ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διατηρούνται ψηλά οι τόνοι με τους Δυτικούς συμμάχους

Στον απόηχο της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στη Ρωσία και τη διαδικασία επαναπροσέγγισης με αυτήν, που ξεκίνησε και επανεκκινεί μια σειρά συμφωνιών μονοπωλιακών ομίλων, συνεχίζεται η αντιπαράθεση της τουρκικής ηγεσίας με τους παραδοσιακούς ιμπεριαλιστές συμμάχους της. Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, σημείωσε χαρακτηριστικά πως είναι φυσιολογικό το γεγονός ότι η Τουρκία «εξετάζει άλλες επιλογές» στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας, καθώς δεν έλαβε την υποστήριξη που ανέμενε από τους Δυτικούς συμμάχους της και από το NATO, μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη και επανέλαβε το παράπονο ότι ούτε ένας ηγέτης δεν επισκέφτηκε τη χώρα.

Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καταφέρθηκε κατά της ΕΕ λέγοντας: «Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη απέναντι στην ΕΕ μειώθηκε... προσωπικά δεν έχω δει τις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτή η εμπιστοσύνη βρίσκεται σήμερα κάτω από το 20% υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και πρόσθεσε «δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι, υπεύθυνη είναι η ΕΕ, η οποία, και το λέω ξεκάθαρα, υιοθέτησε μία ευνοϊκή προς το πραξικόπημα θέση, που ενθάρρυνε τους δράστες». Επίσης, πρόσθεσε ότι «η ΕΕ απέτυχε σε ένα τεστ την 15η Ιουλίου» και ότι «εάν η Δύση "χάσει" την Τουρκία, αυτό θα οφείλεται στα δικά της σφάλματα και όχι στις καλές σχέσεις της Αγκυρας με τη Ρωσία, την Κίνα ή τον ισλαμικό κόσμο». Τόνισε, επίσης, ότι η χώρα του οικοδομεί έναν «ισχυρό μηχανισμό» με τη Ρωσία για την εξεύρεση λύσης στη Συρία.

Ενδεικτική, πάντως, του κλίματος των σχέσεων είναι η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ που προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι «πολύτιμος σύμμαχος» και προσθέτει ότι «η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση» και ότι «η συμμαχία έχει δεσμευτεί για τη συλλογική άμυνα και στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», ενώ προσθέτει ότι «το ΝΑΤΟ υπολογίζει στη συνέχιση της συνεισφοράς της Τουρκίας και η Τουρκία μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη του ΝΑΤΟ». Επίσης, προσπαθώντας να απαντήσει στα παράπονα των Τούρκων ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι δεν στάθηκαν αλληλέγγυοι μετά το πραξικόπημα σημειώνει ότι «ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών για τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος και αργότερα με τον Πρόεδρο Ερντογάν, καταδικάζοντας έντονα την απόπειρα πραξικοπήματος και επαναλαμβάνοντας την πλήρη υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας, τη στήριξη στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας και το σεβασμό για το θάρρος του τουρκικού λαού».

Τούρκος αξιωματικός ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ

Οπως έκανε γνωστό, το αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς», με βάση δηλώσεις αξιωματούχων που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, ένας Τούρκος αξιωματικός σε αποστολή του ΝΑΤΟ στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησε άσυλο, αφού ανακλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα. Η περίπτωση αυτή, εφόσον στέκει, αναμένεται να περιπλέξει και άλλο τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, που αντιμετωπίζουν το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία του ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, που η τουρκική ηγεσία θεωρεί υπεύθυνο για το πραξικόπημα.

Οι δύο αξιωματούχοι, που μίλησαν στο «Ρόιτερς» είπαν ότι ο Τούρκος αξιωματικός εργάζεται στα γραφεία της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ, στην πολιτεία Βιρτζίνια, χωρίς να αναφέρουν όνομα ή βαθμό. Πάντως, αξιωματούχος στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είπε ότι ο Τούρκος υποναύαρχος Μουσταφά Ουγκουρλού δεν είχε εμφανιστεί στις αρχές, όταν η Τουρκία εξέδωσε στερητική της ελευθερίας ποινή εναντίον του τον περασμένο μήνα. «Στις 22 Ιουλίου, εκείνη τη μέρα άφησε τα διακριτικά του και την ταυτότητά του στη βάση, και μετά από αυτό κανένας δεν έχει ακούσει κάτι από αυτόν», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος επίσης κράτησε την ανωνυμία του. Πρόσθεσε ότι δεν έχει γνώση καμίας αίτησης ασύλου, ενώ είπε ότι και άλλοι δύο αξιωματικοί, αλλά χαμηλόβαθμοι, έχουν ανακληθεί στην Τουρκία από τις ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει όμως για αυτούς ποινή στερητική της ελευθερίας», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «ένας από αυτούς έχει επιστρέψει, και ο άλλος θα πάει σύντομα».

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ είπε ότι στην αποστολή έχουν αποσπαστεί 26 Τούρκοι στρατιωτικοί, και επαίνεσε την προσφορά της Τουρκίας, καθώς και τη φιλοξενία των ΗΠΑ και των συμμάχων της στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, «σημαντική βάση για τη μάχη εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ».

Υπόθεση με στρατιωτικούς ακολούθους στην Αθήνα

Σε μια άλλη υπόθεση με στρατιωτικούς της Τουρκίας, αυτήν τη φορά στη χώρα μας, αναφέρονται διάφορα τουρκικά μέσα. Γίνεται λόγος για 2 στρατιωτικούς ακολούθους της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, των οποίων τα ίχνη έχουν χαθεί μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ είχε ζητηθεί η ανάκλησή τους στην Τουρκία και φέρονται να θεωρούνται από την τουρκική ηγεσία ως υποστηριχτές των πραξικοπηματιών. Πρόκειται για τον συνταγματάρχη Ιλχάν Γιασιτλί και τον πλοίαρχο Χαλίς Τουντς που τους έχουν ανακληθεί τα διπλωματικά διαβατήρια και είναι άγνωστο αν έχουν διαφύγει από την Ελλάδα.

Μάχες στην Ανατολική Τουρκία

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, αστυνομικοί και άμαχοι, τραυματίστηκαν χτες μετά από έκρηξη βόμβας που αποδίδεται από το τουρκικό κράτος σε Κούρδους μαχητές. Η βόμβα έπληξε ένα αστυνομικό όχημα στη νοτιοανατολική Τουρκία κοντά σε ένα νοσοκομείο στην περιοχή Κιζίλτεπε της επαρχίας Μαρντίν, ανέφεραν οι δυνάμεις ασφαλείας. Σε μια δεύτερη βομβιστική επίθεση, με παγιδευμένο αυτοκίνητο, στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, τραυματίστηκαν πολλοί αστυνομικοί και πολίτες, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος.

ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχεδιάζεται «μηχανισμός συνεργασίας» για τη Συρία;

Από τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι
Από τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι
ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τα υπουργεία Εξωτερικών, οι μυστικές υπηρεσίες και οι στρατοί Τουρκίας - Ρωσίας θα προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός νέου «τριμερούς μηχανισμού» για την περίπτωση της Συρίας, με φόντο το «νέο» σκηνικό επαναπροσέγγισης. Μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αναντολού», σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο νέος τριμερής μηχανισμός Τούρκων και Ρώσων αξιωματούχων θα έχει σήμερα την πρώτη του συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη και ότι σε αυτήν θα συμμετέχει, μεταξύ άλλων, και ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν. Σημείωσε ότι οι συνομιλίες αξιωματούχων αμφοτέρων των πλευρών θα εστιάσουν και στην ανάγκη διάκρισης των αντικαθεστωτικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία σε «μετριοπαθείς» και «τρομοκρατικές» ώστε να επικεντρωθούν στη συνέχεια οι προσπάθειες των δύο χωρών «στον αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους"»...

Παραδέχθηκε ότι «παραμένουν αρκετές διαφορές» μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στην περίπτωση του πολέμου στη Συρία, με πρώτη εκείνη σχετικά με το μέλλον του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ. Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι για την Τουρκία ο Ασαντ δεν θα πρέπει να παραμείνει στην εξουσία, τόνισε, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να αναζητήσουμε τις δυνατότητες που θα μας φέρουν πιο κοντά στο διάλογο για σημερινά ζητήματα».

Τρίωρη εκεχειρία στο Χαλέπι

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρώσος υποστράτηγος Σεργκέι Ραντσκόι ανακοίνωσε την απόφαση της χώρας του να προχωρήσει (σε συνεννόηση με τις συριακές δυνάμεις) σε τρίωρη καθημερινή παύση των αεροπορικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι της βορειοδυτικής Συρίας. Η αναστολή των βομβαρδισμών αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα μεταξύ 10.00 - 13.00 (τοπική ώρα) κοντά στο εμπορικό κέντρο Καστέλο, στα βόρεια προάστια της πόλης.

Στη συνέχεια ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Στίβεν Ο' Μπράιεν, δήλωσε πως είναι πρόθυμος να εξετάσει το ρωσικό σχέδιο για τρίωρη καθημερινή ανακωχή στο Χαλέπι, τονίζοντας ότι δεν επαρκεί επειδή, κατά τη γνώμη του, χρειάζεται και μία 48ωρη κατάπαυση των εχθροπραξιών κάθε βδομάδα για να διανέμεται επαρκής ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους στην πόλη.

ΛΙΒΥΗ
Μάχες στη Σύρτη

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ισλαμιστές μισθοφόροι από την περιοχή Μισράτα, που στηρίζονται από την Ουάσιγκτον, υποστήριξαν χτες πως κατάφεραν να ανακαταλάβουν το συνεδριακό χώρο Ουαγκαντούγκου στην πόλη της Σύρτης, όπου είχαν το στρατηγείο τους οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»). Στη συνέχεια ισχυρίστηκαν πως άρχισαν άμεσα επιχειρήσεις εντοπισμού και εξουδετέρωσης ναρκών σε παρακείμενες συνοικίες, αφού προηγουμένως ανέκτησαν τον έλεγχο στο χώρο του Πανεπιστημίου της Σύρτης, στην Αστυνομική Ακαδημία και σε στρατιωτικό διοικητικό κέντρο της πόλης. Ωστόσο, παραδέχθηκαν πως έως αργά χτες βράδυ, συνεχίζονταν οι συγκρούσεις τους με τους τζιχαντιστές στις τριγύρω περιοχές.

Η Σύρτη είναι υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του «ΙΚ» από το Φλεβάρη του 2015.

ΙΡΑΚ
Νεκρά 13 νεογνά από φωτιά σε μαιευτήριο

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με έγκλημα εκ προμελέτης μοιάζει η χτεσινή τραγωδία στο μαιευτήριο Γιαρμούκ της Βαγδάτης, που είχε αφεθεί 13 χρόνια, μετά την ανατροπή του Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, εντελώς στην τύχη του, από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής, καθαριότητας και βασικών υπηρεσιών Υγείας. Φωτιά, που αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σε βραχυκύκλωμα, προκάλεσε χτες το θάνατο 13 νεογνών είτε από τις φλόγες είτε από ασφυξία. 29 γυναίκες διασώθηκαν και διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, οι Ιρακινοί πυροσβέστες και το προσωπικό του νοσοκομείου χρειάσθηκαν περίπου 3 ώρες για να κατασβέσουν την πυρκαγιά. Το Γιαρμούκ είναι το κύριο νοσοκομείο της δυτικής Βαγδάτης και διαθέτει, μεταξύ άλλων, τμήμα επειγόντων περιστατικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ