Τετάρτη 29 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1890 Πεθαίνει ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ, πρωτοπόρος της σύγχρονης ζωγραφικής.

1901 Ξεκινά στην Ιντιανάπολις των ΗΠΑ το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

1925 Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

1938 Τα ιαπωνικά στρατεύματα εισβάλλουν σε σοβιετικό έδαφος και συντρίβονται από τον Κόκκινο Στρατό κοντά στη λίμνη Χασάν.

1941 Συνέρχεται στην Αθήνα το Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματοβιοτεχνών.

1948 Στη διάρκεια μεγάλων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των αστικών δυνάμεων στην Κρήτη στις 29 και 30 Ιούλη, σκοτώνεται ο Γιάννης Ποδιάς (μάχη του Ψηλορείτη). Συμμορίτες του Μπαντουβά του έκοψαν το κεφάλι, το κάρφωσαν σε έναν πάσσαλο και το περιέφεραν πανηγυρίζοντας στο Ηράκλειο.

1968 Δέκα άτομα σκοτώνονται σε νέες συγκρούσεις στην Πόλη του Μεξικού, όπου για την καταστολή των διαδηλώσεων χρησιμοποιούνται μπαζούκας, τεθωρακισμένα και αλεξιπτωτιστές.

1973 Διεξάγεται το δημοψήφισμα της χούντας για το πολιτειακό (την κατάργηση της μοναρχίας και τη δήθεν καθιέρωση της προεδρικής δημοκρατίας). Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το καθεστώς ήταν: «ΝΑΙ» 78,4% και «ΟΧΙ» 21,6%.

1974 Δημοσιεύεται Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Η πολιτική μεταβολή και η πάλη για δημοκρατία και πρόοδο».

1975 Η Αγκυρα κηρύσσει άκυρη τη Συμφωνία του 1969, θέτει υπό τον έλεγχό της όλες τις αμερικανικές βάσεις και απειλεί να υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης με τη Σοβιετική Ενωση, αν δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις του αμερικανικού Κογκρέσου για την επανάληψη της αμερικανικής βοήθειας.

1975 Υπογράφεται η Τελική Πράξη του Ελσίνκι στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ).

1994 Καταδικάζεται σε φυλάκιση οκτώμισι χρόνων ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι, αφού κρίθηκε ένοχος για απάτες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ