Από τη φετεινή ταξική πρωτομαγιάτική εκδήλωση στη Πλατεία Εθνικής Αντίστασης(πρώην Κοτζιά) |
Με αυτήν την καίριας σημασίας κατεύθυνση σημαδεύεται η εισήγηση που παρουσίασε, στην Ολομέλεια της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, το γραφείο της.
Η Ολομέλεια αποφάσισε στην κατεύθυνση αυτή να σχεδιαστεί και αναπτυχθεί η δράση της οργάνωσης για το επόμενο διάστημα.
Πρώτο - χρονικά και ουσιαστικά - συνολικό καθήκον της οργάνωσης η απόκρουση της ιδεολογικής επίθεσης της άρχουσας τάξης, που εκφράζεται με την καλλιέργεια αντιλήψεων ότι «τίποτα δε γίνεται», μοιρολατρίας και προβολής του μονόδρομου της ΟΝΕ και της νέας τάξης.
Ως προς αυτό το καθήκον τόσο η εισήγηση όσο και η ίδια τη συζήτηση στη συνεδρίαση διακρίθηκαν από ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης, με την οποία τα κορυφαία στελέχη της οργάνωσης αντιμετωπίζουν πλευρές της δράσης στις οποίες εντοπίζονται προβλήματα και αδυναμίες.
Ειδική αναφορά γίνεται για την καλύτερη αξιοποίηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος και την αυξημένη παρουσία της στις γειτονιές και τους χώρους δουλιάς.
Για την ειδική δουλιά στην εργατική τάξη αποφασίστηκε ένα πρώτο δίμηνο δράσης, με άξονα τις εξελίξεις στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα. Στην κατεύθυνση αυτή ενισχυτικά στην αυτονόητη δράση μέσα από τα σωματεία (περιοδείες, συσκέψεις, συνελεύσεις κ.ά.) και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, θα επιδιωχτεί η έκφραση της μέγιστης δυνατής συμβολής και μιας σειράς άλλων παραγόντων (οργανώσεις, συνδικαλιστές, επιστήμονες και τους φορείς τους).
Στο χώρο της παιδείας το ενδιαφέρον της οργάνωσης στρέφεται στο να αναδειχτούν απολογιστικά πλέον τα αποτελέσματα από τη δίχρονη εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης (συρρίκνωση αριθμού μαθητών λυκείου - ποιότητα λειτουργίας ΤΕΕ, διόγκωση ιδιωτικής εκπαίδευσης κ. ά.), αλλά και να μελετηθούν τα αποτελέσματα των αγώνων που αναπτύχθηκαν με το βλέμμα στραμμένο στην παραπέρα ανάπτυξή τους ιδιαίτερα με βάση την ανάγκη να ασχοληθεί περισσότερο το εργατικό κίνημα με τα προβλήματα της παιδείας.
Στραμμένη στη δουλιά στην εργατική τάξη θα είναι η προσοχή και ενόψει του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι νέοι να οργανώνονται στα σωματεία τους. Η δουλιά αυτή, σημειώνεται, είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με τους τομείς των εργατικών δικαιωμάτων και τις εργασιακές σχέσεις, όπου καταγράφεται με μεγαλύτερη ένταση η επίθεση του κεφαλαίου και επιχειρείται η παραγωγή υποταγμένης εργατικής τάξης σε βάθος χρόνου.
Το σύνολο της εισήγησης εγκρίθηκε ομόφωνα. Από τον επίλογό της αντιγράφουμε: «Οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γεννούν προβλήματα και δυσαρέσκεια που θα οξύνονται στην πορεία εφαρμογής τους. Η ιδεολογική επίθεση που ξεδιπλώνεται ενάντια στο Κόμμα, η συνεχιζόμενη προσπάθεια εκφυλισμού και διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος δείχνει και τους φόβους της άρχουσας τάξης ότι η κατάσταση δεν είναι παγιωμένη, ο κόσμος περιχαρακωμένος. Θ' αντιδράσει στις πολιτικές ξεπουλήματος της εθνικής ανεξαρτησίας, του δημόσιου πλούτου, στις πολιτικές της φτώχειας, της ανεργίας, του ξεριζώματος της αγροτιάς και μικρών και μεσαίων εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών. Από δω πρέπει να είναι και η αφετηρία δράσης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας το αμέσως επόμενο διάστημα. Με τη μεγαλύτερη επιμέλεια και προσήλωση να οργανώσουμε τις δραστηριότητες που αποφασίζουμε».
Ειδική συζήτηση έγινε για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Α` και Β' εκλογική περιφέρεια. Καταγράφηκε μια άνοδος κατά 2.760 ψήφους με ορατή αύξηση και στο ποσοστό. Σε 14 δήμους της Β` Αθήνας σημειώθηκε αύξηση και σε ψήφους και σε ποσοστά. Σε 4 δήμους αύξηση ψήφων χωρίς αλλαγή στο ποσοστό. Σε 12 δήμους αύξηση ψήφων με μείωση ποσοστού. Σε 7 δήμους μείωση σε ψήφους και ποσοστά.
Για τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα οι συζητήσεις στις ΚΟΒ, οι συζητήσεις με φίλους και παράγοντες του μαζικού κινήματος και οι συνεδριάσεις των οργάνων επαλήθευσαν τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της ΚΕ. Από τη μια, θετική ανταπόκριση στην παρουσία του Κόμματος σαν αποτέλεσμα κυρίως της αγωνιστικής του στάσης και της διαφορετικότητας σε σχέση με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε έντονη ανησυχία για το μέλλον και τις προοπτικές μέσα στην ΟΝΕ. Η πολιτική και οι διακηρύξεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ δεν είχαν φανατικούς υποστηρικτές. Γενικά διαμορφωνόταν ένα θετικό κλίμα που δημιουργούσε βάσιμες προσδοκίες για ένα θετικό για το Κόμμα αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, όμως, από την άλλη, ξετυλιγόταν ένα τεράστιο δίκτυο κυρίως από τον κρατικό μηχανισμό (υπουργεία, ινστιτούτα, ΟΑΕΔ, Δήμους, ευρύτερο δημόσιο τομέα), αλλά και εργοδοτικούς μηχανισμούς, που ασκούσε μια ασφυκτική πίεση στο εκλογικό σώμα. Διαθέτοντας ένα πλήρες και λεπτομερές αρχείο, εκβίαζε, απειλούσε, υποσχόταν, διόριζε, τακτοποιούσε. «Υποτιμήσαμε την αποτελεσματικότητα αυτού του μηχανισμού και μικρά περιθώρια αντίδρασης είχαμε ιδίως τις τελευταίες μέρες που η πίεση κορυφώθηκε», εκτιμάται από την ΚΟΑ.
Για τη δουλιά της οργάνωσης στην πορεία προς τις εκλογές εκτιμάται ότι συνολικά η οργάνωση ανταποκρίθηκε στα γενικά καθήκοντά της. Αναντικατάστατη χαρακτηρίστηκε η βοήθεια της ΚΝΕ. Θετικότερη είναι η εικόνα για ορισμένες κλαδικές οργανώσεις, ενώ για τις συνοικιακές εκτιμάται ότι δεν μπόρεσαν να έχουν επαφή με το σύνολο του εκλογικού σώματος. Ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά εμφανίζονται βελτιωμένα σε σχέση με τη μάχη των ευρωεκλογών.
Καθυστερήσεις εντοπίστηκαν στη δουλιά της ΕΠ ως προς την έγκαιρη οργάνωση της δουλιάς και τον εξοπλισμό των οργανώσεων. Πρόβλημα εντοπίστηκε επίσης στο άπλωμα της δουλιάς μέσα από τις εκλογικές επιτροπές.
Δύο ζητήματα αναδείχτηκαν: Ενα, η περιχαράκωση ορισμένων οργανώσεων, κύρια συνοικιακών που δεν απευθύνθηκαν πλατιά σε ανθρώπους πέρα από ένα ήδη γνωστό περιβάλλον. Δεύτερο, μια λειψή αφομοίωση και συνειδητοποίηση επαρκώς της ουσίας του Μετώπου. Οτι, δηλαδή είναι υπόθεση του συνόλου του κομματικού δυναμικού και όλων των οργανώσεων και όχι απλά κάποιων κεντρικών πρωτοβουλιών. Οτι θα κτίζεται καθημερινά στο χώρο δουλιάς στον κλάδο, στη γειτονιά μέσα από επιμέρους συσπειρώσεις των πιο πρωτοπόρων στοιχείων και με την ανάδειξη της ουσίας των προβλημάτων. Επομένως, μια εκλογική επιτροπή έχει ευρύτερο περιεχόμενο και σε βάθος χρόνου και όχι στενά να βγάλει ορισμένα άμεσα και πρακτικά καθήκοντα.
Από την ανάλυση των εκτιμήσεων που κάνουν οι οργανώσεις συμπεραίνεται, επίσης, υστέρηση στη σχέση της οργάνωσης με πάρα πολλούς χώρους και ότι δεν έχουν αναπτυχθεί σε ευρεία κλίμακα εκείνες οι διαδικασίες, μέσα από τις οποίες μπορεί να διαμορφώνεται η πολιτική συνείδηση των εργαζομένων. Γεγονός που καθορίζει και τα καθήκοντα του επόμενου διαστήματος.
Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθεί ο προβληματισμός και για άλλες πλευρές της δουλιάς του Κόμματος, επισήμανε, με την παρέμβασή της στη συνεδρίαση, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αναφερόμενη ειδικότερα στη συζήτηση για το επίπεδο συνείδησης του κόσμου, σημείωσε πως αυτό έχει να κάνει και με τη γνώση, αλλά και με την προβολή της ανάγκης για θυσίες. Η ελκυστικότητα της πρότασης του Κόμματος, τόνισε, δεν μπορεί να προέρχεται από ότι αυτή θα είναι εύπεπτη, αντίθετα, πρέπει να κινητοποιεί τη λαϊκή αυτενέργεια, να οδηγεί σε ανόρθωση του λαϊκού κινήματος. Χρειάζεται περισσότερη δουλιά για να υπάρξει συσπείρωση σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ώστε μέσα από ανάλογους στόχους πάλης να βοηθηθεί η οικοδόμηση του Μετώπου.
Η Αλ. Παπαρήγα εντόπισε την ανάγκη, πριν απ' όλα, βελτίωσης της καθοδηγητικής δουλιάς σ' αυτήν την κατεύθυνση. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής που βρίσκονται στην επικαιρότητα είναι ακριβώς θέμα, που εντάσσεται σ' αυτό που λέμε υπάρχουν δύο δρόμοι εξέλιξης. Η συσπείρωση, συνέχισε, πρέπει να γίνεται γύρω από άξονες που αναδεικνύουν τη βασική αντίθεση. Και βεβαίως, η πάλη πρέπει να αναπτύσσεται στη γειτονιά, στο σχολείο, στο χώρο δουλιάς. Ναι, συνέχισε, να διατυπώνονται και επιμέρους αιτήματα, π.χ., για τα επιδόματα ανεργίας, αλλά χωρίς να καλλιεργείται η αυταπάτη ότι έτσι δίνεται λύση σ' ένα πρόβλημα που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος.