνει σε δήλωσή του ο Γιάννης Κονταργύρης, στέλεχος της ΚΝΕ, τονίζοντας: «Είναι τεράστιες οι ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων για τις μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα πυροπροστασίας, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο έμψυχο δυναμικό που απαιτείται και στις απαραίτητες υποδομές. Με αυτήν την πρωτοβουλία στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση, στην Περιφέρεια, στις δημοτικές αρχές ότι το πάρκο, το οποίο δημιουργήθηκε με την πάλη του λαού, δεν θα το αφήσουμε στην τύχη του.

Η λύση για το πάρκο δεν βρίσκεται ούτε στα σχέδια εμπορευματοποίησης ούτε στους επίδοξους ιδιώτες επενδυτές που θέλουν να το βάλουν στο χέρι για να εξασφαλίσουν ένα νέο πεδίο κερδοφορίας. Η λύση βρίσκεται στη σταθερή, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γι' αυτόν τον λόγο καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να δυναμώνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση τον αγώνα για ένα σύγχρονο πάρκο, ανοιχτό για το λαό, με σύγχρονες υποδομές που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής αφού είναι από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου σε όλη τη χώρα.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα συνεχίσουμε να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι κάθε χρόνο με την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ μας το πάρκο παίρνει πραγματικά ζωή από χιλιάδες λαού και νεολαίας απ' όλη την Αττική και όπως λένε και οι ίδιοι οι κάτοικοι "η ΚΝΕ αφήνει το πάρκο πάντα σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι το βρήκε".

Και φέτος, λοιπόν, ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" το Σεπτέμβρη εδώ στο πάρκο Τρίτση, παίρνοντας φυσικά όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, έτσι όπως υποδειγματικά κάνουν το Κόμμα και η Οργάνωσή μας όλο αυτό το διάστημα σε κάθε μας εκδήλωση. Καλή αντάμωση στο φετινό μας Φεστιβάλ!».

«Η Σωτηρία ζει μέσα στους αγώνες»

Με μεγάλη συμμετοχή έγινε χτες η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου

Ο Γ. Καρανικόλας
Ο Γ. Καρανικόλας
Νεολαία, εργαζόμενοι, άνθρωποι που δίνουν το «παρών» στους καθημερινούς αγώνες, βρέθηκαν χτες έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ, στο σημείο που πριν από 40 χρόνια έπεφτε νεκρή, δολοφονημένη από την εργοδοσία, η ΚΝίτισσα φοιτήτρια της Παντείου Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Τιμώντας τη μνήμη της και ανανεώνοντας την υπόσχεση συνέχισης του αγώνα και δηλώνοντας: «Εμπνεόμαστε. Διδασκόμαστε. Θα νικήσουμε...».

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών, χαιρετισμό απηύθυνε η Λ. Βενετοπούλου από τον Φοιτητικό Σύλλογο Παντείου. «Εμπνεόμαστε από το παλικαρίσιο παράδειγμά της, κρατώντας ψηλά τη σημαία του αγώνα», σημείωσε και αναφέρθηκε στην ποινικοποίηση των αγώνων, στις ρυθμίσεις για περιορισμό των διαδηλώσεων, στην προσπάθεια να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου μέσα στα πανεπιστήμια, στην κατάργηση του ασύλου. «Η στάση της Σωτηρίας μάς θυμίζει καθημερινά ότι η θέση μας ως φοιτητές είναι δίπλα στους εργάτες. Συνεχίζουμε στα βήματά της. Η θυσία της μας δείχνει τον δρόμο της αντεπίθεσης, της οργάνωσης των φοιτητών, σε συμπόρευση με το εργατικό ταξικό κίνημα. Δυναμώνουμε τον αγώνα για όσα εκείνη πάλεψε», σημείωσε.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Γ. Καρανικόλας. Αναφέρθηκε στη δολοφονία της Σωτηρίας και στο πώς αντιμετωπίστηκε από το κράτος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι ένα απ' τα αμέτρητα εργοδοτικά εγκλήματα, που αποδεικνύουν με τον πιο ωμό τρόπο ότι η ισότητα και η ελευθερία της αστικής δημοκρατίας σταματάνε έξω απ' τις πύλες των εργοστασίων, μπροστά στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η συντρόφισσα Σωτηρία, ως πρωτοπόρα κομμουνίστρια, ως μέλος της ΚΝΕ, υπερασπιζόταν την ανάγκη οργάνωσης του εργατικού κινήματος, ώστε να περάσει στην αντεπίθεση ενάντια στους καταπιεστές και τους δυνάστες. Η εργοδοσία και οι μηχανισμοί της δεν δίστασαν να τη δολοφονήσουν, υπερασπιζόμενοι με όλους τους τρόπους και τα μέσα τα συμφέροντά τους, τα κέρδη τους. Η θυσία της αποτελεί αφορμή για να βγάλουμε πολύτιμα συμπεράσματα για το σήμερα», είπε αναφερόμενος στα νέα βάρη που καλείται να σηκώσει η εργατική τάξη σήμερα. «Τιμάμε την Σωτηρία δίνοντας καθημερινά τη μάχη για να γίνουμε περισσότεροι όλοι εμείς που παλεύουμε να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

Νεολαία και εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση τιμής και μνήμης
Νεολαία και εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση τιμής και μνήμης
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με καταθέσεις στεφανιών από την ΕΓ του ΠΑΜΕ, την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών, την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων, την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ και τον Φοιτητικό Σύλλογο Παντείου. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Γ. Τούσσας και του ΚΣ της ΚΝΕ ο Αλ. Μπουγάς.

Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Σωτηρίας, η οποία παραμένει «αθάνατη», ανάμεσα στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες.

Στο κενό η προσπάθεια εκφοβισμού

Από το βήμα της εκδήλωσης καταδικάστηκε η απαράδεκτη ενέργεια της Αστυνομίας σε βάρος μελών της ΚΝΕ νωρίτερα το πρωί. Συγκεκριμένα, ανήμερα της επετείου της δολοφονίας της Σωτηρίας, ομάδα ΔΙΑΣ προχώρησε, με γελοίες δικαιολογίες, στην προσαγωγή 8 μελών της ΚΝΕ που προετοίμαζαν τον χώρο για την εκδήλωση τιμής και μνήμης. Τα μέλη της Οργάνωσης προσήχθησαν στο ΑΤ Αιγάλεω.

Παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Τα μέλη της ΚΝΕ αφέθηκαν λίγο αργότερα ελεύθερα.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε σχόλιό του τονίζει: «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια. Οι απειλές, ο αυταρχισμός, η καταστολή της κυβέρνησης, με στόχο να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τη νέα γενιά, τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ θα πέσει στο κενό!

Κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της Σωτηρίας
Κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της Σωτηρίας
Η ενέργεια αυτή αποδεικνύει ότι η δράση των μελών της ΚΝΕ ενοχλεί το σύστημα και τις κυβερνήσεις του διαχρονικά. Το σύστημα ενοχλείται από το παράδειγμα της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, γιατί με την αταλάντευτη στάση της συνεχίζει να εμπνέει τη νεολαία με τις αξίες της ανιδιοτέλειας, της συλλογικής δράσης και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας κόντρα σε όσους μας τα στερούν.

Οσοι ονειρεύονται "σιγή νεκροταφείου" μπροστά στη νέα επέλαση στα δικαιώματα των νέων να αλλάξουν πλευρό! Η ΚΝΕ είναι εδώ για να μετατρέψει τους φόβους τους σε πραγματικότητα, δυναμώνοντας τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας», καταλήγει το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.


Η Λ. Βενετοπούλου
Η Λ. Βενετοπούλου
Από την περίοδο της καραντίνας βγήκαμε πιο δυνατοί γιατί δεν μείναμε σιωπηλοί!

H εκπαιδευτική χρονιά 2019 - 2020 χαρακτηρίζεται από την όξυνση όλων των προβλημάτων των σπουδαστών, γενικότερα των ναυτεργατών στις ναυτικές σχολές και στα καράβια. Δοκιμαστήκαμε σπουδαστές, καθηγητές και ναυτεργάτες σε δύσκολες - πρωτόγνωρες συνθήκες που έφεραν η καπιταλιστική κρίση και η διασπορά της πανδημίας COVID-19, σε συνδυασμό με την ένταση της επιθετικότητας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, των εφοπλιστών, γενικότερα του κεφαλαίου, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), στα καράβια και σε όλους τους χώρους δουλειάς σε βάρος του λαού και της νεολαίας

Οι επιπτώσεις λόγω της διασποράς της πανδημίας COVID-19 με τραγικές εικόνες σε ισχυρές καπιταλιστικές χώρες (ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία, Γαλλία, Βραζιλία κ.α.), με ομαδικούς τάφους, με επιλογή ποιος θα ζει και ποιος θα πεθαίνει, αναδεικνύουν τη σαπίλα του συστήματος. Τα προβλήματα στη σχολή μας - ΑΕΝ Ασπροπύργου - λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής, της υποχρηματοδότησης που εφάρμοσαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις οξύνθηκαν παραπέρα, κάτω από την πίεση που ασκούν οι εφοπλιστές και τα κόμματά τους για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Εφοπλιστές και κυβέρνηση δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για τους σπουδαστές και τους ναυτεργάτες την περίοδο κορύφωσης της διασποράς της πανδημίας. Χιλιάδες σπουδαστές και ναυτεργάτες παραμένουν μήνες έγκλειστοι στα καράβια, με οδυνηρές συνέπειες.

Ομως ο Σύλλογος Σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των σπουδαστών, μπήκε μπροστά, οργάνωσε τη δράση στη σχολή και στα καράβια. Βγήκαμε πιο δυνατοί, τα καταφέραμε, δεν μείναμε σιωπηλοί και συνεχίζουμε να διεκδικούμε για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας. Συμβάλαμε ώστε να αποκαλυφθεί ο «ορατός εχθρός», αναδεικνύοντας τη ρίζα των προβλημάτων, την πραγματική αιτία, την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Από αυτήν τη μάχη κρατάμε πολύτιμα συμπεράσματα για τον τρόπο δουλειάς που πρέπει να έχουμε, σαν σπουδαστικός σύλλογος, για να ενισχύουμε την αγωνιστική πρωτοπόρα δράση, ακόμα και σε καταστάσεις πρωτόγνωρες για μας.

Από την πρώτη στιγμή, ήρθαμε σε επαφή με όλους τους σπουδαστές, προχωρήσαμε σε καταγραφή των προβλημάτων, και όσον αφορά τη σχολή αλλά και συνολικά τη ζωή του καθενός, και εκδώσαμε ανακοίνωση που με όλους τους δυνατούς τρόπους προσπαθήσαμε να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Η θέση μας και για το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος και συνολικά ο εκσυγχρονισμός υλικών υποδομών, κάλυψης όλων των απαραίτητων θέσεων με μόνιμο εκπαιδευτικό επιστημονικό δυναμικό, απαντούσε στις προσπάθειες κυβέρνησης, υπουργείου και διοικήσεων να αξιοποιήσουν αυτή την κατάσταση, για να μας πείσουν να βάλουμε πλάτη στην προσπάθεια να μετακυλήσουν το βάρος της «χασούρας» των εφοπλιστών στους σπουδαστές και τους ναυτεργάτες.

Και ρωτάμε: Τα 45 άτομα μέσα σε κάθε τάξη, με το 80% των καθηγητών ωρομίσθιους και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το να υπάρχουν σπουδαστές που δεν έχουν κάνει ακόμα το εκπαιδευτικό ταξίδι επειδή δεν βρήκαν καράβι, να μην έχουμε πρόσβαση ούτε σε σίτιση - αφού έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη, να κάνουμε μαθήματα και εργαστήρια σε άθλιες συνθήκες, να καταγράφονται στις ΑΕΝ ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις πάνω από 60% σε πολλά μαθήματα για να μη φαίνονται τα κενά στα εκπαιδευτικά ταξίδια, να μην έχει εστίες η ΑΕΝ Ασπροπύργου, που πανελλαδικά καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι σπουδαστών από την επαρχία, και άλλα τόσα προβλήματα που θα μπορούσαμε να γράφουμε, είναι στο κομμάτι της «σύγχρονης και μελετημένης Ναυτικής Εκπαίδευσης...» που διαφημίζει ο υπουργός ναυτιλίας Ι. Πλακιωτάκης ότι προσφέρει στους σπουδαστές των ΑΕΝ, με όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορούν να δουλέψουν;

`Η είναι απλά μια δομή που ελέγχεται όλο και περισσότερο από τους εφοπλιστές, για να τους προσφέρει φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες χώρες, που μάλιστα μέσω του Ιδρύματος Ευγενίδη κάνει και απευθείας αναθέσεις με κρατική χρηματοδότηση όποιες απαραίτητες επεμβάσεις και προσαρμογές βλέπει ότι χρειάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση;

Βασικό ζήτημα όπου εκφράστηκαν τα παραπάνω, και ήρθαμε αντιμέτωποι την περίοδο της πανδημίας, ήταν ο σοβαρός κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο με επιπτώσεις σε όλους τους σπουδαστές, αφού θα έπρεπε να παρατείνουν τις σπουδές τους και να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το υπουργείο και η διοίκηση δεν έδιναν καμία ουσιαστική απάντηση, δεν προχωρούσαν σε καμία ενέργεια. Αξιοποιήσαμε ανακοινώσεις, ήρθαμε σε επαφή και με τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», που στήριξαν το αίτημά μας, προχωρήσαμε σε μάζεμα υπογραφών και μετά από καθυστερήσεις το εξάμηνο ξεκίνησε μέσω τηλεκπαίδευσης.

Αντίστοιχα, υπήρχαν και σπουδαστές που κινδύνευαν να χάσουν το εξάμηνο επειδή ήταν σε εκπαιδευτικό ταξίδι και δεν μπορούσαν να γυρίσουν λόγω της καραντίνας. Με παρέμβαση του Συλλόγου Σπουδαστών στη διοίκηση της σχολής και στο υπουργείο Ναυτιλίας, εξασφαλίστηκε ότι δεν θα λαμβάνονται απουσίες στους σπουδαστές σε περίπτωση που αργήσουν να επιστρέψουν στη σχολή λόγω της πανδημίας COVID-19, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες αναπληρώσεις.

Οι παρεμβάσεις συνεχίστηκαν με τακτική συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου και τη συμμετοχή των σπουδαστών για όλα τα θέματα που προέκυπταν, όπως η ισότιμη πρόσβαση όλων στα μαθήματα, η αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης, ο τρόπος εξέτασης για την προστασία της υγείας όλων των σπουδαστών, καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού της σχολής.

Οι εφοπλιστές αξιοποιούν την πανδημία και επιδιώκουν τη γενικευμένη εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, για την παραπέρα υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, απαράδεκτη θέση που κατηγορηματικά απορρίφθηκε από το ΔΣ του Συλλόγου της ΑΕΝ Ασπροπύργου και τους σπουδαστές της σχολής.

Παράλληλα, αναδείξαμε στους σπουδαστές και την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να αξιοποιήσει την επιδημία και να φέρει, με απαίτηση των εφοπλιστών, μέτρα που διασφαλίζουν τα κέρδη τους με αλλεπάλληλες ΠΝΠ, σε βάρος και του δικού μας δικαιώματος να σπουδάζουμε απρόσκοπτα, αλλά και συνολικά σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, αφού είμαστε η νέα βάρδια - εργαζόμενοι στον κλάδο.

Το συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι οι αγώνες μας μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί γιατί μπροστά μας θα μπαίνουν συνέχεια δυσκολίες και εμπόδια, που μόνο με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο θα μπορούμε να ξεπερνάμε.

Η αλλαγή της περιόδου εκτέλεσης του εκπαιδευτικού ταξιδιού για τους δευτεροετείς σπουδαστές (από το Γ' εξάμηνο, στο τέλος της φοίτησης) έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την εκτίμηση. Ειδικά σπουδαστές με οικονομικές δυσκολίες αποκομίζουν ένα σημαντικό έσοδο που αποσκοπεί και στην ολοκλήρωση της σχολής και στη στήριξη των οικογενειών τους.

Αποτελεί κοροϊδία και από το υπουργείο και από τη διοίκηση να χύνουν από τη μία κροκοδείλια δάκρυα για το ήδη μεγάλο ποσοστό του 49% που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στις ΑΕΝ και από την άλλη να βάζουν ένα ακόμα μεγάλο εμπόδιο, που για πολλούς μπορεί να σημαίνει ακόμη και διακοπή σπουδών. Μάλιστα, και ενώ μας έλεγαν ότι υπάρχει αυτή η σκέψη σαν μέτρο για την πανδημία, ο εκπρόσωπος της ΕΕΕ στο Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης είπε όσο πιο κυνικά μπορούσε ότι δεν συμφέρει τους εφοπλιστές να γίνει ταυτόχρονα το εκπαιδευτικό ταξίδι και στους α' και στους β' έτους, γιατί για τους α' χορηγούνται με επιδότηση από το κράτος και τους συμφέρει περισσότερο.

Αυτή η εξέλιξη είναι απαράδεκτη, τόσο γιατί το εκπαιδευτικό ταξίδι είναι απαραίτητο στην ολοκλήρωση των σπουδών μας σαν εκπαιδευτικό κομμάτι, όσο και γιατί προγραμματίζουμε και τις σπουδές και τις ζωές μας με βάση αυτό. Αναδεικνύεται ότι οι όποιες αλλαγές στον εσωτερικό κανονισμό, με τον τρόπο που έγιναν, δημιούργησαν ένα ακόμα εμπόδιο στις σπουδές μας και μια εκρηκτική κατάσταση που εμείς θα καλεστούμε να πληρώσουμε.

Οπως επίσης, μια πολύ σοβαρή εξέλιξη είναι ότι η διεξαγωγή των μαθημάτων των προχωρημένων σωστικών και πυροσβεστικών για τους τελειόφοιτους των ΑΕΝ ολοκληρώνεται στις 17 Ιούλη. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πάρουν το πτυχίο τους τώρα, ενδέχεται να μην προλάβουν να τα ολοκληρώσουν, και παραπέμπονται από Σεπτέμβρη. Δηλαδή και παραπάνω επιβάρυνση οικονομική για αυτούς και τις οικογένειές τους, αλλά και χάνεται η δυνατότητα να βρουν δουλειά, αφού χάνουν την περίοδο. Απαιτούμε εδώ και τώρα να γίνει το μπάρκο κανονικά και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στα προχωρημένα σωστικά και πυροσβεστικά.

Η απάντηση σε αυτήν την κατάσταση είναι μέσα από τον σύλλογό μας να διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας στην απρόσκοπτη και ολοκληρωμένη πρόσβαση στις σπουδές μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει η παρέμβαση και στις άλλες ΑΕΝ πανελλαδικά, εκεί που είναι πιο έντονη η παρέμβαση του αντιπάλου, των εφοπλιστών και του αστικού κράτους, με σκοπό να ελέγχουν τη δράση των σπουδαστών αλλά και να επιδρούν στη συνείδησή τους για να μη συσπειρωθούν σαν εργαζόμενοι στα ταξικά σωματεία και γίνουν μέλη τους (ΠΕΜΕΝ).

Απέναντι στην ενιαία επίθεση που δεχόμαστε, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, να οργανώσουμε τη συλλογική διεκδίκηση και δράση, με συζήτηση σε κάθε έτος και τμήμα, να απαντάμε στα σχέδια που τσακίζουν τις σπουδές και τις ζωές μας. Καλούμε όλους τους σπουδαστές στον Ασπρόπυργο, αλλά και στις υπόλοιπες ΑΕΝ πανελλαδικά, να πάρουν την οργάνωση της πάλης στα χέρια τους, να οργανώσουν την περίοδο που έρχεται πανελλαδικό συντονισμό με μόνιμα χαρακτηριστικά, να αναπτύξουν τη συσπείρωση, την ισχυροποίηση των δεσμών των σπουδαστών και των ναυτεργατικών ταξικών σωματείων.

Διεκδικούμε:

  • Ενιαία, πραγματικά ανώτατη, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ενταγμένη στο υπουργείο Παιδείας. Ισοτιμία των διπλωμάτων μας με τα αντίστοιχα της στεριάς.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης όλων των ΑΕΝ στο ύψος των αναγκών κάθε Ακαδημίας. Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και των εργαστηρίων.
  • Προσλήψεις καθηγητών και ναυτοδιδασκάλων με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για αναλώσιμα που χρειάζονται για την παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων. Με ευθύνη του κράτους, να δίνονται όλα τα βιβλία έγκαιρα στους σπουδαστές. Να σταματήσει τώρα το απαράδεκτο καθεστώς των σημειώσεων και των φωτοτυπιών.
  • Δωρεάν μετακίνηση όλων των σπουδαστών. Αμεσα να εκδοθεί σπουδαστικό «πάσο», κάρτα για τους σπουδαστές των ΑΕΝ και να έχει ισχύ όπως και σε άλλες σχολές για εκπτώσεις σε θέατρα, κινηματογράφους κ.λπ.
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση! Με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση να δημιουργηθούν δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες και ασφαλείς εστίες για τους σπουδαστές των ΑΕΝ που κατοικούν σε διαφορετική πόλη. Αμεσα να αυξηθεί αλλά και να δίνεται έγκαιρα, στην αρχή του εξαμήνου, το επίδομα στέγασης. Να μην παραδίδονται τα κυλικεία των ΑΕΝ σε ιδιώτες. Δωρεάν σίτιση όλων των σπουδαστών των ΑΕΝ σε εστιατόρια που θα λειτουργούν με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη.
  • Αποστρατικοποίηση των ΑΕΝ και του ΚΕΣΕΝ.
  • Εύρεση καραβιού για τα εκπαιδευτικά ταξίδια για όλους τους σπουδαστές, με ευθύνη του υπουργείου Ναυτιλίας και των Διοικήσεων των ΑΕΝ. Οι δόκιμοι να μην εντάσσονται σε οργανικές θέσεις του πληρώματος.

Δημήτρης ΚΩΣΤΑΚΗΣ
Πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ