Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Το πρόγραμμα του Μάρτη στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ

«Η Σιδερένια Φτέρνα» του Τζ. Λόντον θα παρουσιαστεί στις 11 Μάρτη, με αφορμή τα 110 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της
«Η Σιδερένια Φτέρνα» του Τζ. Λόντον θα παρουσιαστεί στις 11 Μάρτη, με αφορμή τα 110 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της
Συνεχίζονται οι πολύμορφες εκδηλώσεις και το Μάρτη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36). Με εκδηλώσεις, με μουσική, αλλά και με προβολή του καλού βιβλίου και ενδιαφέρουσες ταινίες, είναι διαμορφωμένο το πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, οι πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ έχουν ξεκινήσει τη δουλειά τους, μπροστά στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το περιεχόμενο περιστρέφεται γύρω από την επέτειο των 100 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση. Η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ συναντιέται κάθε Κυριακή στις 18.00. Η ΚΝΕ καλεί όποιον έχει μεράκι με το θέατρο, το χορό, τη μουσική, να δηλώσει συμμετοχή στις ομάδες στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου steki@kne.gr ή στο τηλέφωνο 210.8823.674.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Στεκιού για το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:

  • Το Σάββατο 4 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε... 74 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ».

Η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, με την καθοριστική συμβολή της ΟΚΝΕ και με σημαία το «Πολεμάμε και τραγουδάμε», συσπείρωσε πάνω από 600.000 περήφανα νιάτα που την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκαν στις γραμμές της, πρόσφερε πάνω από 32.000 ως αντάρτες μαχητές στον αγώνα και πάνω από 1.300 παιδιά της έπεσαν στα πεδία των μαχών. Η ΕΠΟΝ ιδρύθηκε στις 23 Φλεβάρη 1943.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και ο Νίκος Λάππας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

  • Την Πέμπτη 9 Μάρτη, στις 7 μ.μ., είναι προγραμματισμένη προβολή κινηματογραφικής ταινίας.

Με την υπόθεσή της μεταφερόμαστε στην Ισπανία μετά τον Εμφύλιο και την επικράτηση του Φράνκο, όπου οι νικητές προχωρούν σε διωγμό και φυσική εξόντωση των ηττημένων. Δεκατρείς νεαρές γυναίκες, έφηβες σχεδόν, μέλη, οι περισσότερες, της «Σοσιαλιστικής Νεολαίας», συλλαμβάνονται η μία μετά την άλλη μετά την προδοσία συντρόφου που «έσπασε» και τις καταδόσεις ευσεβών χριστιανών. Οι δεκατρείς γυναίκες ολοκληρώνουν το προδιαγεγραμμένο δρομολόγιο, από τα τρομερά βασανιστήρια της Ασφάλειας, στα φριχτά κρατητήρια, στο δικαστήριο με τις συνοπτικές διαδικασίες και τέλος στο εκτελεστικό απόσπασμα...

  • Το Σάββατο 11 Μάρτη, στις 6 μ.μ., θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Η Σιδερένια Φτέρνα» του Τζακ Λόντον, με αφορμή τα 110 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του.

Το βιβλίο ξεκινάει σε μια μελλοντική εποχή όπου έχουμε φτάσει στον «τελικό θρίαμβο της σοσιαλιστικής δημοκρατίας», «σε εφτακόσια χρόνια από σήμερα, τον τέταρτο αιώνα της Αδελφοσύνης του Ανθρώπου». Ανακαλύπτεται ένα χειρόγραφο όπου περιγράφονται οι πολύνεκροι αγώνες της εργατικής τάξης στις αρχές του 20ού αιώνα και το ανελέητο τσάκισμά τους από τους μισθοφόρους της «Σιδερένιας Φτέρνας», αλλά περιγράφει και την αισιοδοξία του βασικού ήρωά της. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1907 και πραγματεύεται τις δύο μεγάλες εργατικές εξεγέρσεις του Σικάγο και του Σαν Φρανσίσκο, που πνίγηκαν στο αίμα. Με το βιβλίο, ο αναγνώστης, από την απόσταση τεσσάρων αιώνων σοσιαλισμού, κοιτάει πίσω στα μαρτυρικά χρόνια του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

  • Την Πέμπτη 16 Μάρτη, στις 8 μ.μ., θα γίνει η συναυλία «Η μουσική διάσταση του Μπρεχτ ΙΙ», με τραγούδια από τα θεατρικά έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
  • Την Παρασκευή 24 Μάρτη, στις 7 μ.μ., είναι προγραμματισμένη προβολή κινηματογραφικής ταινίας.

Με την υπόθεση μεταφερόμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο επί πρωθυπουργίας Χάρολντ Ουίλσον, κυβέρνησης των Εργατικών και υπουργού Εργασίας Μπάρμπαρα Καστλ, τον Ιούνη του 1968. Τότε, 183 εργάτριες, ράφτρες καλυμμάτων στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Φορντ», σε μια εργατούπολη, κήρυξαν απεργία που διήρκεσε 3 ολόκληρες βδομάδες. Την εποχή της απεργίας, η «Φορντ» ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ευρώπη. Αίτημα των απεργών ραφτρών ήταν όχι μόνο η αύξηση μισθών σε επίπεδα ειδικευμένου προσωπικού, αλλά και η ισοτιμία στη συμπεριφορά. Και βλέπουμε ότι ακόμη κι όταν κάποιος είναι μικρός κι αδύναμος, αν ο αγώνας δίνεται αταλάντευτα, με εργατική αλληλεγγύη και καθολική συμμετοχή, όχι απλά υπάρχουν πιθανότητες νίκης, αλλά η νίκη είναι βέβαιη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ