Ο υπουργός Αμυνας ανακοινώνει σήμερα το νέο αμυντικό δόγμα, όπου η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και η «εσωτερική ασφάλεια» εντάσσονται στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί αφ' ενός μεν την ένταση της επιθετικότητας της άρχουσας τάξης ενάντια στο λαϊκό κίνημα, σε συνδυασμό με τη δυναμική που αποκτά η ελληνική εμπλοκή στον «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και αφ' ετέρου επαναφέρει το δόγμα περί «εσωτερικού εχθρού» με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών στο εσωτερικό της χώρας.
Ετσι, λοιπόν, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), που συνήλθε την προηγούμενη Πέμπτη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, έβαλε στον πυρήνα του αμυντικού δόγματος - μέσω της λεγόμενης Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης - την αντιμετώπιση από τις Ενοπλες Δυνάμεις των «στρατιωτικού χαρακτήρα τρομοκρατικών ενεργειών» και αναγορεύονται οι Ενοπλες Δυνάμεις σε εγγυητή της «ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας». Αναγορεύοντας τη λεγόμενη τρομοκρατία σε «εθνική απειλή», θα προετοιμάζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις για να χρησιμοποιηθούν ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό. Ουσιαστικά θα ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες για να αναλάβουν ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Είναι χαρακτηριστικά, αλλά και αποκαλυπτικά για το πού οδηγούν τα πράγματα τα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μετά το τελευταίο ΚΥΣΕΑ. «Αυτή την κρίσιμη περίοδο της πρώτης δεκαετίας του νέου αιώνα, είπε, διαμορφώνεται μια σειρά από νέα δεδομένα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν με μια ολοκληρωμένη νέα πολιτική εθνικής άμυνας από την πλευρά της χώρας μας. Την ευθύνη υλοποίησης αυτής της πολιτικής εθνικής άμυνας έχει το υπουργείο, οι Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες προχωρούν ένα συγκεκριμένο τρόπο αναδιοργάνωσης, αλλαγών, εξέλιξης, ώστε να μπορέσουν να εγγυηθούν την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας για όλους τους Ελληνες πολίτες».
Να υπενθυμίσουμε ότι η αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό - στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας - και είναι μια παράλληλη διαδικασία με αυτή της καθιέρωσης του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ, το οποίο επικυρώθηκε πανηγυρικά από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Απρίλη του 1999, οπότε μπήκε και επίσημα σε λειτουργία η νέα δομή του ΝΑΤΟ. Η νέα δομή με βάση την οποία καταργούνται τα εθνικά όρια επιχειρησιακής ευθύνης μεταξύ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και το δικαίωμα άμυνας του Αιγαίου το αναλαμβάνει κατευθείαν το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης, προκρίνοντας έτσι και τη διχοτόμησή του μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπό την επικυριαρχία των Αμερικανών.
Η εν λόγω αναθεώρηση σε πρώτη φάση εκφράστηκε με την αλλαγή της οργάνωσης και της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτυπώθηκε στη δημιουργία μισθοφορικού στρατού (μέχρι το 2005 οι επαγγελματίες οπλίτες στην Ελλάδα θα ανέρχονται σε 25.000), μικρών και ευέλικτων μονάδων, καθώς και ανάλογες προσαρμογές στα εξοπλιστικά προγράμματα, ώστε ν' ανταποκρίνονται στις νέες αποστολές που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ. Στην ίδια αναθεώρηση εντάσσεται και η μετατροπή του Γ' Σώματος Στρατού σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο, όπως και η μετεξέλιξη του Β' Σώματος Στρατού σε μονάδα ταχείας ανάπτυξης.
Με την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση, μπαίνει πλέον και η σφραγίδα των σχεδίων της νέας τάξης. Στα πλαίσιά της εγκαταλείπεται το δόγμα της εθνικής άμυνας και υποκαθίσταται από το δόγμα της υπεράσπισης της ασφάλειας της νέας τάξης, το δόγμα που υπαγορεύει η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Πάνω σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η ένταξη της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» στους σκοπούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί προάγγελο νέων μέτρων κατά των λαϊκών δικαιωμάτων, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Μέτρα «εσωτερικής ασφάλειας» που θα θυμίζουν άλλες εποχές.
«Θλιβερά γεγονότα», τα οποία η κυβέρνηση τα καταδικάζει «απερίφραστα», χαρακτήρισε ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, τις αντιδράσεις που παρατηρούνται στα ελληνικά γήπεδα, από τον κόσμο που ανησυχεί για τα επικείμενα τυφλά χτυπήματα που σχεδιάζει η Ουάσιγκτον. Μάλιστα, ο Δ. Ρέππας επιχείρησε να παρουσιάσει το σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», που έχει ακουστεί στα γήπεδα, ως «άδικα βέλη εναντίον ενός λαού και μάλιστα την ώρα της δοκιμασίας του» (!), προσποιούμενος ότι αγνοεί πως το σύνθημα δεν αφορά τον αμερικανικό λαό, αλλά την ηγεσία των ΗΠΑ.
«Είμαστε μάρτυρες αυτών των επεισοδίων», είπε στη συνέχεια ο Δ. Ρέππας, ο οποίος διαπίστωσε ότι «αυτή η συμπεριφορά εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς». Η παραπάνω τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όμως, θα πρέπει να θεωρηθεί περισσότερο σαν... εισαγωγική για να φτάσει σε εκείνο που πραγματικά ενδιαφέρει την κυβέρνηση. Και τούτο δεν είναι άλλο από το σημερινό συλλαλητήριο. Ετσι, αμέσως μετά ο υπουργός Τύπου, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις, χρησιμοποίησε ένα ακόμη ψέμα, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή διαδήλωση οργανώνεται από το ΚΚΕ, ενώ είναι γνωστό ότι οργανώνεται από δεκάδες μαζικές οργανώσεις. Σε ό,τι αφορά στη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση απέναντι στη συγκέντρωση, προσπάθησε να είναι προσεκτικός: «Η Ελλάδα, είπε ο Δ. Ρέππας, είναι μία χώρα στην οποία επιτρέπεται ο καθένας να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Αυτό πρέπει να γίνεται πάντοτε στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Η διαδήλωση που οργανώνεται από το ΚΚΕ» (!), όπως είπε, «θα κινηθεί στο πλαίσιο της νομιμότητας, ασφαλώς», συμπλήρωσε... Ερωτήματα, πάντως, δημιουργεί η ανάγκη του κ. Ρέππα να μιλήσει περί «νομιμότητας». Αλλωστε, είναι γνωστό ότι στις διαδηλώσεις εκείνοι οι άκρως χρήσιμοι στην κυβέρνηση, που φροντίζουν να διασαλεύουν τη «νομιμότητα», είναι κάποιοι σαν και εκείνους που είχαν δράσει στη συγκέντρωση κατά του Κλίντον...
Στη συνέχεια ο Δ. Ρέππας ανέφερε ότι «εκείνο που πρέπει να είναι σαφές σε κάθε περίπτωση είναι τούτο: Η ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, ο ελληνικός λαός έχουν αμετάθετα και αμετάκλητα τοποθετηθεί στη θέση του πολέμιου της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών». Σχολιάζοντας, δε, ξένα ΜΜΕ, τα οποία μιλούν για αντιαμερικανικό κλίμα στην Ελλάδα, ο Δ. Ρέππας προσπάθησε να τα αξιοποιήσει προς όφελος της «έννομης τάξης», σημειώνοντας ότι «αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Επιβεβαιώνουν, όμως, την ευθύνη που πρέπει να επιδείξουμε - ιδιαιτέρως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο - όλοι, πολιτικά κόμματα, οργανώσεις και πολίτες, γιατί από δικές μας πρωτοβουλίες μπορεί να εκτεθεί η χώρα. Δηλαδή, οι δικές μας ενέργειες μπορεί να αποκωδικοποιηθούν από τη διεθνή κοινότητα, με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί παρανόηση».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Δ. Ρέππας υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός, τα πολιτικά κόμματα, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας είναι τοποθετημένοι, αυτή την ώρα, στο μέτωπο της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών. Δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση ως προς αυτό».
ΜΑΔΡΙΤΗ.-
Τη βεβαιότητά του ότι «στις ΗΠΑ επικρατούν σοβαρές και συνετές ιδέες και ότι δεν έχουν καμία διάθεση οι ηγέτες της χώρας αυτής να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα η τρομοκρατία προκάλεσε», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, μετά τη συνάντησή του χτες με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Παλάθιο ντε λα Μονκλόα της Μαδρίτης, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του Κ. Στεφανόπουλου στη χώρα της Ιβηρικής.
Είμαστε όλοι σύμφωνοι, μαζί με τις ΗΠΑ, να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να δοθεί απάντηση σε αυτό το μέγα πρόβλημα, το οποίο «δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση, χωρίς αντίδραση και χωρίς τιμωρία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ο Κ. Στεφανόπουλος είπε ότι η Ευρώπη έχει εκφράσει με τον πλέον απόλυτο και ομόφωνο τρόπο την αντίδρασή της στο τρομοκρατικό χτύπημα και την επιθυμία της να συμπαρασταθεί στις ΗΠΑ, αλλά και τη βεβαιότητά της «ότι δεν είναι κάποια διαφορά μεταξύ χριστιανικού και μουσουλμανικού κόσμου».
Από την πλευρά του, ο Χ. Αθνάρ εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και οι συνεργάτες του αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση κρίσεως «με πολύ σωστό τρόπο» και σημείωσε ότι «συνεννόηση μεταξύ συμμάχων» σημαίνει σαφή αλληλεγγύη προς τις ΗΠΑ, συμμαχία για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία όπου κι αν βρίσκεται.
Σε ερώτηση για τα ενδεχόμενα αντίποινα από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Κ. Στεφανόπουλος είπε ότι όταν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους, η Ευρώπη θα εκτιμήσει και τη δική της θέση. Από την πλευρά του, ο Χ. Αθνάρ είπε ότι «δεν είναι λογικό να μιλάμε για αντίποινα. Μιλάμε για νόμιμες ενέργειες που μας προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Πρόσθεσε, πάντως, ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μη μείνουν ατιμώρητες οι τρομοκρατικές πράξεις, ενώ θα πρέπει όσοι υποθάλπουν τους τρομοκράτες να ξέρουν ότι δε θα μείνουν ατιμώρητοι».
Ο Γ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε χτες τον κύκλο των επαφών του με τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε χτες τον κύκλο των επαφών που είχε ξεκινήσει, προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις που σηματοδότησε το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη.
Πρώτος έφτασε στο υπουργείο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, μία ώρα αργότερα ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ Αντώνης Σαμαράς, και στις 12:00 ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στ. Μάνος.
Στις δηλώσεις του μετά τη συζήτηση που είχε με τον υπουργό, ο Δ. Τσοβόλας είπε πως ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου την προσοχή της κυβέρνησης προκειμένου να μην διολισθήσει στην περικοπή των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Ο Δ. Τσοβόλας υπογράμμισε επίσης την άρνηση του κόμματός του για ελληνική συμμετοχή στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ υπογράμμισε την ικανοποίησή του για τη σωστή αντίδραση της κυβέρνησης, σημείωσε ωστόσο ότι τα τραγικά γεγονότα ανασυνθέτουν το διεθνές σκηνικό και υποχρεώνουν την Ελλάδα να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της. Ο Αντώνης Σαμαράς εκτίμησε ότι η αναβάθμιση του ρωσικού ρόλου θα επιτρέψει την υλοποίηση του σχεδίου μεταφοράς πετρελαίου με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, και θα ισχυροποιήσει τον ελληνικό ρόλο στα Βαλκάνια.
Ο Στ. Μάνος στις δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και για τη σύνταξη της χώρας στο πλευρό των ΗΠΑ σ' αυτό τον αγώνα, σημείωσε πάντως ότι δεν αρκεί να έχουν τα κόμματα σωστές θέσεις και στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσει και η κοινωνία τις θέσεις των κομμάτων. «Για να γίνει κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο Στ. Μάνος, «πρέπει τα κόμματα να δείξουν χαρακτηριστικά ηγεσίας και να εξηγήσουν γιατί η στάση τους γύρω από αυτό το θέμα είναι υπέρ των εθνικών συμφερόντων».
«Συνεννόηση, συντονισμό και κοινή δράση» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ζητά επίμονα η ηγεσία της ΝΔ, η οποία, ταυτόχρονα, αξιώνει να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα.
Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χθες στο μνημόσυνο για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, τόνισε ότι «δεσμευόμαστε σήμερα να συνεχίσουμε τον αγώνα για την προάσπιση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, να συντρίψουμε την τρομοκρατία στον τόπο μας και μαζί με τη διεθνή κοινότητα, όπου αλλού στον κόσμο εκδηλώνεται». Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, «χρειάζεται συντονισμός, κοινή δράση και πάνω απ' όλα συνεννόηση», τόνισε. Υπενθύμισε ότι το κόμμα του «βρέθηκε στην πρωτοπορία του αγώνα για την πάταξη της τρομοκρατίας και στήριξε τα μέτρα για την καταπολέμησή της». Ακόμα, η ΝΔ «ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες για να υπάρξει μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση, γύρω από νέες θεσμικές μεταρρυθμίσεις για τη θωράκιση της δημοκρατικής μας κοινωνίας» και «εργαζόμαστε σταθερά για να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα».
Το μνημόσυνο έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, δήλωσε από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη: «Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας συνειδητοποιεί ότι απέναντι στον τυφλό φανατισμό και τη βία, απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας, οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους». Ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «είναι η στιγμή να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα» και «ενωμένοι να δώσουμε ένα τέλος σ' αυτό το όνειδος, που αποτελεί βαριά ζημιά για τον τόπο».