Ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για να γίνει ημέρα δράσης για την Παιδεία η 18 Οκτώβρη
Να μετατρέψουν την 18 Οκτώβρη σε μέρα παλλαϊκής δράσης για την Παιδεία καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Απευθύνεται σε φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, γονείς και όλο το λαό, ώστε να δοθεί μια πρώτη απάντηση στη συνολική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου ΕΕ με απεργίες, στάσεις και διαδηλώσεις. «Αντεπίθεση τώρα. Καμιά πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση που επιταχύνει και γενικεύει την αντιλαϊκή πολιτική», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.
Συγκεκριμένα, καλεί σε αγώνα για Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία με:
Εξηγεί πως η συνέχεια των «μεταρρυθμίσεων» στην εκπαίδευση σημαίνουν: Σχολεία και πανεπιστήμια «ανταποδοτικά» και «ανταγωνιστικά». Υλοποίηση της αποκέντρωσης με μεγαλύτερες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση και πρόσθετους φόρους για το λαό, δηλαδή σχολεία πολλών ταχυτήτων. Νέους ταξικούς φραγμούς με ένταση των εξετάσεων, με ισχυροποίηση του διπλού ανισότιμου σχολικού δικτύου (βλ. ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ). Αντιεπιστημονικότητα, συντηρητική προπαγάνδα και αποσπασματικότητα στα νέα βιβλία και προγράμματα. Συνταγματικές αναθεωρήσεις, νόμοι και ρυθμίσεις για την άρση της μονιμότητας, με συνέπεια την επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.
Σημειώνει, δε, πως «οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ στη ΔΟΕ, με την αμηχανία των "Αγωνιστικών Παρεμβάσεων", βαδίζουν τάχα μετέωρα και υποτίθεται χωρίς πλαίσιο, ενώ στην ουσία λένε ΝΑΙ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ευέλικτη ζώνη, στην αξιολόγηση, στην αποσπασματικότητα, στην ασυναρτησία και στην αντιδραστική προπαγάνδα των νέων σχολικών βιβλίων και προγραμμάτων, που όλα μαζί προετοιμάζουν το έγκλημα της αποκέντρωσης και το ακόμη μεγαλύτερο ταξικό χάσμα στη μόρφωση ανάμεσα στα εύπορα παιδιά και σε αυτά των λαϊκών στρωμάτων».
Προσθέτει πως στο ΔΣ της ΟΛΜΕ «η κοινή συνθετική πρόταση (ΠΑΣΚ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) δείχνει ξεκάθαρα ότι λένε και αυτοί ΝΑΙ στα σχολικά βιβλία, στην ευέλικτη ζώνη, στη διαθεματικότητα, μέτρα στρατηγικής σημασίας για την αποκέντρωση, τα οποία αποδέχονται, αλλά θεωρούν απλά αρνητικό τον τρόπο προώθησής τους. Εξοβελίζουν την αποκέντρωση από την κοινή πρόταση, υποβαθμίζουν το ζήτημα της αξιολόγησης και συντηρούν το ανισότιμο διπλό σχολικό δίκτυο (ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ) με προτάσεις μικροβελτίωσης. Στα εργασιακά οι προτάσεις τους πάλι δεν αποτελούν λύση, εφόσον μέσα στην καταιγίδα των ανατροπών δεν υιοθετούν τη μόνη ασφαλή πρόταση για δημιουργία σύγχρονης νέας επετηρίδας».
Με οδηγό το πνεύμα του νέου νόμου - πλαίσιου και τις αξίες της ανταγωνιστικότητας και της γνώσης κατά παραγγελία του κεφαλαίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών συνεργάζεται με το Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο (ΕΤΙ) της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και διοργανώνει σεμινάρια για στελέχη και επίδοξους εργαζόμενους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με δίδακτρα 1950 ευρώ (ή 1.200 ευρώ για τους φοιτητές)!
Το σεμινάριο έχει χαρακτήρα προετοιμασίας για εξετάσεις πιστοποίησης (EFCB) και εισηγητές είναι καθηγητές του πανεπιστημίου και τραπεζικά στελέχη. Διαφημίζοντας το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, το ΕΤΙ σημειώνει ότι είναι «προσανατολισμένο στην αγορά», ενώ το «εκπαιδευτικό» πρόγραμμα επικεντρώνεται «στη σύνδεση των αναγκών της πελατείας με τις τραπεζικές υπηρεσίες».
Την εξέλιξη αυτή καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Πάτρας της ΚΝΕ, όπου ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει ότι «τέτοια προγράμματα είναι, πράγματι, χρήσιμα, όχι όμως για τους φοιτητές, που οι οικογένειές τους στερούνται για να τους σπουδάσουν. Ούτε για τους τραπεζοϋπαλλήλους που δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας με μισθούς 500 - 600 ευρώ. Ο μόνος που ωφελείται είναι οι τραπεζίτες που ήδη καταγράφουν αστρονομικά κέρδη». Η ΠΚΣ καλεί «τους φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ και όλους τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο Πατρών, το λαό και τη νεολαία της Πάτρας, να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και να καταγγείλουν το ψευτοεκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπως και κάθε άλλη τέτοια δραστηριότητα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Να αναπτύξουν την πάλη τους για ένα πανεπιστήμιο των λαϊκών αναγκών, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για ζωή με δικαιώματα, μια πάλη διαχωρισμένη από τα στηρίγματα της πλουτοκρατίας. Να συσπειρωθούν γύρω από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την πλήρη ανατροπή αυτής της πολιτικής, για τη λαϊκή συμμαχία και εξουσία».
Επιτακτική κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, στην κατεύθυνση της συμβολής της εκπαίδευσης στη μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου, με βάση την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας.
Η ΕΕ θέλει πιο ευέλικτους και φτηνούς εργάτες και μάλιστα γρήγορα. Γι' αυτό, στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση επισημαίνεται ότι «η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση απειλεί μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα».
Η επιτροπή μετράει τα βήματα των αναδιαρθρώσεων με συγκεκριμένους δείκτες και ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο στο 10% και να ολοκληρώνει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 85%. Δεν την έπιασε ξαφνικά την ΕΕ κανένας πόνος για τα παιδιά που παρατάνε το σχολείο. Εκείνο που την ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσει ότι οι μαθητές θα έχουν λάβει τις βασικές δεξιότητες (γραφή και ανάγνωση στη μητρική και σε ξένες γλώσσες, αριθμητική, γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή, επιχειρηματικότητα...). Αλλωστε, στην έκθεση σημειώνεται ότι «περίπου ένας στους πέντε δεκαπεντάχρονους μαθητές έχει σοβαρά προβλήματα στην ανάγνωση», ενώ «οι περισσότεροι μαθητές στην ΕΕ δεν έχουν αρχίσει ακόμα να διδάσκονται τουλάχιστον δυο ξένες γλώσσες από μικρή ηλικία».
Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Νίκο Καραθανασόπουλο, θα επισκεφτεί σήμερα Παρασκευή το 5ο Νυχτερινό ΤΕΕ, 2ο, 6ο ΤΕΕ και το 4ο Λύκειο Πατρών, προκειμένου να συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς για τις πολιτικές και τις εξελίξεις στην Παιδεία.
Σε συγκέντρωση στο κτίριο του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ στις 12 μ.μ. και στη συνέχεια σε κλείσιμο της οδού Γ΄ Σεπτέμβρη καλεί σήμερα τους φοιτητές ο φοιτητικός σύλλογος του ΠΤΔΕ. Ο φοιτητικός σύλλογος διαμαρτύρεται, καθώς το ΥΠΕΠΘ δεν έχει κάνει ακόμα τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των εργαστηρίων και για την πρακτική άσκηση των φοιτητών.
Σε κινητοποίηση προχωρούν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, μετά από κάλεσμα της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, σήμερα Παρασκευή 5 Οκτώβρη στις 11π.μ., έξω από τα γραφεία της Πρυτανείας, με αίτημα τη δωρεάν και δημόσια μέριμνα για όλους.
Αυτοσχέδιο «μάθημα μουσικής» θα κάνουν σήμερα στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, μαθητές, γονείς και καθηγητές στα Μουσικά Σχολεία που διαμαρτύρονται καθώς έναν ολόκληρο μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό παραμένουν τεράστιες.
Η σημερινή μέρα, μάλιστα, είναι μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης, για μαθητές, γονείς και καθηγητές μουσικών σχολείων, με εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις που λειτουργούν μουσικά σχολεία. Στις κινητοποιήσεις καλεί η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών Σχολείων.
Σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του Μουσικού Σχολείου στην Πυλαία Θεσσαλονίκης σήμερα, στις 11 π.μ., προχωρούν γονείς και μαθητές του σχολείου με απόφαση του δεκαπενταμελούς του σχολείου, του Συλλόγου Γονέων και πρόσκληση της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών Σχολείων και την υποστήριξη της ΑΣΓΜΕ.
Σύσκεψη του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, προκειμένου να συζητηθούν τα παλιά και τα νέα προβλήματα που εμφανίζονται στα σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς και οι νέοι αγώνες που πρέπει να αναπτυχθούν. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκλεγμένοι στα Μαθητικά Συμβούλια Λυκείων, Γυμνασίων, Μουσικών Σχολείων και ΕΠΑΛ, ενώ την παρακολούθησαν και απόφοιτοι που συμμετείχαν σε απερχόμενα Μαθητικά Συμβούλια.
Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε επισημάνθηκε ότι παραμένουν οι γνωστές ελλείψεις σε κτίρια, βιβλία, καθηγητές κ.ά. και σημειώθηκε ότι εμφανίζονται και κάποια «κρούσματα» - όπως, π.χ., το «πακετάρισμα» των βιβλίων σε σακούλες της «Vodafone», η προσφορά «μαθητοδανείων» από τράπεζες, η απαγόρευση από διευθυντή σχολείου της διακίνησης μαθητικής εφημερίδας, η ενεργοποίηση «εσωτερικών κανονισμών» για «κόσμια εμφάνιση» κ.ά. - που πρέπει να καταγγελθούν και να αποκρουστούν από το μαθητικό κίνημα.