ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μυριόστομο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η καταστολή δεν θα περάσει
  • Οι 31 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους, που ορίστηκε για τις 25 Φλεβάρη
  • Με μαζικότατη διαδήλωση φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι απαίτησαν την απελευθέρωσή τους

Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες το μεσημέρι, μετά την απόφαση αναβολής της δίκης τους για τις 25 Φλεβάρη, οι 31 συλληφθέντες της τεράστιας αστυνομικής επιχείρησης της Δευτέρας στο ΑΠΘ.

Ολοι οι συλληφθέντες κατηγορούνται για φθορά δημόσιας περιουσίας, καθώς η εισαγγελέας αποφάσισε χτες να εντάξει και στους 31 συλληφθέντες την κατηγορία, από τους 29 που ήταν αρχικά, ενώ τουλάχιστον ένας φοιτητής, μέλος ΔΣ Φοιτητικού Συλλόγου κατηγορείται επίσης για απείθεια, αντίσταση κατά της αρχής και διατάραξη κοινής ειρήνης και εξύβριση.

Κατά την έξοδό τους από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, τους συλληφθέντες που μόλις είχαν απελευθερωθεί υποδέχθηκε με χειροκροτήματα και συνθήματα το συγκεντρωμένο πλήθος φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων, οι οποίοι παρέμειναν για ώρες εκεί, αφότου η μεγάλη πορεία από το πανεπιστήμιο κατέληξε εκεί μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες με σύνθημα «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει».

Ο Λευτέρης Στεργίου, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, που ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς και στη συνέχεια συλλήφθηκε, δήλωσε βγαίνοντας από το Δικαστικό Μέγαρο: «Η καταστολή όπως λένε τα συνθήματά μας δεν θα περάσει, θεωρούμε ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος αγώνας για να ανοίξουν οι σχολές μας χωρίς αστυνομία μέσα, για σπουδές με αξιοπρέπεια», ενώ τόνισε πως οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους φοιτητές τη Δευτέρα χωρίς να έχει προκληθεί καμία ζημιά στο κτίριο της Πρυτανείας.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι απέδειξαν χτες στην πράξη πως η κρατική καταστολή δεν τρομάζει τους φοιτητές που παλεύουν για τα δίκαια αιτήματά τους. Από το πρωί, οι φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προετοιμάζοντας την κινητοποίηση προς τα δικαστήρια για την καταδίκη της καταστολής. Η πινακίδα της Πρυτανείας καλύφθηκε από το πανό όπου οι φοιτητές έγραψαν «Πρυτανεία της καταστολής, της αμορφωσιάς και των επιχειρήσεων», ενώ κάτω από το άγαλμα του Αριστοτέλη ανάρτησαν άλλο πανό που έγραφε: «Ο Αριστοτέλης θα ντρεπόταν για την πολιτική σας».

Στήριξη με κάθε τρόπο στον αγώνα για ανοιχτές σχολές

Δίπλα στους φοιτητές από νωρίς βρέθηκαν οι διοικητικοί εργαζόμενοι του ΑΠΘ και καθηγητές της Δευτεροβάθμιας από τις Α' και Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, που είχαν λάβει απόφαση για στάση εργασίας, καταδικάζοντας την επίθεση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο, όπως και καθηγητές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης. Ο καθηγητής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Τρανός, γράφοντας συμβολικά με κιμωλία τη λέξη «ΝΤΡΟΠΗ» κοντά στην είσοδο της Πρυτανείας, δήλωσε πως οι φοιτητές «διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας να ανοίξουν τα κλειστά πανεπιστήμια, αυτό ζητάμε και εμείς, και αισθάνομαι ότι όλοι οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες πρέπει να τους στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο», ενώ ο Γιώργος Ραπτάκης, καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, τόνισε τις βαρύτατες ευθύνες της Πρυτανείας για την πρόσκληση της αστυνομίας και τη βία που υπέστησαν οι φοιτητές, σημειώνοντας παράλληλα πως η καταστολή δεν θα συνεχιστεί χάρη στους αγώνες των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων. Επίσης, να σημειωθεί πως από την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΠΘ έχουν υπάρξει ανακοινώσεις, που είτε καταδικάζουν είτε διατηρούν αποστάσεις από τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας και τις συλλήψεις.

Η πορεία των φοιτητικών συλλόγων κατευθύνθηκε μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης στο Δικαστικό Μέγαρο. Στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, τους φοιτητές υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι συγκεντρωμένοι απεργοί υγειονομικοί, οι οποίοι ενώθηκαν μαζί τους, φωνάζοντας «φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά». Η μαχητική και ιδιαίτερα μαζική πορεία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο όταν κατέφθασε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένα και τα μέλη του ΣΕΤΕΠΕ, που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει μηχανοκίνητη πορεία. Ο λαός της πόλης, οι φοιτητές της και οι εργαζόμενοί της έσπασαν στην πράξη την προσπάθεια τρομοκράτησης των αγώνων και της καταστολής, παραμένοντας για ώρες έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, γύρω από το οποίο υπήρχαν ανεπτυγμένες ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις και απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Θέλουν να αντιμετωπίσουν το φοιτητικό κίνημα με καταστολή

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ένας εκ των συνηγόρων του συλληφθέντα φοιτητή και συνδικαλιστή Λευτέρη Στεργίου, ο Βασίλης Τομπουλίδης, τόνισε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο η πλευρά του να προχωρήσει σε μήνυση κατά των αστυνομικών που προκάλεσαν σωματικές βλάβες στον φοιτητή κατά τη βίαιη σύλληψή του. Τόνισε πως ο φοιτητής χρειάστηκε να μεταφερθεί το βράδυ της Δευτέρας στο νοσοκομείο για εξετάσεις, καθώς πέρα από το εμφανές τραύμα στο πρόσωπο που του προκλήθηκε από τον ξυλοδαρμό των αστυνομικών, του προκλήθηκαν τραύματα στον θώρακα και τον αυχένα, αλλά και στα χέρια από τις χειροπέδες.

Σχολίασε το γεγονός ότι σε όλους τους συλληφθέντες επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα για τα μέτρα κατά του κορονοϊού, την ίδια ώρα που όλοι τους αναγκάστηκαν να περάσουν το βράδυ σε συνθήκες συνωστισμού, ενώ στο δικαστήριο μέτρα πάρθηκαν μόνο μετά από παρεμβάσεις των δικηγόρων, τις οποίες αρχικά οι αστυνομικοί απέρριψαν.

Ακόμα, τόνισε πως η στάση της εισαγγελέως υπηρεσίας που διέταξε την κράτηση των συλληφθέντων, της εισαγγελέως ποινικής δίωξης η οποία εν τέλει άσκησε δίωξη στον φοιτητή συνδικαλιστή και για επιπλέον αδικήματα, παρόλο που η σύλληψή του είχε γίνει εκτός του κτιρίου της Πρυτανείας, αλλά και η απόρριψη του αιτήματος να μην περάσουν αυτόφωρη διαδικασία και να δικαστούν σε τακτική δικάσιμο, όπως και φυσικά του εισαγγελέα που βρισκόταν παρών την ώρα που εξελισσόταν το όργιο τρομοκρατίας και καταστολής με συλλήψεις στο σωρό, σε συνάρτηση με την πολιτική της κυβέρνησης, τη στάση του πρύτανη και της Αστυνομίας, καταδεικνύουν το πώς θέλει να αντιμετωπίσει συνολικά το αστικό κράτος το φοιτητικό κίνημα που παλεύει για τα δίκαια αιτήματά του: «Με καταστολή, συλλήψεις, ξυλοδαρμούς και δικαστικές διώξεις»!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τη διοίκηση του δήμου και τον δήμαρχο Κ. Ζέρβα, γιατί απέρριψε την πρότασή της να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο για την απελευθέρωση των 31 φοιτητών που συνελήφθησαν στο ΑΠΘ. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «με την ονομαστική ψήφο της η δημοτική πλειοψηφία (παράταξη Ζέρβα, ΝΔ και ακροδεξιές - φασιστικές παρατάξεις) χειροκρότησε τις συλλήψεις των φοιτητών. Στο ερώτημα "ανοιχτά πανεπιστήμια, με ασφάλεια για τους φοιτητές και τη γνώση", απάντησε "πανεπιστήμια κλειστά στους φοιτητές, ανοιχτά για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα προγράμματα του ΝΑΤΟ, ανοιχτά για τη βαρβαρότητα των ΜΑΤ". Συντάχθηκε με τον (μόνιμο σύμβουλο του δήμου), τον πρύτανη Παπαϊωάννου που έγραψε μια από τις πιο μαύρες σελίδες του ΑΠΘ».

Οι φοιτητές έφυγαν από τα δικαστήρια με πορεία που κατέληξε στο Αγαλμα Βενιζέλου και ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, απ' όπου θα κάνουν πορεία μέχρι τα δικαστήρια που αναμένεται να διεξαχθεί η δίκη.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Μυριόστομο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η καταστολή δεν θα περάσει, από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, με αφορμή την εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ και τις μαζικές συλλήψεις φοιτητών.
  • Νέο αγωνιστικό ραντεβού των φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα αύριο Πέμπτη για να ανοίξουν οι σχολές.
  • Την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας στα ειδικά σχολεία ανέδειξε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτησή του που συζητήθηκε στη Βουλή.
  • Αρθρα για την αξιολόγηση των σχολείων που προωθεί η κυβέρνηση.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ