«Δε μας έχει δοθεί εξήγηση τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση εναντίον αυτών που μας έφεραν σε αδυναμία να γνωρίζουμε. Εχουμε ένα σκοτάδι, όπου ο κ. Παπαγγελόπουλος εξέταζε ένα μάρτυρα το μήνα», ανέφερε ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος πάντως αναγνώρισε στην κυβέρνηση ότι «ως ένα βαθμό δεν έχει ευθύνη»...
Ο Απόστολος Κακλαμάνης έκανε λόγο για «αδίκημα συγκάλυψης των υπευθύνων της κακουργηματικής πράξης» και υποστήριξε ότι «ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα έπρεπε να ασκήσει δίωξη κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Δ. Παπαγγελόπουλου, και του υπουργού Δικαιοσύνης Ανάσταση Παπαληγούρα για την καθυστέρηση 13 μηνών στην ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης».
«Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη Δικαιοσύνη ως άλλοθι και ως πρόσχημα», υποστήριξε με τη σειρά του ο Ευαγ. Βενιζέλος, ενώ «πολιτική ηγεσία ανάξια της χώρας, των στιγμών, ακόμα και για ένα θέμα προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» έκανε λόγο ο Α. Λοβέρδος.
Απαντώντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, χωρίς να παίξει το παιχνίδι της επικοινωνίας, που συνήθιζαν να παίζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Και εντείνοντας την αντιπαράθεση ανέφερε: «Μαθήματα από εκείνους που οδήγησαν τη χώρα να ρεζιλευτεί διεθνώς, δε δεχόμαστε».
Εξάλλου, την ερχόμενη Τρίτη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για το ζήτημα των υποκλοπών.
«Ανύπαρκτο» το θέμα για τις μεγαλύτερες εφημερίδες των ΗΠΑ
Με μικρά ρεπορτάζ και καθαρά «ειδησεογραφικούς τίτλους» κάλυψε ο ευρωπαϊκός Τύπος το θέμα με τις τηλεφωνικές υποκλοπές κινητών τηλεφώνων του Ελληνα πρωθυπουργού, μελών της ελληνικής κυβέρνησης και δεκάδων άλλων ατόμων. Αντίθετα, ούτε λέξη δε φιλοξενήθηκε στις μεγαλύτερες εφημερίδες των ΗΠΑ...
«Ολυμπιακή αποκάλυψη παρακολούθησης τηλεφώνων» τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», στο οποίο αναφέρεται πως «η ελληνική κυβέρνηση αποκάλυψε πως οι παρακολουθήσεις των συνδιαλέξεων γίνονταν σε περιοχή κοντά στην αμερικανική πρεσβεία». Πιο ενδιαφέρον ο επίλογος του ρεπορτάζ όπου «διευκρινίζεται» πως η «Ελλάδα παρακολουθούνταν στενά από δυτικούς αντιτρομοκρατικούς ειδικούς καθώς προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς του 2004, το μεγαλύτερο διεθνές γεγονός μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη. Η Ουάσιγκτον είχε ηγηθεί τότε των απαιτήσεων για αντιτρομοκρατική θωράκιση της Αθήνας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων».
Η ισπανική «Ελ Παΐς» περιορίζεται σε αναμετάδοση των πληροφοριών από ειδησεογραφικά πρακτορεία σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Τα κινητά του πρωθυπουργού και υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης παρακολουθούνταν επί μήνες». Στο άρθρο σημειώνεται πως πρόκειται για υπόθεση «κατασκοπίας» και σημειώνεται πως άρχισε πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ως τον περσινό Μάρτη, όταν «η "Vodafone" αποκάλυψε το γεγονός ενημερώνοντας την ελληνική κυβέρνηση».
Η γαλλική «Λε Μοντ» στο ρεπορτάζ με τίτλο «Υπό παρακολούθηση τα τηλέφωνα υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης» επικαλείται δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες ενδεχομένως «να έγιναν από παρακρατικό οργανισμό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη».
Εκτενέστερο ήταν το ρεπορτάζ της «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» με τίτλο «Παρακολούθηση τηλεφώνων στην Ελλάδα» που χαρακτηρίζεται ως περίπτωση «Ολυμπιακής κλίμακας». Σημειώνεται πως στη λίστα των υπό παρακολούθηση 100 κινητών τηλεφώνων ήταν αυτό του Ελληνα πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης. Αναφέρεται η δημοσιοποίηση της λίστας 46 ατόμων των οποίων τα κινητά ήταν υπό παρακολούθηση, η άγνωστη ταυτότητα των δραστών, η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πως «κανείς δεν μπορεί να εμπιστεύεται την κυβέρνηση Καραμανλή» και του (επίσης υπό παρακολούθηση) πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου πως τα περισσότερα άτομα των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν «εμπλέκονταν με τον έναν ή άλλον τρόπο με την εθνική ασφάλεια»...
Νέος κύκλος ερωτημάτων για τις τηλεφωνικές υποκλοπές ανοίγει με το μυστηριώδη θάνατο (γίνεται λόγος για αυτοκτονία) στελέχους της «Vodafon», λίγες ώρες πριν την αναφορά της υπόθεσης στο πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά και τη χτεσινή ανακοίνωση της εταιρίας, σύμφωνα με την οποία έχει στη διάθεσή της αντίγραφα του ξένου λογισμικού, μέσω του οποίου έγιναν οι υποκλοπές.
Η χτεσινή ανακοίνωση της «Vodafon» καταρρίπτει το κομβικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι όταν ενημερώθηκε από την εταιρία είχε ήδη αφαιρεθεί το λογισμικό της υποκλοπής και έτσι χάθηκαν τα «ίχνη» για τον εντοπισμό των υπαιτίων.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες η πολυεθνική εταιρία κινητής τηλεφωνίας, όταν εντοπίστηκε στο δίκτυό της το ξένο λογισμικό, το απομάκρυνε άμεσα, «αφού διακράτησε και αποθήκευσε αντίγραφα αυτού». Επίσης, η «Vodafon» αναφέρει ότι έχει καταθέσει στις διωκτικές και δικαστικές αρχές, την «ακριβή εικόνα του δικτύου της - η οποία έχει αποτυπωθεί πλήρως σε μαγνητικά μέσα - πριν από την αφαίρεση του λογισμικού».
Με άλλη ανακοίνωσή της, η «Vodafon» χαρακτηρίζει «ατυχές περιστατικό» το θάνατο του έμπειρου στελέχους της (προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού Δικτύου με 10ετή υπηρεσία) Κώστα Τσαλικίδη, υποστηρίζοντας ότι «ουδεμία σχέση υπάρχει μεταξύ του θανάτου και της ύπαρξης λογισμικού διενέργειας υποκλοπών... και κάθε προσπάθεια συσχέτισής τους, είναι, τουλάχιστον, άστοχη».