ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Με νέα συλλαλητήρια συνεχίζουν τον αγώνα για να ανοίξουν οι σχολές

Νέο αγωνιστικό ραντεβού αύριο, Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, στα Προπύλαια

Κλιμακώνοντας τον αγώνα για τη συνέχιση των σπουδών τους, ενάντια στον νόμο της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια, καταδικάζοντας τον αυταρχισμό, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας καλούν αύριο Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

«Θέλουμε να ξαναμπούμε στις σχολές μας! Δεν έχουν θέση στις σχολές μας αστυνομία - πειθαρχικά - διαγραφές!», δηλώνουν οι φοιτητές καλώντας κυβέρνηση και διοικήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Οπως σημειώνεται στο κείμενο 28 φοιτητικών συλλόγων οι οποίοι πραγματοποίησαν σύσκεψη συντονισμού την προηγούμενη βδομάδα, «δεν θα αφήσουμε να χαθεί και 3ο εξάμηνο, τη στιγμή που η κυβέρνηση κρατά ανοιχτά τα επί πληρωμή προγράμματα και επιδιώκει να βάλει στο "γύψο" τους αγώνες μας! Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ανοίξουν οι σχολές μας με ασφάλεια! Αντί να μειώνει τη χρηματοδότηση για την Παιδεία, να δίνει 30 εκατ. ευρώ για δυνάμεις καταστολής, να δώσει χρηματοδότηση στα ιδρύματα για να προσληφθεί καθηγητικό και υγειονομικό προσωπικό, φύλαξης, συντήρησης, καθαριότητας των ιδρυμάτων και των εστιών. Να αναβαθμίσει εδώ και τώρα υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, να αξιοποιήσει χώρους που ανήκουν στην περιουσία των ιδρυμάτων για να διαμορφωθούν επιπλέον χώροι διδασκαλίας με σκοπό να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα σε κλιμάκια».

«Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά!», δηλώνουν για μια ακόμα φορά οι φοιτητές. «Οι χιλιάδες φοιτητές που βγήκαμε στους δρόμους θα υψώσουμε τείχος στις σχολές μας, δεν θα επιτρέψουμε στην αστυνομία να πατήσει το πόδι της. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά και μαχητικά τους αγώνες μας για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη, θα συνεχίσουμε να της χαλάμε τη σούπα». «Απέναντι στην επίθεση στις ζωές και τις σπουδές μας, απέναντι στην τρομοκρατία, στην καταστολή και τις απαγορεύσεις θα απαντήσουμε με τον οργανωμένο μας αγώνα στο πλευρό όλων των εργαζομένων. Αυτή είναι η πραγματική μας δύναμη!».

Οι φοιτητικοί σύλλογοι απορρίπτουν κάθε σκέψη για νέο πολυνομοσχέδιο, απαιτούν την επαναλειτουργία των σχολών από το εαρινό εξάμηνο με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας, δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση για όλους, λένε «όχι» στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, καμία ποινική δίωξη σε βάρος συλλογικών φορέων, φοιτητών, εργαζομένων, αγωνιστών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις, ζητούν να αθωωθούν τώρα όλοι οι συμφοιτητές τους που διώκονται με απαράδεκτες κατηγορίες.

Στο πλαίσιο της κοινής δράσης, προχωρούν σε πολύμορφες δραστηριότητες και μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 10 Μάρτη, ημερομηνία συμπλήρωσης ενός χρόνου με κλειστά πανεπιστήμια.

ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Επείγουσα ανάγκη να λειτουργήσουν με τα αναγκαία μέτρα

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς το υπουργείο Παιδείας

Την «επείγουσα και δραματική ανάγκη» να λειτουργήσουν τα Ειδικά Σχολεία με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Δελής, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος προς το υπουργείο Παιδείας.

Οπως σημείωσε, μέσα στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας χωρίς ουσιαστικά μέτρα στην Εκπαίδευση τα οποία διεκδικούν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να κρατήσει ανοιχτά τα Ειδικά Σχολεία, αλλά χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίσει όρους υγείας και ασφάλειας και των μαθητών αυτών, που έχουν αυξημένες ανάγκες, αλλά και των εκπαιδευτικών. Τόνισε την ανάγκη να είναι ανοιχτά και τα Γενικά και τα Ειδικά Σχολεία και τα πανεπιστήμια, με τις αναγκαίες υγειονομικές προϋποθέσεις, και ζήτησε να τηρηθούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως εμβολιασμός κατά προτεραιότητα εργαζομένων και μαθητών Ειδικών Σχολείων, μαζικά τεστ, απαραίτητη ιατρική φροντίδα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με ευθύνη των δομών Υγείας, αύξηση των δρομολογίων, προσλήψεις προσωπικού κ.ά.

Η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή, ενώ συμφώνησε πως «η ευαισθησία και η προτεραιότητα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι αδιαπραγμάτευτες» για πολλούς λόγους, αμέσως μετά απαρίθμησε μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο για την Ειδική Αγωγή και τα οποία είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, χωρίς δέσμευση πάνω στα αιτήματα. Ειδικότερα, δήλωσε ότι προκρίθηκε η ένταξη στο πρόγραμμα της τρέχουσας εμβολιαστικής περιόδου του προσωπικού και των μαθητών ηλικίας 16 ετών, αναφέρθηκε στην πλατφόρμα για τεστ σε εκπαιδευτικούς, ενώ για τη μεταφορά σημείωσε πως «συστήνεται» η αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων και μεταφορά με ταξί μέχρι και τεσσάρων ατόμων.

«Δεν μεταφέρουμε παρά την οργισμένη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς στις δομές Ειδικής Αγωγής. Αισθάνονται - και με το δίκιο τους - μία δίκαιη οργή για την κυβερνητική πολιτική, έτσι όπως εξελίσσεται όλο το τελευταίο διάστημα με αφορμή την πανδημία», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ απαντώντας στην υφυπουργό σημείωσε πως οι προσλήψεις που έγιναν δεν επαρκούν. Στάθηκε ιδιαίτερα στις πολλαπλές επιπτώσεις στα παιδιά από το κλείσιμο των Ειδικών Σχολείων, όπου συνυπάρχουν με το παιδαγωγικό κομμάτι και οι αναγκαίες επιστημονικές παρεμβάσεις, που αν τις στερηθούν τα παιδιά μπορούν να δημιουργηθούν πισωγυρίσματα τα οποία δεν αντιστρέφονται, «μπορεί να καθορίσουν δηλαδή τη μοίρα μιας ολόκληρης ζωής ενός παιδιού», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι εγκληματικό μπροστά σε μια βεβαιωμένη και κραυγαλέα ανάγκη να μην παίρνονται για την ασφαλή λειτουργία των Ειδικών Σχολείων όλα εκείνα τα υγειονομικά μέτρα τα οποία ζητούν εδώ και έναν χρόνο όλοι όσοι είναι δίπλα στα παιδιά με αναπηρία και γνωρίζουν τις ανάγκες τους. Δεν μπορείτε να ρισκάρετε με την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων», σημείωσε ο Γ. Δελής.

Ανέδειξε παράλληλα τα σοβαρά ζητήματα σχολικών υποδομών της Ειδικής Αγωγής, χαρακτηρίζοντας επείγουσα πια και δραματική ανάγκη να λειτουργήσουν νέες επιπλέον δομές και να στελεχωθούν και από νέο προσωπικό μέσα από μαζικές προσλήψεις, με επίταξη και των ιδιωτικών δομών. Ζήτησε τέλος να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τα παιδιά που εκτός από την αναπηρία έχουν και πρόσθετα παθολογικά προβλήματα, και δεν μπορούν να πάνε σχολείο. Για αυτά τα παιδιά η απάντηση της υφυπουργού Παιδείας ήταν ότι υπάρχει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, και απαρίθμησε τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Να μπει τέλος στην ομηρία και την ανασφάλεια

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τις καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στην περίπτωση των 33 καθαριστριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των οποίων οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έληξαν το Δεκέμβρη του 2019, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ανεργία, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος που συζητήθηκε στη Βουλή.

Παρά τις παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις με τη συμπαράσταση φορέων της Μαγνησίας, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέθεσε σε εργολάβους την καθαριότητα και φύλαξη του ιδρύματος σε όλα τα Τμήματά του, καθώς το υπουργείο δεν ενέκρινε την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων. «Να σημειώσουμε ότι ακόμα και η παρουσία των εργολάβων κοστίζει στο Πανεπιστήμιο το διπλάσιο απ' ό,τι στοίχιζαν οι εργαζόμενοι στους δύο αυτούς τομείς», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ζητώντας από το υπουργείο να καλυφθούν οι αναγκαίες θέσεις με μόνιμο προσωπικό, να επαναπροσληφθεί και να μονιμοποιηθεί το προσωπικό που απολύθηκε έχοντας προσφέρει για πολλά χρόνια τις υπηρεσίες του στο Πανεπιστήμιο.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγ. Συρίγος, είπε πως το υπουργείο ενημερώθηκε ότι το Πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει σε διαγωνιστική διαδικασία ανάδειξης εργολαβίας φύλαξης και καθαριότητας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο κατακύρωσης. Ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε πως, ανεξάρτητα τι αποφασίζει η όποια Σύγκλητος πανεπιστημίου, η οποία πατάει πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές και νόμους, είναι θέμα κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης. «Αυτό που αποδεικνύεται - τόνισε - είναι πως είτε με εργολάβους είτε με συμβάσεις, οι εργαζόμενοι είναι συνεχώς όμηροι και αντιμέτωποι με την προοπτική της ανεργίας, αντίστοιχα με την εξαθλίωση, είτε σε περιόδους οικονομικής κρίσης είτε σε περιόδους ανάπτυξης».

«Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εντείνουν τον αγώνα τους. Σε αυτούς απευθυνόμαστε. Πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους, να αναμετρηθούν με αυτές τις πολιτικές, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Και σε αυτήν την κατεύθυνση εμείς θα είμαστε δίπλα τους», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ Δ' ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση σήμερα στην Τούμπα

Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό της Τούμπας, καλεί η Ενωση Γονέων Δ' Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Καταγγέλλει την πολιτική κυβέρνησης και δημοτικής αρχής, που άφησαν τα παιδιά εκτεθειμένα, χωρίς μέτρα προστασίας για την πανδημία, τα σχολεία χωρίς το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας, και στρίμωξαν την Προσχολική Αγωγή σε αίθουσες γυμναστηρίων ή άλλες αίθουσες μέσα στα Δημοτικά, με προοπτική τη λειτουργία τους σε κοντέινερ που «φυτεύουν» αυτήν την περίοδο σε αυλές σχολείων.

Η Ενωση Γονέων καλεί τους Συλλόγους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να απαιτήσουν: Να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές για την πρόσβαση στα ΑΕΙ και η «Τράπεζα Θεμάτων». Ανέγερση νέων σχολείων με σύγχρονες υποδομές. Ανέγερση νηπιαγωγείων σε κάθε γειτονιά. Να μην τοποθετηθούν προκάτ σχολικές αίθουσες σε αυλές σχολείων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ