«Η Σιδερένια Φτέρνα» του Τζ. Λόντον θα παρουσιαστεί στις 11 Μάρτη, με αφορμή τα 110 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της |
Παράλληλα, οι πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ έχουν ξεκινήσει τη δουλειά τους, μπροστά στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το περιεχόμενο περιστρέφεται γύρω από την επέτειο των 100 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση. Η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ συναντιέται κάθε Κυριακή στις 18.00. Η ΚΝΕ καλεί όποιον έχει μεράκι με το θέατρο, το χορό, τη μουσική, να δηλώσει συμμετοχή στις ομάδες στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου steki@kne.gr ή στο τηλέφωνο 210.8823.674.
Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Στεκιού για το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:
Η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, με την καθοριστική συμβολή της ΟΚΝΕ και με σημαία το «Πολεμάμε και τραγουδάμε», συσπείρωσε πάνω από 600.000 περήφανα νιάτα που την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκαν στις γραμμές της, πρόσφερε πάνω από 32.000 ως αντάρτες μαχητές στον αγώνα και πάνω από 1.300 παιδιά της έπεσαν στα πεδία των μαχών. Η ΕΠΟΝ ιδρύθηκε στις 23 Φλεβάρη 1943.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και ο Νίκος Λάππας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.
Με την υπόθεσή της μεταφερόμαστε στην Ισπανία μετά τον Εμφύλιο και την επικράτηση του Φράνκο, όπου οι νικητές προχωρούν σε διωγμό και φυσική εξόντωση των ηττημένων. Δεκατρείς νεαρές γυναίκες, έφηβες σχεδόν, μέλη, οι περισσότερες, της «Σοσιαλιστικής Νεολαίας», συλλαμβάνονται η μία μετά την άλλη μετά την προδοσία συντρόφου που «έσπασε» και τις καταδόσεις ευσεβών χριστιανών. Οι δεκατρείς γυναίκες ολοκληρώνουν το προδιαγεγραμμένο δρομολόγιο, από τα τρομερά βασανιστήρια της Ασφάλειας, στα φριχτά κρατητήρια, στο δικαστήριο με τις συνοπτικές διαδικασίες και τέλος στο εκτελεστικό απόσπασμα...
Το βιβλίο ξεκινάει σε μια μελλοντική εποχή όπου έχουμε φτάσει στον «τελικό θρίαμβο της σοσιαλιστικής δημοκρατίας», «σε εφτακόσια χρόνια από σήμερα, τον τέταρτο αιώνα της Αδελφοσύνης του Ανθρώπου». Ανακαλύπτεται ένα χειρόγραφο όπου περιγράφονται οι πολύνεκροι αγώνες της εργατικής τάξης στις αρχές του 20ού αιώνα και το ανελέητο τσάκισμά τους από τους μισθοφόρους της «Σιδερένιας Φτέρνας», αλλά περιγράφει και την αισιοδοξία του βασικού ήρωά της. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1907 και πραγματεύεται τις δύο μεγάλες εργατικές εξεγέρσεις του Σικάγο και του Σαν Φρανσίσκο, που πνίγηκαν στο αίμα. Με το βιβλίο, ο αναγνώστης, από την απόσταση τεσσάρων αιώνων σοσιαλισμού, κοιτάει πίσω στα μαρτυρικά χρόνια του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.
Με την υπόθεση μεταφερόμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο επί πρωθυπουργίας Χάρολντ Ουίλσον, κυβέρνησης των Εργατικών και υπουργού Εργασίας Μπάρμπαρα Καστλ, τον Ιούνη του 1968. Τότε, 183 εργάτριες, ράφτρες καλυμμάτων στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Φορντ», σε μια εργατούπολη, κήρυξαν απεργία που διήρκεσε 3 ολόκληρες βδομάδες. Την εποχή της απεργίας, η «Φορντ» ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ευρώπη. Αίτημα των απεργών ραφτρών ήταν όχι μόνο η αύξηση μισθών σε επίπεδα ειδικευμένου προσωπικού, αλλά και η ισοτιμία στη συμπεριφορά. Και βλέπουμε ότι ακόμη κι όταν κάποιος είναι μικρός κι αδύναμος, αν ο αγώνας δίνεται αταλάντευτα, με εργατική αλληλεγγύη και καθολική συμμετοχή, όχι απλά υπάρχουν πιθανότητες νίκης, αλλά η νίκη είναι βέβαιη.
Εκδηλώσεις με θέμα τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος για το 20ό Συνέδριο διοργανώνουν το επόμενο διάστημα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα μέχρι στιγμής έχει ως εξής:
-- Στις 11 π.μ., σε περιοδεία στο ΤΕΙ Σερρών, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Γάζος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
-- Στις 12 μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην αίθουσα 209, θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.
-- Στη 1 μ.μ., στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), στην αίθουσα Δ 12, θα μιλήσει ο Γιώργος Καλύβας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
-- Στις 2 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο πορτοκαλί αμφιθέατρο, θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
-- Στις 12 μ., σε σύσκεψη σπουδαστών στο ΤΕΙ Λάρισας, θα μιλήσει ο Γ. Παντελίδης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
-- Στις 6 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο στη Σάμο, στο κτίριο Εμπορικής, θα μιλήσει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
-- Στις 3 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο στη Ρόδο, στην αίθουσα χορού, θα μιλήσει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
-- Στις 12.30 μ.μ., στη Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας, στην αίθουσα 313, θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.
-- Στη 1 μ.μ., στη Φυσικομαθηματική Σχολή, στο αμφιθέατρο 21 του Μαθηματικού, θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Στις 1.30 μ.μ., στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο αμφιθέατρο 2, Γενικές έδρες ΣΕΜΦΕ, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Στις 2 μ.μ., στις Σχολές Υγείας του Πανεπιστημίου Αθήνας, στο αμφιθέατρο ΠΑΘ.ΑΝ, θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
-- Στις 12 μ., στο Χημείο, στο αμφιθέατρο Υ, θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
-- Στις 4 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο στη Μυτιλήνη, στην αίθουσα θάλασσα Β, θα μιλήσει ο Νίκος Λάππας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
-- Στις 11.30 π.μ., στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στην αίθουσα Α (κάτω από το «Σίδερη»), θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος.
Θα μιλήσει η Βιβή Σιώρα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ακόμα θεατρικό αναλόγιο από μαθητές, βασισμένο στο βιβλίο «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» του Νικολάι Οστρόφσκι.
Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα παρουσιαστούν τα έργα «Σουίτα για δυο πιάνα σε Φα Δίεση μινόρε, Εργο 6» και «Waltz No2».