ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΛΗΘΟΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
Φοιτητές και εργαζόμενοι καταγγέλλουν το όργιο καταστολής στο ΑΠΘ

Φοιτητές και εργαζόμενοι, με πλήθος αντιδράσεων που ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε το γεγονός και συνεχίστηκαν χτες, καταδικάζουν την άγρια επίθεση καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στην Αθήνα, οι δράσεις των φοιτητικών συλλόγων χτες ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί, με την ανάρτηση γιγαντοπανό στα Προπύλαια που έγραφε «Οι φοιτητές ζητούν μόρφωση - υγεία. Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία. Ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί. Πάρτε μέτρα να ανοίξουν οι σχολές». Στη συνέχεια φοιτητικές κινητοποιήσεις έγιναν στις Πρυτανείες του Πανεπιστημίου της Αθήνας, του Πολυτεχνείου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ.α.

Κινητοποίηση ενάντια στην απαράδεκτη καταστολή σε βάρος φοιτητικών συλλόγων στο ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα, με κάλεσμα 9 φοιτητικών συλλόγων.

Δυναμική κινητοποίηση έγινε και στο Ηράκλειο, στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αίτημα να παρθεί ξεκάθαρη θέση καταδίκης της απαράδεκτης εισβολής ΜΑΤ στο ΑΠΘ. Ο πρύτανης καταδίκασε στα λόγια γενικά το να υπάρχει αστυνομία στα πανεπιστήμια, αλλά αρνήθηκε να πάρει σαφή θέση για τα συγκεκριμένα γεγονότα με επίσημη ανακοίνωση της Πρυτανείας, με τη δικαιολογία ότι «χρειάζεται να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς έγινε».

Στην Πάτρα
Στην Πάτρα
Στην Ξάνθη, οι φοιτητές για δεύτερη μέρα διαδήλωσαν καταδικάζοντας την επίθεση και δηλώνοντας: «Θέλουμε να ξαναμπούμε στις σχολές μας! Δεν έχουν θέση στις σχολές μας αστυνομία, πειθαρχικά, διαγραφές»!

Στη Λαμία έγινε συγκέντρωση φοιτητών στην πλατεία Ελευθερίας. Συμπαράσταση στον αγώνα των φοιτητών εξέφρασε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, με αντιπροσωπεία της διοίκησης να παρευρίσκεται στην κινητοποίηση.

Πλήθος ανακοινώσεων σωματείων και φορέων

Την καταδίκη τους για την άγρια καταστολή στο ΑΠΘ εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους πλήθος σωματείων και φορέων. Ανάμεσά τους οι εξής:

Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και στην Πληροφορική Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ), Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, ΕΛΕΠΑ, Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας, Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εργατικό Κέντρο Λαμίας, Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας.

Στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο
Στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο
Ακόμα από τους χώρους της Παιδείας: Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η ΕΛΜΕ Λήμνου, το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπ. Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το ΚΣ του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ, οι Σύλλογοι ΔΕΠ Ιωαννίνων, Παντείου κ.ά.

Ακόμη, ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό».


Τις ευθύνες της Πρυτανείας επισημαίνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα makthes.gr, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου είπε μεταξύ άλλων ότι δεν ήταν στο κτίριο όταν κατήγγειλε στον εισαγγελέα «φθορές δημόσιας περιουσίας», δίνοντας το πρόσχημα για τη διαταγή της επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων...

«Το μόνο που έκανα ως πρύτανης ήταν να ενημερώσω το πρωί την Εισαγγελία ότι υπήρχε παρεμπόδιση του εργασιακού δικαιώματος των συναδέλφων και πιθανές φθορές δημόσιας περιουσίας εντός του κτιρίου», δηλώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Αν και ο ίδιος δεν μπήκε στο κτίριο διοίκησης, όπως αναφέρει, εντούτοις δηλώνει πως «εγώ ξέρω πού υπήρξαν οι φθορές οι σοβαρές. Αλλά δεν είναι δικό μου θέμα να το πω. Δεν είπα ότι έγιναν. Πιθανόν και να γίνουν. Είναι θέμα του εισαγγελέα. Από ό,τι άκουσα υπάρχουν θέματα φθοράς δημόσιας περιουσίας». Σε ερώτηση του makthes.gr ποιες υποδομές βανδαλίστηκαν, ο πρύτανης του ΑΠΘ επαναλαμβάνει: «Ε, τώρα τι να σας πω; Πού να ξέρω; Δεν μπήκα μέσα. Είμαι εκτός Πανεπιστημίου».

Οι δήθεν «βανδαλισμένες» υποδομές και οι «πιθανές φθορές» εν τέλει δεν αποδείχθηκαν από πουθενά, ούτε από τις εικόνες που μετέδωσαν οι δημοσιογράφοι αλλά ούτε και από την αστυνομία.

Απαντώντας στην ανακοίνωση που δημοσίευσε αργότερα μέσα στη μέρα η Πρυτανεία του ΑΠΘ, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων πως «παρέμβαση της Πολιτείας έγινε αυτεπάγγελτα, με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών του πανεπιστημίου και την αποφυγή καταστροφής δημόσιας περιουσίας» και πως «μόνο 12 (σ.σ. από τους συλληφθέντες) δήλωσαν φοιτητές του πανεπιστημίου μας», οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ δηλώνουν ότι «η ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ μάς γεμίζει οργή. Ειπώθηκαν ψέματα, προφάσεις και προσχήματα». Σταχυολογούν:

  • «Η πρόφαση πως τα ΜΑΤ εισέβαλαν μέσα στην Πρυτανεία εξαιτίας φθορών που έγιναν στο κτίριο διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα. Θα το διαπίστωνε και ο ίδιος ο πρύτανης εάν ερχόταν στην Πρυτανεία, γιατί όπως ο ίδιος ομολόγησε, τοποθετείται χωρίς να έχει εικόνα του χώρου και της ακεραιότητάς του.
  • Το ψέμα πως "άγνωστοι" επιτέθηκαν στον αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων κατά τη διάρκεια κινητοποίησης των φοιτητικών συλλόγων. Μέσα από τις ανακοινώσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι είχαν καταγγείλει την απαράδεκτη στάση του αντιπρύτανη, που αρνήθηκε να μιλήσει στους φοιτητές, να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους. Η δήθεν επίθεση που δέχτηκε αποτέλεσε ευκαιρία πρώτης λογής για τη μετέπειτα άρνηση της Πρυτανείας να δώσει τον λόγο σε εκλεγμένους φοιτητές κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου ώστε να τοποθετηθούν για τις σπουδές τους. Τακτική βέβαια πάγια για την Πρυτανεία, που συνηθίζει να αποκλείει φοιτητές από τα όργανα που αποφασίζουν τη μοίρα της μόρφωσης και της ακαδημαϊκής τους πορείας.
  • Το πρόσχημα πως ανάμεσα στους συλληφθέντες φοιτητές βρίσκονται και εξωπανεπιστημιακοί εξηγείται από την ωμή βία που τα ΜΑΤ εξαπέλυσαν ακόμα και έξω από το ΑΠΘ».

«Βέβαια», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ενώ η αρχική τοποθέτηση της Πρυτανείας έλεγε ότι το σύνολο των φοιτητών ήταν εξωπανεπιστημιακοί, σήμερα αναφέρει πως ήταν οι μισοί από αυτούς. Ας απαντήσουν στους φοιτητές, στους εκλεγμένους συνδικαλιστές που βρίσκονταν εκεί για να αγωνιστούν για τις σπουδές τους, γιατί τους συνέλαβαν; Γιατί τους ξάπλωσαν κάτω και με χειροπέδες τούς αντιμετώπισαν σαν εγκληματίες; Σιωπή από την Πρυτανεία, γιατί δεν τη συμφέρει να τοποθετηθεί για το δίκαιο των αιτημάτων των φοιτητών, αφού έχει ευθυγραμμιστεί μέχρι κεραίας με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Ολα αυτά για να γίνει γνωστή η αλήθεια!».

Και καταλήγει τονίζοντας πως οι φοιτητές με το κεφάλι ψηλά θα συνεχίζουν να παλεύουν για να ανοίξουν οι σχολές τους με όλα τα μέτρα προστασίας, για τη μη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, αλλά και για να εκπέσουν οι ψευδεπίγραφες και ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος των 31 συλληφθέντων φοιτητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ